Otomobillerde Bulunan Markalı Ses Sistemleri İncelemesi (Harman Kardon - Bose - HiFi)

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Aslında bana Infiniti Q30 ile ilgili test ve görüşlerim başlığında sorulmuştu ama o bölüm için fazla ağır ve konudan uzak olacağı için yeni bir başlık açmak istedim. Sorulan soru BMW Harman Kardon ile Infiniti Bose ve Mazda Bose sistemleri arasında kıyaslama yapmam üzerineydi. Bu konuda giriş olarak daha önce BMW kullanıcıları için hazırladığım ama arasına ses sistemleri ile ilgili çeşitli tecrübelerimi de serpiştirdiğim yazımı aşağıda yayınlayarak başlayayım. Daha sonra işe Mazda ve Infiniti'de kullanılan sistemleri de katarak devam ederiz. Hatta Kemal1963 arkadaşımız Subaru Forester aracındaki Harman Kardon'dan bahsetmiş, onu da konuşuruz...

Dünya o kadar globalleşti ki, artık birçok ticari markanın aslında aynı şemsiye altında üretildiği gerçeği var. Ses sistemleri de böyle, Harman firması tarafından JBL, Harman Kardon ve hatta Mark Levinson gibi birçok isim altında imalat yapılması buna örnektir.

Bundan bir 10 yıl öncesinin müşteri talepleri ile, bugünü kıyaslamak mümkün değil. 10 yıl önce Premium (hi-end car audio) olarak bilinen markalar, orta sınıftaki talebin de artması üzerine, isimlerini adet olarak çok satabilecekleri bu markalarda da göstermeye başladılar. Örneğin Bose Audi, Mercedes Benz (MB) gibi markalarda, Harman Kardon (HK) BMW gibi markalarda görünürken, bir anda Mazda ürünlerde Bose, Subaru'larda HK görmeye başladık, müşteri talebi doğrultusunda. Doğal olarak Premium olarak adlandırılan otomobil üreticileri de en üst sunumları olarak daha özel ve otomotivde görülmemiş markaları adapte etme yoluna girdiler.

Örneğin, B&O, Mark Levinson, Naim, Burmester vb. Ve hatta sunumları o kadar çeşitlediler ki, örneğin MB E sınıfında standart Audio 20 sunarken, bir orta sunum olarak HK, en üst olarak B&O sunmaya başladı. Hakeza BMW de 5 serisi için benzer sunum yapıyor.

1- Yukarıdaki ticari gelişmelerin 10 yıl öncenin en önemli car audio isimlerinden birisi olan HK ismini biraz geriye atmış olabileceği düşünülebilir. Ama bu firmanın yetersizliği ile ilgili değil, en üste Mark Levinson konumlaması gerektiği içindir.

2- Farklı otomobillerde aynı isimde audio sistem kullanılması, ürünlerin aynı başarıda olacağını göstermez. Otomobil üreticisi ne kadar para öderse, o kadar teknik özellik alabilir. Örneğin Subaru'daki 440 Watt, 8 hoparlörlü, kapıdan 2 adet wooferlı sistemin BMW'deki 610 Watt, 16 hoparlörlü, koltuk altına gömme 2 adet 217mm wooferlı sistemle aynı ses vermesi ancak mucizelerle mümkün olabilir. Aynı şeyi geçmişteki Audi Bose sistemleri ile benim Mazda CX-5'deki 9 hoparlörlü 231W, kapıdan wooferlı sistem için de söyleyebilirim.

3- Yine de bu kullanılan isimlerin çok farklı kalite ve dizayn skalasında kullanılması, isimlerin Premium değerini aşağıya indirmiştir bence, kabul etmek gerek. Zaten üreticiler de haklı görüyor ki, hem otomotivciler hem audio üreticileri farklı çözümler sunma çabasında. Yani hem orta sınıftaki pazar kaçırılmayacak, hem de Premium sınıfa Premium çözümler üretilmeye devam edecek.

4- Bütün bunların ötesinde bir sistem sadece isimle değil, teknik özelliklerle kendini gösterebilir. Örneğin doygun yüksek frekans için çok fazla güce değil ama kulağı tırmalamayan, yüksek frekansları karıştırıp distorsiyona çevirmeyen çok kaliteli hoparlörler ve filtrelere ihtiyaç vardır. Düşük frekans ise hoparlör kalitesi yanında esas olarak güç ister. Bu yönü ile bass hoparlör sayısı aynı ve çapı, yerleşkesi aynı dahi olsa, gücünüz yoksa, basınız da yoktur.

BMW'deki Hi-fi sistem 9 hoparlörlü (ya da 11 galiba...) ve 205 watt. HK ise 16 hoparlörlü ve 610 watt. 3 kat daha güçsüz bir sistemin aynı düşük frekans dolgunluğunu ve istikrarını sağlaması teknik olarak zaten mümkün değildir. Ancak bass yoğun dinlemeyi sevmeyen müzik severler bu iki sistemi yakın algılayabilirler. Öte yandan bir müzik sisteminin kalitesini, tekniğini, doyuruculuğunu belirleyen tizden ziyade bass tonlar ve enstrüman seslerinin duruluğu ve ayrım kalitesidir.

Birçok otomobil meraklısı otomobilde esas olanın hoparlör sayısı değil, kalitesi olduğunu ve hatta 6 hoparlör ile 16 hoparlörden daha kaliteli müzik dinlenilebildiğini söyler. Bu otomobillerin karmaşık yapısına bu kadar adette hoparlörü, akustik değerleri dengeleyerek yerleştirmesi mümkün olmayan after market uygulamacıları tarafından söylenen bir iddia olsa gerek. Çünkü otomobil gibi birçok farklı kaynaktan çok fazla rahatsız edici sesin ürediği bir ortamda, küçücük bir sahnede, yani akustik için kötü bir hacimde, her oturma pozisyonunda tüm enstrümanların seslerini aynı netlikte iletebilmek, distorsiyonsuz yüksek frekansı verebilmek (bu uzun süreli müzik dinlemelerde yorulmamak için çok önemli) duru ve doygun düşük frekansları iletebilmek, salon uygulamalarından çok farklıdır ve çok daha fazla akustik çalışma ve detay gerektirir.

Ne demek istediğime örnek olarak; 4 tweeter ile 4 pozisyondan toplam 50 watt yüksek frekans vermeniz ile, 6 tweeter ile 6 toplam pozisyondan toplam 50 watt frekans vermeniz arasında dinginlik farkı çok olacaktır. Hoparlör kalite farkına girmiyorum bile...

Özetle demek istediğim şey şu ki; Bir markanın çok farklı markalarda kullanılıyor olması, bazılarında kullandığı sistemlerin daha ucuz ve daha az başarılı olması, her otomobildeki aynı ismi taşıyan sistemi ifade etmez. Örneğin, HK 450W ve 12 hoparlörlü bir W204 C sınıfı müşterisi için 590 W ve 13 hoparlörlü Burmester'e geçmek, Burmester Harman Kardon'dan daha iyi gibi bir sonuç çıkartabilir. Ancak 610W 16 hoparlörlü Harman Kardon BMW kullanıcısı için bir ilerleme değildir. Bu markaların hepsi son derece tecrübeli ve teknolojik/dizayn olarak çok başarılıdır. Önemli olan ne kadar paraya ne dizayn etmesinin istendiğidir. Üretici parayı verirse, bu markaların hepsi çok başarılı dizaynlar yapabilir.

Benim açımdan ise konu şudur; Hi Fi bass seviyesi benim dinlediğim ses seviyesi için yeterli gelmiyor. Tiz seviyesi ise yine benim dinlediğim seviyede boğuluyor. Her zaman Hi Fi dinlerken çok fazla filtreleme var duygusuna kapılmışımdır. Ama sanırım yetersiz gücün gizlenmesi çabası olacak bu.
HK ise dediğim gibi, benim için ancak yeterli. Bundan çok daha iyi after market uygulamalar yaptırma geleneğinden geliyorum. HK bana bunu yapma gereği istememe sınırında başarıyla hizmet ediyor. Bana BMW'min her tarafını söktürmeyecek kadar yeten bu sistem için 2 bin EUR mantıklı geliyor. Tabi burası tamamen benim şahsi beğenilerim ve fikirlerim ile ilgili ve kimseyi bağlamaz. Ukalalık yapmak için de değil, son günlerde bu konu teknik baz haricinde çok konuşulduğu için biraz derinleştireyim dedim. Size denk geldi, kusura bakmayın...

Bu arada Hi Fi için bazı forum arkadaşlarımız standart sistem olmalı demişler, bu düzeyde bir markada kendilerine aynen katılıyorum. Üstelik Hi Fi standart bir müzik dinleyicisi için gayet de yeterli ve kaliteli sistemdir. Üstelik hoparlör pozisyonları itibarıyla basit ve aracı çok yormayacak modifikasyonlara da daha uygun. Hi Fi'dan daha üst düzeyde müzik dinleme keyfi olan ve uğraşmak istemeyenler HK opsiyonu seçebileceği gibi, Hi Fi ile alıp, daha uygun ve %45 ÖTV'yi boşuna ödemeden upgrade edebilirler. Yine de sanırım Hi Fi BMW kullanıcılarının büyük çoğunluğunu standart özellikleri ile tatmin edecektir. İşin ilginç tarafı Türkiye'de şu an standart sunulan HK donanımlı araç yüzdesinin Avrupa'da dahi bu kadar yüksek olduğunu sanmıyorum. Diğer ilginç olanı da, 3 serisi üzerinde bu kadar çok satılan HK'yı bırakın HiFi'ın bile 5 serisinde standart olmaması ve hatta standart gelen Premium donanımlarda bile HiFi bile bulunmaması...

Okuyanlar hatırlayacaktır, araç içi ses sistemleri ve Hi Fi & Harman Kardon opsiyonları ile ilgili detaylı yazılar yazmıştım. Şimdi aşağıda bu konuda biraz eklemeler yapmak istiyorum, çünkü ikame olarak kullandığım 2015 makyajlı Sport Line Plus araçta bulunan Hi Fi sistem ile benim aracımda bulunan Harman Kardon sistem arasında çok net testler gerçekleştirdim.

Öncelikle şunu belirteyim, yazım hiç kimsenin fikrine muhalefet etmek maksatlı değildir. Merakımı gidermek için yaptığım testtir ve merak edenler varsa diye de burada paylaşıyorum. Yazılarımdan hatırlanacağı üzere daha önce Hi Fi sistemli BMW otomobiller kullandım ama F30 kasa değildi. Şimdi birebir aynı kasada iki farklı sistemi çok eşit şartlarda kıyasladım.

1- Ses kaynağını bir farka sebep olmasın diye aynı flash bellek olarak kullandım.

2- İlk dikkati çeken Harman Kardon'da bulunan grafik ekolayzer ve Logic 7 elektronik efekt fonksiyonlarının Hİ Fİ sistemde bulunmaması.

3- Harman Kardon sistemde ben sevdiğim parçaları yaklaşık %50 ses seviyesinde dinliyorum. Desibel olarak Hİ Fİ'da bu ses seviyelerine yaklaşık %85 gibi bir seviyede ulaşılıyor. Sistemin birinin çıkış gücünün 600 W, diğerinin 205 W olması sebebiyle bu doğal.

4- Harman Kardon sistemde mevcut 7 adet tweeter sayesinde yüksek frekanslar her parçada çok net, canlı ve bol. Hiç eksiklik hissetmiyorsunuz, her lezzete göre ayarlayabiliyorsunuz. Hİ Fİ sistemde en büyük eksikliklerden birisi bu. 2 adet tweeterın yüksek frekanslardaki eksikliği ses seviyesi yükseldikçe daha fazla kendini göstermeye başlıyor. Benim sevdiğim ses seviyelerinde ve müzik türlerinde ben ön sırada yüksek frekans eksikliği hissettim, arka sırada bu his daha fazla olmalı.

5- Sistemde ekolayzer olmadığı gibi bir mid ayarına da yer verilmemiş. Bu sebeple yüksek ses seviyelerine çıkıldıkça mid sesleri bir iki kademe kısamadığınız için, orta sesler ve vokaller benim istediğimden daha yükseğe çıkarak, ses patlaması efekti yapıyor.

6- Bass, yani düşük frekans potansiyeli benim tahmin ettiğimden daha iyi. Ve hatta bir çok standart sistemden çok çok daha iyi. Örneğin bendeki C180 Coupe aracın sahip olduğu 190W, 8 hoparlör Audio 20 sisteminden çok daha iyi. Bunun sebebi de Hİ Fİ sistemde woofer lokasyonlarının ve çaplarının doğru seçimi. Audio 20 ön kapı alt hoparlörlerini woofer olarak kullanır ve yüksek seslerde vibrasyon ve distorsiyona uğrarken, Hİ Fİ sistemde koltuk altı wooferlar hiçbir ses seviyesinde distorsiyona veya vibrasyon efektine sebep vermeden benim takdirimi kazandı. Sıkıntı ise şöyle, Harman Kardon'da her parçada ve kayıtta yaptığınız ayarlarla doğru ve yeterli bass sesi yakalayabiliyorsunuz. Hİ Fİ'da ise bu hem parça kaydına hem de düşük frekans aralığına çok bağımlı.

Örneğin bir parçada bass sesler sizi çok tatmin ederken, diğer parçada etmeyebiliyor. Ve hatta aynı parçada bile örneğin bass drum size müthiş güzel bir his verip, sizi olumlu anlamda şaşırtırken, ileride devreye giren bass gitar olumsuz anlamda üzebiliyor.

Sonuç; Hİ Fİ sistem BMW standart sistemi ile kıyas dahi edilemez, verilen parayı sonuna kadar hak ediyor, hele ki standart geldiği donanımlarda çok çok iyi bir özellik. Ama zayıflıkları da yok değil yukarıda izah ettiğim gibi. Harman Kardon için ödenen ekstra para da kesinlikle hak ediliyor. Eğer otomobilinizde müzik dinlemeyi seviyor ve hele de tutkulu ses seviyelerinde dinlemeyi seviyorsanız, aynı kaynaktan dinlenen aynı parçanın Hİ Fİ ile Harman Kardon arasında müzikalite anlamında farkı ciddi yüksek.

Bu fark ulaşılan ses seviyesi ile ilgili değil veya hoparlörlerin distorsiyona uğraması ile de ilgili değil. Bu konularda Hİ Fİ gayet güçlü bir sistem. Fark her bir ses frekansının tam dengeli, net, canlı sunumunda ve ayrıca değişik zevklere göre ayarlanabilme kapasite yüksekliğinde. Hİ Fİ sistem ile bir BMW otomobili geçmişte almıştım, yine de alırım. Ama Harman Kardon opsiyonu varsa ve benim de durumum müsaitse, Harman Kardon için o farkı kesin öderim.

Şahsi değerlendirmem bu şekilde.
 

kemal1963

Katılımcı
Mesajlar
713
Konum
Bursa
Araç Markası
Subaru Forester XT2016
Araç Renk ve Tip
Kahverengi - SUV
HK subaruda az hoparlör sayısı ile çok iyi iş çıkaramamış. en azından ses menüsünü biraz daha geliştirip kullanıcının zevkine göre ayar yapma imkanı tanıyabilirdi.ilginç olan ise HK olmayan standart ses sistemi olan forester da çok daha gelişmiş eq menüsü bulunurken XT donanımda sadece bas mid ve tiz ayarı var.
 

skyline

Fedakarlık yoksa, zafer de olmaz.
Mesajlar
2,417
Konum
Manisa - İzmir
Araç Markası
'99 Mazda 1.8 323F GT
Araç Renk ve Tip
Gümüş Gri HB
Şu işlerimi bir ayarlasam. Tam zevkimize para basacağım, illa birşey çıkıyor arada kaynıyor.Kapılara Focal, ana ünite Alpine... vs birşeyler takacağım.
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #5
Tanımayanlar için benim yaş 49! Kendimi bildim bileli müzik sistemleri hem evde hem otomobillerde çok ilgimi çekmiştir. Bakırköy'de Pioneer Osman abimiz vardı biz gençken, hatta çok gençken. Camına yapışır, dükkanın açılmasını beklerdik....o dönemlerden geliyor yani...

Çok uzun yıllar araçlarıma after market tabir edilen, sonradan uygulanan müzik sistemlerini yaptırdım. En son İsveçli üretici DLS ürünleriyle 2010'da Subaru Outback aracımı yaptırmıştım. Resimler aşağıda... Ancak artık biraz bu işlerden yorulmak, biraz da modern araçlarda mevcut çok fazla elektronik donanım ile risk almamak için son dönem araçlarda markalı ses sistemlerine daha çok önem veriyorum. Bu sistemlerden de ancak yeterli performans bekliyorum, zaten piyasada yapılacak iyi bir sistem performansı beklemek te doğru olmaz. Ancak çok üst düzey ve pahalı bir araçtaki markalı ses sistemi eş değer performans sunabilir....




Görüntü00522.jpg
Görüntü00533.jpg
 

Murat Yılmaz

Kıdemli Üye
Mesajlar
19,664
Konum
İstanbul
Araç Markası
Xedos 9
@mtutun ellerine sağlık abi ;) benim görüşüm ilerleyen yıllarda bu tarz ses sistemleri araçlarda ekstra donanım olarak satılacak. Sadece premium markalarda değil, tüm markalarda bu olur galiba. Çünkü ne kadar uğraşırsak uğraşalım, orijinal sistem gibi olmuyor bizim yaptıklarımız...
 

chaos

Katılımcı
Mesajlar
349
Konum
Ankara
Araç Markası
Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Kırmızı - Sedan
Abi ellerine sağlık. Outback'in bagajını canlı görmek kısmet olmuştu sahilde. Tertemiz işçiliğe şaşırmıştım açıkcası, sanki fabrika çıkışı gibi duruyordu.

Ben BOSE ile ilk kasa Mazda 6'larda showroom'da tanışmıştım. Yanılmıyorsam bagaj içi woofer mevcuttu, zamanına göre gayet tatminkar sesi vardı. Kendi aracımda tanışmakta 2011 de RX8 R3 alınca kısmet oldu. Maalesef bagaj çok ufak olduğundan ayrı bir woofer yoktu ve ses kalitesi olarak da açıkçası çok tatmin etmemişti. Şu anki güncel aracım Mazda 3 ile de bir tık geriye gittik maalesef:) Hoparlör yerleşimindenmidir bilmiyorum ama RX8'den geride ses kalitesi.

Mazda 3'te başıma gelen ilginç bir sorun daha var. Normalde yüksek seste asla dinlemiyorum, hatta ses yükseliği 5-6 arası (0-40 skalasında) duruyor. Araç içi konuşma sesini bastırmamaya çalışıyorum, hatta sağdan soldan gelen mekanik seslere meraklı olduğumdan hoşuma bile gidiyor. Buna rağmen 1 sene önce sol ön kapı hoparlörü patladı. Çok üzüldüm, sürekli yüksek seste dinlesem anlarım da... Bir umut servise götürdüm, söküp videosunu çektiler, merkeze yolladılar. Merkez onayladı ve garantiden değişti. Sonra Ankara'ya göçtük, iş güç sürükledi buralara. 3-4 ay önce de sağ ön kapı hoparlörü patladı. Yeniden servise gittim ve hiç sorun çıkarmadan onu da değiştiler. Allah'tan garanti olaylarında müşteriyi üzmeyen bir merkez var. Daha önce başıma gelmeyen bir şey arka arkaya hoparlörlerin patlaması. Şimdi her an arka kapılar da gidebilir diye tetikteyim:)
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #8
2014+ design flaw that affects all Bose systems!!! - 2004 to 2016 Mazda 3 Forum and Mazdaspeed 3 Forums

:cool:

Abi ellerine sağlık. Outback'in bagajını canlı görmek kısmet olmuştu sahilde. Tertemiz işçiliğe şaşırmıştım açıkcası, sanki fabrika çıkışı gibi duruyordu.

Ben BOSE ile ilk kasa Mazda 6'larda showroom'da tanışmıştım. Yanılmıyorsam bagaj içi woofer mevcuttu, zamanına göre gayet tatminkar sesi vardı. Kendi aracımda tanışmakta 2011 de RX8 R3 alınca kısmet oldu. Maalesef bagaj çok ufak olduğundan ayrı bir woofer yoktu ve ses kalitesi olarak da açıkçası çok tatmin etmemişti. Şu anki güncel aracım Mazda 3 ile de bir tık geriye gittik maalesef:) Hoparlör yerleşimindenmidir bilmiyorum ama RX8'den geride ses kalitesi.

Mazda 3'te başıma gelen ilginç bir sorun daha var. Normalde yüksek seste asla dinlemiyorum, hatta ses yükseliği 5-6 arası (0-40 skalasında) duruyor. Araç içi konuşma sesini bastırmamaya çalışıyorum, hatta sağdan soldan gelen mekanik seslere meraklı olduğumdan hoşuma bile gidiyor. Buna rağmen 1 sene önce sol ön kapı hoparlörü patladı. Çok üzüldüm, sürekli yüksek seste dinlesem anlarım da... Bir umut servise götürdüm, söküp videosunu çektiler, merkeze yolladılar. Merkez onayladı ve garantiden değişti. Sonra Ankara'ya göçtük, iş güç sürükledi buralara. 3-4 ay önce de sağ ön kapı hoparlörü patladı. Yeniden servise gittim ve hiç sorun çıkarmadan onu da değiştiler. Allah'tan garanti olaylarında müşteriyi üzmeyen bir merkez var. Daha önce başıma gelmeyen bir şey arka arkaya hoparlörlerin patlaması. Şimdi her an arka kapılar da gidebilir diye tetikteyim:)
 

Forlan

Gri Atmaca
Mesajlar
5,168
Konum
Ankara
Araç Markası
2017 M3 Dizel Power
Araç Renk ve Tip
Kül Grisi - Sedan
Eline sağlık. Kıyaslama ve detaylı anlatım için çok teşekkürler Mustafa abi.
 

chaos

Katılımcı
Mesajlar
349
Konum
Ankara
Araç Markası
Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Kırmızı - Sedan

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #11
Rica ederim. Biraz daha yazacağım şeyler var, vakit olunca yazacağım...

Eline sağlık. Kıyaslama ve detaylı anlatım için çok teşekkürler Mustafa abi.

Ben dizayn hatası kısmına katılmıyorum. Her araçta yıkamada ve yağmurda bir miktar su kapı içine girer. Bu sebeple zaten kapı altlarında su tahliyeleri var. Hatta yaz aylarında bile kapı içlerinde su olur, özellikle gece/gündüz ısı farkı çok olduğunda. Sabah aracına gelirsin cam içleri buhar da değil, neredeyse su kaplı. Bu aracın içerisindeki havada bulunan nemin ısı farkı ile yoğuşması kaynaklıdır. Cam dış havadaki değişik koşulları yansıttığı için, cama değen havadaki su buharı suya döner cam üzerinde. Bunun sadece aracın için de olmadığı malum, kapı içlerinde de olur. Bu sefer kapı sacı üzerinde suya döner. Bunu gözümüz görmediği için yok sayarız.

Şimdi bu kadar abuk sabuk bilgiden sonra; kapı içerisindeki tüm elektrikli ve elektronik donanımın bu şartlar düşünülerek çok iyi izole üretilmesi lazım. Burada araç dizaynından çok hoparlör izolasyonu zayıf gibi bir hisse kapıldım. İki tarafın da değişmesi normal. Eğer bu durum bir teknik aksiyon/kampanya olarak üretici tarafından ele alındıysa, yenilenmiş ve dayanıklı hale getirilmiş hoparlörler takılmış olmalı. Bu durumda da tekrarlanmaması lazım...

Şaka gibi yahu, nasıl böyle bir dizayn hatası yapılır. Genel bişe olabileceği aklıma gelmediğinden hiç araştırmamıştım:) Arabayı yıkamaya verince bile huylanırım artık abi keşke okumasaydım:)
 
Son düzenleme:

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #12
Şimdi gelelim bu konunun açılmasının sebebi olan soruya; BMW Harman Kardon mu, Infiniti Bose mi?

Yukarıda detaylı açıklamalar yaptığım gibi, aslında bu değerli ve bilindik markaların kalite ve başarı olarak çok farkı yok. Önemli olan üreticilerin ne kadar maliyetli bir sisteme ok dedikleri ve otomobilin kasa özelliklerinin bu tip sistem dizaynlarına ne derecede izin verdiği.

Örneğim Mazda CX-5 araçta (önceki kasa) kullanılan 9 hoparlörlü Bose sistemi 231W dijital amfi kullanıyor ve kapı hoparlörlerinden ayrı bir subwoofer yok. Özkan arkadaşımın (chaos) dediği gibi RX-8 araçlarımızda da çok yakın bir sistem vardı. Bu araçlarda subwoofer kullanılmamasının sebebi, maliyeti düşürmek olduğu kadar araçların ağırlığını da düşürerek emisyon değerlerine katkıda bulunmaktır diye düşünebiliriz.

Tabi bunu yapmak için CX-5 araçlarda ön kapı hoparlörleri normalden daha fazla çapta ve sunwoofer özellikleri sergileyecek yapıda kullanılmış. (Bose'nin ND olarak adlandırdığı tipte) Aşağıdaki dosyada CX-5 araçtaki Bose sistemin detaylarını görebilirsiniz. Bu dökümandan göreceğiniz gibi ön kapılarda 23 cm wooferlar tercih edilmiş ki genellikle kapılarda 16,5 veya 10 cm orta frekans hoparlörler tercih edilir.

Mazda CX-5 Bose Yerleşimi (2000 x 1329).jpg



Arka kapılarda doğal olarak 13,5 cm orta frekans ve 3 adet önde + 2 adet arka direklerde olmak üzere Bose'nin twidler (yanlış değilsem) olarak adlandırdığı, normal tweeter lardan büyük olup, biraz orta seslere de destek verdiği düşünülebilecek hoparlörler sistemi oluşturuyor.

Sistem kötü mü? Hiç te değil ama bu da çok göreceli ve kişiye, tecrübeye göre değişir. Bu sebeple iyi bilinen markalarla kıyaslamalı gidersek, BMW 3 veya 5 serisi araçlarda standart ses sistemi gerçekten kötü. Biraz müzik keyfiniz varsa kesinlikle Hi Fi sisteme veya biraz daha para verebiliyorsanız Harman Kardon'a terfi etmek çok mantıklı. Mercedes araçlarda standart Audio 20 BMW standart sistemden daha iyi olmakla birlikte yine de çok güçlü bir sistem değil. Eski kasa C sınıfında bunun üstü opsiyonel Harman Kardon ve yeni kasalarda da Burmester.

Yukarıda anlattığım gibi Mazda CX-5'teki sistemi tecrübelerime göre BMW Hi Fi ile eşit seviyede düşünebilirim. Yani 3 serisinde ekstra para ile alınan orta seviye ses sistemi. Hi Fi'ın üstünlüğü wooferlar koltuk altında gömme olduğu için baslar yüksek ses seviyelerinde daha tok ve distorsiyonsuz. Bose'nin üstünlüğü tiz fonksiyonlu hoparlör sayısı fazlalığı sebebiyle, orta ve yüksek frekanslar daha belirgin ve doyurucu.

Yine CX-5 Bose sistemi Mercedes standart Audio 20 sisteminden ciddi üstün buluyorum. Ama ektra alınabilen Burmester veya eski kasalardaki harman kardon'dan ise birkaç tık daha altta görüyorum. Bu da çok doğal aralarında çok ciddi konfigürasyon ve fiyat farkı var.

kemal1963 dostum Subaru HK demişti, yukarıda var gerçi bilgiler ama Subaru Harman Kardon 440W gücüyle CX-5'in 231W gücünden ciddi fazla ama sizlerin de bildiğiniz gibi gücün etkin olabilmesi için, hoparlörlerin, izolasyonun, araç içi sahnenin de çok doğru olması lazım. Bu yönü ile yine alt frekanslarda (bass) kapılara yüklenen bir sistemin (sadece 8 adet kapı hoparlörü ile) müthiş bir tecrübe yaratması zor. Ben açıkçası Subaru Forester Harman Kardon ile Mazda CX-5 Bose arasında çok büyük farklar göremedim. Sadece ve sadece Harman Kardon'un orta seslerdeki ayrımı, yani netliğinin biraz daha fazla olduğunu söyleyebilirim 49 yıllık kulaklarımla...

Peki Infiniti Q30'daki Bose hangi konuma yerleşir bu rekabette? Öncelikle aşağıda Infiniti Q30 Bose sisteminin de konfigürayonunu görebilirsiniz. Göreceğiniz gibi 11 hoparlörlü, ön ayna kapaklarında 2 adet klasik tweeter + ön kosol ve arka direklerde 3 adet 80mm orta/yüksek frekans (twidler) denilen hoparlör (ne çok seviyor Bose bu 80mm likleri) tüm kapılarda (4 adet) 165 mm klasik orta frekans hoparlör ve bagaj zeminine gömme 2 adet 115 mm woofer. Çok garip olan ise hiçbir kaynakta sistemin gücüne dair bir şey bulamadım. Ama tahminen 300W civarında bir sistem olduğunu söyleyebilirim.

Şunu özellikle söylemek isterim ki, woofer yerleştirmek için bence en kötü alan kapılardır. Bagaj içi zemine veya yan duvara gömme daha iyi tabi ki ama yine bence en iyi çözüm ön koltuk altlarına gömme şeklindedir. Bu yönüyle Infiniti'nin tercihi Subaru Forester HK ve CX-5 Bose'den daha doğru. Ancak BMW'den daha kötü.

Tweeter ve twidler hoparlörler çok iyi çalışıyor. Kapılardaki 165mm orta frekanslar da çok iyi çalışmakla beraber, yüksek ses seviyelerinde orta frekansın bass's yakın kısımları bile kapıları vibrasyon olarak zorlamaya yakın hale geliyor. Bu da BMW'nin kapılarda neden 100 mm orta frekans kullandığını ve kapıların en yüksek ses seviyelerinde bile nasıl sakin kalabildiğini izah ediyor.

Infiniti Bose set up kesinlikle söylüyorum Subaru (2014-) Forester'daki Harman Kardon'dan da, CX-5'teki (2012-) Bose'den de çok daha iyi bir tecrübe yaşatıyor. BMW ile kıyaslarsam, BMW 3 serisindeki (2012-) Harman Kardon daha iyi bir sistem. Infiniti Bose sistemi BMW orta düzey sistem Hi Fi ile en üst sistem Harman Kardon'un ortasına koyabilirim seviye olarak. CX-5 Bose ile Forester Harman Kardon'u ise BMW Hi Fi seviyesinde düşünebiliriz.

Bir de son kelam olarak şunu söylemek isterim. Ses sistemlerinin başarısı sadece kendilerine bağlı değil otomobillerde. Aracın iç mekanının ne kadar iyi izole edildiği, trim kalitesi ve hatta kabin genişliği dahi etki ediyor ses sistemi kalitesine. Örneğin aynı markanın (BMW) iki farklı segment otomobillerinde (3 serisi, 5 serisi) birebir Harman Kardon aynı konfigürasyonu kkullandığı halde, 5 serisinde daha iyi bir ses tecrübesi yaşanmasının sebepleri bunlardır diye düşünebiliriz...

Ek bilgi olarak; Mercedes güncel C sınıfı en üst ses sistemi Burmester'i BMW 3 serisi Harman Kardon ile eş seviyede düşünebilirsiniz. Ancak bir önceki kasa /W204) C sınıfı araçlardaki Harman Kardon sistemi seviye olarak Infiniti Bose sistem ile aynı düzeye koyabilirim.

Bir başka ek bilgi de şöyle; Ben de kemal1963 dostumuza katılıyorum. Bose'nin bir grafik equalizer kullanmaması beni de rahatsız ediyor, hele ki BMW Harman Kardon'dan ve 14 bant grafik equalizer dan gelince. Özellikle CX-5'te hiç değilse bir mid ayarını çok arıyorum diyebilirim. Ancak Infiniti'deki otomatik, yani siz bası/tizi ayarlarken grafik equalizer ayarlarını da otomatik değiştiren sistem çok daha iyi çalışıyor. Bu araçta şimdiye kadar mid ayarı isteği duymadım diyebilirim.

CX-5'in Müzik Sistemi Yerleşimini verdik, bunlar da eksik kalmasın.
Infiniti Bose Konfigürasyonu;

İnfiniti Bose Yerleşimi 1.JPG


İnfiniti Bose Yerleşimi 2.JPG



BMW 3 serisi Harman Kardon konfigürasyonları;

Bmw Hk1.JPG


Bmw Hk2.JPG


Bmw Hk3.JPG


Bmw Hk4.JPG
 

Ekli dosyalar

  • Mazda-CX5 Bose system.pdf
    129.7 KB · Görüntüleme: 21
  • Infiniti Bose Premium System.pdf
    2 MB · Görüntüleme: 19
  • BMW 3 series Harman Kardon.pdf
    2.5 MB · Görüntüleme: 69
Son düzenleme:

kemal1963

Katılımcı
Mesajlar
713
Konum
Bursa
Araç Markası
Subaru Forester XT2016
Araç Renk ve Tip
Kahverengi - SUV
ses konusunda biraz hassas olduğum için acaba ben mi birşeyleri yanlış yapıyorum diye dün akşam otoparkta forester in ses sistemini etraflıca bi test ettim.subarudaki bu sistem ile bizim ülkemizdeki berbat kalitedeki radyoları dinlemek gerçekten çok keyifsiz hatta berbat. sinyal kalitesi çok kötü olduğu için bazı istasyonlarda sol ön kapıdaki woofer patlak gibi ses çıkarıyor. bizde hala DAB kalitesinde radyo maalesef yok. telefondan bluetooth üzerinden radyo açıp yaptığım testte '' eh işte'' kalitesinde performans verdi. ama orjinal track cd olan 2pac greatest hits albüm testimde tizler hala çok kuvvetli olmasa da özellikle baslarda çok temiz ve net ses performansı aldım. hatta son sesi açtığımda ses neredeyse hiç bozulmadı. yani bu sistem ya dijital radyo sinyali yada çok kaliteli kayıtlı cd, mp3 den müzik dinle diyor. bi ara konsolda gerçekten tweeter var mı diye merak edip açıp baktım. neyseki koymuşlar.
eğer yeterli alan olsaydı bi takım pioneer tweeter alıp takmayı bile düşündüm ama yer yok. şahiciler gibi torpidonun üstüne koymakta olmaz herhalde. :D
DSC_0005.JPG
 
Son düzenleme:

kemal1963

Katılımcı
Mesajlar
713
Konum
Bursa
Araç Markası
Subaru Forester XT2016
Araç Renk ve Tip
Kahverengi - SUV
yine rahat durmadım az önce telefona aha radio diye bi uygulama yükledim. subaru nun da multimedya ekranında aha diye uygulaması var bluetooth ile biraz uğraştıktan sonra eşleştirdim. uygulama harika neredeyse cd kalitesinde yüzlerce istasyon, albüm, binlerce şarkı var tam istediğim gibi oldu. ayrıca uygulamaki herşeyi dikkatin dağılmadan arabanın direksiyonundan kontrol edebiliyorsun.
 

Üst Alt