NEDC'den WLTP'ye

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,898
Konum
Mudanya
Yeni otomobillerin emisyon ve yakıt tüketimi açısından test edilme şekli artık değişiyor.


NEDC testi nedir ve nasıl çalışır?


NEDC, Yeni Avrupa Sürüş Döngüsünden geliyor ama o kadar yeni değil aslında, bu sıfat güncelliğini yitirmiş durumda. 1980'lerde tasarlanan ve 1990'da benimsenen ve en son 1997'de güncellenen NEDC, bir otomobilin tipik olarak Avrupa'da nasıl kullanıldığını aktarmayı hedefliyordu.


Bunu sağlamak için NEDC, tekrarlanan dört kentsel sürüş döngüsüne ve şehir dışında bir sürüş döngüsüne güveniyordu. Yalnız sorun şuydu ki, hepsi bir laboratuvarda yürütülüyordu. Peki biz arabalarımızla tek kişi mi seyahat ederiz? Hayır, yapmayız ve ayrıca onları açık yolda ya da şehir içinde farklı farklı kriterlerde kullanırız.

NEDC başlangıçta, yalnızca benzinle çalışan otomobiller için tasarlanmıştı, ancak aynı zamanda dizel otomobillerin, hibritlerin ve tamamen elektrikli otomobillerin güç tüketimini tahmin etmek için başvurulan bir araç haline geldi.



NEDC'nin en büyük kusurları, teorik sürüşe olan eğilimi ve ortaya çıkardığı gerçekçi olmayan rakamlardır. NEDC yakıt tüketimi derecelendirmelerini gerçek hayattaki trafikte elde etmek neredeyse imkansızdır ve çoğu eleştiri bu yönde gelmektedir.

WLTP testi nedir ve nasıl çalışır?

NEDC'nin artan eleştirilerine yanıt olarak, Avrupa Komisyonu WLTP'yi icat etti. WLTP, Dünya Çapında Uyumlaştırılmış Hafif Araç Test Prosedürü anlamına gelir ve Avrupa otomotiv endüstrisinin girdileriyle geliştirilmiştir.

Halen bir laboratuvar testi olmasına rağmen, WLTP, NEDC'nin aksine, anketler ve parti yoluyla dünyanın her yerinden toplanan gerçek sürüş verilerini kullanır. Her biri kendi empoze edilmiş ortalama hızına sahip dört bölümden oluşur - düşük, orta, yüksek ve ekstra yüksek. Daha sonra, her bölüm durma, frenleme veya hızlanma gibi sürüş durumunlarına göre teste tabi tutulur. Daha çok gerçek hayattaki sürüşe benziyor mu?

Dahası, WLTP aynı zamanda bir otomobilin en hafif konfigürasyonunu ki bu en ekonomik ve hafif olanı (örneğin, manuel şanzıman ve 2WD) ve en ağır olanı ve en az ekonomik olanı (örneğin, otomatik şanzıman ve 4WD, eğer teste konu olan modelde varsa) test eder.

WLTP'nin en önemli yararı, gerçek hayattaki sıcaklıkları, yol türlerini, vites değişimlerini ve normal sürüş sırasında meydana gelen her türlü eylemi dikkate alan testler sayesinde çok daha doğru yakıt tüketimi ve motor emisyon değerleri okumasıdır.

Peki, NEDC'den WLTP'ye geçişte ne gibi değişiklikler olacak?


Öncelikle test döngü süresi NEDC için 20 dakikadan WLTP için 30 dakikaya çıkacaktır. Daha sonra kat edilen mesafe de 11 km'den 23.25 km'ye yükseliyor.

Ortalama hız da artıyor. NEDC testi sırasında 34 km / s'den WLTP testleri için 46,5 km / s'ye yükseliyor.

56190



NEDC isteğe bağlı özelliklerin CO2 emisyonlarını ve yakıt tüketimini nasıl etkilediğini dikkate almazken, WLTP bunu giriş seviyesi modelleri ve benzer şekilde serileri test ederek ele alacak.

Ayrıca WLTP, RDE testine bağlıdır. RDE, Gerçek Sürüş Emisyonu anlamına gelir ve adından da anlaşılacağı gibi, bir arabanın yaydığı kirletici madde miktarını ölçer ve Avrupa bu tür yol testlerini gerçekleştiren ilk bölgedir.

Peki WLTP ne zaman başlıyor?


Resmi olarak, WLTP , Eylül 2017'den itibaren yeni tip otomobiller (yani piyasaya ilk kez sunulan araçlar) için geçerli hale getirildi.

Eylül 2018'den itibaren ise, WLTP tüm yeni araç kayıtları için tam olarak yürürlüğe girdi.

Kaynak: drivemag
 

Üst Alt