Güncel Mazda Haberleri

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
36,670
Konum
Mudanya

Mazda'nın ABD satışları %16 artarak 2024'te 420.000 adedin üzerinde rekor seviyeye ulaştı.​

20241007213028.png

Mazda, 2024 yılı ABD pazarındaki satış sonuçlarını açıkladı. Şirketin yıllık satışları bir önceki yıla göre %16,8'lik rekor bir artışla 424.382 adede ulaştı.

Bu büyümenin arkasında birkaç önemli faktör var. İlk olarak güvenlik değerlendirmesinde sektör lideri sonuçlar elde etti. Sekiz model, Karayolu Güvenliği Sigorta Enstitüsü'nden (IIHS) diğer tüm markalardan daha fazla Top Safety Pick+ derecesi aldı.

Ayrıca Eylül 2024'te şirket, müşterilerle bağlantı kurmaya odaklandığını netleştiren "Move and Be Moved" adlı yeni bir marka platformunu başlattı. Şirket aynı zamanda Kasım ayında Huntsville, Alabama'daki fabrikasında CX-50 Hybrid'in üretimine başlayarak ürün yelpazesini genişletti.
2074976.jpg

Şirket ayrıca müşteri deneyimini iyileştirmeye odaklanarak 329. Retail Evolution Design bayiliğini açtı. Sonuç olarak, programa katılan bayiler artık Mazda Kuzey Amerika'nın perakende satışlarının yaklaşık %90'ını oluşturuyor.

CEO Tom Donnelly, "Bu rekor kıran performans, tüm Mazda Kuzey Amerika çalışanlarının ve bayi ortaklarının sıkı çalışmasının bir kanıtıdır" yorumunu yaptı ve güçlü performansı, yeni ürünlerin tanıtılmasına ve yenilenen marka stratejisine bağladı.

Mazda ayrıca toplumsal katkı faaliyetlerine de odaklanıyor. Mazda Vakfı (ABD), gıda güvensizliği ve eğitim ve istihdam fırsatlarında eşitlik konusunu ele alan kuruluşlara 500.000 dolardan fazla bağışta bulundu. Şirket ayrıca şirket içindeki sekiz çalışanlı iş kaynağı grubuyla ortaklaşa çeşitlilik, eşitlik ve katılım (DEI) çabalarını genişletmek için 320.000 ABD doları bağışladı.

Bu kapsamlı çabalar sayesinde Mazda, ABD pazarında istikrarlı bir büyüme elde ediyor.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
36,670
Konum
Mudanya
mmb-article-cx80kenbuchi-thumb-sp.png

Burası Mazda Kenbuchi Deneme Alanı. Sıcaklıkların -25°C'nin altına düşmesinin alışılmadık bir durum olmadığı son derece soğuk bir test alanı.

Burada geliştirmeyle ilgilenen kişiler, buranın arabaları "iyileştirmek" yerine onları "eğittiğini" söylüyor.

mmb-article-cx80kenbuchi--06.jpeg

Hokkaido'nun Kamikawa bölgesinde yer alan bu bölge, Japonya'daki en fazla "test alanlarının yoğunlaştığı bölgelerden" biridir. Sadece Mazda değil, diğer yerli otomobil üreticileri de burada test sahaları kuruyor.

Kuzey Japonya'da kar yağan pek çok bölge var, peki neden bu kadar çok şirket bu bölgede toplanıyor? İşin sırrı karın kalitesinde yatıyor. Araç Geliştirme Genel Merkezi Otomobil Deneme Sahası Direktörü Kuga şunları söylüyor:


mmb-article-cx80kenbuchi-09-02.png

- Kuga:

Mazda arabaları dünyanın her yerine gönderilmektedir. Yani dünyanın her yerinde binilebilecek potansiyele sahip. Müşterilerin Mazda araçlarını kullandığı ortam ne olursa olsun emniyet ve güvenliğini desteklemeliyiz.

Üstelik Kenbuchi Kasabasındaki kar kalitesi de oldukça uygun. Minimum sıcaklığın -25 santigrat derece veya daha düşük olduğu bir ortam aynı zamanda eğitim araçları için de uygun bir ortamdır.

Kenbuchi Test Merkezi, dünyanın dört bir yanından çeşitli kar koşullarını simüle eden bir ortamda test yapılmasına olanak tanır.

mmb-article-cx80kenbuchi-11.jpeg

Sadece karı ve sıcaklığı yeniden yaratmak istiyorsanız, Hiroşima'daki bir laboratuvarda bunu yapabilirsiniz. Ancak müşterilerin ürünlerimizi nasıl kullanacaklarını hayal etmeye gelince, doğal ortamdan daha iyi bir şey olamaz.

Burada geliştirmede yer alan Mazda çalışanlarından herhangi biriyle konuşursanız, size test ve incelemelerin "eğitim" olarak adlandırıldığını söyleyeceklerdir.

Bir arabayı "eğitmek" tam olarak ne anlama gelir?

Bana sorarsanız hepimiz "gelişmek" yerine "eğitim" deriz.

Muhtemelen öyle ama bence bunun sebebi arabaları sadece endüstriyel ürünler olarak düşünmememiz.

Dün yapabildiğinizi bugün de yapabilirsiniz. Bu makineler için normaldir.

Ancak yarattığımız arabalar dün yapamadıklarını bugün yapabilecek. Yarın daha fazlasını yapabilecek. Bu günlük tekrarlama süreciyle onların güçlenmesini sağlıyoruz.

Sanırım bu umutla bunun adına “eğitim” diyoruz.

mmb-article-cx80kenbuchi-18.jpeg

Test kurslarının çoğu, test merkezi içinde oluşturulan yalnızca teste yönelik merkezlerdir. Ancak Kenbuchi Test Merkezi doğal bir yol kullanıyor.

Bunun nedeni Kenbuchi Proving Ground'daki parkurun yaz aylarında kasaba halkının kullandığı "halka açık bir yol" olmasıdır. Mazda bu yolu kış aylarında “ödünç alarak” test parkuru olarak kullanıyor.

mmb-article-cx80kenbuchi-16.jpeg
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
36,670
Konum
Mudanya
Mazda , geçen yıl ABD pazarında yaklaşık 420.000 adetlik rekor sayıda araç satışı gerçekleştirdi ve istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etti. U.S. News & World Report, Mazda Kuzey Amerika CEO'su Tom Donnelly ile şirketin mevcut durumu ve gelecek planları hakkında bir röportaj yaptı.

- Elektrikli modellere olan talep ve gelecek hakkında ne düşünüyorsunuz?

• CX-70 ve CX-90 satışlarının yaklaşık yüzde 15 ila 20'si plug-in hibritlerden oluşuyor. Bu, beklentilerimizle hemen hemen aynı. Ancak Florida ve Teksas gibi güçlü bir talep beklemediğimiz eyaletlerde de şaşırtıcı derecede güçlü bir ilgi gördük.

CX-50 Hybrid henüz satışa sunulalı 75 gün olmasına rağmen, stok devir hızı açısından en iyi performansını sergiliyor. Hibrit araçlara olan talep göz önüne alındığında bu durum çok da şaşırtıcı değil; zira bunlar bayilere ulaştığı anda hızla satılıyor.

- Yeni nesil CX-5 hakkındaki düşünceleriniz?

• Henüz detay veremeyiz ancak önümüzdeki birkaç ay içinde yeni nesil CX-5'e dünya prömiyeri yapılması planlanıyor.

(Tom Donnelly ayrıca yeni nesil CX-5'in EV versiyonunu da doğruladı.)

- CX-50'nin piyasaya sürülmesiyle CX-5'in üretiminin durdurulacağı yönünde öngörüler vardı, ancak bu her ikisinin de devam edeceği anlamına mı geliyor?

• Geçtiğimiz yıl 100.000'den fazla CX-5 satıldı ve ivme hala güçlü bir şekilde devam ediyor. Ve bildiğiniz gibi yakında yeni nesil modelimizi piyasaya süreceğiz, dolayısıyla bu ivmenin devam etmesini bekliyoruz.

Bu segment pazarın en büyüğü olduğundan diğer markalar da birçok model tanıttı ancak CX-5 ve CX-50'yi doğrudan karşılaştırdığımızda farklı görünümlere ve konseptlere sahip olduklarını görüyoruz.

CX-5'in daha şehirli ve sofistike olduğunu, CX-50'nin ise bazı belirgin tasarım ipuçları ve özel seri "Meridian" modeli sayesinde daha açık havaya sahip olduğunu düşünüyoruz.

- Sedan modellere olan talebe ilişkin görüşleriniz?

• Mazda3'ün bizim için önemli bir otomobil olmaya devam edeceğine inanıyoruz. Sedanlar genel olarak düşüşte ve birçok marka bu segmentten çıkıyor, ancak Mazda3 sedan'ın satışları bir önceki yıla göre %39,8 arttı.

Bu da genel satış başarısına katkı sağladı. Sadece bildiğimiz stil ve sürüş dinamiklerini sunmakla kalmıyor, aynı zamanda kendi türünde diğerlerinden bir adım önde olan bir araç sunuyor.

Uygun fiyat sunmak şu anda sektördeki en büyük zorluklardan biri, ancak fiyat açısından oldukça cazip bir ürünümüz olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl satışlardaki artış, talebin kesinlikle var olduğunu gösteriyor.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
36,670
Konum
Mudanya
Top Gear / Mazda CX-30 incelemesi

IMG_20250223_224150.jpg

CX-30, Mazda'nın size satacağı bir motora sahip en küçük crossover'dır(yalnızca elektrikle çalışan MX-30 , özellikle de küçük bataryasıyla daha şehir dostu bir seçenektir). Bu arada CX-30, yanlarına plastik çamurluk kaplaması takılmış, temelde daha uzun bir Mazda 3 hatchback'tir.

Hatchback'ten crossover'a dönüşen bir aracı sevenler için: CX-30'a rakip olarak Ford Puma , Hyundai Kona , Peugeot 2008 , Renault Captur , Seat Arona , Skoda Kamiq ve VW T-Roc sayılabilir . Pazar yoğun, bu yüzden öne çıkmak için çok çalışmalısınız.

Elektrikli bir araç arayanlar için ise Kia EV3'e veya Volvo'nun şık EX30'u da var.

CX-30, modern otomobil alıcıları için ideal bir noktayı yakalıyor ve firmanın en çok satanları arasında CX-5 SUV ve 3 hatchback ile birlikte yer alıyor. 3'e dayandığı için CX-30, aynı hafif hibrit motorları (dizel motorlardan gelen teknikleri kullanarak verimliliği artıran son derece akıllı 'kıvılcım kontrollü sıkıştırma ateşlemeli' benzin dahil) ve vites kutularını kullanıyor ve çok benzer bir iç mekana sahip.

Yolda hatchback kökenleri hemen elle tutulur hale geliyor ve CX-30 rakiplerinin çoğundan daha alçak olmanın faydasını görüyor. Keskin bir şekilde yol tutuyor, hoş bir net manuel şanzımana sahip ( MX-5 convertible ile aynı aileden olduğu için öyle olmalı ), ancak sürüşü bazı benzerleri kadar yumuşak değil.

Dışarıdan güzel görünüyor, 4x4 algısı oluşturan plastik dodikler ve hareket katan çizgiler yerinde. İçerisi olması gerektiği kadar geniş değil, arkada biraz sıkışık hissettiriyor. Bir sunroof kabini ferahlatmaya gerçekten yardımcı oluyor.


CX-30 ile iki benzin seçeneği elde edersiniz. Giriş ünitesi e-Skyactiv G'dir, artık eski 2.0 litrelik yerine 2.5 litreliktir. 138 bg (18 bg artış) ve 176 lb ft tork (ayrıca 18 lb ft artış) elde eder ve 0-62 mil hızlanmasını 9.7 saniye (manuel) ve 10.3 saniye (otomatik) olarak gerçekleştirir, her ikisi de eskisinden dokuz onda bir daha hızlıdır.

Alternatif olarak, 183 bg'lik 2.0 litrelik değişken ateşlemeli e-Skyactiv X var, bu da FWD (0-62mph 8.3s) veya AWD ile geliyor. Hem otomatik hem de AWD seçenekleri biraz daha yavaş.

Yakıt ekonomisi, hangi kombinasyonu seçtiğinize bağlı olarak yaklaşık 43mpg'den yaklaşık 50mpg'ye kadar değişir. Her iki varyantta da zaman geçirdik: e-Skyactiv G'de resmi 47.1mpg derecelendirmesine kıyasla karma yollarda 38mpg gördük ve 2WD e-Skyactiv X manuelinde kağıt üzerindeki 49.6mpg rakamına kıyasla düşük 40'lar gördük.

En temel özelliklere sahip CX-30 için 25.865 £'luk bir taban fiyat var, kafanızda canlanması için beş sınıf var. Üst sınıfın fiyatı 31.565 £'dan başlıyor.

CX-30 iyi bir otomobil – iyi yol tutuşu var, şık görünüyor ve buna uygun bir iç mekana sahip. Ancak crossover'larda her zaman olduğu gibi, temel aldığı geleneksel otomobil – Mazda 3 hatchback – daha mantıklı bir satın alma. Daha iyi sürüş sağlıyor, daha ekonomik, aynı derecede pratik, daha hızlı ve elbette daha ucuz. Gerçekten ekstra sürüş yüksekliği istemelisiniz ve bunu yaparken yolcu taşıma konusunda çok yönlülükten ödün vereceksiniz. Garip.

Ama bu mantık ne zamandan beri insanların crossover'lara akın etmesini engelledi? Otomatik viteslerden kaçındığınız ve arkada uzun boylu yetişkinleri taşımanız gerekmediği sürece, CX-30 bu segmentteki diğer her şey kadar iyidir. Ford Puma hariç. Hiçbir şey onunla boy ölçüşemez.

Motorlar, otomobil meraklıları için de son derece ilgi çekici olduğu gibi, çok fazla umursamayanlar için de yetenekli ve verimli. Nadiren hata yapan bir şirketten çıkan bir diğer güçlü Mazda.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
36,670
Konum
Mudanya
Mazda'nın Güneydoğu Asya'daki üretim üsleri şu anda Tayland, Malezya ve Vietnam'da bulunuyor ve Mazda Endonezya geçen yıl yeni bir montaj tesisi kurma planlarını resmen duyurmuştu.

Başkent Cakarta'nın bitişiğindeki Batı Cava eyaletinde kurulacak tesisin, kompakt SUV'ları komple üreteceği açıklandı.

Üretilecek kompakt SUV için ise çoğu yerel medya CX-30'u başlıca aday olarak gösteriyor ancak Endonezya'da oldukça popüler olan CX-3 de adaylardan biri olabilir.

Yeni montaj tesisi yalnızca Endonezya Mazda (PT Eurokars Motor Endonezya) tarafından finanse ediliyor, bu nedenle üretilen araçların öncelikle yerel kullanım için olması muhtemel görünüyor. Ancak Endonezya , Mazda araçlarının yüksek pazar payına sahip olduğu Avustralya ile Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (IA-CEPA) imzaladığından, üretilen modellere ve gelecekteki gelişmelere bağlı olarak ihracat seçenekleri de mevcut olabilir.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
36,670
Konum
Mudanya
Otoyol Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS) dün 2025 güvenlik derecelendirmelerini yayınladı ve test edilen sekiz Mazda aracının tümü mümkün olan en yüksek derece olan TOP SAFETY PICK+ aldı.

Mazda, geçen yılın ardından en yüksek dereceye sahip en fazla sayıda araca sahip tek marka oldu.

20250313205830.png
 

Atmaca53

Sessiz
Mesajlar
44
Konum
İstanbul Üsküdar
Araç Markası
Mazda 6 3 323F
Araç Renk ve Tip
Lacivert
1 haftalık arabistan gezimden yeni döndüm. Ülkede en çok kullanılan otomobil markalardan bir tanesi mazda .
kafanızı nereye çevirisiniz mazda 6 görüyorsunuz. Yeni kasa cx 30 50 90 , yine yeni kasa mazda 3 u yakından inceledim . Hem mutlu oldum hemde bir yandanda üzüldüm .
Umarım mazda turkiye doğru politika izleyip yeniden sahalara geri döner .
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
36,670
Konum
Mudanya
2025 Mazda Teknik Raporu yayınlandı, ilgi çekici bölümlerden bazıları şöyle;

- 2022'den itibaren dizelle karıştırılmamış %100 biyodizel yakıt (HVO100) kullanan CX-60/CX-80'de bulunan sıralı altı silindirli dizel "SKYACTIV-D 3.3" üzerinde gerçekleştirilen Avrupa dayanıklılık testlerine ilişkin bir rapor yer alıyor.

SKYACTIV-D 3.3 başlangıçta biyodizel ile uyumlu olacağı varsayımıyla geliştirildi , ancak HVO100'ün uzun vadeli kullanıldığında dayanıklılığını ve güvenilirliğini doğrulamak için Avrupa geliştirme üssünün bulunduğu Almanya'nın Frankfurt yakınlarında dayanıklılık testleri de yapıldı.

HVO100'ün Avrupa'da dolaşımda olan miktarının arttığı görülüyor, dolayısıyla çok da uzak olmayan bir gelecekte Avrupa'da resmen desteklenmesi mümkün olabilir.

20250328172348.jpg

- 2022 Super Taikyu Serisi'nin 7. turundan itibaren tanıtılan MAZDA SPIRIT RACING MAZDA3 Bio Concept, 300ps güce sahip SKYACTIV-D 2.2 motorla donatılırken, bu motorda yapılan iyileştirmeler ve değişiklikler hakkında da detaylı bilgileri yayınlandı.

Intercooler sistemi ve eksantrik mili yeni geliştirilmiş olsa da, turboşarj ve pistonlar SKYACTIV-D 3.3 teknolojisine dayanıyor, dolayısıyla belki de Super Taikyu'dan edinilen bilgi ve birikim , gelecekte CX-60/CX-80 motorlarının teknik özelliklerinin yükseltilmesinde de kullanılabilir.

20241219120515.jpg

- Amazon Alexa, 2023 yılında Roadster'ın önemli ürün iyileştirmesinden bu yana giderek daha fazla araç modeline entegre edildi.

Ancak BCM ( Gövde Kontrol Modülü ) ile IP-ESU ( Gösterge Paneli-Elektrik Besleme Ünitesi ) arasında iletişimi sağlayarak klima, koltuk ısıtıcıları ve direksiyon ısıtıcısını da çalıştıracak yeni bir fonksiyon geliştirildiği anlaşılıyor.

Amazon Alexa, yeni nesil Mazda Connect ile donatılan modellerin çoğunda kullanıldı ancak MX-30, CX-60 ve CX-90 henüz bu özelliğe sahip değil.

Büyük model grubunda ise Amazon Alexa, 2024 yılında çıkan CX-70 ve CX-80'de kullanılmışken, 2023 yılında çıkan CX-60 ve CX-90'da geçen yılki ürün geliştirmelerine (yurt dışında 2025 modeli) rağmen bu özellik kurulmamıştı. Belki de bu, BCM ile IP-ESU arasında iletişime izin veren bir fonksiyonun varlığı veya yokluğuyla ilgilidir.

20240607202549.png

- Mazda şu anda "NA Roadster (reprodüksiyon parça temini ve restorasyonu)" ve "FC/FD tipi RX-7 (reprodüksiyon parça temini)" için CLASSIC MAZDA adı verilen bir hizmet sunuyor, ancak gerçek şu ki kalıpların bakımı ve yönetiminin zorluğu nedeniyle artık temin edilemeyen birçok orijinal parça hala mevcut.

Mazda, buna yanıt olarak kalıp kullanmadan küçük partili üretime olanak tanıyan yeni bir kum döküm süreci geliştirdi ve başlangıçta kum döküm kullanılarak üretilen rotary motorlar için rotor üretmek amacıyla yeni süreci kullanmaya başladı.

Kalıp kullanımına ihtiyaç duymayan bir yöntem olarak 3D yazıcıların kullanımı giderek yaygınlaşıyor ancak bunun için üretim sürecinde büyük değişiklikler ve yeni otomobil geliştirmede gerekli olan dayanıklılık testlerine eşdeğer dayanıklılık testleri gerektiğinden, kum dökümünün şu an için en ideal yöntem olduğu sonucuna varılmış gibi görünüyor.

Belgelere göre, yıllık üretim adetleri özellikle düşük olan parçaların büyük çoğunluğu rotary motorlu araçlara ait olduğundan, yeni üretim süreci yaygınlaştıkça tedarik edilen parça sayısı da artabilir.

20250328205536.png20250328205547.png
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
36,670
Konum
Mudanya
Ayrıca Mazda, Pekin Otomobil Fuarı'nda yeni bir konsept otomobilini de duyurdu.

20240425213207.jpg

MAZDA Sou ARATA

20240425213224.jpg 20240425213240.jpg 20240425213219.jpg

Changan Mazda, EZ-6'nın ardından ortak geliştirdiği ikinci modeli için bir tanıtım reklamı yayınlayarak, aracın "MAZDA EZ-60" adını taşıyacağını duyurdu.​


20250401182316.jpg

Mazda, geçen yıl Çinli ortak girişim ortağı Changan Automobile ile birlikte geliştirdiği ilk BEV/PHEV modeli olan EZ-6'yı tanıttı ve geçen yıl Pekin Otomobil Fuarı'nda da ikinci ortak geliştirme projesine işaret eden bir konsept otomobil olan Chuang ARATA'yı tanıtmıştı.

Şanghay Otomobil Fuarı'nın açılışına bir aydan az bir süre kala, yakında teaser reklamların yayınlanacağı düşünülüyordu ve bugün Changan Mazda, resmi sosyal medya hesaplarından ilk teaser reklamını yayınladı.

IMG_20250401_125811.jpg

Teaser'daki görüntüler ile konsept model Arata'nın hatları ve detayları birebir örtüşüyor.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
36,670
Konum
Mudanya

Changan Mazda, EZ-6'nın ardından ortak geliştirdiği ikinci modeli için bir tanıtım reklamı yayınlayarak, aracın "MAZDA EZ-60" adını taşıyacağını duyurdu.​


Ekli dosyayı görüntüle 72513

Mazda, geçen yıl Çinli ortak girişim ortağı Changan Automobile ile birlikte geliştirdiği ilk BEV/PHEV modeli olan EZ-6'yı tanıttı ve geçen yıl Pekin Otomobil Fuarı'nda da ikinci ortak geliştirme projesine işaret eden bir konsept otomobil olan Chuang ARATA'yı tanıtmıştı.

Şanghay Otomobil Fuarı'nın açılışına bir aydan az bir süre kala, yakında teaser reklamların yayınlanacağı düşünülüyordu ve bugün Changan Mazda, resmi sosyal medya hesaplarından ilk teaser reklamını yayınladı.

Ekli dosyayı görüntüle 72514

Teaser'daki görüntüler ile konsept model Arata'nın hatları ve detayları birebir örtüşüyor.
Changan Mazda, MAZDA EZ-60 için ikinci teaser reklamı yayınladı.

Bu kez, arka alan ve kapı aynaları gösterildi. Aracın mor gövde rengine sahip olması muhtemel görünüyor.

20250407_200434 (2).jpg20250407_200434 (1).jpg20250407_200434.jpg
 
Üst Alt