Mazda CX9 Şanzıman Yağı Değişimi

sarpworks

Katılımcı
Mesajlar
219
Konum
Amerika Birleşik Devletleri
Araç Markası
Mazda CX 9
Araç Renk ve Tip
White Pearl
Herkese merhabalar,

Bildiginiz uzere 2011 cx9 awd aracim var. Araci ikinci el olarak aldim ve yavas yavas aracin bakimlarini yapip, tam bakimli hale getirmeye calisiyorum. Bu aracta fabrikasyon kapali sanzuman sistemi bulunuyor. Yani sanzumani acip filtre filan degistirmek cok kolay degil ve uzun zaman alan ekipman gerektiren bir islem. Ayrica bu tarz sanzumanlarda yag kontrol cubugu bulunmamaktadir. Isin garip tarafi ise mazda bu sanzumanda sensor yardimiyla seviye kontrolu imkani da saglamamis.

Aracta, kritik parcalar disindaki parcalari yan sanayi ile degistiririm. Marka fanatikligim yoktur. Fakat bazi sivilar konusunda ise yetkili servise ugramak zorunda kaliyorum. 3-5 kurus pahali oluyor ama en azindan hem dogru urunu alip hemde 3-5 soru sorabiliyorum. Internette yaptigim arastirma sonucunda bu aracin yagini degistirmek cok da zor degil. Daha once bu sanzuman ile ugrasma sansim olmamisti ve arastirmalar sonucu yetkili servise gidip yag temin ettim. (1 us qt = 946ml). Video paylasimlarinda aractan ne kadar yag cikiyorsa o kadar yag ekle deniyor. Ama bu cok da dogru bir bilgi degil. Cunku sanzumandaki yag yeterli seviyede mi degil mi bilmiyorsunuz. Hele kapali sistemde ... Sonucta sanzuman sogutmasi radyatore bagli(bircok uzak dogu araclarda) ve radyator degisiminde bir miktar sivi disari geliyor. Bende aracin radyatorunu degistirdigim icin bir miktar disari gelmisti ve o yuzden tam seviyede yag eklemem gerekiyordu.

Servisten yag temin ederken, ustalardan birisi de tesadufen oradaydi. Ona sordugum soru, sanzuman ne kadar yag aliyor? cikan yag kadar mi koymam gerekiyor? Bana verdigi cevap, sanzumandan cikan yaga bakma. Cunku seviyesini bilmiyorsun. eksilmis olabilir. Tipayi acip yagi disari al. Sonra sanzumani doldur ve birazcik sur. pesinden tekrar tipayi acip seviyesini ayarla. Bu yaziyi okuyanlar eminimki son 2 cumlede kafalari karisti. Neyse uzatmadan ustanin demek istedigi seyi anlatmaya calisayim.

Aracin sanzumanindaki yagi 3 sekilde degistirebilirsiniz.

1. metod: makine yardimiyla sistemden yagi cekip, doldurmak. %99 oraninda sistemde temiz yag olur
2.metod: sanzuman sogutma hatti sokulup, vakum yardimiyla sistemden yag cekilip, tekrar doldurulur. 1.metod ile benzer durum.
3.metod: eminimki servise gittiginizde sizin araclariniza da yapilan islemdir. Sanzumandan yag bosaltip, tekrar doldurulup, bir sure sonra tekrar ayni islem yapilarak yagi temizlemeye calismak. Bu metod DIY denilen, yani ekipman olmadan kendinizin yapabilecegi metod. Sebebi nedendir ustalar bir turlu kendilerini guncellemiyorlar ve bu metodu yaparak daha cok yag israfi yapiyorlar ve onu da dogru duzgun yapabilen cok nadir.

Neyse, konu dagilmadan ben kendim islemi yaptigim icin "3.metod" u kullandim. Benim amacim sanzumandaki siviyi bir nebze olsun yag kivamina getirmekti. Tamamen degistirmek icin ugrasmadim.

Sanzumanin ust kisminda, motor kaputu acildiginda hava filtresi kabini gozukuyor. kabin sokuldugunde altinda bir tip var. Fabrikasyon kapatildigi icin acmasi birazcik ugrastiriyor ama uygun bir lokma koluyla biraz guc kullanarak aciliyor. "Her zaman ilk etapta doldurma tipasini acin. hangi is olursa olsun." Bu islem arac tamamen duz bir zeminde yapilmasi lazim yada arac yerden her yeri esit miktarda kaldirilmasi lazim.

Sonraki butun islemi aracin altindan yapiyoruz. Sanzuman tahliye tipasi bu aracta 2 adet. Sanirim bazi mazda modellerinde de ayni durum soz konusu. CX serisi ve 6 serisi. Tipanin 1 tanesi, yag seviyesi ayarlamak icin uzun bir tup, digeri ise sanzuman icindeki fazla yagi almak icin olan tipa. bunlar ic ice duran ve tek bir tipa gibi gorunen bir mekanizma

ilk etapta kucuk olani acip, sistemdeki fazla yagin cikmasini sagliyoruz. Fazla yag ciktiktan sonra buyuk tipa yani seviye tipasini aciyoruz. Bu islem yaparken yavas yavas yapmak ve yagi seviyeli almakta fayda var. yoksa aracin altinda ustunuz basiniz batabilir. bu islem sirasinda ortalama 5lt lik bir yag tepsisi kullanmanizda fayda var. cunku aractan cikan yagin seviyesi ortalama 4lt yi buluyor.

yag tamamen suzuldukten sonra, buyuk tipa oncelikli takiliyor ve sonrasinda kucuk tipa takiliyor. Siradaki puf noktasi, servisteki ustanin onerisi.
***(Yag miktarini Mazda CX9 icin yaziyorum. Her modelde degisiklik gosterebilir). Arac kitapciginda, sanzumanin kapasitesi 5.5qt ( ~5.2lt) yaziyor. Servisteki usta bana aracin sanzumanina 4.5qt (4.25lt) yag doldurmami ve tipayi kapatip, aracin filtresini takip; adaptasyon yapmamis soyledi. ortalama 10 ar saniye her vitese gecirmek ve bunu 3 defa tekrarlamak. Bu islemi motor calismadan da yapabilirsiniz. sonucta kontak acildiginda sanzuman icindeki selonoidler calisiyor.

Sonrasinda araci 5- 10 dk kadar her vitesi gezecek sekilde sakin bir sekilde surmemi soyledi. Sonrasinda araci duz zeminde parkedip, tekrar seviyeli olarak araci kaldirmami ve bu sefer sadece kucuk tipayi cikartmami soyledi. Araci bir miktar surdugumuz icin, sanzuman icinde her yere gitmesi gereken miktar yag dolmus oluyor ve sonrasinda kucuk tipa cikartildiginda, sanzumandaki fazla yag disari aliniyor ve sanzumanin icindeki yag seviyesi gereken seviyeye iniyor.

Iste mazdanin kapali sanzumanindaki yag seviyesi bu sekilde ayarlaniyor. Eger isterseniz yagi 1 defa daha bosaltip doldurabilirsiniz. %50 den fazla oranda temizlenmis yag elde edebilirsiniz.

Ben maalesef seviyesini henuz ayarlayamadim. Cunku kucuk tipayi acarken dis atladi ve matkap ile delip cikartmam gerekecek. Tahminimce onumuzdeki haftasonu bu islemi yapacagim.

umarim paylasim yardimci olur.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Sanzuman dolum tipasi.
IMG_0696.JPG

Bahsi gecen tahliye tipalari. Kucuk olan buyugunun icine giriyor
IMG_0695.JPG

Aractab cikan yagin rengi
IMG_0694.JPG

Olmasi gereken yagin rengi. Acik kirmizi pembemsi
IMG_0697.JPG

Mazdanin 6 ileri sanzumanda kullandigi t-4 yagi
IMG_0570 copy.jpg
 
Son düzenleme:

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Bir kaç resim de olsa konu çok güzel olacaktı. Gayet güzel anlatmışsınız, paylaşımınız için teşekkürler. Filtre olayını ne yaptın yoksa ben mi kaçırdım. Usta'nın bahsettiği kadar yağ koyduysanız muhtemelen bir süre dolaştıktan sonra yap seviyesini kontrol edeceğiniz küçük tıpadan atmaması gerekiyordu, hem o on dk dolaşımdan sonra bir müddet dinlendirmek gerekir mi acaba daha doğru sonuç için
 

sarpworks

Katılımcı
Mesajlar
219
Konum
Amerika Birleşik Devletleri
Araç Markası
Mazda CX 9
Araç Renk ve Tip
White Pearl
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
Bir kaç resim de olsa konu çok güzel olacaktı. Gayet güzel anlatmışsınız, paylaşımınız için teşekkürler. Filtre olayını ne yaptın yoksa ben mi kaçırdım. Usta'nın bahsettiği kadar yağ koyduysanız muhtemelen bir süre dolaştıktan sonra yap seviyesini kontrol edeceğiniz küçük tıpadan atmaması gerekiyordu, hem o on dk dolaşımdan sonra bir müddet dinlendirmek gerekir mi acaba daha doğru sonuç için

Oncelikle usta, serviste yaptiklari islemi soyledi. o yuzden 4,5qt dedi. tahminimce yarim lt kadar sisteme fazla yag konmus oluyor. sistem tamamen doldugunda fazlalik yagi tipadan disari almak gerekiyor. Henuz fazlalik yagi disari alamadim. tipayi matkapla oyarak cikartmam ve yeni tipa takmam gerekiyor.

Filtreye dokunmadim. Standard sanzuman seklinde bir yag kapagi goremedim. sanki yandan aciliyor gibime geldi. birde arastirdigim kadariyla conta gorevini goren sivi conta oldukca pahali ve sadece serviste bulundugu paylasimini gordum.

Daha fazla fotografi aracin altina tekrar girince cekecem ve detayli fotograflar paylasacagim.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Bu kadar zahmetten sonra neden filtreyi de değiştirmediniz ki, tıpa sıyırması da çok kötü olmuş, inşallah yapabilirsiniz
 

sarpworks

Katılımcı
Mesajlar
219
Konum
Amerika Birleşik Devletleri
Araç Markası
Mazda CX 9
Araç Renk ve Tip
White Pearl
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #5
Tipanin sekli.
IMG_0789.JPG

Siyiran tipanin sanzuman uzerindeki hali
IMG_0791.JPG

Sanzumanin genel sekli. Fabrikasyon kapali sanzuman. Yag haznesi yok. Kirmizimsi contanin oldugu yerden sanirim sokuluyor. Resimde de goruldugu gibi her baba yigidin sokemeyecegi turden. Contasi ozel bir malzeme ve serviste ortalama $200 civarinda tupte satildigini duydum.
IMG_0792.JPG
IMG_0790.JPG


Siyiran tipayi degisirken eskisini de degiseyim diyerekten komple yagi disari aldim
IMG_0793.JPG

2 hafta once 4.25lt yeni yag koymustum. Arac 50km toplamda ancak yapti ve aractan cikan yag.


IMG_0794.JPG

Yeni tipalari takip sisteme 3.78lt yag ekledim ve 5dk kadar butun vitesleri gezecek sekilde surdum.servisteki ustanin onerisi boyleydi. Seviyeyi ayarlamak icin kucuk tipayi soktum ve aractan cikan yagin rengi
IMG_0797.JPG

Pecetedeki buyuk damla yeni yag, diger damla da aractan en son aldigim yagin rengi
IMG_0798.JPG


Bu islemi en az 10defa tekrarlasam sanirim sistemdeki butun yag ancak kirmiziya doner. Demem o ki, sistemdeki yagi %90 oraninda cekemedikten sonra cikan yag kadar ekle bosalt yaparak ustayi ve yag sirketlerini zengin edersiniz. Sistemdeki butun yagi sogutma sistemine giden borulardan cekebilirsiniz.

Not: sistemdeki filtreyi cikartmak icin sanzumanin acilmasi lazim. Sanzuman indirmek gibi bir islem olacagi icin dokunmadim. 4 eyluldeki randevuma gidip yazilim guncelleyecem bakalim sonuc ne olacak.
 

sarpworks

Katılımcı
Mesajlar
219
Konum
Amerika Birleşik Devletleri
Araç Markası
Mazda CX 9
Araç Renk ve Tip
White Pearl
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #6
Bir kaç resim de olsa konu çok güzel olacaktı. Gayet güzel anlatmışsınız, paylaşımınız için teşekkürler. Filtre olayını ne yaptın yoksa ben mi kaçırdım. Usta'nın bahsettiği kadar yağ koyduysanız muhtemelen bir süre dolaştıktan sonra yap seviyesini kontrol edeceğiniz küçük tıpadan atmaması gerekiyordu, hem o on dk dolaşımdan sonra bir müddet dinlendirmek gerekir mi acaba daha doğru sonuç için

uzun bir sure sonrasinda bu mesaji yaziyorum. cunku anlatimimda yazmayi unuttugum bir nokta var. araci 5-10 dk kadar surdukten sonra lifte kaldirirken motoru stop etmeden tipayi aciyorsunuz. ne zamanki tukurme seklinde yag disari gelirse o zaman tipayi kapatiyorsunuz. Bunun amaci, arac calisir pozisyonda sanzuman icerisinde sirkulasyon olacak ve tork konvertor icerisindeki yag ile hazne icerisindeki yag esit seviyeye geliyor.

Cubuk ile sanzuman yagi kontrol edilirken de motor calisir halde kontrol ediliyor.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
uzun bir sure sonrasinda bu mesaji yaziyorum. cunku anlatimimda yazmayi unuttugum bir nokta var. araci 5-10 dk kadar surdukten sonra lifte kaldirirken motoru stop etmeden tipayi aciyorsunuz. ne zamanki tukurme seklinde yag disari gelirse o zaman tipayi kapatiyorsunuz. Bunun amaci, arac calisir pozisyonda sanzuman icerisinde sirkulasyon olacak ve tork konvertor icerisindeki yag ile hazne icerisindeki yag esit seviyeye geliyor.

Cubuk ile sanzuman yagi kontrol edilirken de motor calisir halde kontrol ediliyor.
Yani çubuk ile şanzıman yağı kontrolü yaparken araç çalışır mı olması gerekiyor, yoksa bu sadece sizde olan Cx9 için mi geçerli sadece?
 

sarpworks

Katılımcı
Mesajlar
219
Konum
Amerika Birleşik Devletleri
Araç Markası
Mazda CX 9
Araç Renk ve Tip
White Pearl
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #8
Yani çubuk ile şanzıman yağı kontrolü yaparken araç çalışır mı olması gerekiyor, yoksa bu sadece sizde olan Cx9 için mi geçerli sadece?

Butun otomatik sanzuman araclarda yagin seviyesi motor calisirken kontrol ediliyor. En azindan burda oyle kontrol ediliyor.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Kitapçıkta böyle yazar. 100bin bakım hikayem adlı konumda da paylaşmıştım. Hatta motor soğuksa AT yağ çubuğunun 20 derece, sıcaksa 60 derece tarafına bakılır. Öncesinde de motor çalıştırılır sırayla R => N => D => M1 => M2 => M1 => D => N => R ye alınır ve R'de iken bakılır.
Mesaj otomatik birleştirildi:

uzun bir sure sonrasinda bu mesaji yaziyorum. cunku anlatimimda yazmayi unuttugum bir nokta var. araci 5-10 dk kadar surdukten sonra lifte kaldirirken motoru stop etmeden tipayi aciyorsunuz. ne zamanki tukurme seklinde yag disari gelirse o zaman tipayi kapatiyorsunuz. Bunun amaci, arac calisir pozisyonda sanzuman icerisinde sirkulasyon olacak ve tork konvertor icerisindeki yag ile hazne icerisindeki yag esit seviyeye geliyor.

Bu yöntem havayı almak için mi? Türkiye'de yağ değişimlerinde bu yöntem kullanılmıyor.
Pardon. Tekrardan okuyunca seviye ölçümünün farklı olduğunu gördüm. Fazla yağı akıtmanızı öneririm. Uzun vadede contalara zarar verebilir.
 
Son düzenleme:

sarpworks

Katılımcı
Mesajlar
219
Konum
Amerika Birleşik Devletleri
Araç Markası
Mazda CX 9
Araç Renk ve Tip
White Pearl
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #11
Kitapçıkta böyle yazar. 100bin bakım hikayem adlı konumda da paylaşmıştım. Hatta motor soğuksa AT yağ çubuğunun 20 derece, sıcaksa 60 derece tarafına bakılır. Öncesinde de motor çalıştırılır sırayla R => N => D => M1 => M2 => M1 => D => N => R ye alınır ve R'de iken bakılır.
Mesaj otomatik birleştirildi:



Bu yöntem havayı almak için mi? Türkiye'de yağ değişimlerinde bu yöntem kullanılmıyor.
Pardon. Tekrardan okuyunca seviye ölçümünün farklı olduğunu gördüm. Fazla yağı akıtmanızı öneririm. Uzun vadede contalara zarar verebilir.
Yag seviyesini olmasi gereken seviyeye getirdim. 1600km den de biraz fazla yol yaptim. Suan sikayetim pek yok gibi.
viteslerde gezdirme olayi tahminimce park halindeki arac icin gecerli. butun viteslere gecirilip yagin sistem icine dolmasi saglaniyor. Ama dedigim gibi amerikada sanzuman yagi kontrolu yapilirken, motor calisir halde cubuk cekiliyor ve kontrol ediliyor.
 

Üst Alt