aurora

(Can)
Mesajlar
3,774
Konum
İzmir
Araç Markası
2001 - Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
Daha önce bahsettiğim üzere bizim Küheylan'ın direksiyonundan şikayetçiydim. Alt takım/yürüyen aksam bakımından sonra bu şikayetim baya azalır gibi oldu ama yine de olur olmadık yere sağa çekme, hatta sola keskin dönüşlerden sonra sola çekme de devam ediyordu. Direksiyonun sertliği de eski Beyaz Guzu'mdan daha fazlaydı. Emrullah Hoca fırsat bulamamış sorunları çözmekten, hatta ben sormadan kendisi söylemişti "bir kısmet olmadı şu direksiyon yağını değiştirmek, çok içimde kaldı" demişti. Kısmet banaydı tabi ki. ;)

Biraz araştırınca orjinal değerleri buldum;

45128



Bu değerlerde de Liqui Moly olarak şu yağı buldum;


45129



Liqui Moly Top Tec 1200 yağı, kılavuzda belirtilen ATF M koşullarını karşılıyor ve aynı zamanda Mazda onaylı. Fakat ben bu yağı henüz kullanmadım. :D Kendisi bagajda bekliyor. Sistemde temizlik maksatlı öncelikli olarak ATF III özelliklerinde ortalama bir yağ kullandım. :)

Yağımız bu;

45130



Öncelikle yağ haznesine "geliş" hortumunu serbest bırakmamız lazım çünkü buradan atık yağı alacağız. Fakat bu hortum hazneye giriş yerinden çıkmakta zorlanınca benim gibi komple hazneyi de sökebilirsiniz. :)

45131



Çalışma alanı zorlayabilir, kırmızı alanlardaki 2 adet vidayı sökünce hazne serbest kalıyor. Böylece hazneyi sağa çekip soldaki maviyle işaretlediğim yağ dönüş hortumunu çıkarabilirsiniz. Hortumu çıkarınca da hazneye bir hortum bağlayıp uç kısmını yukarıda tutun ki haznedeki yağ siz doldurdukça boşalmasın.

Burada uyarayım. Hortumu sökmeden önce yağ haznesindeki yağı şırıngayla çekip hazneyi boşaltmak önemli. Çünkü dönüş hortumu haznenin altında yer aldığı için hortumu çıkarınca yağ akacaktır. Bende şırınga olmadığı için yağın akacağı alana poşet koyup öyle çalıştım.


45132



Yağ dönüş hortumunu da çıkarınca hortumu bir pet şişenin içine sokun, en az 1 litrelik pet şişe işinizi görür. Bu aşamadan sonra kontağı yarım tur çevirip direksiyonu sağ ve sola tam olacak şekilde sırasıyla çevirmeye başlayın. Dönüş hortumundan yağ gelecektir. Haznedeki yağ bitmeye yakınken tekrar doldurun. Hazneyi yağsız bırakmayın. İşlemi 2 kişi daha rahat yaparsınız.


45135




45133



Çıkan yağ görüldüğü gibi simsiyah. 1 litrenin hepsini bitirmeyin. Dipte biraz bırakın. Hazneyi ve hortumu yerlerine monte ettikten sonra kalan yağ ile hazneyi tamamlayın.


45134



Değişim için elinizdeki 1 lt yağ muhtemelen işi çözecektir. Dilerseniz bu işlemi 1 hafta arayla 2 defa yaparsanız eski yağdan eser kalmaz. Ben ilk müsait olduğum anda Liqui Moly Top Tec 1200 ile bu işlemi tekrarlayacağım.


Gelelim yorumlara;

Direksiyon tamamen rahatladı. Olduğu yerde ilk marşta direksiyonu çevirirken bile hemen belli etti rahatlığını. Önceki sert direksiyon gitti yerine pambık bir minnoş direksiyonumuz geldi. :D Ayrıca, bu sağa sola çekme olayları tamamen bitti. Artık çizgiyi takip eden, yolun eğimine ve viraja duyarlı bir direksiyon geldi. Daha tepkisel, daha hisli ve daha yumuşak. :D
 

aurora

(Can)
Mesajlar
3,774
Konum
İzmir
Araç Markası
2001 - Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #4
Eline sağlık Can, güle güle kullan pambık Küheylan'ı :D
Sağolasın abi. :)

En iyi tamir bakımdır... :harika:
Aynen abi katılıyorum. Bu kadar etki edeceğini düşünmemiştim. :)

Bu arada bir değişim daha yapıp konuda ilgili detayları paylaştım.

Konuyu sonradan ve gelecekte okuyacaklar için de not düşelim; Mazda 626 GF 98-01 için tavsiye edilen ve piyasada bulması en kolay yağ Liqui Moly Top Tec 1200. Aynı zamanda Mazda ATF M III onaylı. Bunun yanında piyasada bulunan diğer ATF yağlardan çok daha kaliteli. En basitinden direksiyon yumuşaklığı bile fark ediyor.

Tekerrür olmasın, detaylar için;

 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,834
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Vaktinde yaptığım araştırmadan aklımda kaldığı kadarıyla liqui moly top tec 1200 yağ, bk ve bl kasa mazda 3 lerin otomatik şanzıman yağı için de uyumlu...
 

aurora

(Can)
Mesajlar
3,774
Konum
İzmir
Araç Markası
2001 - Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #6
Vaktinde yaptığım araştırmadan aklımda kaldığı kadarıyla liqui moly top tec 1200 yağ, bk ve bl kasa mazda 3 lerin otomatik şanzıman yağı için de uyumlu...
Şişe içinde 15-20 cm'lik esnek çubuk çıkıyor. Şanzıman için yapıldığını düşündüm ilk görünce.
 

Üst Alt