Mazda 3 BL (2009-13) Fren Diski ve Balata Değişimi

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
Disk ve fren değişimi...

Fren balata ve disklerinde daha iyisini almayacak isem orijinal dışındaki ürünleri almayı sevmiyorum. Uzun arama ve uğraşların sonunda bu işlemi de tamamladım. Yaklaşık 50 k önce değiştirdiğimde Ate balataları almıştım. Köy yollarında her ne kadar düşük vitesle motor freni desteklemeye çalışsam da balataların zorlanması nedeniyle; biraz da performansı arttırmak adına seramik balatalara geçeyim dedim. Araçtaki fren sisteminin üreticisi Ate nin seramik balatalarını Türkiye de bulamadım, ebay amazon vs de pahalı görünüyordu. Sonra seramik kullanıcılarının soğuk frenajdaki olumsuz yorumları nedeniyle vazgeçmiştim ki TRW nin seramik karışımlı soğuk ve sıcak frenajı orijinal balatalara göre daha iyi olduğunu iddia ettiği Dtec serisine sardım...

Trw genel müdürlük, ZF genel müdürlük derken aldığım cevap; "25-30 TL için oem kalitesindeki normal balatalarımızı almayıp çin malı balataları aldıkları piyasaya Dtec serisi getirmiyoruz" oldu. Ebay üzerinden sipariş verdim. 1 ay geçti ürün gelmedi, para iadesi aldım. Artık vazgeçmiştim ama kızdım da bir yandan, zf ve trw de bulabildiğim her yere mail attım. Normalde siparişlere bakmayan bir arkadaş geri dönüş yaptı. Telefonlaştık, bu balataları nereden öğrendin, tamirci misin vs.. derken. Arkadaş olduk; aracıma yaptıklarımı anlattım, frenlerle ilgili yorum fikir alışverişi yaptık ben yardımcı olacağım sana dedi. Fiyata garanti veremem, yanına eklettiğim sipariş miktarı, döviz kuru, vs dedi hepsini kabul ettim bu kısımlar biraz uzun kısa geçmiş olayım sonunda sipariş verdik; 2 ay sonra gelebildi...

Ürünün iddiası; daha sessiz olması, %45 daha az balata tozu olması ve frenajda daha etkili olması... Tüm bunları zamanla tecrübe edeceğim rodajdan sonra. Aynı balataları aldığımız focusu olan arkadaşla balataları onun aracına takmadan, benim rodaj bittikten sonra bir frenaj testi düşünüyorum. Lastik ölçüleri ve markası, hatta üretim tarihleri bile aynı, lastikleri de birlikte almıştık. Aynı testi onun balatalarını değiştirdikten sonra da yapıp kıyaslama yapacağız.

108K km oldu aracım, üzerindeki diskler fabrikadan gelen diskler. Değişimi dışarda yaptırmayacağım için mikrometre ve kaliper piston itici aldım. Ön pistonlar sıkıştırarak sokulabiliyor ama arka pistonlar baskı artı çevirme olmadan içeri girmiyor. Bu nedenle aparat şart.
Arka disklerim 9,5mm, ön disklerim 22,5mm civarında çıktı. Normalde değişim sınırı 9mm ve 23mm. Balatalarım 15-20K daha giderdi bana ama sistemi komple temizlemiş oldum. Frenleri değişirken fren hidroliğim 1 senelik dahi olmamasına rağmen yeni balatalarla seviye yükseleceği için ve ilk deformasyon kaliper dibindeki hidrolikte olduğu için her kaliperden 2 doz fren hidroliği boşalttım. Disk balata değişimi sonrası eksilen kadarını tamamlarım diyordum ama hidrolik seviyesi tam geldi, boşaltma yapmasam taşacakmış.

Bu arada ön sağ iç aks körüğümde yağ kaçağı gördüm. Yırtık yok, iğne ucu kadar bir delikten dönerken sıvamış sağa sola. Tamamen olmasa da biraz yağlamış ortalığı. 2 ay önce yaz lastiğine geçerken yoktu, yenilerde olmuş. Orijinal aks körüğünü Merser de buldum siparişini verdim, yarın elimde olacak bir aksilik çıkmaz ise. Onu da değiştirteceğim. Parçanın fiyatı 262 TL imiş. O kadar verilir mi diyebilir arkadaşlar ama bilindik markalar haricindeki ürünlerin 1 sene dayanmadığını aynı parçaya 1 sene içinde iki kere işçilik vereceğini düşünürsek çok da sorun değil. Onu takacak aparatım olmadığı için dışarda taktıracağım...

Ön diskleri TRW, arka diskleri Brembo aldım. TRW siyah kaplamalı geldiği için biraz da değişiklik olsun diye ısıya dayanıklı boya ile kaliperleri, sacı ve arka diski siyaha boyadım. İlaveten frenin hareketli parçaları ve balata kaliper temas yüzeylerini yağlama için seramik fren yağı aldım. Porya yüzeyini temizledikten sonra bu kısıma da sürtüm ki diskle arada yapışma ve korozyon olmasın.

Şuan ilk izlenimim; frenlerde normalde ate balatalarımda ses yoktu ötme vs ama frenleme esnasında daha sessiz gibi şuan. Sanırım sürtünme uğultusu daha düşük. (Seramik balataların sürtünme sesi frekansının insanın duymadığı aralıkta olduğu bu nedenle sessiz olduğunu okumuştum.)
Balatalar tam seramik değil bu arada, seramik ve metal karışımlı.

(Bilek alçıdan yeni çıktı, hala aktif olarak kullanamadığım için tek elle zorlandım biraz arkadaş yardım etti sağ olsun. Ama tek elli de batırınca fotoğraf çekme işleri az oldu bu sefer.)

Ön balata
45380



Diskler, ön arka balatalar, seramik yağ, piston itme aparatı ve balata spreyleri...

45381


45382


Montajı bitmiş ön aks... ( Kaliper telini fotoğraftan sonra taktım :) )
45383


Arka balata kulakları ve kaliper kısmı yağlama...
45384



Montajı biten arka aks..
45385




İlave olarak malzeme fiyatlarını belirteyim;
Ön diskleri kampanya döneminde TRW olarak 4 ay önce 370 TL ye aldım.
Arka diskleri distribitörüyüz diyen bir firmadan Brembo olarak 3 ay önce 320 TL ye aldım.
Fren balataları bu seferki özel siparişle 500 TL ye geldi.
Seramik sprey 80 TL,
Piston aparatı 140 TL,
Motip Siyah boya, 30 TL,
Tel fırça, keçe zımpara vs 15 TL
Balata spreyi würth 10 TL

Seramik yağ, piston aparatı fırça 3 araç için kullanılacağı için maliyeti çok değil. Takım sahibi olduk... Böyle diye diye zaten liftimiz hariç her şeyimiz olacak sanırım. :komik:

Balatalar normalde gelen bir ürün değil, sonradan getirtmek isteyen olursa farklı fiyattan gelirse yanlış bilgilendirmiş olmayayım. 300 TL civarı ön balata, 200 TL civarı arka balata ama dediğim gibi rakamlar 3 araçlık bu siparişime göre. TR ye gönderilen ilk sipariş olduğu için özel iskonto ile bu fiyat dedi, bir sonrakiler ne olur ne biter bilmiyorum.

Kullanım sonrası olumlu olumsuz yorumlarımı yazacağım zaten. Talep eden olursa toparlayıp getirtebilirim yine. Bir kaç kere gelirse, piyasada duyulursa kendileri de belli bir stok getirebilirler. Sonuçta sadece mazda da kullanılmıyor bu balatalar. Tabi bunun için olumlu bir izlenim oluşturması lazım. Memnun kalmazsam veya standart ate den çok bi fark görmezsem tavsiyede bulunmamın bir anlamı yok. Gerçi standart ate ler de bu fiyatlarda, servis fiyatları daha da yüksek..
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
Emeklerinize sağlık. ;)
Bu faydalı mesaj yeni bir konu olarak vücut bulmasaydı ayıp olurdu gerçekten.
 

suleyman

Aktif
Mesajlar
2,173
Konum
Manisa
Araç Markası
MAZDA 6 GG AT 2.0 HB
Araç Renk ve Tip
Titanyum gri
Emeklerinize sağlık çok güzel detaylar var ileriye doğru balatalar stoklarda daha fazla görülebilir umarım.
mikrometre demişsiniz disk kalınlığını ölçmek için mi?
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,832
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Detaylar ve konu için teşekkürler, güle güle kazasız günlerde eskitmek nasip olsun. :)
 

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #5
Emeklerinize sağlık çok güzel detaylar var ileriye doğru balatalar stoklarda daha fazla görülebilir umarım.
mikrometre demişsiniz disk kalınlığını ölçmek için mi?

Evet mikro metre disk kalınlığını ölçmek için.. Kenarda oluşan tırnak nedeniyle kumpas ile sağlıklı ölçüm yapılmıyor.

Şuan ki izlenim çok iyi kesinlikle çalışma sesi çok daha düşük. Bugün @kadir le de denedik, o da balataların çok sessiz çalıştığını fark etti. Sesten kastım ciyaklama, veya ötme olmaması değil. Frene basınca balatanın diske teması kaynaklı gövdeye yayılan uğultu. O ses olmayınca yokluğu hissedilen bir ses.. Rodaj sonrası frenleme, toz ve diğer konularda da yorumlayacağım.

Mesaj otomatik birleştirildi:

Detaylar ve konu için teşekkürler, güle güle kazasız günlerde eskitmek nasip olsun. :)

Teşekkürler abi, inşallah..
 
Son düzenleme:

kadir

Kıdemli Üye
Mesajlar
12,654
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
Bugün @ibrasoft ile karamionun ön disk balatasını trw dtec serisi ile değiştik zaten bizi normal serisi kesmezdi ;)

Resimleme yapmadık cidden eller batıyor o sıra zaten @ibrasoft gerekli resimleri çekmiş.
 

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,079
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #7
IMG-20190624-WA0000.jpeg


Yaklaşık 1000kmlik menzil sonrası ön janttaki toz.. Ki bu menzilin son 30kmsi dağ yolu ve %7-%8 eğimli inişler. Bu rota sonrası tozsuzluk iddiası benim için yeterli. Ani frende ihtiyacım olmadı, ama dağ yolu inişlerinde balata kokusu, frenin etkisini kaybetme hissi olmadı hiç.
Bu fotoğraftan sonra marmaris- datça arası git gel yaptım. Yaklaşık 120 kmlik dağ iniş çıkış ve virajlı yolda da bir aksaklık yaşamadım.

Şu ana kadar toz ve zorlanmalarda koku yönünden beklentimi karşıladı. Daha 2500-3000 kmlik menzilim var eve dönene kadar. İzlemeye devam.
 

Üst Alt