Rotary Motorun 50.Yılı

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
52,008
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Rotary.JPG


Mazda-50-years-of-rotary-4.jpg


Mazda’nın rotary motor ile olan ilişkisi 1967 senesinde ikonik Cosmo Sport ile başladı. Otomobilin, yalnızca 1,176 adet örneği üretilse de rotary motorun gelişimi için çok önemli bir adım oldu. Firma tarafından neredeyse 2 milyon adet rotary motorlu otomobil üretildi. Bu motorla üretilen en son otomobil de 2011 yılında piyasaya sürülen ve yalnızca Japonya’da satılan RX-8 Spirit R’ın özel versiyonu oldu.
Mazda rotary motoru geri getirme niyetini uzun zamandır belli ediyordu ve bu, içinde bulunduğumuz on yılın sonunda gerçekleşebilir. Otomobil üreticisinin yayınladığı Zoom Zoom adlı dergide rotary motorun 50’inci yılı hakkında bir yazı yer alıyor:

"Hikaye henüz bitmedi. Rotary motor olmasa muhtemelen Mazda diye bir şey olmazdı. Ve Mazda olmasa, rotary motor da 50 yıldır üretimde olmayacaktı."

Satır aralarını okuyacak olursak, rotary motor geri dönecek gibi duruyor, değil mi?
Gelen raporlara göre, aşağıda fotoğrafları yer alan RX-Vision konsepti bir üretim modeline dönüşecek ve yeni jenerasyon bir rotary motora sahip olacak. Bunun, Mazda’nın 100’üncü yıl dönümünün bir kutlaması olarak 2020 senesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Şirketin 2015 Tokyo Otomobil Fuarı’nda RX-Vision konseptini tanıtması, rotary motorun ölmediğinin bir işareti niteliğindeydi. Ayrıca marka, konseptin tanıtımı esnasında “rotary motora yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarını asla durmadığını” açıklamıştı.

1447696779_1.jpg
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Üst Alt