Mazda 3 BL ile BM Karşılaştırması

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Bugün Ediz hocanın aldığı 2014 3. nesil Motion donanım aracı detaylıca inceleme ve sürme imkanı buldum.
P_20170717_162830_vHDR_On.jpg

Dış Tasarım:
Arabanın tasarımına söylenecek söz yok kesinlikle. Hele bir de ateş kırmızısı ise of ki ne off. Çok nazar çeker maalesef. O kadar güzel ki dış tasarımı...
P_20170717_162850_vHDR_On.jpg P_20170717_162906_vHDR_On.jpg P_20170717_162918_vHDR_On.jpg

O kadar agresif gözüküyor ki. E tabi Mazda bu. Öyle bir tasarlıyorlar ki önceki tasarımları da hala güncel kalabilmeyi başarabiliyor. Ve bunu yaparken aslında o kadar dengeli yapıyor ki. Ne eskisinden çok farklı, ne de aynı. Değişmiş bir araba, ama önceki neslinden izler de taşıyor. Ama bu izleri öyle güzel kamufle ediyorlar ki, sanki yepyeni bir araç. E Mazda bu, diğerleri 40 kasa değiştirir tıpatıp aynı gözükür, sonra adına yeni derler. Mazda ise makyajında bile gözle görünür değişiklikler yapan bir firma.. Mazda farkı...

Gözler yakıyor gerçekten. Power olmamasına rağmen alt donanımın farları bile çok güzel.
P_20170717_163317_vHDR_On.jpg

Konfor anlamında da 16" jantların olması bence tam isabet olmuş. 18" power jantlarıyla kıyaslayamıyorum haliyle ama şehiriçinde kasislerde ve çukurlarda çok konforlu hissettirdi araç.
P_20170717_163255_vHDR_On.jpg

İç Tasarım:
Dışarıda herşey o kadar muazzam, güzel ki arabanın dışı böyleyse içi nasıldır Allah bilir diyorsunuz. İstemeden beklenen çok yüksek çıtaya çıkıyor, tüm bu dış tasarım yüzünden. Fakat bu dış tasarım sonrası iç tasarım sizin beklentilerinizi o kadar yukarı çıkartıyor ki, hayal kırıklığına uğruyorsunuz. Bu dış tasarıma, çok daha kaliteli bir iç mekan bekliyor insan ister istemez. Bu aşamada makyajlı 3. nesilin iç kalitesini merak etmekteyim açıkçası.
Bu ön uyarıyı verdikten sonra ister istemez bu dış tasarıma yakıştıramadığım aracın içindeki eksiklikleri paylaşacağım. Bu paylaşacaklarım kesinlikle Mazda 3'ün bir eksikliği değil, sınıfının standartları. Fakat beklentiler araçla bakıştıkça çok yukarı çıkıyor, tüm bu eksiklikler hep dış tasarımının yüzünden.

P_20170717_162942_vHDR_On.jpg

Bagaj hacmi ile başlayalım. 2. nesile göre daha uzunlamasına artmış gibi hissettirdi. 3. nesil yeni Mazda 3'ün yandan profil görüntüsü de o kadar tatlı ki, sanki bir fastback. Bu çok sportif bir hava da katıyor. Bu nedenle olacak 2. nesildeki gibi 3. nesilin de bagaj girişi dar. Bir diğer eksiklik denilebilecek bir etken ise bagaj kapağının aşırı aşırı hafif olması ve yumuşak bir ittirmeyle kapanmaması. Biraz daha yalıtım isterdim bagaj kapağında. 2. nesil ile aynı kaplama kullanılmış. Maalesef aynı şekilde bagajın üst kısmı ise hiçbir halıfleks malzeme ile kapatılmamış, 2. nesille aynı şekilde. Bunu açıkçası eksiklik olarak görüyorum, fakat maalesef C segmentinde böyle. Öteki eksiklik ise bagaj kapağının ayaklarının ve ona plastik kelepçe ile bağlanmış kablo demetini tutan siyah borunun hiçbir şekilde saklanma ihtiyacı hissedilmemiş olması. Oraya Alman rakiplerindeki gibi bir ayak kapağı olsaymış ve ayakların demirleri ile plastik boruyu görmeyip kapatılmış plastik kapak görseydik çok daha hoş olurdu. Bir öteki nokta ise 2. nesildeki gibi amortisörlü ve ayakları dışarda olan sistemden, diğer rakiplerinin kullandığı ve basite kaçan eğik ayaklı bir yapıya geçmiş olmaları. Bu ayaklar yarım çember şeklinde ve kapandığında içeride kaldığından içeriye tıklım tıklım konulacak malzemelerde bu ayaklar sıkıntı yaratabilir. Aşağıda örnekleri görebilirsiniz; 3. nesil solda ve 2. nesil bagajı sağda.

2016-Mazda-3-sedan-trunk.jpg
2010-mazda-mazda3-i-sport-4-door-sedan-trunk.png

Bagaj için bu kadar negatiflik yeterli, biraz da pozitif yanlarından bahsedelim. Artık arka koltuklar bagajdaki 2 butonla kolayca yatırılabiliyor. Bagaja bir eşya koyarken bu butonlar çok büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Öte yandan bagaj kapağını açınca artık yarısına kadar açılıyor. Bu özellik de güzel bence. Tamamen açılsa diyeceksiniz ama yağmurlu havalar düşünülerek yarıya kadar açılması çok güzel olmuş.
2. nesil aracımda bagaj kapağını açınca sadece kilidi açılıyor ve inik olarak duruyor.

Arka mekana gelirsek gayet yeterli bir yaşam hacmi sunuyor. Boyum 183 cm ve sürücü koltuğunu kendime göre ayarladığımda arkada rahatça oturabildim, hiçbir sıkıntı yaşamadım. Arka tarafın da kaliteli bir his uyandırdığını söyleyebilirim. Araç Motion donanım olması nedeniyle arka kol dayama ve bardak tutucusu yok ama çekirdek aileler için çok da gerekli bir donanım değil kesinlikle.

2. nesil 2.6 m olan dingil mesafesinin 3. nesilde 2.7 m ye çıkmasının avantajlarını burada görebiliriz. 2. nesile göre çok daha rahat bir arka mekan karşılıyor. Girip çıkması 2. nesile oranla çok daha rahat. 2. nesilde sürücü koltuğunu benim boyuma göre ayarlarsam arkada kesinlikle bacaklarımı çok fazla açmadan rahatça oturamıyorum. Öte yandan sürücü koltuğu o kadar arkaya geliyor ki, arka koltuğun oturma bölümünün ön kısmı ile sürücü koltuğunun arkası arasındaki mesafe çok azalıyor. Ayrıca sürücü koltuğunun B sütunun gerisine denk geldiğinden, oturup kalkmak çok zorlaşıyor.

P_20170717_163012_vHDR_On.jpg P_20170717_163109_vHDR_On.jpg P_20170717_163118_vHDR_On.jpg
Dizlerim ön koltuğa değmiyor ve araç anahtarı kadar bir boşluk kalıyor. Bu kadarlık mesafede rahatça kaykılabilir ve rahat oturulabilir. 2. nesile göre en önemli avantajı bence bu 3. nesilin.
P_20170717_163123_vHDR_On.jpg

Araca LPG takılamamasının kötü yanı, benzini içmesin diye çalıştıramıyorsun. :D Sonunda da böyle araç içi çekimlerde bu sıcaktan bayılma sınırına geliyorsun. :D Görebileceğiniz gibi 183 cm boyumla tavandan 2-3 parmak bir mesafe kalıyor, anahtarın eni kadar.
P_20170717_163151_BF.jpg

Ön kokpit ise çok şık duruyor. Aracın dış tasarımından sonra göze çarpan 2. şey. Bence ekran o kadar güzel yerleştirilmiş ki aracın içine bir bütünlük katıyor. Resimlerde gerçekten de araca sonradan eklendiği hissi uyandırırdı, ama sürücü koltuğuna oturunca bu görüşüm tamamen yıkıldı.

Joystick ile kontrol o kadar basit ve kolay ki anlatılmaz yaşanır. Çok büyük bir lüks görünüm de katmakta joystick. Fakat hack yapılarak özellik eklenme vs kesinlikle yapılmalı. Kol dayama içinde AUX, usb, sd kart okuyucu ve çakmaklık bulunuyor.

Ön konsoldaki herşey Mazda kalitesiyle çok güzel yerleştirilmiş. Ekranın altında menfezler, onun altında klima kontrolü, onun altında cd okuyucu çok güzel gizlenmiş. Bunun altı ile vitesin önünde ise büyükçe bir göz alanı bulunmakta. Ses yapmasın diye fabrikasyon bir kauçuk ile sabitlenmiş. Burada takdirimi kazandı Mazda. Güzel düşünmüşler. Bu tür kauçuk tabanı da kapı tutamaç gözü içinde de görmek mümkün.
P_20170717_163159_vHDR_On.jpg

Direksiyonun kırmızı dikişleri, vites topuzu ve el freninin körüklerinin kırmızı dikişleri çok yakışmış araca. Dış rengiyle çok güzel bir uyum oluşturuyor.

P_20170717_163206_vHDR_On.jpg
Herşey güzel olsa da, içerisinin biraz fazla karanlık olduğunu düşünüyorum. 2. nesildeki gibi azıcık da olsa bir renk aradım. Mesela o piano black ön çıta kaplamasının aluminyum fırçalama olmasını tercih ederdim. Öte yandan sanki klima kontrolleri sürekli otomatik modda kullanılmak için ayarlanmış gibi. Görüntüsü güzel olsa da, fan hızını ayarlamak için tuşların kullanılması bir müddet alışılması zaman alır gibi gözüküyor. 2. nesildeki 3 yuvarlak düğmeli tasarım kullanışlı olsa da, yine de 2 yuvarlak düğmeli klima kontrolü tasarımı hoş gözüküyor. Aşağıda 2. nesil Mazda 3'ün ön konsolunu görebilirsiniz.
Mazda-3-tablero.jpg

Aracın dış tasarımı, ön konsol tasarımı ve arka koltuk yaşam alanından sonra en sevdiğim anahtarı oldu. Start-stop butonu ne büyük nimetmiş meğer. Anahtarın kapılarını açmak için anahtarı cebinden çıkar, tuşa bas ve cebine at. Frene basarak start stopa basıp motoru çalıştır. Mis gibi durum gerçekten. Yine de ön göğüste anahtarı koymak için ayrı bir bölüm isterdim orta konsolda. Bunların dışında küçücük, çok kibar bir anahtar.
P_20170717_163248_vHDR_On.jpg
İç kısımdaki diğer bir noktaya gelirsek torpido kullanışlı ve derin. 2. nesildeki gibi 2 bölmeli değil. Artık Mazda'nın torpidosunun kaplamasını beklerdim. Ayrıca açılırken de plastik plastiğe vurma sesi çıkarması hoş değil, mekanizmayı durduran yuvarlak çıkıntının bez bantla kaplı olmasını beklerdim.

P_20170717_163416_vHDR_On.jpg

İç Mekan Kalitesi
Tasarım güzel olsa da kaliteyi dış tasarım nedeniyle çok daha yüksek bekliyordum. Trim sesleri, dokundukça gıcırdayan plastik aksamlar maalesef bu kalite algısını aşağıya çekmekte. 2. nesile oranla artan kalite ekran etrafındaki bölgelere, dekoratif çıtanın ve aynanın plastiklerine dokununca hayal kırıklığına uğratıyor. Ama bunun kesinlikle sınıfındaki diğer araçlarda da olduğunu belirtmem gerekiyor. Örneğin daha 3 ay önce kiraladığım 2016 model Seat Leon FR 1.4 TSI 150 HP StationWagon aracın iç trim sesleri ise koro halindeydi. Seat Leon ile 3. nesil Mazda 3'ü arnavut kaldırımı yollarda iç trim seslerini karşılaştırırsam Seat Leon açık ara öndedir. Fakat kendi 2. nesil aracıma yaptığım trim sesi yalıtımı nedeniyle 3. nesil aracın trim sesleri benim gibi trim sesine karşı aşırı hassas kulaklara sahip birine fazla gelebilmektedir.

Bunun haricinde kapılardaki dokunma hissi, aracın genelinin plastiklerine dokunma hissi çok güzel. Zaten bildiğiniz gibi Mazda'nın plastik kalitesi ve verdiği dokunma hissi rakiplerine kıyasla yukarılardadır. Kapıların üst kısımları deri kaplanmış, ortada kumaş kaplama, kol dayanan kısmı da yumuşak sünger destekli deri kaplama kullanılmış, geri kalan kısımda ise sert plastik görünüyor. Ön göğüsün üst kısmında çok yumuşak bir malzeme kullanılmışken, alt kısımlara doğru sert plastik karşılıyor.

Süspansiyon ve Konfor
Süspansiyon sistemi aracın dış ve iç tasarımı kadar uğraşılmış olduğunu belli ediyor. 2. nesil 15" janta sahip aracıma göre 3. nesil 16" jantlı bu araç aynı yollarda çok daha konforlu bir sürüş sunuyor. Kasislerden geçerken arka tarafın pat diye zıplatması sorunu hala devam ediyor. 2. nesilde de 10-15 km arası hızda ön taraf çok güzel bir şekilde yumuşak geçerken arka taraf ise hiç beklenmedik bir şekilde zıplıyor. Ama bunu sessiz yapıyor kesinlikle. Süspansiyonlar aşırı sessiz çalışıyor. Öyle ki kasislerden 20-25 km hızla geçerken kulağı keskin olmayan bir sürücü aracın süspansiyonlarının sınırların dışına çıktığını farketmesi imkansız diyebilirim. Süspansiyonlar 2. nesile oranla azıcık sert, fakat darbeleri çok daha iyi sönümlüyor. 2. nesil aracımda sağa sola sallayan darbelerde içeriye fazla iletirken, bu 3. nesilde azaltılmış. Kasislerde 2. nesile oranla içeriye verdiği darbe daha az.

Yalıtım
Yalıtım konusunda ise beklediğim seviyeyi göremedim. Yol sesi öncelikle bir miktar azaltılmış. 90-120 km hızlarda düzgün sıcak asfaltta gelen ses %20 civarı azaltılmış olarak hissettim. Rüzgar sesinde ise hiçbir değişiklik yok. 2. nesilde 85 km hızda gelmeye başlayan rüzgar sesi, aynı şekilde 3. nesilde de aynı hızda gelmeye başlıyor.

Motor sesi ise bariz iyileştirmişler ve çok azalmış. Düşük hızlarda her iki araçta da ses yokken, 90 km hızdan itibaren 2. nesildeki 4 ileri otomatik vitesin oranlarından ötürü daha yüksek devir çevirmesinden ötürü motor sesi çok fazla. 3. nesilde ise 120 km hızda 2400 devir civarında oluyor ve motor sesini duymak güç. Motor sesinin az olması, yol sesinin biraz azaltılmış olması, 100 km hızın üstünde rüzgar sesinin tamamıyla egemen olmasına neden oluyor.

Performans
11.8 sn lik 0-100 hızlanması olan bu aracın performansı vasat. 2. nesil aracımla hiçbir fark hissedemedim. 2. nesildeki aracımın 4 vites olması nedeniyle ilk 2 viteste çok atik olması performans hissiyatına bir artı katsa da, 3. nesildeki 6 vites aracın çok doğrusal bir şekilde hızlanmasına yol açıyor. Bu doğrusal hızlanma da aracın performansının vasat olduğunu hissettiriyor.

Yalnız 2. nesilde hızımı koruyamadığım yokuşta, 3. nesilin daha düşük devirde hızını koruyarak çıkabilmesi de beni şaşırttı. 6 vitesin faydalarından sanıyorum.

Vites değiştirme hızı çok iyi geldi bana. Bariz 2. nesilden daha iyi. Gaza tam bastığınızda kısa sürede vitesi küçültüp hemen hızlanıyor. 6 vitesin sayesinde bu vites değişimlerini hiç ama hiç hissetmiyorsunuz. Bir tek kalkışta gaza az basarsanız hantal gibi hissettirebilir, fakat gaza bir miktar fazla basıp vites değiştirmenin yüksek devirde olmasını sağlarsanız en atik de siz olursunuz.

Sürüş Zevki

Tüm bu yeni yapılan iyileştirmeler aracın sürüş zevkine de yansıyor. Yol sesinin azaltılması, motorun yüksek hızda düşük devirde ilerleyebilmesi, süspansiyon sisteminin iyileştirilmesi ile sürüş 2. nesile oranla daha çok zevk veriyor. 2 virajda sınırlarda denedim, bu aracın kabak lastik olmasına rağmen 2. nesil aracımın koptuğu hızın daha üstünde kopmanın olmaması takdirimi kazandı.

Belirtmekte fayda var. Mazda 3 Mazda'nın atmosferik motordaki ısrarı nedeniyle performanstan çok virajlı yollarda güzel sürüş zevki vermektedir.

Yalnız o çok bahsedilen egzos sesini ben bir türlü duyamadım. 2. nesile oranla 3. nesildeki motor sesinin kısılması motordan ve egzostan gelen homurtunun da azalmasına sebep olmuş. Gelen ses sanki daha elektrikli bir motordan gelen bir sese benzettim. Bu yanlış anlaşılmasın kesinlikle. Yol sesi ve motor sesi yalıtımlarının etkisinin sonucu olsa gerek bu. Uzun yol konforuna kesinlikle katkısı var tabiki.

Yakıt Tüketimi

Ediz hoca uzun yolda 100-120 km hızla kullanımda ortalama 5.8 lt/100km.
Bugün şehiriçi yokuş yukarı denedik, Ediz hoca benim 2. nesili, ben onun bu 3. nesilini kullandım. Yakıt tüketimi ortalamalarını sıfırladık ve agresif sürüş gerçekleştirdik 5 km.
3. nesil 13.6 lt, 2. nesil ise 16.5 lt yaktı. Benim 3. nesil bu araçla şehiriçi 3 şeritli yaya çıkma tehlikesi olmayan yolda ses yalıtımını anlamam için 120 km hıza kadar çıktığımı belirteyim. Şehiriçi ortalaması 2. nesil aracımla dikkat etmeden 12-13 lt lerde geziyor. Bu hesapla yokuşu bol yerde dikkat etmeden 3. nesilin ortalaması tahmini 9-10 lt olabilir diyebiliriz. Dikkat edilirse 8-9 lt arasında kalacağını tahmin ediyorum. Tabi bu ortalama daha da aşağı düşürülebilir, çünkü deviri çok artırmadan hızını koruyabilen bir motor-şanzıman ikilisine sahip olduğundan 2-3bin devir bandını geçmeden düşük tüketimle yakıt tüketimi belki 7-8 lt civarlarına dikkatli bir kullanımda çekilebilir. Skyactiv-G için atmosferik motorların en verimlilerinden diyebiliriz. Zaten Mazda fabrika verileri tutturulabilen ender markalardan.

Sonuç

Genel anlamda güzel işler başarmış Mazda, fakat hala ince noktalara dikkat etmemekte. Bu da Japonların felsefesinden sanırım. Japonları anlamak zor bu anlamda. Yine de yeterli motorunu, başarılı bir şanzımanla dengelemiş, süspansiyonunu iyileştirmiş ve yol tutuşunu daha üst seviyelere çıkarmış, atmosferik motor teknolojisiyle yakıt tüketimini benzinle bile kullanılabilecek seviyelere indirmiş, gerek iç mekan, gerekse de dış mekanın lüks algısını artırmış Mazda bu aracıyla. 2. el fiyatlarına bakarsak bu fiyatlara alınabilecek bu kadar donanımlı bir araç pek yok. Alt donanımlarında dahi aktif şehiriçi güvenlik sistemleri sunan ve bir çok firmanın en üst donanımda sunduklarını en alt donanım seviyesinde dahi sunan Mazda takdir edilmeyi hakediyor.

Sonsöz:
Kendi aracımla kıyaslarsam eğer BM alırsam ben öyle binemem. :D Bundan sonra alacağım araçlara heralde trim yalıtım çalışması yapmadan binemem bir daha. Arnavut kaldırımındaki yol sesi uğultusu neyse de, trim sessizliğine öyle alışmışım ki, bana fazla geldi trim sesi arnavut kaldırımında.
Trim yalıtımı yaptıktan sonra ise içerideki siyahlığı renklendirmeye çalışırdım. Aşırı siyah geldi bana. Sunroof olsaydı eğer içerisini daha ferah gösterecek ve belki buna gerek kalmayacaktı, ama sunroof olmayınca aşırı siyah geliyor. Belki makyajlı kasa ve beyaz deri seçeneği tam benim beğeneceğim şekilde olabilir diye düşünüyorum. Çünkü BM nin yalıtım seviyesi ve performansı da benim 2. nesile oranla öyle aman aman bir fark yok. 2. nesilden makyajsız 3. nesile geçmeye değer görmüyorum. Belki makyajlı 3. nesile geçmeye değer bulabilirim. Bu da artık bir dahaki bir test konusu olsun.

Fakat aracın 6 vites olmasını, yakıt tüketimini, süspansiyon konforunu çok beğendim. Tam uzun yolda sürülecek kıvama gelmiş. Ama rüzgar sesi çok büyük sorun, buna kesin çözüm bulunmalı.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,832
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Harika yazı olmuş, teşekkürler hocam. :)
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
Valla 15 dakikalık inceleme, 15 dakikalık sürüşten nasıl bu kadar çok yazabildim ben de anlayamadım. :D Yorumlarınızı yazıp tartışırsak da konuya katkısı olur.

Tamamını okuyamadım, yarın ofiste okuyacağım ;)
 

Murat Yılmaz

Kıdemli Üye
Mesajlar
19,636
Konum
İstanbul
Araç Markası
Xedos 9
Valla 15 dakikalık inceleme, 15 dakikalık sürüşten nasıl bu kadar çok yazabildim ben de anlayamadım. :D Yorumlarınızı yazıp tartışırsak da konuya katkısı olur.

Yazdıklarında biraz göz gezdirdim tam tahmin ettiğim şeyi yazmışsın :)

Dış güzelliği içine yansımamış. Ben de böyle düşünüyorum :)
 

slymncmgz

Katılımcı
Mesajlar
974
Konum
Ankara
Araç Markası
Mazda3 2014 PowerSense
Araç Renk ve Tip
Kırmızı-Sedan
Uzun yolda rüzgar sesinden çok lastik uğultusu rahatsız ediyor, (18 jantlar). 40000 km geldim, aman aman rahatsız eden trim sesi yok şuan, sadece sağ cama üfleyen difüzörde vardı, o da basit teknikle sıkıştırınca geçti :)
 

mustafayk

Kıdemli Üye
Mesajlar
11,382
Konum
Bolu Merkez
Araç Markası
Subaru legacy
Araç Renk ve Tip
Yeşillll
Mutlu hocam maşallah diyorum başka bir şey demiyorum.senin yazıyı görünce benim yazı deve de kulak bile kalmamış..eline yüreğine sağlık.çok güzel bir yazı olmuş.teşekkürler.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #7
Mutlu hocam maşallah diyorum başka bir şey demiyorum.senin yazıyı görünce benim yazı deve kulak bile kalmamış..eline yüreğine sağlık.çok güzel bir yazı olmuş.teşekkürler.

Teşekkürler herkese, sağolasın Mustafa, maksat benim gibi test imkanı her zaman olmayanlara yol göstermek.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Teşekkürler değerlendirmeler için Mutlu, makyajlı ve Power incelemende bazı yorumların değişecektir diye tahmin ediyorum.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Bence bazı noktalarda segmentindeki rakipleriyle aynı seviyeye inmişse de bir çok artılarından dolayı BM de yabana atılacak bir araç değil, o fiyat bandında net olarak düşünülebilir. Rakam yükseldikçe söylediğin gibi seçenekler artıyor, makyajlı Skyactiv-D yi görünce bir kaç yaş eski premium alırım daha iyi denmeyebilir bence, gerçekten güzel araç, tek aranan şey sunroof diyebiliriz (minik detayları saymazsak)
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #10
Bu arada eklemeyi unutmuşum.
BM'nin direksiyonu tam kıvamında. Düşük hızlarda çok yumuşak, hızlandıkça sertleşiyor. Ediz hoca ise kendi aracından sonra benim 2. neslin direksiyonunun çok sert olduğunu söyledi. Ayrıca BM'nin frenleri çok kısa bir mesafede hemen tutuyor. Benim araçtan sonra buna geçince frende doğrusallık yok, çok az bir mm lik mesafede dahi hemen kavrıyor gibi düşündürürken; Ediz ise benim aracın daha doğrusal olan frenleri için tutmuyor diye düşündü. :)
 

Lupara

Katılımcı
Mesajlar
459
Konum
Manisa
Araç Markası
Mazda 3 BL
Araç Renk ve Tip
Titanyum Gri - Sedan
Elinize sağlık. Güzel bir karşılaştırma olmuş.

Ama benim için önemli olan dış güzellik. O yüzden kısmet olursa BM kasa alacağım. Ya m3 ya m6.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
BL kasa ile BM arasında tepeden tırnağa bir değişim ve olumlu anlamda farklar var, kıyas kabul etmez bile. Yalnız şunu söyleyebiliriz, baz donanımlı BM mı yoksa full donanımlı BL mi, o zaman tercih BL olur benim için.
 

badilcan

Katılımcı
Mesajlar
357
Konum
İzmir
Yakıt olarak karşılaştırma yaptığımızda BK ve BL ( teknik olarak isimlendirdim @domestos :) ) otomatik Şehiriçinde 8.5 altına düşmüyor. Kışın 10lt leri çok kolay geçiyor .
BM de ise 8 litreyi çok zorlarsanız geçersiniz . Uzun yolda aynı hız seviyelerinde ekonomik bir sürüş yaptığınız BM kasada 5.0 - 5.7 seviyelerini görmek mümkün .
BK ve BL de bu seviyeleri yakalamak çok kolay değil sanırım .
Özellikle BM dış görünüş olarak çok cüsseli görünüyor . Yandan baktığınızda D sınıfı algısı var .
Yüksek hızlarda stabilitesini hiç bir şekilde bozmuyor ve güvensizlik oluşturmuyor .
2 gün önce yola çıkan kedi yüzünden önümdeki araç akan bir trafikde ani frenle durdu , bende mesafeyi test edip tatlı talı zorladım freni Abs devreye girdi .
Ama hiç bir şekilde o ayağınızı yere sürtercesine verdiği his yoktu. Çok konforlu bir şekilde devreye girdi .
Benzer durumu Corolla da ve BL de yaşadım , çok rahatsız edici ve ürkütücü bir algısı vardı .


Ben BM nin eksikliklerini sayayım ama sanırım bazılarını makyajla giderildi .

  • Ön Cam , Bunu daha önce bir kullanıcı belirtmişti . Hatta kendisiyle alay edenlerde olmuştu ama sıcak havalarda Ön cam ile kasanın yukarıda birleştiği noktadan aşırı bir sıcak yüzünüze vuruyor . Makyajda bu konu giderildi sanırım. Ön cam kalitesi yada kalınlığı geliştirildi gibi bir ifade vardı .
  • Klima rölantide beklerken biraz gürültülü çalışıyor . Normal sürüş esnasında çok konforlu .
  • Çok fazla trim sesi duymuyorum ben sadece multimedia ekranın birleşim yerinden dikey düşüşlerde çat diye bir ses geliyor .
  • Yalıtım bir önceki kasaya göre daha iyi ama ,bu konu üstünde biraz daha çalışılmasını beklerdim .
  • Koltukların kumaş kalitesi bir çok kullanıcı için ilk çıktığında en çok eleştirilen noktalardan biriydi. Fakat kullandıkça kumaş kalitesinde bir sıkıntı olmadığını görüyorsunuz .
  • Koltukları ileri geri yatıran kol çok sıkıntılı . Beni en çok üzen nokta burası .
  • Park sensörleri yüksek dahi olsa kaldırım gibi nesneleri algılamıyor , onun haricinde kamera ( ki kamera gece düşük ışıkda bile çok başarılı ) olsun sensörler olsun gayet başarılılar .
 

saridoan

Katılımcı
Mesajlar
662
Konum
Ankara
Araç Markası
2011 Mazda 3 Imp AT
Araç Renk ve Tip
Beyaz HB
@MutluTEKİRR hocam eline sağlik, alacagim bir 3. nesil inş belki 2-3 seneye belki seneye ama alacağım
 

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
Yeni konu açmaya gerek kalmadan bende BM izlenimlerimi buraya yazayım....
İlk olarak @dr_azoom Asaletin beyaz kartalını zamanımın kısa oluşundan ötürü görsel olarak ve kısa bir sürüşle noktalandırmıştım... @immmir ve @ezmocestri eşliğinde...
Geçen gün Samsun a yeni bir Mühendis abi gelmiş kırmızı power ı ile petrolde tanıştık sohbet muhabbet ve akabinde uzun soluklu bir test sürüşü imkanım oldu sağolsun...
İlk vurgu yapmam gereken konu süspansiyon...18" bir aracın konforu ancak bu kadar olabilir...Eğer mazdanın yalıtımdaki verdiği tavizi değerlendirme içine katmaz iseniz içeri giren kütürtü patırtı size çok aşırı sert bir süspansiyonu var dedirtebilir...Fakat aksine mazda öyle bir homejen süspansiyon yerleştirmişki araca hayran kaldım özellikle kasislere girdim stablizeye vurdum...İlginç şekilde tepkimesi var BM kasanın süspansiyon emiyor ne var ne yok ama birden salmıyor kendini yavaşca....ilerledikçe stabil konuma oturuyor tüm süspansiyon sistemi canlı gibi tuhaf bi çalışma şekli var ama müthiş etkili...Bayıldım..... :)
Direksiyon:Ben bu direksiyona aşık oldum tamam biZim kasanında direksiyonu çok başarılı fakat bundaki tepkisellik kıvraklık akıllara zarar nitelikte...Ne sert ne yumuşak aracı tamamen hissediyorsunuz...Slalom testi için ideal bir model...
Yalıtım:Öyle aman aman bir yalıtım farkı yok ama aracın geliştirilen şasi sistemi gövde yapısı sanki 1700 kg ağırlığında D-E segment bir araç kullanıyormuş hissi uyandırıyor...Araçta bi tokluk var...Şu lanet olası ön tekerleğin aldığı tur sesine çözüm bulsunlar rüzgar sesiymiş arka seslermiş bana ninni geliyor...Şu yorumu yaparken içim cız ediyor neden yani neden böyle harika aracın bu problemini çözmezler...Ha bu ses araçtan soğutmuyor sizi fakat markayı birine tanıtırken sizi bu husus küçük düşürüyor...Mazdayı bilen adam için bunlarda problem deil....
Tasarım:Kesinlikle en az power paket alınmalı ve kırmızı,gri,beyaz sıralamasıyla tercih edilmeli...Güneş ışığında bu kırmızı aklınızı başınızdan alıyor...Hava kapandığında red chopper a kaçabiliyor...Led far stopsuz bu aracı düşünmek bile istemiyorum tamamlayıcı unsurlar bunlar...Ön plakalık bu aracın en ciddi problemi sanırım...Dıştan bi sıkıntısı yok aracın Mutlu nun dediği gibi fastback havasında...Sıfır satın alınacak olsa HB ile sedan arasında çok çelişki yaşanır sanırım sedancı olsam da bu kasanın her iki kasasıda çok başarılı...
İç mekan:Hani o ortadaki ekran emanet gibi diyordukya hep aracın içinde kullanılan siyah renklerin fazlalığındanmıdır nedir alışıyorsunuz hiç göze batmıyor ve olması gereken mesafede....Koltuklar yan destekler kumaş kalitesi sertlik oranı çok tutarlı yapılmış...Multimedya çok pratik kolay öğreniliyor ve tepkiselliği müthiş...ses akıllara zarar hem şiddet hem kalite olarak....
Performans:Yerden yere vurulası bir hali yok yeterli düzeyde sadece rampalarda hisseddiyorsunuz vasatlığı....Bence problem yok...
Genel olarak:Mirai nin 64 bin tl leri gördüğü günümüz piyasasında gidip power paket skyactiv almak imkanları zorlamak daha akıllıca geldi bana...BK kasa 45 olmuş impresive lere 60 isteniyor...Bu piyasaya inat sky alırdım....
Son olarak: sky m3 eğer böyle ise hayranı olduğum sky m6 nasıldır diye söylenip durdum...BL kasa impresive dizel sonrası kesinlikle mazda6 sky alma fikri dahada pekişti m3 testi etkisi ile :)
 

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
Ha birde hakikaten diğer markaların yaptığının aksine bi iş yaptı mazda resmen yeniden bir otomobil ortaya koymuş civatasına kadar....Kıyaslıyoruz ama kıyaslancak teknolojiler değiller BL kasa ile....Bu aracı güncel marka modellerin c segmenti ile kıyaslamak daha mantıklı olur ilki 2009 da üretilmiş BL kasanın yıllar sonra yeni bir sayfa açarak üretilmiş sky ile mukayesi biraz tuhaf oluyor...
 

ÖnderKar

Kölgelerin gücü adına!
Mesajlar
826
Konum
Ankara
Araç Markası
2016 - Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Makine şeysi - Sedan
BL'yi bilemiyorum da BM'nin 2 aydır bana çıkardığı tek sıkıntısı arka koltuklara uzanan hava kanalı olmaması. :D

Hissettirmeden çalışan start-stop, kör nokta uyarı sistemi, uzun çakınca ortama nur indiren adaptif led farlar, şerif takip-uyarı sistemi, şehir içi fren desteği ve tabi g-vectoring sevdiğim özellikleri. Adaptif cruise kontrolünü henüz yeterince kullanamadım ama onu da seveceğimi düşünüyorum. Sevmediğim için kapattığım olay şerit destek sistemiydi. Bu bana pek uymadığı için kapattım ama yeterince tecrübesi olmayanlar yahut şerit ortalamakta sıkıntı çekenler için direksiyona yaptığı küçük müdahaleler yararlı olabilir.

Performans, 1.5 motor için yakıt tüketimi göz önüne alınırsa tatmin edici. Gönül ister ki bu araca tefeciye haraç öder gibi %100 vergi ödemeden sahip olalım. Zaten 1.5 motor da vergi yüzünden gelmiyor mu? Emerigada 2.0-2.5 motorla satılıyor. Araca ayrı haraç, yakıta ayrı haraç ödemeseydik bizde de en azından opsiyonel olarak bu motorlar sunulurdu sanıyorum.

Bu orada; domat dediğin yeşil olur, kırmızı olan çekirdeğidir Veli başkan. Lütfen! :ckkmk:
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #19
Ha birde hakikaten diğer markaların yaptığının aksine bi iş yaptı mazda resmen yeniden bir otomobil ortaya koymuş civatasına kadar....Kıyaslıyoruz ama kıyaslancak teknolojiler değiller BL kasa ile....Bu aracı güncel marka modellerin c segmenti ile kıyaslamak daha mantıklı olur ilki 2009 da üretilmiş BL kasanın yıllar sonra yeni bir sayfa açarak üretilmiş sky ile mukayesi biraz tuhaf oluyor...

Güzel değerlendirmelerde bulunmuşun Enes, eline sağlık.
Fakat bir araç üretiliyorsa tabiki de onun önceki nesliyle karşılaştırmalar olacaktır. Ve şikayet edilen konuların bir kısmında geliştirmeler yapılmayıp (rüzgar sesi mesela), bazı konularda daha geriye gidip (bagaj kapağının duruşu, ayakları) diğer yönlerden de birazcık iyileşme sağlanmışsa gayet de karşılaştırılabilir.

Ben Mazda'yı seviyorum, adamlar yapmış ya da demiyorum. Adamların felsefesi var ve Japonlar arasında en güzel iş yapan Mazda, yeri geliyor Avrupalı rakipleri ile de kapışıyor. Mühendis olarak düşünüyorum, yapılan iyileştirme oranlarını anlamaya çalışıyorum. Körü körüne bağlanmıyorum. Bu Mazda'yı sevmediğim anlamına gelmiyor. Aynı bir babanın çocuğunu hem sever hem döver fıkrasında olduğu gibi sevsem de yeri geliyor sonuna kadar da eleştiririm. Bu benim son kullanıcı olarak, bir Mazdacı olarak hakkım. Asıl eleştirmezsem fosfogen fanatiklerinden bir farkım kalmaz. Bazen bu forumda da sevmek ile fanatiklik arasındaki çizginin fanatikliğe hafif de olsa kaydığını hissediyorum.

Bu karşılaştırmaya gelirsek, kimse objektif olamaz haliyle. Benim de böyle bir iddiam yok zaten. Kendime göre arabaları kendi aracımla kıyaslıyorum. Öncelik ve beklentilerim farklı olduğundan bu yorumlarımı da etkiliyordur illaki.

C bir aracın D bir araçtan daha iyi olduğu iddiası varsa ve karşılaştırma kabul edilmiyorsa böyle bir ortamda tabiki de 2. nesil ve 3. nesil karşılaştırılması yapılamaz. Yeni üretilen araçların eski kasalarından hep daha mı iyiye gider? Kötüye gittiği noktalar hiç yok mudur? Yapılan iyileştirmeler aradaki fiyat farkına değer mi? Hep kişisel şeylerdir bunlar. Kimine göre sadece süspansiyon ve motor-şanzıman ikilisi için bile değerken, kimileri için lpg uyumlu olmadığından değmez, kimine göre performans aynı olduğu için değmez. Zevkler ve renkler meselesine gelir olay yine.

Daha teknolojik olması, onun kıyaslanamayacağı anlamına gelmez. Aynı şekilde aracın kötü yönlerinin belirtilmesi o aracı C sınıfının liderliğine oynadığını, en iyi fiyat/performans aracı olduğu, tasarımının en güzel araçların biri olduğu gerçeklerini de değiştirmez. Ama eleştiri noktalarının daha teknolojik, yeni denilerek kapatılması "Mazda'nın yeni yapacağı herşey tümden iyi olacaktır" fanatikliğinin önünü açar maalesef. Her yeni kasa, eski kasasından izler taşır. ;)

BM ise BL ile baya benzer genlere sahip. Aynı telefon ve bilgisayar dünyası gibi. Yapılabilecek iyileştirmeleri hemen 1 kasa değişiminde yapmak yerine, 2-3 kasaya ya da makyaja yayıyorlar. Tamamen satabilmek amaçlı. Bu ve performansının aynı olması, lpg ile yakıt tüketimimin BM'nin benzinlisinden daha az olması (yokuşlu Safranbolu yolları ve basmam), rüzgar sesinden en ufak iyileştirilme yapılmaması nedenleriyle benim için 1 kasa değişimi aradaki fiyat farkına göre gereksizdir. Ha illa model yükseltecek adamın parası buna yetiyorsa tabiki de geçsin. Fakat ben BN ve BO yu bekleme taraftarıyım.

@Murat abinin düşündüğü gibi o dış tasarım ve iç tasarım yok mu, araç bom.... olsa bile sattırır. :D Hep beklentileri yükselttiği için Mazda. Aynı hissi 2012 36bin km.deki Passat'da da yaşadım mesela. Mazda 3 2014 de km yüksek olmasına rağmen passattakinden daha az trim sesi vardı. Ama her iki araç da heybetine, güzelliğine o tür iç mekan kalitesizliğini yakıştıramıyorum. Bez bant, sünger koymak çok zor olmamalı.
 

Montimpex

Katılımcı
Mesajlar
196
Konum
İzmir
Araç Markası
Mazda3 BNskyD PowerSNS
Araç Renk ve Tip
Sedefli Beyaz/ Sedan
BL kasadan BM kasaya geçen biri olarak bende birkaç deneyim ve görüşümü paylaşmak isterim..BL kasanın sürüş keyfi harikaydı.. mazda sevdam ve bağımlılığı bu araç ile başlamıştı..sonrasında da pekçok farklı araçtan sonra yine mazdaya (BM kasaya) geçtim zaten..
iki aracın bana göre ilk etapta gözüme çarpan bariz farkı yüksek süratte ortaya çıkıyor..skyactiv kesinlikle savrulma/titreme yapmıyor ve resmen yola yapışıyor.. 150-160 gibi hızlara çıktığınızı hiç anlamıyorsunuz.. bu hızlarda şase-direksiyon ve süspansiyon uyumu muazzam..
bence asıl sorulması gereken BLden BM ye mi geçmek yoksa BM nin üst versiyonlarımı alayım olmalı.. Evet bir "mirai" bana göre efsane ama 64bin TL vermek ne kadar mantıklı bilemiyorum. çünkü BM ve BL arasında çok fark var..
şimdiki aklım olsaydı power alırdım ya da biraz daha sabreder "sense" zorlardım.. Özellikle adaptif xenon far, anahtarsız giriş ve Bose özellikleri beni mestediyor.
 

Üst Alt