Veli abinin bahsettiği gibi CX-5 Mazda 3 platformunda inşa edilmemişti, CX-30 Mazda 3 platformunda inşa edilmiş.
SUV'larda kullanılan dodikler arazi taşıtı vurgusunu yapmak için kullanılıyor, bir çok markada bu var ve bence de olmalı, beğeniyorum. Kapı altlarında geniş plastik olması sizin gözünüze batmış sanırım. Daha dar da yapılabilirdi ama bu da SUV olmanın vurgusudur.
Sadece dışardan görsel yorumluyoruz ama ince detaylar var o plastiklerde. Mesela çamurun içinde seyir ettikten sonra aracın kapısını açıp inerken veya binerken normal şartlarda marşpiyele pantolonumuz veya herhangi bir giysimiz sürtüp çamur olabilir. Ama resmi tekrar incelersen o plastik kısım marşpiyelle birlikte komple açılıyor ve çamur olan kısım size hiç bulaşmıyor.
Yani bence SUV'lardaki dodik normal ve olması gereken bir ayrıntı.
Küçük bir ekleme yapmak isterim, kimseye itiraz etmeden.
CX-5 bildiğiniz gibi Skyactiv ailesinin ilk ürünüdür. Platformu da kendisine aittir. 2013 Mazda 3 aynı platformda sonradan üretilmiş ve Mazda 6 da aynı platformun uzatılmış versiyonunda üretilmiştir.
Her ne kadar Forester, CX-5 gibi SUV araçların platformu ve dingil mesafesi C segment kardeşleri ile aynı olsa da, segment olarak bir üst, yani D olarak görülürler. Son dönemlerdeki yeni bakış açısı ile de C+ olarak ta görülmektedirler.
Hatırlarsanız CX-5 platform ve dingil mesafesi olarak 3 olsa bile, iç mekan dizayn ve donanım unsurları olarak 6 ile yakındı. Yani bu açıdan bakıldığında C+ veya C buçuk gibi söylemler uygun gibi görünüyor bana.
Hem ekonomik üretim ve hem de rekabete uyum açısından aynı platform üzerinde o kadar çok model üretilmeye başlandı ki, segmentasyon da güçleşti. En doğru yaklaşım aslında kendi model ailesi içerisinde olaya bakmak olabilir. Buna göre Mazda SUV ailesinde CX-3 B, CX-30/CX-4 C, CX-5 D ve CX-9 E segmenti olarak düşünülebilir.
Bunu farklı bir örnek ile de açıklarsak, Subaru XV ve Forester Impreza ile aynı platformu paylaşır. ODD listelerine baktığınızda XV Csınıfı ve Forester D sınıfı olarak yer alıyor.
[automerge]1578305427[/automerge]
Genel anlamda ise ben modeli içiyle dışıyla çok beğendim. Mazda her jenerasyonda mevcut iyi olanları korurken, eleştirilenleri ise ciddi ileri götürüyor. Özellikle iç mekan dizayn ve kalite anlamında sınıfının üzerine çıktı.
Bir İngiliz dergisinde okudum ki, kalite konusunda Alman takıntıları vardır. Mazda 3 iç mekan kalitesi ile bu sınıfta sadece Audi A3 baş edebilir demişler.