yakup

Aktif
Mesajlar
2,245
Konum
Erzincan
Araç Markası
2009 - Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Exclusive
Bu konumuzda Mazda 2 DE (2007-2013) serileri için orjinal C830-V7-160B parça numarası ile satılan akıllı sinyal parçasının montajı hakkında bilgiler vereceğim.

Mazda2 Accessories

Şunu hemen belirteyimki bu parça Mazda 2 DE serisi haricinde aşağıdaki seriler ile birebir uyumlu olup, montaj olarak aynı yöntem kullanılmaktadır. Tabi farklılık olarak kontrol panellerinin yerini söylememiz gerekir, zaten kurulum kılavuzunda belirtilmiştir.

Mazda 3 BK
Mazda 5 CR1
Mazda 5 CW
Mazda 6 GH
Mazda CX-7 ER
Mazda CX-9

İlk önce "Akıllı sinyal nedir?" sorusunu cevaplayarak anlatımıma başlıyorum. 2010 modelin üzerindeki çoğu araçta "ticari" dahil benim rastladığım bir özellik. Benim anladığım ve gözlemlediğim hali ile, sinyal sağ veya sol kolu iki kademedir ve kol hangi yönde ilk kademeye getirilip bırakıldığında o yöne sinyal lambası 3, bazı araçlarda 5 defa yanıp sönerek sollama yada dönüş yapılacağını belirtir. Buradaki amaç sürücünün sinyal kolunu tekrar sollama veya dönüş sonrası tekrar ilk konumuna gelip gelmeme durumunu takip etmemesini sağlayıp hem sürüş konforunu artırmak hemde sürücünün kendisini yola vermesini sağlamak.

Bu özellik Mazda'nın yukarıdaki serilerindeki opsiyonel olarak sunduğu bir özellik, araçta herşey hazır sadece bir röle harici.

Anlatıma geçmeden önce ilk uyarım orjinal aksesuarları takmaya geçmeden ilk olarak ürünle gelen kurulum kitapçığını okuyup tam olarak ne yapmanız gerektiğini anlayınız. Anlamadığınız konuda Mazda servislerinden yada forumumuza danışıp bilgi alınız.

Ayrıca aracın elektrik sistemi üzerinde değişiklik yapılacağı için eğer elektrik konusunda tecrübeli değilseniz bu parçanın takılmasını kesinlikle elektrikten anlayan birine yaptırınız.

Benim aşağıda anlattığım bilgiler kurulum kılavuzunu daha pratik anlamak içindir :harika:

İlgili aksesuarımız,

ak_sin1.jpg


Göründüğü üzere aksesuarda sadece bir elektrik rölesi ve kablolarının bağlı olduğu soketi bulunmaktadır.

İlk olarak güvenlik amaçlı aracımızın aküsünün eksi kutbunu sökerek araç üzerindeki elektriği iptal ediyoruz.

ak_sin12.jpg


Güvenliğimizi aldıktan sonra ön yolcu tarafında bulunan kontrol paneline ulaşmak için ön torpido gözünü ve altındaki kapağı söküyoruz.

ak_sin123.jpg

Kontrol paneline ulaştıktan sonra kurulum kılavuzunda belirtilen soketleri söküp, yapacağımız işlemleri daha kolay yapabilmek için panel kablolarının sabitlendiği kablo tutma soketlerinide söküyoruz.

Aşağıdaki fotoğrafta belirtildiği üzere 1 ve 2 numaralı soketlerdeki toplamda 3 adet kablo üzerinde işlem yapacağız.

ak_sin1234.jpg


İlk önce akıllı sinyal rölesinin kırmızı kablosunu 1 numaralı soketin 10 numaralı pinine bağlı olan Mavi-Kırmızı (L/R) renkli kabloya lehimleyeceğiz. Mavi-Kırmızı kablonun üzerini lehim yapılabilecek şekilde soyup ardından kırmızı kabloyu lehimliyoruz. Lehimleme işleminin ardından aldığımız aksesuar ile gelen perçinlerden birisi ile lehimimizi sağlamlaştırıp ardından elektrik bandı ile yalıtım yaparak 1 numaralı soket ile olan işimizi bitiriyoruz.

Bu bağladığımız kablo rölenin artı ucu oluyor.

ak_sin12345.jpg

Hemen 2 numaralı sokete geçip 6b numaralı pinine bağlı olan Beyaz-Siyah (W/B) ve 6a numaralı pinine bağlı olan Beyaz-Yeşil (W/G) kablolarını ortadan kesip lehimleme yapmak için soyuyoruz.

Ayrıca belirtmek gerekirse bu kablolardan Beyaz-Siyah olan kablo sol sinyal, Beyaz-Yeşil ise sağ sinyalin kablolarıdır.

ak_sin123456.jpg


Kablolarımızı ortadan kesip hazırladıktan sonra akıllı sinyal rölemizin Siyah-Yeşil kablosunu 1 numaralı kabloya, Yeşil renkli kabloyu ise 2 numaralı kabloya lehimliyoruz.

ak_sin1234567.jpg


Ardından akıllı sinyal rölemizin Siyah-Sarı kablosunu 3 numaralı kabloya, Sarı renkli kabloyu ise 4 numaralı kabloya lehimleyip ardından perçinlerek sağlamlaştırıp son olarak ise elektrik bandı ile yalıtımını sağlıyoruz.

ak_sin12345678.jpg


Kabloları lehimleyip bantladıktan sonra rölenin eksi ucunuda aracın şasesine bağlı olan vidaya vidalayarak rölenin çalışması için gerekli olan tüm bağlantıları sağlamış oluyoruz.

ak_sin1234567890.jpg


Bu çalışma esnasında kısa bir mola verip açlığımı gidermek adına sanayi usulü benzeri, bir kıymalı pideyi ayaküstü mideye götürüyorum :kahve:

ak_sin123456789.jpg


Karnım doyduktan sonra artık havanında soğukluğunu iyice hissetmeye başlar başlamaz, akıllı sinyal rölesini kutusundan çıkan yalıtım malzemesi ile sarıp ardından söktüğüm soketleri yerlerine takıp toparlama aşamasına geçiyorum.

ak_sin12345678901.jpg

ak_sin123456789012.jpg

Kablo toparlamasının ve soketlerin dikkatli bir şekilde yerlerine takılmasından sonra, trim sesi yapmaması için yalıtım yaptığımız akıllı sinyal rölemizi, sağ taraftaki elektrik soket ve kablolarına sıkıca sabitleyip ardından ise torpido gözü ve alt kapağını da takarak çalışmamızı sonlandırıyoruz.

ak_sin1234567890123.jpg

Artık aracımızda akıllı sinyal özelliği var.

1 haftalık kullanım deneyimime göre hoş ve konfora dair ince detayın olduğu bir özellik.

Sonuçta araca aman aman bir özellik katmasa da detayları sevenler için bence güzel bir özellik.

Başka bir konuda görüşmek üzere...
 
Son düzenleme:

yakup

Aktif
Mesajlar
2,245
Konum
Erzincan
Araç Markası
2009 - Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Exclusive
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
Sistem teknik olarak çok basit lakin aracın sinyal kolunda 1. kademenin olması lazım eğer yok ise çalışması sağlıklı olmaz.
 

ivons

İbrahim
Mesajlar
501
Konum
Ankara
Araç Markası
1994 Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Güzel çalışma olmuş. Güle güle kullanın.
 

mustafayk

Kıdemli Üye
Mesajlar
11,382
Konum
Bolu Merkez
Araç Markası
Subaru legacy
Araç Renk ve Tip
Yeşillll
maşallah maşallah.güzel bir konu daha kazandırmış olduğunz foruma..güle güle kullan abi.
 

ALPEREN58

•°•°• Mehmet •°•°•
Mesajlar
2,862
Konum
Sivas
Araç Markası
1998 Renault Scenic
Araç Renk ve Tip
Mavi
Elinize sağlık. Süper bir çalışma, akıllı sinyal uygulamasının çok işlevsel olduğunu düşünüyorum.
Pide bölümü harika:rolleyes:
 

Holydao

Benlik bi durum yoksa çıkıyorum!
Mesajlar
1,898
Konum
Antalya
Araç Markası
2016 Honda HR-V
Araç Renk ve Tip
Beyaz - SUVcuk
Detaylar önemlidir, süper olmuş işlem de paylaşım da
 

kadir

Kıdemli Üye
Mesajlar
12,654
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
Hayırlı olsun abi.
Güle güle sinyalle
 
Son düzenleme:

Üst Alt