Otomatik Vitesteki Harfler ve İşaretler Ne Anlama Gelir?

yakup

Aktif
Mesajlar
2,245
Konum
Erzincan
Araç Markası
2009 - Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Exclusive
110046_Mazda6_2013-_Sophistiquee_sur_toute_la_ligne.jpg


Marka ve modele göre değişkenlik gösterse de otomatik vites üzerinde genellikle şu harfler ve işaretler bulunur:

P (Park): Aracınızı tamamen durdurduktan sonra vites kolunu getirmeniz gereken işaret budur. En önemli püf noktası aracınızın zarar görmememesi için tam olarak durmasını sağlamaktır.

R (Reverse): Tıpkı manuel vitesteki R gibidir. Aracınızın geri vitesidir. Geri geri gitmeden önce aracın tamamen durmasını sağlayıp ardından bu konuma getirmelisiniz.

N (Neutral): Otomatik vitesli araçlarda aracı boşa almak için kullanılır. Araç bekler pozisyondayken bu vitese alabilirsiniz (örneğin kırmızı ışık v.s.).

D (Drive): Aracınızı hareket ettirmek için kullanmanız gereken vites konumu budur. Ayağınız frendeyken el frenini indirip kontak anahtarını çevirdikten sonra (ya da güç düğmesine bastıktan sonra) vites kolu D’ye getirilip araca ilk hareketi verilir.

D4 veya 4 (Drive 4): ( D ) pozisyonuyla aynıdır. İleri gitmek için kullanılan vitestir. Bu pozisyonda aracın hızına göre otomatik olarak vitesler değişir.

D3 veya 3 (Drive 3): İleri gitmek için kullanılan vitestir. Bu pozisyonda aracın hızı max.100 km. ye kadar kullanılmalıdır. Şehiriçi kullanım bu pozisyonda olabilir.

1 : İleri gitmek için kullanılan vitestir. Bu pozisyonda aracın hızı max.30 km. ye kadar kullanılmalıdır. Bu km. ye kadar düşük hızlarda kullanım bu pozisyonda olabilir. Şanzımanın bu pozisyonda geri kayma kilidi vardır. Dik yokuşlarda geri kaymayı önler.

2 : İleri gitmek için kullanılan vitestir. Bu pozisyonda aracın hızı max.60 km. ye kadar kullanılmalıdır. Bu km. ye kadar düşük hızlarda kullanım bu pozisyonda olabilir. Şanzımanın bu pozisyonda geri kayma kilidi vardır. Dik yokuşlarda geri kaymayı önler.

L : Sürüş. İleri gitmek için kullanılan vitestir. Bu pozisyonda aracın hızı max.30 km. ye kadar kullanılmalıdır. Bu km. ye kadar düşük hızlarda kullanım bu pozisyonda olabilir. Şanzımanın bu pozisyonda geri kayma kilidi vardır. Dik yokuşlarda geri kaymayı önler.

S veya O (Speed, Overdirive): Hızlı kullanım veya Spor kullanım. Bu butonlar devredeyken aracın normal vites değiştirme, devir aralığı yükselir. Hızlanma ve akselerasyon artar. Yakıt sarfiyatı maksimuma çıkar.

Snow - kar butonu: Aracın devirsiz kalkmasını sağlar. Karlı, buzlu, yağmurlu ve kaygan zeminde kalkış için kullanılır.

+/- (TRİPTONİK ŞANZIMAN İÇİN): Triptonik vites; ayrıca manuel kontrole de izin verir. Bu tür otomatik viteslerde genellikle vites küçültmek ya da büyütmek için +/- işaretleri bulunur. Araç hareket halinde vites kolu uygun konumdayken yapmak istediğiniz eyleme uygun olarak (+) veya (-) konumuna getirerek vitesi büyütebilir ya da küçültebilirsiniz. Vites kolu bu konumda kalmaz, eylemi tamamlayıp tekrar eski yuvasına döner. O konumdayken aracın devir kontrolü özellikle limitlendirilmemişse tümüyle sizdedir.
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
P = Pert olma riski
R = Rize vitesi
N = Ne olur olmaz bulunsun!
D = Destur!
M = Manyak mısın?
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Bilgilendirmeler çok açıklayıcı... Özellikle Mustafa abininki.

;D
 

kadir

Kıdemli Üye
Mesajlar
12,654
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
Gostergede 1 yaziyor ise bu arac geri kaydirmazmi ?
Butun modeller icin geceelimi?
 

yakup

Aktif
Mesajlar
2,245
Konum
Erzincan
Araç Markası
2009 - Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Exclusive
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #7
Geri kaydırmama özelliği yok ise sadece 1 ve 2 konumunda geri kayma olmuyormuş. Eğer geri kaydırmama özelliği var ise sıkıntı olmaz.
 

farukdumlu

Katılımcı
Mesajlar
315
Yakup ustad eline saglik yanliz birsey sormak istiyorum. Lantis i turkceye cevirdim s icin diyor ki:sehiricinde 96 km ye kadar sanziman yorulmasin diye araci kucuk ve devirsiz kullainm icin diyor. Lutfen aydinlatirmisiniz. Tesekkur ederim
 

yakup

Aktif
Mesajlar
2,245
Konum
Erzincan
Araç Markası
2009 - Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Exclusive
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #9
Lantis te "S" butonu mu var? Yoksa viteste "S" modu mu var?
 

farukdumlu

Katılımcı
Mesajlar
315
Vites kolunda overdrive var yuksek surus demek basinca ekranda hold yazar arac 0.25 vites asagi ceker arac saha kalkar sanziman bundan nefret eder.ayni sey gaz pedalina aniden veya hizlica yuklendiginde roketler saha kalkar sollama aninda kullanilir....hatam varsa ceviri tekrar okuyayim ustad
 

Üst Alt