Mazda' ya Forscan ile Bağlanmak... Arıza Tespit, Kişiselleştirme...

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
Merhaba arkadaşlar.
Biraz uzun bir konu olacak. Uzunca bir süredir parça parça, kısım kısım olan konuyu bir noktada toparlamak istedim.

Bazı arkadaşların bildiği üzere aracım dizel. DPF rejenerasyonunu kendimiz nasıl yapabiliriz diye araştırırken, Yurtdışında olan Mazda'larda kaput içinde panelde veya radyatör üzerinde bazı kabloların, soketlerin köprülenmesiyle yapıldığını ama Türkiye'ye gönderilen araçlarda bunun olmadığını gördüm.
Yabancı forumlarda gezinirken Forscan adlı yazılımın Ford, Mazda, Lincoln marka araçların servis menüsü, arıza tespiti ve bazı kişiselleştirmelere araca göre değişmekle birlikte erişebildiği bilgisine ulaştım. Ford için ELMconfig ve bir iki yazılım daha var ancak Mazda ile çalışan tek yazılım Forscan.

Forscan ile Mazda nıza bağlanabilmeniz için öncelikle OBD kablosuna ihtiyacınız var. Piyasada 30-40 TL ye bulabileceğiniz kabloları sakın almayın. Bağlantı kurmanız pek muhtemel değil. Aldığınız kablonun orijinal Chip diye tabir edilen ELM327 FT232RT ve 2480 çipli (ikisi aynı cihazda olacak) üründen almaları gerekiyor. Aksi taktirde Torque ve buna benzer bir çok yazılımla çalışan OBD okuyucu cihaz bizim kullanacağımız programla çalışmıyor. Sadece motor ecusuna dair arıza kaydı okuma, bir kaç sensör değeri görme ve motor ecusuna kayıtlı arızaları silme fonksiyonu var. (ELS27 olarak geçen kablo da bağlantı kurabiliyor, fiyatı ELM327 ye nazaran daha yüksek. Bu kabloda da sahte ürüne dikkat etmek gerekiyor.)

ELM327 Standart olarak HS diye adlandırılan bir bağlantı protokolü ile geliyor. Forscanda bir iki menüye daha erişim sağlayabilmek için kabloyu HS/MS dönüşümlü hale getirmek gerekli. Eliniz yatkın değilse bunu hazır HS/MS yapılmış kablolardan alarak aşabilirsiniz. Ama MS konumunda erişebildiğiniz klima ve konsol ile ilgili kısımlar olduğu için hiç uğraşmayayım da diyebilirsiniz. ELS27 lerde bu mod otomatik olarak ikisini birden barındırıyor.

MS/HS değişimi için çift konumlu anahtar ile cihaz içerisinde dönüşüm bağlantısı yapmak gerekiyor. (MS/HS diye aratınca şemalar çıkıyor, onlardan birini paylaşıyorum.)
Bu konum anahtarı ile aracın sadece motor Ecu suna değil, Rvm, ABS, iç kontrol paneli gibi tüm beyinlerine erişim ve arıza teşhisi yapabiliyorsunuz. Bağlantı yaparken tüm ecuları sıralıyor, MS konumunda iletişim kurulanlar için anahtarı MS konumuna diğer ecular için HS konumuna almanızı istiyor. Anahtarı bu şekilde bağlantı yapmaz iseniz bazı eculara erişim ve lisanslama yaptığınızda programlama yapamazsınız sadece.

Bir diğer püf noktası bluetooth ve wireless li kabloların %90 ı Forscan ile bağlantı kuramıyor. Bunun sebebi hem bu ürünlerin içerisindeki chipin farklı olması, hem de bağlantı hızı olarak araç ile Forscan arasındaki iletişim hızına yetişememesi. Eğer bu kablosuz cihazlardan biri var ise elinizde Torque vb arıza tespit programları ile cep telefonunuzdan arıza kodu (sadece motor ile ilgili olanları) okuma ve arıza kaydı silme işlemi yapabilirsiniz.

Wiring-Diagram.jpg
DSC_0437.JPG
DSC_0438.JPG
DSC_0439.JPG
DSC_0440.JPG
DSC_0442.JPG
DSC_0444.JPG
DSC_0446.JPG


Kablonun bitmiş hali bu şekilde görünecek. Kabloyu hazırladığımızı varsayarak program ile ilgili kısıma geçiyorum. Konuyu bir kaç mesaja bölerek devam etmeyi düşünüyorum.
 

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #2
Kablomuz hazır, aracımıza bağlanmak için artık gerekli olan yazılım kısmı. Bahsettiğim programı Forscan.org dan ücretsiz indirebilirsiniz. Programı indirmek için herhangi bir ücret veya abonelik gerekmiyor. Yazılımın Türkçe seçeneği mevcut.
Sadece arıza kodu okuma, teşhis ve servis menüsü işlemleri yapacaksanız standart lisans işinizi görecektir. Ancak araç merkez yönetimine erişim ve kişiselleştirmeler için lisans almanız gerekiyor. Lisans işlemi için programın forumuna üye olmanız durumunda 2 aylık ücretsiz genişletilmiş lisans alabiliyorsunuz. 2 ay sonra ne olacak diye düşünmeyin, 2 ayda bir yeniden lisanslama yapabilirsiniz. Benim 3 veya 4. yenilemem, bir sorun yok :)

Programa geçmeden önce hatırlatmam gereken önemli nokta. Emin olmadığınız hiç bir menüye erişim yapmayın. Burada anlattıklarımı uygulayıp, uygulamamanız sizin tercihinizdir. Yanlış yapılacak işlem sonucu karşılaşabileceğiniz olumsuzluklar da sizin sorumluluğunuzdadır. Kişiselleştirme menüsünde değişiklik yapmadan önce, hatta programa girer girmez tüm ecular için tek tek asbuid kodlarınızı yedekleyin.
Çünkü yanlış yaptığınız bir işlemde orijinal asbuild kodlarına ihtiyacınız olacak. Yanlış yapmasanız bile, örneğin; anahtar hatırlatma sinyali menüsünde varsayılan olarak "error" geçiyor. Bu konumda sinyal sesi yok. İçerisine girip düşük ses, yüksek ses arasında seçim yapıp kaydettikten sonra; kontağı kapattığınızda kapıyı her açmanızda anahtar takılı ise sesli uyarı veriyor. Sıkılır vazgeçmek isterseniz ayarlarda tekrar "error" veya "kapalı" seçeneğini göremeyeceksiniz. Yüksek veya Düşük sesten birini seçmek zorundasınız. Geri dönüşü sadece yedeklediğiniz, veya değerini bildiğiniz Asbuild kodu ile yapabilirsiniz.

Bir diğer hatırlatma konfigürasyon ve programlama menüsünde kişiselleştirme için yanında Asbuild yazanları kodlama bilmiyorsanız kullanmayın. Bu menüde sadece yedeklemelerinizi alın ve kapatın. Olası bir kod değişikliği yaptığınızda, eğer kod hatalı olursa, yanlış adreslemeye denk gelir ise bilgisayar mantığı ile çalışan beyin işlevini yitirebilir, resetlenmesi gerekebilir.

Uyarılarımızı yaptıktan sonra programa geçelim :)

Program arayüzü Türkçe olması nedeniyle çok basit ve kullanışlı aslında. Önemli olan "aa şu neymiş, bunu da deneyim" diyerek değil, bildiğiniz ve emin olduğunuz fonksiyonları kullanmak.

Arıza ışığı yakmayan arıza kayıtlarını da okuyabilir, silebilirsiniz. Umarım görmezsiniz ama motor ile ilgili hayati fonksiyonlarda çok detaylı bilgilerin kayıtlı olduğunu görebilirsiniz. Mesela benim dizel enjektörlerin bir tanesinin sinyal değerinin öğrenilmiş değerleri dışına çıktığı an ile ilgili bir arıza kaydına rastladım. Bu arızanın hangi an kaydedildiği, aracın kaç dakikadır çalıştığı, motor suyu sıcaklığı, dış ortam, emiş hava sıcaklığı, hava basıncı, motor devri ve o anki hızı.... daha uzayan bir liste halinde kaydı tutulmuş o an enjektör hatalı sinyal vermiş diyordu. Herhangi bir arıza ışığı yanmamasına rağmen teşhis yapılmış soketlerden birinin tam oturmamasından kaynaklandığını görmüş oldum.

Örnek arıza kodları sayfası bu şekilde karşınıza çıkacak, alttaki butonlardan yeniden tarama ve silme işlevlerini yapabilirsiniz. Gördüğünüz gibi ortaya direk arıza kodu olarak değil, hangi beyinde olduğu da detaylı olarak incelemeniz için belirtiliyor. Bazı arıza kodları kısa ve net, önemli önemsiz tüm kayıtları listeliyor.
Arıza Kodları.jpg
 

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
Servis menüsü...

İşte DPF aşkı da burada :) Bu menüyü tek tek yazmak yerine direk sayfasını ekliyorum aşağıda. Ama şunu yine hatırlatmamda fayda var. "Ya bi resetleyim nolcak" diyenler olabilir. Yapmadığınız bir işlemin aşamasını uygulamayın.
Örneğin "DPF öğrenilmiş değerleri sıfırlayın" menüsü, olası bir durumda DPF nin tamamen değişmesi, veya sökülerek tamamen temizlenmesi durumunda kullanılması gereken bir menüdür. Ben DPF yi rejenerasyon yaptım, yada otobanda 4.000 devirle 50km gittim boşalmıştır diye düşünerek sıfırlamayın. DPF belli bir doluluk oranına gelince araç kendi rejenerasyonunu yapar, bu temizleme belli bir orana düşünce durdurulur. Rakamları örnek olarak veriyorum; %60 doluluğa ulaşınca başlatılan işlem %30 a gelince durur. Çünkü bu işlem de zengin karışım ve sıcaklık yükselmesiyle birlikte tüketim artışı olur. Temizlendiğini düşünerek %35 de DPF yi resetlerseniz beyin bu seviyeyi sıfır kabul edecek, bunun üzerine %60 eklenene kadar yolda temizleme yapmayabilir. Yapmaya kalktığında ise artık çok geç olabilir.

Uyarımızdan sonra yine devam edelim :)

Menüde gördüğünüz gibi çeşitli bakım ve değişiklikler mevcut. Dizel için önemli olan enjektörler, ve değişimlerinde araca tanıtılması, resetlenmesi, DPF nin statik rejenerasyonu gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
DPF1.jpg


DPF temizleme menüsünde ilerlediğiniz zaman karşınıza şu aşamalar çıkacak;

DPF2.jpg
DPF3.jpg


Bu onaydan sonra araç toplam 50 dakika kendisi gaz vererek devirli şekilde çalışacak. Son 10 dakika soğuma için rolantiye dönerek rolanti devrinde çalışacak.
2.jpg
3.jpg
4.jpg
 

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #5
Hep iş hep iş olmaz değil mi biraz da eğlence, kişiselleştirme yapalım.
(Asbuild ve yedekleme uyarılarımı yukarıda yaptığım için tekrar girmiyorum.)

Programın "Konfigürasyon ve Programlama" menüsünde araçla ilgili küçük,büyük, kimine az gelecek, kimisini memnun edecek ayarlamalar mevcut. Program geliştirilmeye devam ediyor. Belki ilerleyen zamanlarda farklı özelliklere de erişim mümkün olur.

Bahsedeceğimiz değişiklikleri yine tek tek yazmak yerine ekran görüntüsünü ekliyorum;
far1.jpg

prrrr.jpg


Burada bazı menülerde Türkiye'ye gelen paket nedeniyle işlevini gerçekleştirmeyen fonksiyonlar var.
Mesela otomatik kapı kontrolü. Malumunuz bizim araçlarımızda içeriden kapıları kilitleyen bir buton yok. Şoför kapısı kilitlendiğinde tüm kapılar kilitleniyor. Yurt dışındaki araçlarda tesisatta ve buna bağlı olarak kontrol ecusunda farklılık var. Şu görsel net anlamanıza yardımcı olacaktır.
GEA366660.jpg


Bu olay bizde olmadığı için yolda otomatik kapı kilitleme fonksiyonu çalışmıyor. 9 Seçenek olmasına rağmen hiç biri aktifleşmiyor. Biraz haşır neşir olanlar bilecektir, alarm taktırırken bile açma kapama düğmesi olmayan araçlara (Honda vb.) şoför kapısına ilave bir merkezi kilit motoru takılır.

Bu menüde ikinci görselde görülen Anahtar hatırlatma ikaz sesi "error" dışında geri dönüş yapamayacağınız uygulama yok.

Özellikle jant lastik ebadı değiştirenlerin KM saatinin doğru göstermemesi sorunu (Fabrika standardına göre söylüyorum) bu menüde yeni lastik ölçüsü kaydedilerek hata oranı sorunu ortadan kaldırılabilir.

Far hassasiyet ayarı, kontak kapanınca tepe lambalarının gecikme süresi, şoför emniyet kemeri uyarı sesi, kapıların otomatik geri kilitlenme süresi, karşılama modu gibi fonksiyonlar hoş değişiklikler.

Ön cam sileceği ile ilgili menüyü bugün deneyeceğim, sanırım su sıkıldıktan sonra herkesin rahatsız olduğu 5 kere silme olayı ile ilgili. Ancak programın çeviricisi tarafından yanlış çevrilmiş. Konuyu yazarken o menüyü kurcalamadığımı fark ettim :)

Kapı kilit fonksiyonu, hırsız alarmı, cevap geri dönüş(korna), keskin dönüş (muhtemelen serviste takılacak modüle çıkış veriyor.), süper kilit... Bu menülerde bir fonksiyon göremedim.

Hız sabitleme, otomatik far, otomatik silecek vb donanımlar ile ilgli menüler elbette bu donanımların araçta olması durumunda aktifleştirme, pasifleştirme yapabileceğiniz menüler.

Karşılama modunu aktifleştirdiğinizde;
 
Son düzenleme:

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #6
Buradaki uygulama ve menüler tabii ki kendi aracım olan BL Dizel İmpressive modeli için geçerli ve bu araca bağlanınca ortaya çıkan menüler. Farklı kasa ve modellerde menülerde farklılık olabilir. Örneğin şirketteki Transit kamyonete bağlandığımda çok farklı, fiestaya bağlandığımda çok farklı ve daha fazla menüye erişim oluyor. Ama Fiestada olan menülerin bir çoğunda değişiklik yapılamıyor. Liste kabarık, ancak değişiklik yapılanlar az. Sanırım Mazda da sadece değişiklik yapılabilir olanlar ekrana yansıtılıyor.
Diğer uygulamalardan daha çok Focus cuların kullandığı Focccus ve ELMconfig yazılımları bizim araçta ecu serisi ve şase okuma dışında bir protokole erişemedi. Riskli gördüğüm için de daha fazla kurcalamadım.
 

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #7
Yukarıda bahsettiğim enjektörlerle ilgili arıza koduna ilişkin arıza kaydı sayfa görüntüsünü de ekliyorum.
Göreceğiniz gibi aracın adeta o an ekran görüntüsünü almış gibi herşeyi kaydetmiş. Normal arıza okuma programlarında bu kadar ayrıntıya ulaşmak pek mümkün değil. Genellikle arıza kodu yazar, internette o kodun ne olduğunu bulur çözüm ararız.
pcm kod.jpg
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Güzel olmuş abi ellerine sağlık. Şu obd cihazları tavsiyelerine taşınan yazılarımız da buraya taşındı mı tamamdır. Yine de yazayım buraya.

Mazda 3 1. nesilde emniyet kemeri uyarı sesi dışında hiçbir seçenek çıkmıyor.

Ön sileceğin yıkama suyu butonuyla eşlenmesi seçeneği 5 silmeden 3'e düşürüyor. Çift çekerek su sıkılırsa 2 kez yıkıyor.

İngilizce sürümü bana daha kullanışlı geldi, çünkü böyle çeviri hataları var. Keskin dönüş ne mesela? :D

Yapılan testler ve hataları kalıcı silmek gayet güzel özellikler. Testlerle araçta çalışmayan birşeyler olup olmadığını görebiliyoruz.

İkimizin de ekran görüntüleri aynı.

Yalnız abi senden bilgi rica edeceğim. Motor yağı sıcaklığını göremedim. Ayrıca bizde otomatik şanzıman öğreniyor kullanımı, ona göre gaz pedalına tepki veriyor. Bu değeri sıfırlayacak seçenek hangisi olabilir acaba? Bir de stft, ltft yakıt trimleri nereden sıfırlanır. Bunları keşfettim mi tamamdır benim için. Fakat dizel manuel ve benzinli otomatik farkı olduğundan göremeyeceksin sanırım söylediklerimi.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Aklıma gelen başka bir özellik. Cruise control ekleme menüsü neden yok. :D Bunu da halledebilirsek cc yi takmak çok kolaylaşır.
 

Forlan

Gri Atmaca
Mesajlar
5,168
Konum
Ankara
Araç Markası
2017 M3 Dizel Power
Araç Renk ve Tip
Kül Grisi - Sedan
Emeklerinize sağlık, çok güzel bir konu olmuş. Teşekkürler
 

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #13
Güzel olmuş abi ellerine sağlık. Şu obd cihazları tavsiyelerine taşınan yazılarımız da buraya taşındı mı tamamdır. Yine de yazayım buraya.

Mazda 3 1. nesilde emniyet kemeri uyarı sesi dışında hiçbir seçenek çıkmıyor.

Ön sileceğin yıkama suyu butonuyla eşlenmesi seçeneği 5 silmeden 3'e düşürüyor. Çift çekerek su sıkılırsa 2 kez yıkıyor.

İngilizce sürümü bana daha kullanışlı geldi, çünkü böyle çeviri hataları var. Keskin dönüş ne mesela? :D

Yapılan testler ve hataları kalıcı silmek gayet güzel özellikler. Testlerle araçta çalışmayan birşeyler olup olmadığını görebiliyoruz.

İkimizin de ekran görüntüleri aynı.

Yalnız abi senden bilgi rica edeceğim. Motor yağı sıcaklığını göremedim. Ayrıca bizde otomatik şanzıman öğreniyor kullanımı, ona göre gaz pedalına tepki veriyor. Bu değeri sıfırlayacak seçenek hangisi olabilir acaba? Bir de stft, ltft yakıt trimleri nereden sıfırlanır. Bunları keşfettim mi tamamdır benim için. Fakat dizel manuel ve benzinli otomatik farkı olduğundan göremeyeceksin sanırım söylediklerimi.


Normal şartlarda LTFT STFT yakıt değerleri benzinli araçlar için geçen terimler. Dizelde öğrenilmiş enjektör süreleri diye geçen olayla aynı duruma denk geliyordur. Honda varken LPG ayarını düzgün yapmak için beyin sigortasını çıkartıp o şekilde sıfırlıyordum LTFT, STFT değerlerini.

Programda grafik eğrisi olan yeri incelemeni öneririm. Orada PCM nin içerisinde sensör ve değerleri izleme var. Orada olması muhtemeldir. DPF fark basıncı ve diğer sensör değerleri o bölümde okunabiliyor. Benim araç benzinli olmadığı için göremem muhtemelen.
Orada göremezsen Scanmaster programı ile okuyabileceğini düşünüyorum.Onda da arıza kodlarını okuma, ve sensörlerin anlık değerlerini görme, alt alta grafik olarak canlı veri izleme gibi özellikleri var. Hondada lpg ayarını yaparken o programla anlı stft değerlerini okuyup ona göre enjektör süreklerini değiştiriyordum. LTFT yi en son %3 e düşürmüştüm :)

Aklıma gelen başka bir özellik. Cruise control ekleme menüsü neden yok. :D Bunu da halledebilirsek cc yi takmak çok kolaylaşır.

Cruise control ekleme var :)
"Hız kontrolü (aracı sabit hızda tutan sistem kontrolü)" ..... daha ne yazsın :D
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #16
Programın diğer menülerinden olan Test menüsünden de bahsedeyim.

Program aracınızda bağlanabildiği ecuların ve bunların kontrolü altındaki donanımları test edebiliyor.
Her bir birim için farklı durumlar var, ki program ilerleme aşamasında sizi yönlendiriyor. (Kontağı aç, motoru kapat, vites ve elfreni konumu şu olsun vs.)

Sıralama halinde test işlemini gerçekleştirdikten sonra tespit edebildiği sorunu size ekranda gösteriyor. Örneğin kabin/gövde kontrol ünitesi testinde lamba açık devre uyarısı alıyorum ben. Bunun sebebi iç aydınlatma ve harita lambalarını kendi yaptığım led lambalara çevirmem. Can-bus yanıltıcı bobin bağlamadığım için lambaları açık devre olarak görüyor. Test sırasında bazı donanımların desteklenmediğini görebilirsiniz. Desteklenmeyen donanımlar motor, ve pakete bağlı olarak araçta bulunmayan/test edilemeyen bölümler ile ilgili.
Bu kısım da bazı teşhisler için yardımcı olabilir.
as.jpg


Örneğin dizel araç için katalitik konvertör monitörü, katalitik konvertör sıcaklığı desteklenmiyor.

Adsız.jpg



Kabin/gövde (BCM) testinde konum lambaları açık devre.


ads.jpg




Bir diğer kısım canlı veri okuma bölümü. Bu kısımda istediğiniz ecuya ait parametlerden istediklerinizi seçerek,anlık verilerini okuyabilir. 3 farklı şekilde görüntüleyebilirsiniz. Örnek olarak motor ile ilgili bir kaç parametreyi ekleyip canlı veri okuma yaptığım görselleri ekliyorum.

Graf1.jpg


@MutluTEKİRR motor yağı sıcaklığı ile ilgili sorunun cevabı burada. Motor yağ sıcaklığını da okuyor sistem. (EOT olarak geçiyor.)

Graf2.jpg

Graf3.jpg
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
bana rcm nin as-built kodunu verebilecek varmı :))
yolcu havayastığı deaktif etme butonunu var diye değiştirdim. şimdi o buton yok desem de hata veriyor salak. resetlemeyi denedim olmadı.

Ekran görüntüleri. Bende yağ sıcaklığı yok maalesef. Makyajla gelmiş olabilir o sensör.
Bi an yolcu hava yastığını kapatma özelliği var sanıp açtım. RCM, 3. modül seçenğinden. Baktım yok sonra kapattım ama hala var diye hatayı görüyor. Hatayı DTC den sildim, RCM ve IC modüllerine reset attım hala o özellik var gibi gördüğünden hava yastığı kapatma modülü bulunamadı hatası veriyor. Built in lerle sorun kalkar inşallah.
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    78.5 KB · Görüntüleme: 74
  • 2.jpg
    2.jpg
    55.6 KB · Görüntüleme: 76
  • 3.jpg
    3.jpg
    67 KB · Görüntüleme: 67
  • 4.jpg
    4.jpg
    49.9 KB · Görüntüleme: 67
  • 5.jpg
    5.jpg
    64.8 KB · Görüntüleme: 65
  • 6.jpg
    6.jpg
    74.7 KB · Görüntüleme: 59
  • 7.jpg
    7.jpg
    84.3 KB · Görüntüleme: 62
  • 8.jpg
    8.jpg
    74.5 KB · Görüntüleme: 60
  • 9.jpg
    9.jpg
    77.7 KB · Görüntüleme: 60
  • 10.jpg
    10.jpg
    65.6 KB · Görüntüleme: 58
  • 11.jpg
    11.jpg
    77.8 KB · Görüntüleme: 58
  • 12.jpg
    12.jpg
    49.8 KB · Görüntüleme: 60
Moderatörün son düzenlenenleri:

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #19
@MutluTEKİRR in Asbuilt BCM kodlarını indirdim. Kıyaslama yaptığımda benim aracımla farklı satırlar ve kodlar var. Yani iki araçta BL kasa olmasına rağmen gerek motor-donanım, gerekse makyaj dan kaynaklı olarak farklılıklar var. Kullanılan BCM modülünün parça kodları da farklı.

Mutlunun aracına ait asbuilt kodları:


PCM-BCE Benzin.jpg


Benim aracıma ait Asbuilt Kodları
PCM-BCE Dizel.jpg


Dikkat edeceğiniz gibi satır sayısı ve biçimleme farklı. Aynı kod satırında aynı kodun karşılığına denk gelen HEX de bile farklılıklar var.
Misal; ikinci satırda iki araç içinde 720-01-02 adreslemeye ait satırın Hexi :
Benzinlide 3E00 0000 0068 iken; dizelde 3E00 0D61 2E04
Halbu ki BCM modülünde benzinli ve dizelde farklı menü çıkmıyor karşınıza. İkisinde de gövde kontrol modülünde aynı menüler var. Program aynı menüleri ekrana getirmesine karşın arka planda farklı kodları işleyerek aynı işlevlerin oluşmasını sağlıyor. Bu da satır ve adres farklılıklarından kaynaklanıyor.

Umarım Mutlu mail attığım kodlarla sorununu çözer.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
737 li kısımlar lazım abi. Gönderdiklerinde bunlar yok. Malesef bcm deki değişiklikler çözmedi.
 

Ekli dosyalar

  • rcm.jpg
    rcm.jpg
    56.1 KB · Görüntüleme: 38

Üst Alt