Otomobillerde LPG Bakımı Hakkında Detaylı Bilgiler

kenan emlik

Sessiz
Mesajlar
10
Arkadaşlar bu bilgilerin işinize yarayacağını düşündüm.
Yaz ve kış dönemine girerken araçlarda LPG bakımı motor ve Otogaz sistem parçalarının zarar görmemesi için yapılan faydalı bir işlemdir. Sıralı LPG sistemlerde parça sayısı karbüratörlü nazaran fazla olduğu için daha kapsamlı bakıma ihtiyaç duyulur. Şimdi her araç sahibinin anlayacağı şekilde LPG bakımı yapılırken nelere dikkat edilmeli? sorularına açıklık getirmeye. Öncelikle sıralı sistem araçlarda LPG bakımı nasıl yapılır? sorusuna açıklık getirelim.
LPG Filtre Değişiminin Önemi ve Araçlarda 10,00 Bakımında Yanlış Bilinenler
Sıralı sistem araçlarda Otogaz bakımı denince standart 10,000 km kontürolünde yapılan LPG filtre değişimi ve LPG ayarı gelmekte. Araç sahiplerinin akıllarında yanlış yer edinen 10,000 bakımı aslında sıfır montajlarda LPG sistemi parçaları garanti dışı kalmasın diye yapılan mecburi ve faydalı işlemdir. Araç sahipleri her 10 bin km bir filtre değişiminin araçta performansı artırdığını yakıtın düştüğünü zannederler işin aslını söylemek gerekirse LPG filtresi ne kadar tıkalı olursa olsun çekişine ve yakıt tüketimine %1denecek kadar direk etki sağlamaz.

Kısacası LPG filtresinin tek görevi regülatörden gelen yağ ve toz parçacıklarını süzerek LPG enjektörlerinin kullanım ömrünü uzatmaktır. Brc landirenzo lovato prins gibi ithal markaların LPG enjektörleri nerdeyse komple yerli sıralı sistem taktırma parası kadar pahalıdır. Eğer sizinde aracınızda ithal marka var ise enjektörlerin ömrünü beş bin km bir değişerek iki katına çıkartabilirsiniz. Sıralı sistem araçta kışlık LPG bakımı yaptırmaya gittiğinizde gaza geçiş ısısını minimun 35 derece yaza göre ayarlanan ısı derecesi kışın rolanti sorunu yaşatabilir. Yazlık LPG bakımında tekrar 30 dereceye aldırabilirsiniz.
* LPG Düğmesinden Gelen Bakım Uyarı Zil Sesi
Genellikle atiker lovato ve Prins marka sistem takılı araçlarda LPG bakımını yapan servis ustası ecuya aracın bir sonra geleceği km veya saati kaydeder. Kayıtlı olan km veya saat dolduğunda LPG düğmesi öter araç sahibide arıza olarak algılar. Aslında arıza olmayıp sadece filtre değişim zamanını hatırlatan uyarı sesidir.

* Gaz Kesici Filtre Değişimi
Karbübüratörlü ve sıralı sistem araçlarlarda gaz kesicinin içinde bulunan filtredir. Görevi aracın LPG tankından regülatöre gelen yakıtı süzmektir. Otogaz konusunda uzmanlaşmış kişi tarafından her 50,000 km bir değişmekte azda olsa fayda vardır.

* LPG Map Hortumlarının Kontrolü
Sıralı sistem araçlarda regülatör ve manifolt basıncını ölçmeye yarayan map hortumları aracın LPG' de sağlıklı çalışması için hayati önem taşır. Herşeyin bir kullanım ömrü olduğu gibi map hortumlarıda uzun süreli kullanımlarda sarsıntı ve ani ısı değişimlerine mağruz kaldığı için yırtılma yaşanır. Yırtılma neticesinde regülatör ve manifold basınçlarını tam olarak ecuya aktaramaz. Böylelikle LPG ecusu düşük basınç hatası algılar bereberinde araç gazda çalışırken kendiliğinden benzine geçme, LPG'de düzensiz çalışma gibi sorunlar yaşanır. Bu şikayetler doğrultusunda LPG servisindeki usta iyi niyetli ise düşük bir ücret karşılığında sorunlu hortumu yeniler, Allah korkusu olmayan birisi ise malesef, markasına göre 200 tl ile 1000 arasında değişen LPG regülatörünü yeniler.

* Arabada Gaz Kaçak Kontrolü Nasıl Yapılır?
Araçlarda gaz kaçak kontrolü her araç sahibinin köpüklü sünger ile yapacağı kolay bir işlemdir. Her araçta LPG tankından regülatöre ve dolum ağzına giden iki adet bakır boru mevcuttur. Araç gazda çalışırken LPG tankı ve ve ön kısımdaki bakır boruların ek yerlerine sünger sürerek kaçak olup olmadığı kontrol edilir.

* LPG Regülatör Bakımı
Araçta Kullanılan yakıt ve radyatördeki antifirizin kalitesi LPG regülatörlerinin içerisindeki diyaframın kullanım ömrü için hayati önem taşır. Bu sebepten dolayı araçta kullandığımız antifiriz tuzlu ucuz markasız olmamalı ve yakıtın kalitesine dikkat edilmesi gerekir. Basitçe konuya açıklık getirecek olursak LPG beyinleri içerisinde plastik malzemeden üretilmiş su ve gaz diyaframı olarak bilinen iki adet conta bulunur. Bu contalarda arıza meydana geldiğinde motor suyuna gaz karıştırma, sabahları geç çalışma gibi bir çok sorun yaşanır. Şimdi gelelim LPG regülatör bakımı nasıl yapılır? sorusuna Araçta ne tür sistem takılı olursa olsun LPG servislerinde beş yılda bir veya 50,000 km bir regülatör diyaframı değişimi ve temizliği yapılmalıdır.

Dünyanın bir çok ülkesinde yaygın olan beyin temizliği & diyafram değişimi malesef ülkemizde zaman alıcı ve az kar bıraktığından LPG servisleri tarafından tercih edilmeyip araca yeni beyin takılmaktadır. Yerli yabancı LPG regülatör markası ne olursa olsun üretici firma regülatörün diyaframını mecburen üretiyor ve kanunen üretmek zorundadır. malesef ülkemizde zaman alıcı ve az kar bıraktığından LPG servisleri tarafından düzen tutmuyor, parçası bulunmuyor bahaneleriyle tercih edilmeyip araca yüksek paralara yeni beyin takılmaktadır. Bu yüzden LPG bakımı yapan servis iyi seçilmelidir.

*LPG Regülatör Su Dirsekleri ve Bağlantı Noktalarının Kontürolü
Kış aylarında antifiriz bulunan araçlarda hava sıcaklığı eksi dereceye düştüğü zaman regülatör su bağlantı hortumlarında veya regülatör dirseklerinde aşınmadan dolayı antifiriz kaçağı sıklıkla yaşanmaktadır. Araçlarda LPG bakımı yapılmadan önce aracınızda kışlık antifiriz olduğuna emin olunuz. Aksi halde radyatöründe su bulunan araçlarda kireçlenme meydana geldiğinden kolay kolay su kaçağı yaşanmayacağı için antifiriz konulana kadar kaçak yapan yerler ortaya çıkmaz. Bakıma gittiğinizde Regülatör dirseklerinde kaçak varsa dirsekler yenilenmeli su hortumlarında kaçak varsa sorun giderilmelidir. Aksi halde ilerleyen zamanlarda radyatör suyu eksikliğinden kaynaklanan LPG beyninin donması aracın fazla yakması ve gazda düzensiz çalışması gibi bir çok sorun yaşanacaktır.
* LPG Elektirik Tesisatı Bakımı
Bilindiği üzere aracın ön kısmında LPG sistemine ait elektirik kabloları mevcutur. Motor yıkatınca veya doğal sebeplerden dolayı kablo uçlarında gevşeme oksitlenme görünür. En azından senede bir kez kabloları gevşeme varmı bantlarında soyulma varmı kontürolünü yapıp sağlamlaştırmamız ilerde doğacak elektiriksel arızalara engel olacaktır.

* Karbüratörlü Sistem Araçlarda LPG Bakımı
Karbüratörlü sistem araçlarda LPG ayarı bozulmadığı sürece standart gaz kaçağı ve antifiriz kaçak kontrollerinden başka bakıma ihtiyaç yokturdur. Tabi on yılda bir tank değişimi mecburi olması dışında. Karbüratörlü araç sahiplerine vereceğimiz en faydalı bilgi aracınızın çalışmasında yakıtında sıkıntı yok ise kesinlikle hava filtresi değiştirmeyiniz. Aksi halde eski sağlıklı ayarı yaptırmanız çok zor olacaktır.

* LPG Bakım Periyotları
Karbüratörlü Sistem Ayarı Bozulmadığı Gereksiz
Sıralı Sistem Ayar 10,000 KM
LPG Filtre Değişimi 10,000 KM
Gaz Kesici Filtre Değişimi 50,00 KM
Regülatör Diyafram Değişimi 50,00 km veya arıza yapınca
LPG Tank Değişimi 10 YIL

LPG'li Araçlarda Bakım Fiyatları
Araçlarda LPG bakım fiyatları LPG sistemin markasına ve bulunduğunuz ildeki servisten servise serbest piyasa sektörü olduğundan dolayı değişir. Aşağıda 10,000 bakım fiyatları ortalama rakamlar ile paylaşılmıştır.
Sıralı Sistem LPG Ayarı Fiyatı 10 - 50 TL Arası
Karbüratörlü Sistem LPG Ayar Fiyatı 5 - 25 TL Arası
Atiker LPG Bakım Fiyatları 30 -75
Brc LPG Bakımı 30- 80
Lovato LPG Bakım Fiyatları 30 - 80
Regülatör Diyafram Değişimi Parça Hariç İşçilik Ücreti 50 -250
Kaynak: Araçlarda LPG Bakımı
 

Üst Alt