Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
Merhaba Dostlar,
Xedoscan'ın ilk motor-şanzıman bakımının büyük bir kısmını bugün, molalar da dahil 9 saatlik bir çalışma ile tamamlamış bulunmaktayız. Aslında ilk hafta yapılacaktı bu bakım fakat bazı aksiliklerden dolayı ilk defa bir araç aldıktan üç hafta gibi geç bir sürede fırsat oldu. Detayları sonra yine anlatırım. Şimdi Xedos 9 için motor ve şanzıman kısımlarının periyodik bakımını ve biraz daha fazlasını paylaşacağım. ;)

Guzuyu alırken bir kaç sorununun -hatta ben gibi hasta birine göre çok çok fazla problemin- olduğunu biliyorduk. En büyük sorunlardan biri de motorun üst (külbütör) kapaklarındaki ve distribütör kısmındaki yağ kaçaklarıydı. İstanbul dönüşü Merser'den üst kapak contalarını, hava ve yağ filtresini temin etmiştim. Motor yağımızı da Cemşid'de de kullandığım Motul'ün tam sentetik 8100 X-Clean FE 5W30 olarak seçtik. Bunun yanında katkılar konusunda güvendiğim Liqui Moly'nin yağ değişiminden önce kullanılarak motor içini temizleyen Engine Flush ve motor yağıyla birlikte kullanılarak motor içinde katman oluşturan Ceratec ürünlerinden kullandık. Ceratec'i ilk defa kullanıyorum fakat daha önce kullananlar memnun olduğunu söylemişlerdi. ;)

40793


Aracımızın ikinci büyük problemi de lifterlerden gelen seslerdi. Eski sahibi üzerindeki orijinal lifterlerin soğuk çalıştırmada ses yaptığından dolayı yan sanayisi ile değiştirme gereği duymuş vakt-i zamanında. Fakat bu sefer daha kötü sonuç alarak ses her daim çıkmaya başlamış anlattığına göre. Bu durumu düzeltmek yine bize kaldı. Elimde 8'i sıfır olmak üzere 30'a yakın orijinal lifterlerimiz mevcuttu lakin bunları temizleyip takmak da hem maddi hem de zaman açısından fazla külfetli. Bu yüzden yağımıza ve yine lifter sesi kesici katkı olan Hydro Stößel-Additiv'e güvendim. Şimdilik, 20-25 km kullandıktan sonra ses konusunda kayda değer bir gelişme olmadı belki 300-500 km'den sonra değişimler olabilir. Belki de hiç olmayabilir? :oops: Şayet olmazsa boş bir vakit ve biraz daha bütçe ayırarak orijinal lifterlerini tekrardan temizleyip/yağlayıp guzuya takmayı düşünüyoruz. ;)

40794


Yağ ve hava filtremiz de her zaman olduğu gibi servisten temin edilerek orijinal kullanıldı. Bunun yanında kabin içine giden ve geri dönen kalorifer hortumlarını görmektesiniz üstteki fotoğrafta. Araç üzerinde daha önce bir tanesi su kaçırdığından alelade bir su hortumu takılmıştır daha önce. Diğer hortum da her ne kadar orijinal olsa da artık sertleşmişti ve her an su kaçırma riski vardı. Bu yüzden yurt dışından biri Dayko ve biri Gates markası olmak üzere yan sanayi olarak üreticisinden iki hortumu da temin etmiştim. Şekilleri ve malzeme kalitesi direk Millenia'lar için üretildiğinden montajı da çok rahatlıkla yapıldı ve direk bu araçlar için üretildiğinden sorun çıkarmaz diye düşünmekteyim. ;)

40796


Özkur Otomotiv'den temin ettiğim Xedos 9 kataloğunda da kodu geçen NGK'nın bujilerini uygun tırnak aralığını da tekrardan sentille kontrol ederek bu esnada bir yandan taktık tabi. Gördüğünüz gibi bujileri kutuyla alıyoruz. :p

40801


Ön blok işlemleri bittikten sonra arkadaki blok açıldı. Tabi yine ufak tefek sürprizler de hem ustaların hem de aracı alırken eski sahibinin verdiği parçaların varlığı sayesinde bertaraf edildi. Ivır zıvır da olsa bunlar da epey zaman çaldı bizden... :hihi:

40795


Açtığımız tüm yerler, tüm hortumlar/valfler tek tek kontrol edildi. Sağ olsun Ozan Ustanın yine detaylı bakımı sayesinde ufak tefek sorunlar ve ileride sorun yaratabilecek noktalar da elden geçirildi. Hatta o kadar ağırdan aldık ki bazı noktaları sadece bugünkü işlemler için harcanan zamanla, bir aracın tüm bölgelerinin bakımı yapılabilirdi. :rolleyes: Tabi daha anlatacağım çok şey var. Devam edelim... ;)

40797


Daha çok zamanımız olsaydı üst kapakları parlatmayı düşünüyordum ama buna ayıracak çok vaktimiz olmadı maalesef. Tekrardan ulaşmak zor olacağından dolayı da arka blok üst kapağının biraz makinede parlatmaya çalıştım tabi. İleride ön kapağı söktüğümüzde krom/nikelaj görünümlü şekiller yapacağım ama kesinlike... Çok can yakacak çoook... :p

40798


Yine sağ olsun eski sahibinin bana verdiği parçalar arasında emme manifold contaları da vardı. Hazır motoru buraya kadar açmışken onları da değiştirelim dedik. ;)

40799


Sonrasında kapaklar kapatıldı ve sıra motor kısmını gerisin geri toplamaya geldi. Özellikle EGR valfi epey kirliydi ki bunun için üretilmiş kimyasalı ile temizlendi. Hava akışmetresi, boğaz kelebeği gibi yerler de özel temizleme spreyleri ile temizlenerek hızlı bir bakımdan geçirildi.

40802


Kaputun altında öyle çok müşür/sensör/valf/soket vs. var ki bir an hepsi karıştırılacak gibi geliyor.... Neyse ki ben vardım da usta hepsini sorunsuzca yapabildi. :koptum: Bu da "çalışırmış gibi çek pampa" modundaki halim. :cool: Motor bloklarını bitirdikten sonra geldik soğutma suyu değişimi ve şanzıman bakımına... Tam bu sıralarda @major35 Hasan kardeşim de teşrif ettiler. ;)

40804


Yanında getirdiği kuruyemiş atıştırmamızı da çayla şenlendirdik. Dükkanda tabak bulamayınca da sigorta kutusu ile çözümü bulduk tabi. Beyin bedaveee! Karşınızda dünyanın en pahalı tabağı. :p

40805


Neyse geyiği bırakıp konumuza döneyim. ;) Bu antifrizler elimde mevcuttu ve hesaplar doğrultusunda 5 litrelik pet şişeye karışımı hazırladım. Akabinde koruma oranını ölçtüğümüzde -15 derece değeri tutturduğumu gördük ki İzmir'de bu kadar düşük sıcaklık son 1000 yılda görülmemiştir herhalde? :p

40806


Xedos kataloğunda, şanzıman yağı haliyle o zamanlar bu kullanıldığından dolayı Dexron II olarak önerilmiş. Ben de durumdan fazla uzaklaşmadan biraz da uygun fiyatlı bulduğumdan dolayı Dexron IIIG değerindeki Mobil ATF 320 yağını almıştım. Yağımızı karteri de açıp filtreyi de değiştirdiğimiz için neredeyse çoğunu yenilemiş olduk ve toplamda yaklaşık 4,5 litre yağ kullandık. Bunun yanında yine Liqui Moly'nin ATF Additve direksiyon ve otomatik şanzıman yağı katkısından da ekledik. 250 ml'lik tüpün 3'te 2'sini şanzımana koyarken geri kalanını da bu hafta yetişmeyen fakat önümüzdeki ilk bakımda değiştireceğimiz direksiyon yağına ayırdım. ;) Bir de fren hidroliğini de önerilen DOT 3 yerine DOT 4 almıştım ancak onu da değiştirmedik şimdilik. Geçen hafta ön diskleri çıkaramamıştık hatırlarsınız. Şuradaki mesajımda bahsettiğim gibi disklerin çıkarılması adına uygulayacağımız B planı da işe yaramadı ve Ustam bundan sonrası diskler için riskli olduğunu düşündüğünden ve ha deyince de diskler bulunamayacağından dolayı guzunun yatmaması için daha fazla zorlamamıştı. O yüzden ben de yine yurt dışından ön diskler için sipariş vermiştim, onların gelmesini bekliyoruz. Bakalım... ;)

40807


Çok iyi çekememişim ama burada da değiştirdiğimiz şanzıman filtresi kutusu bulunmakta. Bunu Tosun Usta aldı geldi; tam olarak nedir ne değildir konu hakkında bilgi edinmedim henüz. :p Karter contamızı da yine araçla birlikte temin etmiştim ki onu da takıp burayı da kapattık. Hem şanzıman hem de motor yağı karterlerini de dıaşrıdan biraz zımparalayıp inceden bir sprey boya ile boyadık hatta ben hızımı alamayıp alt koruyucu plastik plakaları da komple boyadım. :p

40808


Yine en önemli iş bana kalmıştı ki aldığım ürünlerin yanında hediye gelen cam suyu sabununu da bidona ilave ettim. Tam bu sırada bu ağır işten dolayı gerçekten artık çok yorulduğumu hissettim. :koptum:

40810


Kaput altındaki her şey ama her şey kapaklardan sızan yağlardan dolayı kir, toz, çamur ve bunun gibi bilumum zararlı maddeyle kaplanmıştı. Araç kaldırılarak bolca yıkama maddesi kullanılarak önce alttan tazyikli su ile yıkandı. Tabi her şey bittikten sonra üst kısımdan tekrar yıkanarak bu haftalık mesainin de sonuna geldik. Bu da yeni halimiz... ;)

40809


Bu haliyle bırakacak mıyım? Elbette hayır. Takipte kalın. Bu daha başlangıç... :cool:
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Lifterler orijinal olmadığı için ses yapıyor bence... 626 aracımda klima açıldığında veya motora aşırı yük bindiğinde gelen lifter sesini, senin kullandığın adını yazamayacağım zımbırtı kesmişti... :) Ben, asıl şanzımana koyduğun Liki Moli katkısının sonucunu merak ediyorum.

Kazasız belasız günlerde kullanmak nasip olsun gari... :) Hasan'ı da, kuruyemiş hususunda pek seçici gördüm... :p
 

HakanEMRE

Aktif
Mesajlar
7,455
Konum
Bolu-Ş.Urfa
Araç Markası
2004 - HONDA ACCORD
Araç Renk ve Tip
FÜME
Vaybe forumda bırak Xedos konusu görmeyi Xedoscu biri üye olsun diye 4 gözle bakıyorduk şimdi ise Xedos konuları peşpeşe patlıyor :)

Bakımlar yarasın Hamdi başganım, kazasız belasız arızasız sürüşler olsun
 

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #4
Lifterler orijinal olmadığı için ses yapıyor bence... 626 aracımda klima açıldığında veya motora aşırı yük bindiğinde gelen lifter sesini, senin kullandığın adını yazamayacağım zımbırtı kesmişti... :) Ben, asıl şanzımana koyduğun Liki Moli katkısının sonucunu merak ediyorum.

Kazasız belasız günlerde kullanmak nasip olsun gari... :) Hasan'ı da, kuruyemiş hususunda pek seçici gördüm... :p

Teşekkürler Abim. Lifter konusunda kesinlikle haklısın. Yan sanayi olmasından dolayı benim de bakarak adını yazdığım zımbırtının da pek işe yarayacağını da düşünmüyorum öte yandan, bir umut işte bizdeki de. Takıldığından beri sesli çalışan bir ürüne katkı bu raddeden sonra pek işlemez gibi geliyor da Allah'tan ümit kesilmez. Ben her halükarda orijinalleri ile tekrar değişim yapacağım fakat ses kesilirse bütçemi şimdilik yormam; ses kesilmezse de Xedos'a o dizel sesini yakıştıramam ve ayırabileceğim ilk bütçe ile bu değişim işine girerim. ;)

Şanzımana koyduğumuz katkı veya yağın değişimi ilk dakikalardan itibaren kendini gösterdi. Daha yumuşak geçişler sağladı kesinlikle. Özellikle çok hafif gaza basarak ilerlerken 2'den 3. vitese geçişte saniyelik olarak bir kasılma, bir tekleme gibi bir durum oluşuyordu. Çok test edemesem de dönüş yolunda rast gelmedim şimdilik. Dediğim gibi bu sadece yağ değişimiyle de ilgili olabilir çünkü içinden çıkan yap o kadar kötüydü ki yağı tapadan boşaltıp karteri açtığımızda fazlasıyla yağ boşaldı. Nedeni de karterdeki filtre tıkanmıştı ve üstteki yağ filtreden geçemeyip üstte birikmişti. Kapağı çıkardığımızda içinde birikmiş yağ foş diye üzerime dökülürken bu da bana bir adet pantolona mâl oldu. :p Xedos'lar gerçekten çok masraflı, diyebiliriz. :D

Vaybe forumda bırak Xedos konusu görmeyi Xedoscu biri üye olsun diye 4 gözle bakıyorduk şimdi ise Xedos konuları peşpeşe patlıyor :)

Bakımlar yarasın Hamdi başganım, kazasız belasız arızasız sürüşler olsun

Teşekkürler kardeş. Kime niyet kime kısmet gibi bu durum aslında. Ama biliyorum ki bir gün sen de eski aşkına geri dönüp bir Xedos alacaksın, biliyorum. ;) Hatta forumdaki herkes bir gün Xedos sahibi olacak diyeceğim de piyasada o kadar Xedos yok. :p
 

Gökan Turmuş

Katılımcı
Mesajlar
460
Konum
Manavgat
Araç Markası
Citroen C5 DC
Araç Renk ve Tip
Gümüş
Lifterler orijinal olmadığı için ses yapıyor ben
Teşekkürler Abim. Lifter konusunda kesinlikle haklısın. Yan sanayi olmasından dolayı benim de bakarak adını yazdığım zımbırtının da pek işe yarayacağını da düşünmüyorum öte yandan, bir umut işte bizdeki de. Takıldığından beri sesli çalışan bir ürüne katkı bu raddeden sonra pek işlemez gibi geliyor da Allah'tan ümit kesilmez. Ben her halükarda orijinalleri ile tekrar değişim yapacağım fakat ses kesilirse bütçemi şimdilik yormam; ses kesilmezse de Xedos'a o dizel sesini yakıştıramam ve ayırabileceğim ilk bütçe ile bu değişim işine girerim. ;)

Şanzımana koyduğumuz katkı veya yağın değişimi ilk dakikalardan itibaren kendini gösterdi. Daha yumuşak geçişler sağladı kesinlikle. Özellikle çok hafif gaza basarak ilerlerken 2'den 3. vitese geçişte saniyelik olarak bir kasılma, bir tekleme gibi bir durum oluşuyordu. Çok test edemesem de dönüş yolunda rast gelmedim şimdilik. Dediğim gibi bu sadece yağ değişimiyle de ilgili olabilir çünkü içinden çıkan yap o kadar kötüydü ki yağı tapadan boşaltıp karteri açtığımızda fazlasıyla yağ boşaldı. Nedeni de karterdeki filtre tıkanmıştı ve üstteki yağ filtreden geçemeyip üstte birikmişti. Kapağı çıkardığımızda içinde birikmiş yağ foş diye üzerime dökülürken bu da bana bir adet pantolona mâl oldu. :p Xedos'lar gerçekten çok masraflı, diyebiliriz. :D



Teşekkürler kardeş. Kime niyet kime kısmet gibi bu durum aslında. Ama biliyorum ki bir gün sen de eski aşkına geri dönüp bir Xedos alacaksın, biliyorum. ;) Hatta forumdaki herkes bir gün Xedos sahibi olacak diyeceğim de piyasada o kadar Xedos yok. :p
Motoru yaptıktan sonra bende de peydah oldu subap sesi, kapakları tekrar sökmeye kiyamadigimdan 10w60 yağ kullandım sesi kesildi.
 

mustafayk

Kıdemli Üye
Mesajlar
11,382
Konum
Bolu Merkez
Araç Markası
Subaru legacy
Araç Renk ve Tip
Yeşillll
Valla abi helal olsun sana ya. İş den anlamak vakit ayıra bilmek süper. Bakımlar hayırlı olsun güzel günler de kazasız arızasız kullan inşallah.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Hamdi gerçekten iyi ki Ozan Usta'ya yol gösterdin yoksa o müşür ve kablo kargaşasından doğruyu bulması çok zordu, keza o cam temizleme konsantresini boşaltmak çok zor iş, kendimden biliyorum, müthiş iş çıkartmışsın :koptum::koptum:

Xedoscan'ın önceki sahibi yan sanayi lifterin orijinalden daha iyi olacağı gafletine düşmesi çok şaşırttı beni. Neyse ki stoğun kuvvetli :D Müsait zamanında halledersin bir süre dizel xedoscan'ın tadına bakmış gibi düşün :p
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Ben de tam tersini düşünüyordum, daha ince yağ sesi daha çabuk keser gibi... 10W60 yağ motoru fazla yormaz mı? :rolleyes:
Lifter sesine genel olarak ince kalan yağ sebep oluyor, kalın gelen yağın da yapma ihtimali var tabi... Ama Gökhan gibi, yağı kalınlaştırınca ses kesildi diyenler de çok.

Ayrıca aşağıdaki konunun ilk mesajındaki, yağ değişimi öncesi mazot ve ince yağ karışımı ile çalkalama yapmak da çare olabiliyor...

 

suleyman

Aktif
Mesajlar
2,173
Konum
Manisa
Araç Markası
MAZDA 6 GG AT 2.0 HB
Araç Renk ve Tip
Titanyum gri
sağlam bakım olmuş kardeşim ellerinize sağlık.gelecekdik gelemedik öğleden sonra başka bakımlarda görüşürüz keyifli sürüşler ;)
 

a.can

Sessiz
Mesajlar
45
Konum
Trabzon
Araç Markası
1992 Mazda 626
Merhaba Dostlar,
Xedoscan'ın ilk motor-şanzıman bakımının büyük bir kısmını bugün, molalar da dahil 9 saatlik bir çalışma ile tamamlamış bulunmaktayız. Aslında ilk hafta yapılacaktı bu bakım fakat bazı aksiliklerden dolayı ilk defa bir araç aldıktan üç hafta gibi geç bir sürede fırsat oldu. Detayları sonra yine anlatırım. Şimdi Xedos 9 için motor ve şanzıman kısımlarının periyodik bakımını ve biraz daha fazlasını paylaşacağım. ;)

Guzuyu alırken bir kaç sorununun -hatta ben gibi hasta birine göre çok çok fazla problemin- olduğunu biliyorduk. En büyük sorunlardan biri de motorun üst (külbütör) kapaklarındaki ve distribütör kısmındaki yağ kaçaklarıydı. İstanbul dönüşü Merser'den üst kapak contalarını, hava ve yağ filtresini temin etmiştim. Motor yağımızı da Cemşid'de de kullandığım Motul'ün tam sentetik 8100 X-Clean FE 5W30 olarak seçtik. Bunun yanında katkılar konusunda güvendiğim Liqui Moly'nin yağ değişiminden önce kullanılarak motor içini temizleyen Engine Flush ve motor yağıyla birlikte kullanılarak motor içinde katman oluşturan Ceratec ürünlerinden kullandık. Ceratec'i ilk defa kullanıyorum fakat daha önce kullananlar memnun olduğunu söylemişlerdi. ;)

Ekli dosyayı görüntüle 40793

Aracımızın ikinci büyük problemi de lifterlerden gelen seslerdi. Eski sahibi üzerindeki orijinal lifterlerin soğuk çalıştırmada ses yaptığından dolayı yan sanayisi ile değiştirme gereği duymuş vakt-i zamanında. Fakat bu sefer daha kötü sonuç alarak ses her daim çıkmaya başlamış anlattığına göre. Bu durumu düzeltmek yine bize kaldı. Elimde 8'i sıfır olmak üzere 30'a yakın orijinal lifterlerimiz mevcuttu lakin bunları temizleyip takmak da hem maddi hem de zaman açısından fazla külfetli. Bu yüzden yağımıza ve yine lifter sesi kesici katkı olan Hydro Stößel-Additiv'e güvendim. Şimdilik, 20-25 km kullandıktan sonra ses konusunda kayda değer bir gelişme olmadı belki 300-500 km'den sonra değişimler olabilir. Belki de hiç olmayabilir? :oops: Şayet olmazsa boş bir vakit ve biraz daha bütçe ayırarak orijinal lifterlerini tekrardan temizleyip/yağlayıp guzuya takmayı düşünüyoruz. ;)

Ekli dosyayı görüntüle 40794

Yağ ve hava filtremiz de her zaman olduğu gibi servisten temin edilerek orijinal kullanıldı. Bunun yanında kabin içine giden ve geri dönen kalorifer hortumlarını görmektesiniz üstteki fotoğrafta. Araç üzerinde daha önce bir tanesi su kaçırdığından alelade bir su hortumu takılmıştır daha önce. Diğer hortum da her ne kadar orijinal olsa da artık sertleşmişti ve her an su kaçırma riski vardı. Bu yüzden yurt dışından biri Dayko ve biri Gates markası olmak üzere yan sanayi olarak üreticisinden iki hortumu da temin etmiştim. Şekilleri ve malzeme kalitesi direk Millenia'lar için üretildiğinden montajı da çok rahatlıkla yapıldı ve direk bu araçlar için üretildiğinden sorun çıkarmaz diye düşünmekteyim. ;)

Ekli dosyayı görüntüle 40796

Özkur Otomotiv'den temin ettiğim Xedos 9 kataloğunda da kodu geçen NGK'nın bujilerini uygun tırnak aralığını da tekrardan sentille kontrol ederek bu esnada bir yandan taktık tabi. Gördüğünüz gibi bujileri kutuyla alıyoruz. :p

Ekli dosyayı görüntüle 40801

Ön blok işlemleri bittikten sonra arkadaki blok açıldı. Tabi yine ufak tefek sürprizler de hem ustaların hem de aracı alırken eski sahibinin verdiği parçaların varlığı sayesinde bertaraf edildi. Ivır zıvır da olsa bunlar da epey zaman çaldı bizden... :hihi:

Ekli dosyayı görüntüle 40795

Açtığımız tüm yerler, tüm hortumlar/valfler tek tek kontrol edildi. Sağ olsun Ozan Ustanın yine detaylı bakımı sayesinde ufak tefek sorunlar ve ileride sorun yaratabilecek noktalar da elden geçirildi. Hatta o kadar ağırdan aldık ki bazı noktaları sadece bugünkü işlemler için harcanan zamanla, bir aracın tüm bölgelerinin bakımı yapılabilirdi. :rolleyes: Tabi daha anlatacağım çok şey var. Devam edelim... ;)

Ekli dosyayı görüntüle 40797

Daha çok zamanımız olsaydı üst kapakları parlatmayı düşünüyordum ama buna ayıracak çok vaktimiz olmadı maalesef. Tekrardan ulaşmak zor olacağından dolayı da arka blok üst kapağının biraz makinede parlatmaya çalıştım tabi. İleride ön kapağı söktüğümüzde krom/nikelaj görünümlü şekiller yapacağım ama kesinlike... Çok can yakacak çoook... :p

Ekli dosyayı görüntüle 40798

Yine sağ olsun eski sahibinin bana verdiği parçalar arasında emme manifold contaları da vardı. Hazır motoru buraya kadar açmışken onları da değiştirelim dedik. ;)

Ekli dosyayı görüntüle 40799

Sonrasında kapaklar kapatıldı ve sıra motor kısmını gerisin geri toplamaya geldi. Özellikle EGR valfi epey kirliydi ki bunun için üretilmiş kimyasalı ile temizlendi. Hava akışmetresi, boğaz kelebeği gibi yerler de özel temizleme spreyleri ile temizlenerek hızlı bir bakımdan geçirildi.

Ekli dosyayı görüntüle 40802

Kaputun altında öyle çok müşür/sensör/valf/soket vs. var ki bir an hepsi karıştırılacak gibi geliyor.... Neyse ki ben vardım da usta hepsini sorunsuzca yapabildi. :koptum: Bu da "çalışırmış gibi çek pampa" modundaki halim. :cool: Motor bloklarını bitirdikten sonra geldik soğutma suyu değişimi ve şanzıman bakımına... Tam bu sıralarda @major35 Hasan kardeşim de teşrif ettiler. ;)

Ekli dosyayı görüntüle 40804

Yanında getirdiği kuruyemiş atıştırmamızı da çayla şenlendirdik. Dükkanda tabak bulamayınca da sigorta kutusu ile çözümü bulduk tabi. Beyin bedaveee! Karşınızda dünyanın en pahalı tabağı. :p

Ekli dosyayı görüntüle 40805

Neyse geyiği bırakıp konumuza döneyim. ;) Bu antifrizler elimde mevcuttu ve hesaplar doğrultusunda 5 litrelik pet şişeye karışımı hazırladım. Akabinde koruma oranını ölçtüğümüzde -15 derece değeri tutturduğumu gördük ki İzmir'de bu kadar düşük sıcaklık son 1000 yılda görülmemiştir herhalde? :p

Ekli dosyayı görüntüle 40806

Xedos kataloğunda, şanzıman yağı haliyle o zamanlar bu kullanıldığından dolayı Dexron II olarak önerilmiş. Ben de durumdan fazla uzaklaşmadan biraz da uygun fiyatlı bulduğumdan dolayı Dexron IIIG değerindeki Mobil ATF 320 yağını almıştım. Yağımızı karteri de açıp filtreyi de değiştirdiğimiz için neredeyse çoğunu yenilemiş olduk ve toplamda yaklaşık 4,5 litre yağ kullandık. Bunun yanında yine Liqui Moly'nin ATF Additve direksiyon ve otomatik şanzıman yağı katkısından da ekledik. 250 ml'lik tüpün 3'te 2'sini şanzımana koyarken geri kalanını da bu hafta yetişmeyen fakat önümüzdeki ilk bakımda değiştireceğimiz direksiyon yağına ayırdım. ;) Bir de fren hidroliğini de önerilen DOT 3 yerine DOT 4 almıştım ancak onu da değiştirmedik şimdilik. Geçen hafta ön diskleri çıkaramamıştık hatırlarsınız. Şuradaki mesajımda bahsettiğim gibi disklerin çıkarılması adına uygulayacağımız B planı da işe yaramadı ve Ustam bundan sonrası diskler için riskli olduğunu düşündüğünden ve ha deyince de diskler bulunamayacağından dolayı guzunun yatmaması için daha fazla zorlamamıştı. O yüzden ben de yine yurt dışından ön diskler için sipariş vermiştim, onların gelmesini bekliyoruz. Bakalım... ;)

Ekli dosyayı görüntüle 40807

Çok iyi çekememişim ama burada da değiştirdiğimiz şanzıman filtresi kutusu bulunmakta. Bunu Tosun Usta aldı geldi; tam olarak nedir ne değildir konu hakkında bilgi edinmedim henüz. :p Karter contamızı da yine araçla birlikte temin etmiştim ki onu da takıp burayı da kapattık. Hem şanzıman hem de motor yağı karterlerini de dıaşrıdan biraz zımparalayıp inceden bir sprey boya ile boyadık hatta ben hızımı alamayıp alt koruyucu plastik plakaları da komple boyadım. :p

Ekli dosyayı görüntüle 40808

Yine en önemli iş bana kalmıştı ki aldığım ürünlerin yanında hediye gelen cam suyu sabununu da bidona ilave ettim. Tam bu sırada bu ağır işten dolayı gerçekten artık çok yorulduğumu hissettim. :koptum:

Ekli dosyayı görüntüle 40810

Kaput altındaki her şey ama her şey kapaklardan sızan yağlardan dolayı kir, toz, çamur ve bunun gibi bilumum zararlı maddeyle kaplanmıştı. Araç kaldırılarak bolca yıkama maddesi kullanılarak önce alttan tazyikli su ile yıkandı. Tabi her şey bittikten sonra üst kısımdan tekrar yıkanarak bu haftalık mesainin de sonuna geldik. Bu da yeni halimiz... ;)

Ekli dosyayı görüntüle 40809

Bu haliyle bırakacak mıyım? Elbette hayır. Takipte kalın. Bu daha başlangıç... :cool:
Güle güle kullan kardeşim. Üst kapak parlatma işini nasıl yapmayı düşünüyorsun? Çelik parlatıcı mı yoksa boya yapmayı düşünüyorsun??
Mesaj otomatik birleştirildi:

Güle güle kullan kardeşim. Üst kapak parlatma işini nasıl yapmayı düşünüyorsun? Çelik parlatıcı mı yoksa boya yapmayı düşünüyorsun??
Really Random Channel
Şurda bir örnek var güzel görünüyor. Ancak boyama işlemi ile kapağın aşırı ısınma sorunun ortaya çıkıp çıkmayacağı konusunda pek bir bilgim yok..
 
Son düzenleme:

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Güle güle kullan kardeşim. Üst kapak parlatma işini nasıl yapmayı düşünüyorsun? Çelik parlatıcı mı yoksa boya yapmayı düşünüyorsun??
Mesaj otomatik birleştirildi:
Yapılmışı var hocam... Hamdi tecrübeli yani bu konuda... :)


 

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #17
Geçen haftaki bakım işe yaramış demek ki araç rölantideyken devir ibresi olması gerektiğinden biraz yukarıda (850-900 civarı) durmaya başlamıştı. 750-800 devir önerilse de ben de hazır biraz buralarla oynayacağız diyerekten yakıttan tasarruf amaçlı daha düşüğe ayarladım. 650 devire ayarlayarak biraz abartmış olabilirim tabi, yalnız kilometrede 90 kuruş yakmayı hedefliyorum artık... :p

40944


Sonrasında guzumuzu bilgisayara bağlayarak bazı ayarları kontrol ettik. Ayrıca koyduğumuz lifter katkısı mı yoksa yağın kendisi mi işe yaradı tam kestiremiyorum fakat kesinlikle motor sesinde azalma oldu. Olması gerektiği kadar azalmadı belki ama az da olsa gelişme gösterdi diyebilirim. Zamanla daha da etki gösterir mi, bilmiyorum; inşallah diyelim... ;)

Günün ikinci gelişmesi de önceki bakımda yetişmeyen direksiyon yağı değişimiydi. Şanzıman yağını Mobil ATF 320 (Dexron IIIG) olarak değiştirirken yarım litre yağ artmıştı. Yetmez diye 1 litre daha ilave alarak direksiyon yağımızı değiştirmek için kolları sıvadık. Geçen hafta üstüme yağ döküldüğünden dolayı sonrasında önlük tahsis etmişlerdi ustalar. Azıcık büyük olmasına rağmen iş görüyor, yanımda gezdiriyorum onu da... :cool:

40945


Direksiyon yağımızı boşalttık, içindeki yağı iyice çektik, bidonu çıkarıp yıkadık/kuruladık ve şanzımandan artan ATF katkımızla birlikte yaklaşık 1,2 litre ATF yağımızı da aracımıza ekledik. ;) Her ne kadar yağ temiz olsa da bu kadar şey değişirken onun değişmemesi olmazdı haliyle? ;)

Tekrardan yağımızı, suyumuzu da kontrol ettikten sonra Xedoscan'ın motor/şanzıman kısmındaki bakımlarını da halletmiş olduk böylece... Uzun vadede lifter ve triger değişimi belki olabilir; şartlara bağlı olarak. Yakın zamanda mecburi olarak ön fren disk/balata ve fren hidroliği değişimi için burada (Yürüyen Aksam-Süspansiyon kategorisinde) olacağım. ;)

40943


Şimdilik bu kadar. Sanayideki küçük dostumla birlikte bu konuyu da izninizle paketliyorum. Hepinize kolaylıklar dileriz... :cool:
 

mustafayk

Kıdemli Üye
Mesajlar
11,382
Konum
Bolu Merkez
Araç Markası
Subaru legacy
Araç Renk ve Tip
Yeşillll
2. Resim
Çok yakıyor demi be kanka der gibi çıkmışsınız. O kadar da mazlum bakılmaz ki
 

Üst Alt