Mazda’nın Çift Turbo + Elektrikli Supercharger Sistemi

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Mazda-RX-Vision-23.jpg


Japon Mazda markası, geçtiğimiz günlerde bujisiz HCCI motorlar ile bujili SCI motorların harmanlandığı SCCI motor (Skyactiv-X) teknolojisini tanıtmıştı ve önümüzdeki yıl tanıtılacak olan yeni Mazda 3’te bu motorların yer alacağını belirtmişti. Otomotiv dünyasında bu tip bir teknolojiyi ilk kez seri üretimde kullanacak olan Mazda, şimdi de patent başvurusunda bulunduğu yeni motoru ile dikkatleri üzerine çekti.

mazda-çift-turbo-suğercharger-patent-2.jpg


Mazda Skyactiv-X (SCCi motor) Teknolojisi Nedir?


Bu doğrultuda patent bürosuna gönderilen çizimlerde 2 adet geleneksel turbo ve 1 adet de elektrikli supercharger sahip olduğu anlaşılan yeni motor, bu açıdan Volvo’nun Power Pulse sistemine de benziyor. Turbo boşluğunun en aza indirilebilmesi için uygulanan Volvo’nun sisteminde; bir hava kompresörü alt devirlerde istenen havayı elde edemeyen turboyu hareket ettirmek için turbo türbinine ekstra hava basıyor ve bu sayede taze hava emişini arttırıyor.


Bu sistem gücünü 48V’luk bir elektrik motorundan alıyor ve elektrik motoru da aküden besleniyor. Yani kompresörün temin ettiği hava egzoz gazlarını beslemek için kullanılıyor. Benzer şekilde Audi SQ7ve Bentley Bentayga Dizel modellerinde de elektrikli supercharger/turbo kullanılıyor ancak hem Volvo, hem de Audi/Bentley motorlarının dizel olduğunu hatırlatmakta fayda var. Mazda ise bu sistemi benzin motora uygulayacak. (Volvo Power Pulse teknolojisi aşağıdaki videoda izlenebilir)



Volvo ile tamamen farklı prensibe sahip Mazda’nın sisteminin çalışması ise şu şekilde gerçekleşiyor;


Aşağıdaki şekilde görüleceği gibi, Emilen taze hava (14) ilk olarak 1.turbo pervanesinden (43) ardından da 2.turbo pervanesinden (44) geçiyor. Bu emme işlemi sırasında 1. ve 2. turbonun türbinleri (40 ve 41) egzoz gazı tarafından yeterince döndürülemiyor ve yüksek basınçlı hava emilemiyorsa turbo boşluğu oluşuyor ve ECU vasıtasıyla bunu tespit eden sistem 17 nolu valfi kapatıyor. 17 nolu valfin kapanmasıyla emilen hava elektrikli supercharger sistemine (18) giriş yapıyor ve burada basınçlandırılıyor. Yüksek basınç sonucu sıcaklığı artan taze hava Intercooler’dan (16) geçerek soğutuluyor ve emme portundan (3) motorun yanma odasına giriş yapıyor. Bu sayede turboların çok düşük devirlerde (800-1200d/d) yapamadığı yüksek basınçlı hava temini işini elektrikli supercharger yapıyor ve turbo boşluğu en aza indiriliyor.

Diğer taraftan yüksek devirlerde bu sisteme ihtiyaç kalmıyor ve turbolar gerekli yüksek basınçlı hava emme işini gerçekleştirdiği için 19 nolu valf kapanarak superchargerın hava temini görevi devre dışı kalıyor ve turboların emdiği yüksek basınçlı havanın yanma odasına gidebilmesi için de kapalı olan 17 nolu valf bu sefer açılıyor. Buradan soğutulmak üzere intercoolera (16) giren hava soğuyarak emme portundan (3) yanma odasına giriş yapıyor.

Burada bir diğer dikkat çekici nokta ise, elektrikli kompresörün gücünü Mazda’nın i-Eloop sisteminden temin ediyor olması gösterilebilir. Bu sistem, fren gücü geri kazanım enerjisini super kapasitörde depolayarak elektrikli supercharger sistemini besliyor. Bu sayede ek bir aküye gerek kalmadığı gibi aracın kendi aküsü de kullanılmıyor. Boşa gidecek bir enerji başarılı bir şekilde turbo boşluğunu en aza indirmek için kullanılıyor.


mazda-çift-turbo-suğercharger-patent.jpg



Görüleceği gibi, birçok farklı markanın turbo boşluğuna farklı çözümler ürettiği bir ortamda Mazda da kendine göre bir çözüm bulmuş ve kağıt üstünde de başarılı görünüyor. Öyle ki elektrikli supercharger sistemi, geleneksel supercharger sistemleri gibi gücünü motordan bir kayış vasıtasıyla almıyor ve bu sayede yük de oluşturmuyor ve araç aküsünü bile kullanmıyor. Bunun yerine tamamen fren enerjisi geri kazanımı enerjisi ile çalışabiliyor.


Son olarak; Bu motorun, önden çekişli araçlarda değil de sadece arkadan çekişli araçlarda kullanılacağını da belirtmeden geçmeyelim. Yani çok daha güçlü ve sportif bir MX-5 modeli karşımıza çıkabileceği gibi, 2019 yılında Wankel Rotary motor ile beklenen RX-9 modelinde bile çift turbo + elektrikli superchargerlı bu motor ile karşılaşma ihtimalimiz bulunuyor. Volvo’nun farklı çalışma prensibi taşısa da aynı amaçla tasarladığı E-Powertrain konsept motorun 2.0lt’den 450ps güç ürettiğini düşünülürse M”zda RX-9’da karşımıza oldukça ilginç bir şekilde çıkabilir diye düşünüyoruz.


 
Son düzenleme:

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #5
Düşündüm de, bu motora sahip araçlar ülkemizde satış görürse, yıllar içerisinde oluşacak bir motor arızasında, arızayı giderebilecek usta bulmak mümkün olacağını sanmıyorum, eğer kendini bu işe adayan bir babayiğit olursa da devlet tarafından koruma altına alınmalı :D
 
Mesajlar
2,055
Konum
Ankara
Araç Markası
98-Mazda 626 AT
Araç Renk ve Tip
Füme-Sedan
Çok güzel gelişmeler mazda adına
Kinetik enerji geri dönüşüm sistemi, yani KERS formula 1 den esinlenmiş galiba,
 

sedat-dmrcn

Katılımcı
Mesajlar
138
Konum
Ordu-Ünye
Araç Markası
1993 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Lacivert - Sedan
evet yazının sonuna kadar çok harika gidiyordu ki tam da arkadan çekişli modellerde kullanılacak deyince garibana yine hayal olarak gördüm:)
 

Üst Alt