Mazda 626 GE (1991-97) Geri Vitese Bağlı Otomatik Ayna İndirme Modülü Montajı

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
Merhaba Dostlar,
"Cemşid ile Sanayideyiz" bölümümüzün bu haftasını da üç-beş demedik küçük ama işlevli bir proje ile değerlendirdik. :)

Yazacağım başlığı çok düşündüm nasıl en anlamlı olur diye de en uygunu bu oldu sanırım. Yeni araçlarda bulunan ve "bizim neyimiz eksik?" diyerek montajladığım modül, aracı geri vitese taktığımızda sağ yan aynayı otomatik olarak aşağı indirmeye ve vitesten çıkardığımızda da haliyle eski haline döndürmeye yarıyor. Benim gibi park ederken her santimetrekareyi değerlendirmek isteyen, araç bir karış dışarıda kalmış diyerekten üşenmeyip yeniden kaldırıma paralel park eden hasta ruhlular için birebir. :D Bir diğer takma nedenim de ayna kumanda düğmesi üzerindeki yazıların zamanla siliniyor olması da bu çok uç bir problem. :hhhhhh:

Modül Türk yapımı ve montaj şeması ile birlikte geliyor. Gerçi ben montaj şemasına çok bağlı kalmadan bizim aracın tesisatına göre hareket ederek taktım. Malzemelerimize geçersek hemen: Yıldız tornavida, yalıtım bandı, kontrol kalemi, cırt kelepçe, yankeski, 3-4 metre kablo ve tabi ki modül. :p

Modülümüz bu. Kabloların karışıklığı gözünüzü korkutmasın, kontrol kalemi ile kolay bir şekilde neyin nereye bağlanacağını hep birlikte bulacağız.

0.jpg


Öncelikle aynalarımızı kumanda ettiğimiz butona ve arkasındaki sokete giden kablolara ulaşmamız lazım. Buradaki kumanda düğmesi diğer tuşlar gibi geçmeli değil arkasından iki adet vida ile tutunmakta. Kabloları da test edebilmek için düğmenin de takılı olması gerekiyor haliyle. Yani sadece soketi çıkarıp hangi kablodaki akım ne zaman nereye gidiyor bilemeyiz.
Bunun için de üç yöntem denenebilir. Birincisi konsolumuzu komple sökmek ve rahat rahat çalışmak. Buranın sökümüne dair detaylı olarak anlattığımız buradaki konudan yararlanabilirsiniz. İkincisi konsolu sökmeden arkadaki kablolara ulaşabilmek ve gerekli kablolara ek bağlantılar yapabilecek kadar dar alanda çalışma konusunda başarılı olmak. :) Üçüncüsü de bugün benim yaptığım gibi sadece soketi yerinden çıkarıp elimdeki yedek buton ile test yaparak hangi kablonun nereye gittiğini bulmak. Yedek buton olayı zor tabi. ;)

1.jpg


Gelelim kabloları bulmaya. Kablolara ulaştığımızda düğme üzerindeki yönlendirmeyi R konumuna alıp aşağı yukarı basarak soketteki hangi kabloya akım geldiğini buluyoruz. Ben yukarıdaki fotoğrafta gösterdim yalnız yine ısrarla söylüyorum her aracın kabloları farklı olabilir. Bu kablo renkleri bendeki araca göre olanlarıdır, her araca göre değişebilir, aynı modelde bile farklılık görülebilir. Sonradan aracınızda doğacak herhangi bir olumsuz durumda ne ben ne de diğer üyelerimiz mesul değildir, bu yazıyı okuyorsanız da bunu kabul etmiş sayılırsınız. ;)

2.jpg


Kısa uyarımızdan sonra konumuza dönersek gerekli yerlerden kabloları kesip, aralarına modüle giren/çıkan iki takım kabloyu gerektiği şekilde bağlıyoruz. Yukarıdaki fotoğrafta çekebildiğim kadarıyla göstermek istedim, kendiminkini nasıl bağladığımı. Soketteki kahverengi kablolardan biri aynayı yukarıya yönlendirirken akım geçen kablo. Bunu kesip bir ucuna modüldeki Giriş 1'den gelen kabloyu, kesilen diğer ucuna da Çıkış 1'den gelen kabloyu bağlıyoruz. Aşağı yönlendirme için de akım geçen yeşil kabloya aynı şeyleri Giriş 2 ve Çıkış 2 olarak uyguluyoruz.

Modülden çıkan yedi adet kablonun dördünü buralara bağladık, geriye kaldı üç adet kablomuz. Bunun biri yeşil renkli ince kablo geri vitese attığımızda arkadaki lambalara giden kabloların +12 kısmına bağlanacak. Böylece modül geri vitese geçtiğini anlayıp tetik almış olacak. ;) Bunun için arka hoparlörlerin olduğu kısımdan geçen kablo demetinden geri vites lambalarına giden (+) kutbu deneme yöntemiyle bulabilirsiniz. İkinci bir yöntem eğer aracınızda sonradan takılan park sensörü var ise yine aynı yerden (+) alacağından park sensörünün hangi kabloyla tetiklendiğini (ya da 12V aldığını) izleyerek bulabilirsiniz.

8.jpg


Geri vites lambası kablosuyla ilgili @aurora Can'ın buradaki konusundan faydalanabilirsiniz. Bu bulduğumuz kabloyu da (sarı ok ile işaretli) öne doğru gerekli yerlerden taşıyarak tetik alacağı yeşil kablo ile birleştiriyoruz. Bu kabloları taşıma konusuyla da ilgili şuradaki konu işinize kolaylık sağlayabilir. ;)

7.jpg


Ben kabloları ek yaparak kullandığımdan aracın her yerinde farklı renk olabilmekte, kafanız karışmasın. :D O yüzden okların rengine göre açıklamaya çalışayım. Aşağıdaki görseldeki pembe renkli oklar geri vites lambasından gelen ve modüldeki yeşil tetiğe giden kablo. Kırımızı ok ile gösterilenlerin dördü kumanda düğmesine giden, iki tanesi de + ve -'nin alındığı kablolar.

5.jpg


Bu tetik kablomuzu da geri vites lambası gücünden aldıktan sonra geriye kaldı modül üzerinde biri kırımızı biri de siyah renk kabloya. Renklerinden de belli olduğu üzere kırmızı olan aküden alınan +12V'a bağlanması, siyah olanın da şasi (-) alması gerekmekte. Modülü yapan arkadaşların (+)'yı direk aküden direk alma nedenleri "siz aracı park edip vitesi boşa almadan kontağı kapatırsanız dahi aküden alacağı güç ile aşağıya bakan aynayı eski konumuna geri alması" olabilir. Ben bu durumu ihtimaller doğrultusunda direk değil kontağa bağlı (+)'dan almayı tercih ettim. Kontak kapandığında ayna aşağı bakıyorsa bile yukarı çıkmayacak ve aracı tekrar geri viteste çalıştırdığınızda yeniden bir kademe daha aşağı inmeye çalışacak olsa da ben kontak kapandığında akım kesileceği için hiç bir şekilde sıkıntı yaratmayacaktır diye düşündüm. Siz istediğiniz yerden alabilirsiniz tabi. Buraları da ne olur ne olmaz diyerekten görsellemiyorum. Özetle kırmızı +'ya siyah şasi (-)'ye bağlanacak.

Aşağıdaki görseldeki soldaki buton benim daha önce içeriden bagaj açmak için yaptığım (konusu için tıklayın) ve sonradan koltuk ısıtma tuşlarından dolayı (konusu için tıklayın) buraya taşıdığım (Lada Vega'ya ait) buton. :p Mavi ok bagaj açma kilidine gidiyor, konumuzla ilgisi yok tabi. :D Burada (turuncu ok) kontağa bağlı + olduğu için kısa yoldan +'yı buradan aldım. Yeşil okla gösterilen de far yıkamaya gidiyor, bunun da konuyla ilgisi yok ama merak edenler buradan inceleyebilir. Konu link manyağı oldu. :koptum::koptum::koptum:

6.jpg


Tüm bağlantıları yaptıktan sonra bağlantılarımızı, yalıtımlarımızı kontrol ediyoruz. Sonra kumandadan aynamızı normal sürüş pozisyonumuza göre ayarlıyoruz. Modül üzerindeki (üst fotoğrafta görünmekte) iki tane vidalı ayar yerimiz var. Biri aynanın ne kadar aşağı ineceği saniyeyi, diğeri de ne kadar gerisin geri yukarı çıkacağı saniyeyi ayarlıyor. Haliyle bunları eşit bir şekilde döndürmemiz gerek (buraya tek bir ayar vidası da koyulabilirmiş aslında, zaten indiği kadar kalmıyacak mı bu, çok garip!). :rolleyes: Modülümüz kapağımıza çift taraflı bant ile sabitliyoruz tabi bir de.

Bir not daha ekleyeyim: Aynanın sağlıklı çalışması için kumandadaki sağı veya solu seçtiğimiz tırnaklı switchin orta konumda olması gerekli. L'de olursa sol ayna, R'de olursa da sağ ayna sapıtıyor. Tabi bu sadece modül devreye girince böyle, seyir esnasında normal şartlarda nasıl kullanıyorsak o şekilde işlevine devam etmekte. Geri vitese aldığımzda ayna hemen aşağı göstermesine rağmen vitesten çıkarınca bir müddet bekliyor sonra aynayı kaldırıyor. Burasını anlamadım da bir bildikleri vardır dedim. ;) Bir olumsuz tarafı da uzun bir süre geri geri gideceğiniz zaman da aynanın aşağı odaklı olmasından kaynaklı görüntü kaybı. Gerçi onu da denedim, aynalarımız geniş açılı olduğundan çok problem yapmıyor ama her ihtimale karşı aşağı indirme ayarını sona kadar almamakta fayda var. Bunu önlemek için gerektiğinde modülü aktif/pasif yapacak ek bir buton koyulabilir tabi. ;)

Hepsi bu kadar. Gerisin geri dağıttığımız yerleri toparlıyoruz ve aşağıdaki videodaki gibi keyfimize bakıyoruz. Sorularınız için yazabilirsiniz.



Klasik uyarımızı da gözden kaçırabilenler için tekrarlayalım, sonra "efenim ben görmedim, duymadım" denilmesin. ;)
ÖNEMLİ NOT: Doğabilecek herhangi bir problemden veya oluşabilecek zarardan şahsım veya MazdaGaraj forumundaki herhangi bir üye sorumlu tutulamaz!
 

aurora

(Can)
Mesajlar
3,774
Konum
İzmir
Araç Markası
2001 - Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
Oooo ellerine sağlık valla güzel görünüyor. İyi ki hiç niyetlenmemişim sen anlattıkça gözümde daha da büyüdü. :)

Aşağıdaki görseldeki soldaki buton benim daha önce içeriden bagaj açmak için yaptığım (konusu için tıklayın) ve sonradan koltuk ısıtma tuşlarından dolayı (konusu için tıklayın) için buraya taşıdığım (Lada Vega'ya ait) buton. :p Mavi ok bagaj açma kilidine gidiyor, konumuzla ilgisi yok tabi. :D Burada (turuncu ok) kontağa bağlı + olduğu için kısa yoldan +'yı buradan aldım. Yeşil okla gösterilen de far yıkamaya gidiyor, bunun da konuyla ilgisi yok ama merak edenler buradan inceleyebilir. Konu link manyağı oldu. :koptum::koptum::koptum:

Hatta burada başım döndü artık direkt videoya geçtim. :kptmya:
 

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
Oooo ellerine sağlık valla güzel görünüyor. İyi ki hiç niyetlenmemişim sen anlattıkça gözümde daha da büyüdü. :)
Hatta burada başım döndü artık direkt videoya geçtim. :kptmya:
7 tane kablo var. Tek kişi 2-3 saat sürüyor. Anlattığım kadar zor değil. Detaylar, herhangi bir problem olmasın diye... ;)
 

aurora

(Can)
Mesajlar
3,774
Konum
İzmir
Araç Markası
2001 - Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
7 tane kablo var. Tek kişi 2-3 saat sürüyor. Anlattığım kadar zor değil. Detaylar, herhangi bir problem olmasın diye... ;)
Ellerine parmaklarına klavyene sağlık hacım, anlatım zaten on numara. :) Valla tek başına yapmak bana zor geliyor artık bu aralar. Şu far yükseklik tesisatına niyetliyim ne zamandır, malzemeler poşetin içinde bekliyor teee haftalardır. :utan:
 

mustafayk

Kıdemli Üye
Mesajlar
11,382
Konum
Bolu Merkez
Araç Markası
Subaru legacy
Araç Renk ve Tip
Yeşillll
7 tane kablo var. Tek kişi 2-3 saat sürüyor. Anlattığım kadar zor değil. Detaylar, herhangi bir problem olmasın diye... ;)
tek kişi 2 3 saat sürüyorsa biz yarın 20'kişiden fazlayız.hemen biter demi:koptum::koptum:
harika olmuş valla abi eline emeğine sağlık.ayak da alkışlıyor ve saygı duyuyorum.
 

ozgur35

Aktif
Mesajlar
3,513
Konum
İzmir
Araç Markası
2011-Mazda 3 İmpresive
Araç Renk ve Tip
Gri-Hb
Maşallah abı ellerıne saglık. Koltuk ısıtma, park ayna modulu derken sırada kruıse kontrol mu var sen bu gıdısle adaftıf cruıse kontrol hatta Otonomon sürüşü bile yaparsın abı
 

incirinaltı

Aktif
Mesajlar
6,446
Konum
Hatay-Arsuz
Araç Markası
2014 Mazda3 Powersense
Araç Renk ve Tip
Kırmızı-Sedan
Seni canı gönülden tebrik ediyorum, bu guzuyu satarsan çok üzülürüm valla. Hız sabitleyici, yağmur, far sensörü bunlar var mı.
 

Emre06

Sessiz
Mesajlar
24
Konum
Ankara
Araç Markası
2006 Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Gümüş Gri - Sedan
Oooo ellerine sağlık valla güzel görünüyor. İyi ki hiç niyetlenmemişim sen anlattıkça gözümde daha da büyüdü. :)
Hatta burada başım döndü artık direkt videoya geçtim. :kptmya:
7 tane kablo var. Tek kişi 2-3 saat sürüyor. Anlattığım kadar zor değil. Detaylar, herhangi bir problem olmasın diye... ;)
Kardeşim senin araba neydi. Aynı işlemleri bende yapcam da kablo bağlantısı aramayım diye soruyorum. Yalnız modülü biz kendimiz üreteceğiz işyerinden abilerle :) hatta modülün bi bölümünü yaptık. ön arka kamera kısmı çalışıyor sadece ayna ekleyeceğiz. Havalar ısınsın yapcaz inşallah. Son olarak aracın bk kasa mazda 3 ise elinde servis manueli var mı. Bu be bunun gibi montajlarda kablo bulmak için çok işe yarar.

SM-C5000 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #18
Fikir olarak söyleseler, inandırıcı gelmezdi fakat, yapılmışı var... :D:D
Ben de ilk gördüğümde sevinmiştim, böyle eklentileri yapmaları çok güzel. Keşke elektronik bilgim olsa da ben yeni modüller icat etsem. :(

Ellerine parmaklarına klavyene sağlık hacım, anlatım zaten on numara. :) Valla tek başına yapmak bana zor geliyor artık bu aralar. Şu far yükseklik tesisatına niyetliyim ne zamandır, malzemeler poşetin içinde bekliyor teee haftalardır. :utan:
İlk yaparken her zaman daha zor, deneme yanılma yapıyorsun. Şimdi verseler 1 saati sürmez sökmesi - takması...
Bıkkınlığının farkındayım. Seni yeniden ateşlemek gerenk. ;)

tek kişi 2 3 saat sürüyorsa biz yarın 20'kişiden fazlayız.hemen biter demi:koptum::koptum:
harika olmuş valla abi eline emeğine sağlık.ayak da alkışlıyor ve saygı duyuyorum.
Evet, 7-8 saniye falan. Pit-stop'a giren araçlar gibi hızlıca bağlarız. :p

Hamdi eline sağlık, yazdıkların çok detaylı olmasına rağmen hayatta yapamam sanırım, senin konular bende havuz problemi stresi yaşatıyor :koptum: Güle güle kullan.
Teşekkürler hacım. Kolay aslında ben uzatarak anlatmışım biraz. :p

Maşallah abı ellerıne saglık. Koltuk ısıtma, park ayna modulu derken sırada kruıse kontrol mu var sen bu gıdısle adaftıf cruıse kontrol hatta Otonomon sürüşü bile yaparsın abı
Teşekkürler kardeş. Cruise control tesisatı araçta çıkmadı maalesef. Yani motor kısmında soketini bulamadım. Belki üniversal bir sistem taktırıp aldığım tuş takımlarıyla montaj yapılabilir. Araştırmak lazım detaylıca.

Sağol hacım. ;)

Seni canı gönülden tebrik ediyorum, bu guzuyu satarsan çok üzülürüm valla. Hız sabitleyici, yağmur, far sensörü bunlar var mı.
Yağmur sensörü "nem ölçen" bir mekanizmayla çalışıyor. Bu sensörler de çok pahalı. Ama far sensörü dadaha önceki guzuma takmıştım en son duman çıkardığından sökmüştüm. Yeniden daha düzgün bir tesisatla yapılabilir. ;)

Siyasi partilerin projelerinden çok daha iyi bir proje. Harika olmuş. Yaluuuuz ben hıs sapitleyijiyi bekliyorum. O ne zamana inşallah?
Ben de çok istiyorum da işte, nasip. En kötü 6 alırız sorunu kökten çözeriz. ;)

Eline sağlık çok güzel olmuş..ama ben orcinalliği bozmamak gerektiğini düşünüyorum :utan:;):D:D:D
Teşekkürler abi. Orijinalliği çok bozmadım aslında. En azından dışarıdan hiç bir şekilde belli değil. Kesilen iki tane kablo var, her an eski haline döndürülebilir. ;)

Hayırlı olsun reis, güle güle bak.Bende hız sabitleyici ve elektrikli koltuk ne zaman yapılacak diye soracaktım!
Elektrikli koltuk işi zor. Belki yurt dışından elektriklisi getirtilebilir ama... ;)

Kardeşim senin araba neydi. Aynı işlemleri bende yapcam da kablo bağlantısı aramayım diye soruyorum. Yalnız modülü biz kendimiz üreteceğiz işyerinden abilerle :) hatta modülün bi bölümünü yaptık. ön arka kamera kısmı çalışıyor sadece ayna ekleyeceğiz. Havalar ısınsın yapcaz inşallah. Son olarak aracın bk kasa mazda 3 ise elinde servis manueli var mı. Bu be bunun gibi montajlarda kablo bulmak için çok işe yarar.
SM-C5000 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Araç 97 model 626. Sizin kasaları bilemiyorum maalesef.

__________________________

Bu arada satıcıyla az önce görüştüm. Geri vitesten boşa aldığımızda bekleme süresi orijinal araçlarda da mevcutmuş. Bir ileri bir geri kısa mesafelerde park ederken ayna bir yukarı bir aşağı sapıtmasın diyeymiş. İsterseniz çipini değiştirerek süreyi kaldırabilirim ücretsiz dedi, ben çok gerek duymadım. Ayrıca ürünün satın alma bağlantısı burada. Satıcı da ilgili biri, tavsiye ederim. ;)
 
Son düzenleme:

kadir

Kıdemli Üye
Mesajlar
12,654
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
@Bayraktar yağmur sensörü nemle değil sensörden çıkan ışınların yağmur damlasından geri yansıması ile çalışıyor
BL de öyle :)
 

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #20
@Bayraktar yağmur sensörü nemle değil sensörden çıkan ışınların yağmur damlasından geri yansıması ile çalışıyor
BL de öyle :)
O daha da pahalıdır o vakit. ;) Ayrıca sistem çok garipmiş, hafif çiselemelerde sensörün üzerine damla düşene kadar çalışmadan bekleyecek desene? :p
 

Üst Alt