Mazda 626 GE (1991-97) Otomatik Şanzıman Çözülemeyen Rölanti Sorunu

Yaşar Durak

Sessiz
Mesajlar
5
Konum
Ankara
Araç Markası
1994 Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Siyah Sedan
Selamlar,
(Bu soruna rolanti kesilmesi diyorum çünkü dalgalanmakta var ama bu başka)
1 sene önce aldığım 94 model sedan kasa otomatik 626 aracıma 2 farklı boğaz kelebeği denedim ve sıfırdan komple motor yaptırdım. Ama şu saç baş yolduran sorunum hala çözülmüyor. 1 senede ortalama 40 kere sanayiye gitmişimdir. Yok arkadaş! Parça mı uymuyor sorun başka mı anlayamıyorum. Bu arada geçtiğimiz ağustos ayında Ankara Bey Otomotiv'de 70bin tl vererek motoru komple yaptırdım. Hüseyin Usta'da boğaz kelebeğinin uygununu bulmak gerektiğini söylüyor. Şimdi hurdacı hurdacı yeni kelebekler arayacağım fakat burada da durumu anlatmak ve videosunu atmak istiyorum bu sorunu bu kadar ciddi seviyede yaşayan var mı nasıl geçici çözümler üretebilirim yardımcı olun çok rica ediyorum? :(

Sorun;
Öncelikle bu sorunun kafasına göre seyrettiğini söylemeliyim. Gazda ve benzinde de değişiklik gösteriyor. Bazen araç gazda çok kötü benzinde daha iyi bazen ikisinde de kötü bazen şaşırtıcı şekilde benzinde biraz daha kötü. Fakat buna 1 kez falan denk geldim. Bazen sorunsuz şekilde kesilme olmadan minik dalgalanmalarla -ki sadece dalgalanmalara çok razıyım- seyrim sorunsuz devam ediyor.

  • Birinci durum: Standart hali. Araç dururken veya giderken örneğin 1500 devirde olan rolanti bir anda 900 e düşüp geri yerine dönüyor. Bunu ara ara küçük küçük yapmalarına artık alıştım. tak tuk sesler tabi. Yani şey gibi düşünün sabit akışı olan bir gaz borusunun bir anda elinizle tıkayıp açmış gibi yani örnekleyemiyorum hakim de değilim arabalara o kadar. Videoda bu durum var.
  • İkinci durum: Bazen araç normal gaz akışı ile giderken yukarıdaki söylediğim gibi bir anda 900 e düşüyor ve orada kalıyor. Bu sırada araç tam gaz almıyor. Öksürerek gidiyor bir süre. Sesli örneği -pürpürpürpür gibi. Ayağım gazda sabit bu sırada bunun olması tamamen kendi kendine. Sonra tıpkı sanki boruya sıkışmış bir şeyi atmışcasına bir anda açılıyor normal gaz almasına devam ediyor ve hızına dönüyor araç. Bu düşüş bazen öyle bir hal alıyor ki tüpteyken özellikle, arabanın gazı çalışmıyor abi. Baya gaza basıyorum tepki yok arabada hemen benzine geçiyorum yine pür pür geliyor yerine. Bu arada tüp bakımı beyni iletim hatları tamamı yeni değişti ve bakımı yapıldı.
  • Üçüncü durum: Kabus: Bu olduğu zamanlar artık sinirlerim gerçekten tavan yapıyor. Size yemin ederim bir senede araba kullanmaktan soğudum. Bir insan bir yerden bir yere giderken "acaba nasıl davranacak araba delirtmese bari" diye insan düşünür mü yahu? Neyse bu hali çok üzücü. Bu arada rolantiyi yükseltip alçaltmak için sürekli bir düz tornavidam var araçta. Araba belirli bir süre kullanıldıktan sonra özellikle sıcaksa hava artık rolanti öyle düşük yerlerde seyrediyor ki 200 civarı ve en minik yukarıdaki örnek gibi teklemesinde stop ediyor tabi ki. Rolanti zaten vites park ve boş konumundayken D ve R konumuna göre 500 600 devir yüksekte. Gidiyorum rolantiyi yükseltiyorum. İşte jigle fişini söküyorum bir şekilde 300 400 devirde duruyor. Sonra araba soğuyor tekrar çalıştırıyorum sonraki gün olmuş diyelim. rolanti tabi ki tavan biraz düşürüyorum yine ısınıyor yine aynı vs vs. Biraz psikolojim gidik.
Bu sorunlar bazen çok yüksek seviyede görünürken bazen de rahatsız etmeyecek kadar az olabiliyor. En son marş motorum arızalanmıştı onu değiştirmeye götürdüm. Marş motoru değişti o gün hava ısındı daha kötüledi şu anda.

Gönderdiğim videolardan birisi trafikte seyir halinde diğeri park halinde. Yani yalvarıyorum. Bunun nokta atışı çözümünü bilen birisi yardım etsin bana. Çünkü ben bu sorun için gittim motor yapıldı benim sorunum devam ediyor. Kelebek de kelebek. Yahu yok mu bir kelebek sorun buysa?


 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
52,116
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Mevcut konumuzu incelediğini var sayarak birleştirmedim, çözüme kavuştuğunda veya dönüş olmadığında birleştirme yapılacaktır.


Sorunun kaynağı (varsa) şanzıman ile ateşleme sistemini bağlayan sensör kaynaklı olabilir, ikinci ve büyük ihtimalle de rölanti motoru, orijinal çıkma bulup test etmek lazım ama bu da zor.

Ankara'da olmanız, işinizi kolaylaştırır diye düşünüyorum.
 

Yaşar Durak

Sessiz
Mesajlar
5
Konum
Ankara
Araç Markası
1994 Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Siyah Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
Yani deneme yanılma yapmaktan zaten bir araba daha para harcadım. Umarım vardır aynı sorunu yaşamış birileri.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
52,116
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Yani deneme yanılma yapmaktan zaten bir araba daha para harcadım. Umarım vardır aynı sorunu yaşamış birileri.
Yaşayanların, rölanti motoru değişimi, manuellerde debriyaj sensörü (swich de deniyor) lpg ayarı, ateşleme sistemi bakımı, lpg sistemi kontrolü, egzoz sistemi tamşratı değişimi ile çözdüğüne şahit oldum ama senin otomatik olunca ona mı dikkat edilmeli diye düşündüm.
 

Yaşar Durak

Sessiz
Mesajlar
5
Konum
Ankara
Araç Markası
1994 Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Siyah Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #5
Hangisine mi dikkat edilmeli diye düşündünüz hocam anlamadım?
 

Üst Alt