Benzin için söylemiştim. Yanma odasına direkt püskürtülen benzinde hava yakıt karışımı homojen olmuyor. Madem öyle manifolddan emilen hava yakıt karışımı için homojenlik neden önemli oluyor? Tabiki vardır sebebi ama ne olduğunu merak ediyoruz işte
Tam tersine hava yakıt karışımı homojen olduğu için zaten beygir tork artıyor direk enjeksiyonda.
Atomize bir şekilde gönderildiğinden daha iyi karışıyor. Hele bazı firmalar emme zamanında kademeli şekilde püskürtme yapıyor daha da iyi karışım olsun diye. (yeni tsi lar sanırım bir de merco 3 kademede püskürtüyor.)
Bizim multiport injectionda ise manifolda öyle atomize bir biçimde püskürtğlemiyor. Bu nedenle daha büyük damlaların ayrışması ve hava yakıt karışımının iyi olması için swirl denilen yatay dönme ve tumble denilen dikey dönme hareketlerinin yaratılması gerekiyor. Swirl manifold dönüşü ile sağlanırken tumble piston kafasının şeklinden ve emme zamanında pistonun aşağı inerken çektiğğ havanın dönmesiyle sağlanıyor.
Direk enjeksiyon oda parfüm spreyini sıkıp daha homojen biçimde dağıtmak olarak düşünülürse, multiport injection ise şişe kapağını delip etrafa şişeyi sıkarak su fırlatmak gibi düşünülebilir.
Hava yakıt karışımı ne kadar homojen olursa yanma verimi o kadar artar ve güç artar.
YouTube da güzel açıklayıcı videolara var. Terimleri yazarak bulabilirsin Tansu.