- Mesajlar
- 35,759
- Konum
- Mudanya
Mazda Cosmo, Mazda tarafından 1967'den 1995'e kadar üretilen büyük bir touring coupé'dir. Cosmo, tarihi boyunca Mazda için bir "halo" aracı olarak hizmet etti ve ilk Cosmo, Mazda Wankel motorunu başarıyla piyasaya sürdü. Cosmo'nun son nesli olan Eunos Cosmo, Japonya'daki lüks sınıfta Mazda'nın amiral gemisi olarak görev yaptı.
Mazda, gelecekteki gelişmelere ve teknolojiye odaklanarak rotary motoru ileriye dönük olarak sergilemek istediğinden, Uzay Yarışı'na olan uluslararası kültürel hayranlığı yansıtan Cosmo adını kullanmayı seçti.
Mazda Milinnea'nın, Mazda'nın iptal edilen lüks markası Amati'nin amiral gemisi sedanı olacağını çok az kişi biliyor. Bunu göz önünde bulundurarak Mazda, yenilikçi lüks bir 2 + 2 coupeyi Milinnea'nın muadili olarak sunmayı planladı. Cosmo adı verilen coupe, isteğe bağlı donanım olarak bir dokunmatik ekran ve GPS sisteminin ilk uygulaması da dahil olmak üzere pek çok ilke imza attı. Amati, Mazda'nın bir zamanlar yalnızca Japonya'da satılan yüksek kaliteli lüks ürünlerini dünyaya tanıtma yolu olabilirdi.
Cosmo adı, Monte Carlo'da kusurlu olsa da iddialı bir Japon yaklaşımı olduğu için Amerikalılar için yeni değildi. İkinci nesil coupe, 70'lerin ortalarından sonlarına kadar satıldı. 1990'ın dördüncü ve son nesli Cosmos ile Mazda, tüm ticari markalı rotary motor teknolojilerini birleştirmişti. Cosmos, çift turboşarjlı üç rotorlu bir motora sahip ilk ve tek Mazda idi.
1.3 (230 hp) veya 2.0 olmak üzere iki seçenek mevcuttu. Daha büyük motor, gücü 280'e yükselten iki aşamalı bir turboşarj içeriyordu. Bu konseptin popüler hale gelmesinden yıllar önce dönemin ortak bir özelliği olan turbo gecikmesi, Toyota Supra'nın son modeline benzer sıralı bir güçlendirme sistemi ile ortadan kaldırıldı, ikiz sıralı turbo kavramı, döner motorlu bir otomobil için bir ilkti (RX-7'de daha sonra gelecek). Arkadan çekişli Cosmo sadece bir coupe olarak geldi ve uzun dingil mesafesiyle, uygun bir gran tourer gibi rahat bir şekilde sürülüyordu. Rahat olduğu kadar iyi idare ediliyor ve son teknoloji ile şoförünü ve yolcularını şımartıyordu.
Eunos, o kadar güçlü bir teknolojiyi barındıyordu ki, birçok güzelliği gelecekteki Mazda'lara dahil edilecek ve yıllar sonra sıradan hale gelecekti. GPS, otomobilin ana özelliklerinden biri olarak belirtilirken, ABS, TV, cep telefonu ve gelişmiş klima kontrol sistemi gibi diğer öğeler, dokunmatik ekran üzerinden kontrol edildikleri veya izlendikleri için daha da büyüleyici hale getirildi. Cosmo ayrıca, bilgisayarlı bayi teşhisi ve bakımı için o zamanlar yeni ECAT sistemlerine dönüştürülen ilk arabalardan biriydi.
Sportif üst düzey olarak görülen otomobiller için Eunos, dışarıdan çok gösterişli değildi. Şekli, herhangi bir Japon uygun fiyatlı spor coupe modellerini hatırlatıyordu. Dış görünüş pek çok kişiyi heyecanlandırmamış olsa da, iç mekan çok daha ilham vericiydi. Akıcı çizgilere sahip kavisli hatlar, 1990 yıllarında en iyi ergonomi uygulamalarının modeliydi. Gömme ekranlar, '90'dan 94'e kadar, kabinin etrafına sarılan karanlık bir bantla harmanlandı. Deri ve ahşap, lüks hissini ve görünümünü tamamladı.
Cosmo'yu konforlu bir lüks kruvazör yapan teknolojiler, aynı zamanda onu yetenekli bir GT arabası haline getirdi. Üzerinde ekstra çalışma yapılmadan en yüksek 158 mil / saat hızıyla, türünün en hızlı kruvazörlerinden biriydi. Cosmo ağırdı ancak yine de düşük 6 saniyelik süresiyle saygın bir 0'dan 60 mil verisi vardı ve bu da onu birçok spor arabanın yanına konumlandırıyordu. Tek olumsuzluk, çoğunlukla 3500 devirden fazlasını istemesi ve biraz kısıtlanmış dış görünüm nedeniyle zayıf yakıt ekonomisiydi. Cosmo, döneminde bir Mercedes veya Jaguar'a kıyasla düşük bütçeli bir pakette performans ve teknoloji isteyen sürücüler için tasarlandığından, bu büyük bir artıydı.
İlk bakışta, Cosmo 20.000 $ 'lık Nissan 180 / 240SX'e benzeyebilirdi, ancak O'nun kendisini Mercedes ve BMW ile aynı fiyatlandırmasından dolayı kendisinin iki katından fazla fiyat etiketine sahipti. Sol direksiyon Amerikan ve Japon pazarı düşünülerek tasarlanmış olsalar da, İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda'da satılan RHD üniteleri vardı. 1990 ile 1995 yılları arasında toplamda yaklaşık 9.000 adet satıldı.
Cosmos'un sonu, Mazda'nın Eunos markasını sona erdirmesinden, lüks ve özel modellerini Mazda markası altında birleştirme kararından dolayı geldi. Japonya dışında çok az bilinen Cosmos, Sega GT ve Gran Turismo gibi video oyunlarında hâlâ yaşıyor. Cosmo gibi bir otomobil, Mazda'nın ABD'de şuan ki mevcut serisine çok iyi uyuşmazdı, özellikle de şirketin şimdiki trendi, en büyük araçları olarak SUV'lara yöneliyor gibi görünüyordu. En büyük coupe, MX-5 Miata çok küçük ve en büyük sedan olan 6 yeterince lüks değil. Umarım Mazda'dan gerçek bir GT kruvazörün zamanı bir kez daha gelir veya Amati marka konseptinin yeniden canlandırılması gerçekleşir.