Mazda 3 BK (2003-09) Rölantide Titreme - Stop Etme - Subap Sorunu

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Araç Markası
2013 VW Polo TDI
Araç Renk ve Tip
Beyaz Hb
Mesaj otomatik birleştirildi:

Selamlar 6 ay önce benimde başıma geldi benzin şamandırasından olduğunu düşündük ve doğru çıktı LPG'de problem yok benzinde sarsıntılı çalışıyor hatta 2,3 marşta zor çalışıyordu. Kontağı açmadan lpg ve benzin geçiş tuşuna basılı tutun o zaman sadece LPG'de çalışıyor tekte çalışır marşı zorlamamış olursunuz şamandıranın mutlaka iyisini varsa aynı markayı alın geçmiş olsun
@ilamat sorununu dile getirmiş ve bir daha olumlu olumsuz dönüş yapmamış maalesef.

erdemefe

Sessiz
Araç Markası
2004 Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Gri Sedan
Merhaba değerli abilerim. 2004 model benzinli bk mazda3 sahibiyim ve yaşadığım bir sıkıntıdan dolayı sizlerden yardım bekliyorum. Aracı satın aldıktan 3 ay sonra 1000-3000 devir arası hızlanmalarda her viteste tekleme yapmaya başladı. Hem benzin hemde LPG de bu sıkıntıyı yaşıyorum. Benzindeki teklemenin buji ve bobin kaynaklı olduğunu düşünerek ustaya gittim ve kontrollerini yaptırdım. 3. bobine gelen elektrik kablosunda temassızlık olduğunu söylediler ve yenilediler. Daha sonrasında aracın avans ayarının yüksek olduğunu söyleyerek ayar yaptılar. Adaptasyon sonrası 2 gün normal şekilde aracımı kullandım ve tekrardan tekleme yapmaya başladı. Kendim incelemek istedim ve hava filtresinin olduğu plastiği çıkarttım. Boğaz kelebeğinin önündeki kelepçeli hortumda yırtık olduğunu gördüm hava kaçağını kapattım. Bu arada hava akış, krank devir ve oksijen sensörünü sökerek temizledim. Temizlik sonrası rolanti dalgalanması geçti ama hızlanmalarda tekleme sorunu devam etmekte. Yakıtı aldığım yeri de değiştirdim ve denemedim fakat bir gelişme olmadı. Aracın EGR si mekanik olarak iptal edilmiş olarak biliyorum ve cihaza bağlandığı zaman EGR haricinde arıza göstermediğini söylediler. Sizce yaşadığım problem nedir ve nasıl bir yol izleyebilirim.

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Araç Markası
2013 VW Polo TDI
Araç Renk ve Tip
Beyaz Hb
Merhaba değerli abilerim. 2004 model benzinli bk mazda3 sahibiyim ve yaşadığım bir sıkıntıdan dolayı sizlerden yardım bekliyorum. Aracı satın aldıktan 3 ay sonra 1000-3000 devir arası hızlanmalarda her viteste tekleme yapmaya başladı. Hem benzin hemde LPG de bu sıkıntıyı yaşıyorum. Benzindeki teklemenin buji ve bobin kaynaklı olduğunu düşünerek ustaya gittim ve kontrollerini yaptırdım. 3. bobine gelen elektrik kablosunda temassızlık olduğunu söylediler ve yenilediler. Daha sonrasında aracın avans ayarının yüksek olduğunu söyleyerek ayar yaptılar. Adaptasyon sonrası 2 gün normal şekilde aracımı kullandım ve tekrardan tekleme yapmaya başladı. Kendim incelemek istedim ve hava filtresinin olduğu plastiği çıkarttım. Boğaz kelebeğinin önündeki kelepçeli hortumda yırtık olduğunu gördüm hava kaçağını kapattım. Bu arada hava akış, krank devir ve oksijen sensörünü sökerek temizledim. Temizlik sonrası rolanti dalgalanması geçti ama hızlanmalarda tekleme sorunu devam etmekte. Yakıtı aldığım yeri de değiştirdim ve denemedim fakat bir gelişme olmadı. Aracın EGR si mekanik olarak iptal edilmiş olarak biliyorum ve cihaza bağlandığı zaman EGR haricinde arıza göstermediğini söylediler. Sizce yaşadığım problem nedir ve nasıl bir yol izleyebilirim.
Mesajının taşındığı bu Konuyu incelemekte fayda var.

Metince

Sessiz
Hem benzin hemde LPG de bu sıkıntıyı yaşıyorum. Benzindeki teklemenin buji ve bobin kaynaklı olduğunu düşünerek ustaya gittim
Merhaba
Öncelikle Mazdanız kaç kilometrede ve kaç kilometre LPG li kullanıldı ? Motor-sübap sağlığını öğrenmek için; ilk önce yağsız sonrada yağlı Kompresyon testi yaptırmalısınız. ( Forumumuzda Kompresyon testinin nasıl yapıldığını anlatan yazılar var.)
Sonuç iyi çıkarsa;

Tüm Hava ve Vakum hortumlarında kaçak-sızıntı olmadığına emin olun.
(Benzinli kullanımda; Oksijen sensöründen,Hava akışmetreden,vuruntu sensöründen v.b sensörlerden aldığı verilere göre Avans ayarını Beyin (ECU) yapıyor. Distribütör olmadığı için Mekanik olarak avans ayarı olmaz. LPG tarafını bilmiyorum.)

Lpg yi devre dışı bırakın. Lpg depo vanasını kapalı konuma getirin. Lpg sigortasını çıkartın.
Akünün Negative (-) kutup başını söküp, fren pedalına 30 saniye basın, Ecu resetlensin. 500km civarında sadece benzin ile kullanın. Ecu çalışma haritasını yenilesin.

Eğer benzin kullanımında yine tekleme yapmaya devam ediyorsa; ucuzdan pahalıya doğru giderek:
Doğru buji takıldımı ? ( Tırnak aralığı önemli ). Bobinler yenimi,Sağlıklımı ?
Hava akış metreyi ve kablolarını kontrol ettirin. Belki benzin pompası yeterli miktarda benzini gönderemiyor ?

b83a4064328c44f140be36809df30fd7-604x849.gif
11.png

Son düzenleme:

erdemefe

Sessiz
Araç Markası
2004 Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Gri Sedan
Merhaba, öncelikle değerli bilgiler için teşekkür ederim. Aracı alırken kompresyon testi yaptırmıştım (4 ay önce) ve komparatör saatindeki değerlerde problem olmadığını söylemişlerdi. Emme ve egzoz subaplarında kaçak olmadığını düşünüyorum. Aracım 310 binde ve 20 bin km önce subapların değiştiğini benden önceki sahibinden öğrenip servis kayıtları ile doğrulamıştım.

Yönlendirmenizi takip etmek istiyorum ve lpg tankının vanasını kapatıp sigortasını çıkaracağım. Hava akış sensörünü kontrol ettirdikten sonra ECU sıfırlaması sonrası benzinde 500 km kadar deneyeceğim.

Gelişmeleri tekrar buradan haber veririm. Teşekkürler.

Metince

Sessiz
Egr valfi neden iptal edilmiş ?
Hava hortumlarında ve Vakum hortumlarındaki kaçaklar Rolanti devir dalgalanmasına ve başka arızalarada sebep oluyor. Araba çalışırken,hortumlara Sprey ile su püskürterek kontrol yapanları okumuştum.

Ateşleme bobinleri hiç yenilenmişmi ? Mazda araçlarımız yan sanayii parça sevmez yada kalitesiz parça sevmez. Hangi marka bobinlerin kullanılabileceğini; forumumuzdaki üstadlar yazacaktır.

Hava akışmetre (Maf Sensörü) de arızalı olabilir ( Doğru ölçmüyordur )

Maalesef problemin cevabını Nokta atışı bilmiyorum. Sıradan bir kullanıcıyım. Parça değiştirerek yapılan deneme yanılmalarda çok maliyetli yorucu oluyor.

erdemefe

Sessiz
Araç Markası
2004 Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Gri Sedan
EGR nin neden iptal edildiğini bilmiyorum bazı kullanıcılar bunu yapıyor artı ve eksi sonuçları olduğunu söylüyorlar. Sanırım egzoz emisyon ya da performans artışı için yapıldığını düşünüyorum ama EGR siz aracın da fazla ısınması farklı problemleri ortaya çıkaracaktır. (Şahsi yorumum) Hortum kaçağını kapattım ama detaylı bir inceleme yaptıracağım.

Bobinleri ustaya gösterdim ve kendim de inceledim yeni görünüyorlardı ve tek tek çıkartıp baktığımda patlak deforme vs görmedim yazıları da yeniydi. Üzerinde 4 adet maher marka bobin takılıydı. Bujileri NGK marka ile yeni değiştirdim. Uyumlu marka bobin kullanımı ile ilgili forumda yazılanlara bakacağım.

Hava akış sensörünü ve kablolarını yenilemeyi düşünüyorum.

Evet deneme yanılma yöntemi ile arıza bulmak yorucu oluyor. OBD ile de mekanik ya da statik arıza görünmemesi işi daha da zorlaştırıyor.

Metince

Sessiz
EGR nin neden iptal edildiğini bilmiyorum ama EGR siz aracın da fazla ısınması farklı problemleri ortaya çıkaracaktır. (Şahsi yorumum) Hortum kaçağını kapattım ama detaylı bir inceleme yaptıracağım.

Buradaki linkten; Pdf formatındaki Mazda 3 Servis eğitim dosyasını indirip incelemeniz faydalı olabilir.

1.png2.png

Hava Akışmetre nin ( Maf Sensörü ) Multi metre ile nasıl kontrol edildiğini yazıyor.
01-40A-52 nolu sayfada Direnç kontrolunu ve Kısa devre - Açık Devre kontrolünün nasıl yapılacağı yazıyor.

Arıza çeşidine göre hangi sensörlerin kontrol edilmesini yazıyor. Arıza çeşidine göre yapılması gerekenler Tablo olarak anlatılmış..

Metince

Sessiz
misfare1.pngmisfare 2.png Ekli dosya yazan: Teklemeye sebep olacak yerler.

44.png45.png

egr1.pngegr2.png Egr Valf Kontrolü

bobin1.png Ateşleme Bobin Kontrolü

Ekli dosyalar

• misfare 2.png
    misfare 2.png
    99.2 KB · Görüntüleme: 14
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst Alt