Mazda 323 BJ Protege5 Makyaj Projesi (Hızlı Gonzales Gelişim Evreleri ve Makyaj Operasyonu) (Protege5 Conversion Guide)

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Baştan uyarayım konumuz uzun, bir kahve alıp sakin kafayla okumaya başlamanızı öneririm :)
Konuyla ilgili çok fazla detay var, ben olabildiğince sadeleştirip size sunacağım.
Makyaj işleminin üstünden epey zaman geçti, Hızlı Gonzalesi Mehmet hocama devrettik ama hayatın akışından dolayı bir türlü makyaj konusunu açmak nasip olmadı. Bende konunun kapsamını biraz daha genişletip gelişimi size en başından anlatmak istedim.
Bu işe kalkışmak isteyen arkadaşlar olursa diye değiştirdiğim veya eklediğim parçaların parça numaralarını konu sonuna yazacağım. Elimdeki kaynakları indirebilmeniz için konuya ekleyeceğim.
Bu konuda Gonzalesin dış görünüşü ile ilgili olan işlemlerden bahsedeceğim diğer yapılan işlere kendi konusundan ulaşabilirsiniz bağlantıyı aşağıya bırakıyorum,

Hazırsanız başlayalım,

Yıl 2012 Proje yapabileceğim (yenileme restorasyon biraz modifikasyon) bir Mazda modeli arıyordum, aklımda çift hava yastıklı sunrooflu absli 323 BA kasa ve aynı özelliklerde olan Lantis vardı epey araştırmadan sonra Türkiye'de bu opsiyonları taşıyan BA kasaların epey kısıtlı olduğunun farkına vardım. Olanlar da yüksek fiyat istiyordu. Lantis mevzusuna hiç girmiyorum zaten bilinçsiz ellerde adeta pert olmuş arabalar ile karşılaştım. Bir gün sabah gene ilanlara göz gezdirirken bir üst kasa olan Gonzalesi (323F GT BJ) gördüm, hemen sarıldım telefona fiyat alıp kapattım. Biraz araştırma yaptıktan sonra yurt dışında çok farklı versiyonlarının olduğunu öğrendim bende ufaktan bazı değişiklikler yaparım belki diyerekten Gonzalese iyice kafayı taktım. Tekrar telefon trafiğinden sonra akşam otobüsle Ankara'ya yola çıktık. Ertesi gün satıcı ile buluşup, Gonzalesi inceleyip emin olduktan sonra hayırlı olsun dedik. Eski sahibi çok güzel bir insan buradan selam olsun. Herkes böyle insanlar ile karşılaşır umarım.
Gonzalesi garaja çektiğimize göre değişime başlayalım; ;)

Tavanda vernik atmaları ve boya yanmaları, sağda solda çizikler, marşpiyel ve farklı yerdeki göçükler ile tamponları yaptırdığımız zaman aracın %80 i boyanacaktı. Kimine göre bunların çoğu görmezden gelinebilir ama benim gözüme batıyordu. İlk halinden bir kaç fotoğraf;

Gonzales boya öncesi (1).jpg 42345 42347 42349 42350 42351

En mantıklısı tertemiz bir fırın boyaydı. Orasına dikkat burasına dikkat şurası şöyle olsun boyamız kusursuz olsun derken15 gün geçti, her gün aracın başına gitmekten yolları aşındırdım. Ustalar tatlıya doydu :koptum:

42419 42421 42422 42415 42416 42417

Boyamız tertemiz oldu sanayi deyimiyle ateş ediyordu, sis farlarını değiştirdim, ön sinyalleri değiştirdim, yavaş yavaş bir şeye benzemeye başladı.
Çamurluktaki GT yazıları, arkadaki Mazda yazısı ve Mazda logosunu servisten sipariş edip onları da yenilemiş olduk Daha yapılacak çok iş vardı tabi.

42354 42355 42356 Gonzales GT yazısı.jpg

Arkadaki görüntüyü biraz toparlama düşüncesi ile spoyler arayışları başladı, yan sanayi veya uydurma işlerin emanet duracağını bildiğim için arayışlarımı orijinal spoyler üzerine kurdum. Yurt içinde orijinal bir tek servis getiriyor oda epey yüksek fiyatlı idi, diğer seçenek çıkma bulmaktı bir türlü denk gelmedi. En son ebay de gezinirken İngiltere'de satan bir yer denk geldi fiyatta makul seviyedeydi sipariş etsem gelir mi gelmez mi derken verdim siparişi heyecanlı bekleyiş başladı. Yaklaşık 3 hafta sonra kargo görevlisini kapıda görünce demek ki dedim geliyormuş. :)
Hemen boyatıp montajını tamamladık arkadaki göze batan Station Wagon havası yerini Sport Hatchback a bıraktı. Bu arada üzerinde led stop lambası olan spoyler makyajlı kasanınmış bende sonradan öğrendim.

42410 42411 42412 42413

Ne yapalım ne yapalım derken jantlar ilk aldığım günden beri gözüme batıyordu. Ya boyanacak yada aslına en yakın şekilde elden geçirilecekti.
Öncelikle jantların yanaklarındaki derin sürtmelerin onarımı ve eğrilik varsa düzeltilmesi için tornacıya verdim. O sırada bende biraz araştırma içine girdim jantların dışa bakan yüzeyleri boyasız, araları ise boyalı ve en son üzeri komple vernik kaplı orijinali bu şekilde. Aslına uygun şekilde zımparasını yapıp aralarını boyadım komple vernik için boyacıya bıraktım işlemlerin detayı için bağlantıyı aşağıya bırakıyorum,
İşlem sonucu;

42427 42424 42430 42446 Gonzales jant sonrası.jpg

Bu haliyle bile ilk halinden eser kalmamıştı Gonzalesin, ama içimdeki değişim ve geliştirme aşkı sürekli depreştiği için acaba başka ne yapabilirim diye araştırma geliştirme faaliyetleri her fırsatta devam ediyordu. Bildiğiniz üzere Mazda'nın ülkemize gelmeyen ama yurt dışında satılmış olan hepimizin offf çektiği modelleri var. Gonzales ülkemize 323F adı altında 98 yılının yarısından itibaren gelmiş 2000 yılından itibaren de makyajlı versiyonları az sayıda getirilmiş. Amerika'da Protege 5 Avrupa'da 323F Sport olarak geçen model hiç bir zaman ülkemize gelmemiş ne yazık ki.
Aklımdaki soru gerekli parçalar temin edilebilirse bir Protege 5 versiyonuna Gonzelesi yükseltebilir miyim? oldu. Bu araçların arasındaki farklara epey kafayı taktım teknik detayları tek tek incelemeye başladım, kasa temelde aynı olsa da kaporta, aydınlatma vs gibi parçaların bağlantı yerleri sorunsuz bir şekilde oturacak mıydı? Web üzerinden geniş çaplı bir araştırma yapsam da Dünya'da bu modeli bu kadar değiştiren detaylı bir kaynağa ulaşamadım var olan bir kaç çalışmanın da ayrıntısı yoktu.

Dış görünüş olarak ufak bir karşılaştırma yapalım,

52643
52644


Göreceğiniz üzere neredeyse kasa değişmiş gibi bir fark var görünüm olarak,

Tampon ve marşpiyel eklerini alarak devam etmeye karar verdim ön kısımda istediğim değişikliği yapamasam bile ekler ile iyi bir görüntü yakalarım diye düşündüm. Orijinal arka tampon ekini servise sorduğumda sipariş geçilecek durumda olmadığını üretime girerse sipariş geçebileceklerini söylediler fiyatı da yan sanayi ürünler ile aynıydı, sipariş geçebilecek duruma geldiği an sipariş geçmelerini rica ettim.
Orijinal marşpiyel eklerini hiç bir yerde bulamıyordum yan sanayi karlıkçı-fiberci diye tabir edilen yerlerde de yaptırmak istemiyordum polyester-fiberin en ufak darbede kırılan malzeme olduğunu bildiğimden uzak durdum. Epey araştırmadan sonra Ebay Amerika'dan satan bir vatandaşa denk geldim, uzun yazışmalardan sonra Türkiye'ye göndermesi için ikna ettim. Ancak bir sorun var parçalar çok uzun kargo parası uçuk bir rakam çıkıyor ne yapacağız diye düşünürken aklıma parçaları ikiye kestirme fikri geldi, plastik kaynağı ile tekrar birleştirmek oldukça basit bir işlem. Hemen satıcıyla iletişim kurarak ikiye kesip tekrar kargo hesaplamasını istedim, geri dönüş yaptı kargo ücretinin yarıya düştüğünü öğrendim, verdim siparişi bekleyiş başladı. Yaklaşık 50 gün geçti ben artık ümidimi kaybetmişken ansızın çıktı geldi paket :)
Sanayiye götürüp plastik kaynağını yaptırdım. Boyasını temizleyip çiziklerini eksikliklerini giderdim. Plastik macunu ile pürüzleri giderdim. Arkasındaki bağlantı yerlerini tek tek sağlamlaştırdım. Bu arada arka tampon eki servisten geldi, ikisini de arkadaşımın kompresör olan dükkanında güzelce kendim boyadım. Oto boya işinde ilk tecrübem olmasına rağmen oldukça güzel oldu :) Montaj epey zor oldu orijinal parça olduğu için marşpiyel ekinin klipslerinin geçmesi için marşpiyelde delikler açmak gerekiyordu. Ama tam olarak yerlerini tutturmak mümkün değil derken Mazdanın bu parça ile ilgili şablonunu buldum yazıcıdan çıktı alıp şablon yardımı ile mili metrik montaj yaptım. Şablonu konuya ekleyeceğim. Marşpiyel montajı ile ilgili ayrı bir konu açıp detaylardan bahsedeceğim. Fotoğraflar,

52645 52646 52648 43401 43398

Spoyler, yan ekler ve arka tampon ekinin takılmasıyla Gonzalesin kaderi değişmeye başladı :)
Öncesi sonrası yapalım fotoğraflar,

Gonzales ekler öncesi.jpg Gonzales ekler sonrası.jpg Gonzales marşpiyel ve arka tampon eki (8).jpg

Uzun süre bu şekilde kullandım, arka ve yan ekleri taktıktan sonra ön tarafta bir eksiklik oluştu haliyle. Nasıl doldurabilirim diye epey düşündüm hatta bir ekte taktım. Her araca takılan meşhur cupra eki. Fena olmadı ama istediğimi vermedi.

52655 52654

Yurt dışında orijinal aksesuar olarak satılan bir kaç ek gördüm ama çok uğraşsam da satın alabilecek birisini bulamadım. Dünyanın çeşitli yerlerinden bulduğum ön tampon eki fotoğrafları buyurun,

52656 52657 52658 52659 52661

Bir yandan tabi araştırmalarım devam ediyordu, artık tampon ekinden ümidim kesilince aklıma ön tamponu komple değiştirme fikri geldi. Biraz araştırmadan sonra bizim versiyonla aynı yıllarda üretilmiş farklı bir versiyon buldum. Onun tamponunu servisten temin edip ön tamponu değiştirme fikri kafama yattı teknik detaylara yoğunlaştım acaba tampon harici diğer parçalar olacak mıydı? Çamurluklar? Farlar? Panjur? Kaput? Tampon bağlantı noktaları vs?
Bu versiyon sportive_prefacelift olarak geçiyor, benzer bir versiyon tayvanda 2010 yılına kadar isamu genki adıyla satışa devam etmiş. Fotoğraflar,

52662 52663 52664 52665

Parça numaralarını karşılaştırma, resimler üzerinden inceleme sonucu farlar aynı görünse de bu versiyonda biraz daha ince olduğunu anladım. Panjurun da değişmesi gerekecekti. Mevcut farlar ile bu tamponu kullanan bir kaç örnek gördüm farların arasında boşluk kalıyordu. Servisten tamponu temin etme imkanı var diye yanıt gelse de diğer nedenlerden ötürü bu düşünce de uygulamaya geçemedi.

Uzun bir süre parça işlerini araştırırken allegro.pl adında Polonya sitesine denk geldim. Birde ne göreyim bizim araçların parçaları oldukça bol ve ucuz. O dönem paramız da Polonya'nın parasından değerli. Hesap yapıyorum komik komik rakamlar çıkıyor ortaya bir kaç satıcı ile temas kurup Türkiye'ye kargo olayını sordum. 10 tane satıcıya yazdıysam 1 tanesi dönüş yapıyordu. Birisi Türkiye'ye gönderebileceğini söyledi.
Bütün olumsuzluklara rağmen kafamda bir ışık yandı,
Gonzalesin ön tarafını komple değiştirmek o_O İyi ama nasıl? bu marşpiyel eki alıp takmaya benzemez ki! Parçaların birbiri ile uyumu büyük bir soru işareti. Üstelik dana önce deneyenlerin 1-2 foto dışında paylaştığı hiç bir bilgi yok.
Başladım araştırmalara gene :rolleyes:
Sürekli google üzerinden başında "protege5" ve "323F sport" olacak şeklinde farklı kombinasyonlar deneyerek aramalar yapıyorum, görselleri inceliyorum, yabancı forum sitelerini okuyorum, özellikle ön paneldeki farklılıkları çözmeye çalışıyorum, çamurluk, kaput, tampon, far bağlantı yerlerini kestirmeye çalışıyorum. Teknik parça kataloglarını karşılaştırıyorum, çok fazla sorun çıkmayacak gibi duruyor ama illaki ufak farklılar olacağını düşündüm o "ufak" olan farklılıkları da artık şansa bıraktım biraz risk almak gerekiyordu. Protege5 in ön tarafındaki kullanacak olduğumuz parçaların parça numaralarını ve görsellerini tek tek toparlamaya başladım. Uzun araştırma sonucu değişmesi gereken parçalar belli oldu;
1- Kaput
2- Çamurluklar sağ sol
3- Tampon
4- Tampon ızgarası
5- Tampon iç bariyeri
6- Tampon Alt airdam
7- Sis farı tesisatı
8- Sis farları sağ sol
9- Sis farı montaj braketleri sağ sol
10- Farlar sağ sol
11- Panjur
12- Plakalık
13- Parçaları bir araya getirirken lazım olabilecek montaj parçaları (civata-klips-dubel vs)

Servisten parçalar için fiyat aldım yaklaşık 15.000 TL tutuyordu. Yıl 2017 o zaman Gonzalesin piyasa değeri 20-25 arası değişiyor 25 bin TL'lik araca 15 bin TL'lik değişiklik biraz delice gelmeye başladı.
Bu büyük parçaları bir araya getirirsem ufak tefek montaj için parça gerekirse en kötü servisten alırım diye düşündüm. Neyi nereden temin ederiz diye araştırmalara koyuldum.
1.Aşama Ön İnceleme ön tamponu söküp çamurlukların bağlantı yerleri, farların bağlantı yerleri, tamponun bağlantı yerleri, ön panel vs internetten elde ettiğim protege5 ve makyajlı kasa ön panelleri ve bağlantı noktaları ile karşılaştırmaya başladım.
Yardım aldığım bazı makyajlı kasa ve protege5 görselleri,

Mazda 323 bj ön panel karşılaştırma (4).jpg Mazda 323 bj ön panel karşılaştırma (7).jpg Mazda protege5 far ayakları (1).jpg Mazda protege5 far ayakları (2).jpg

Bunlar da gonzalesin tamponun sökülmüş hali,

Gonzales makyaj icin inceleme (1).jpg Gonzales makyaj icin inceleme (2).jpg Gonzales makyaj icin inceleme (3).jpg

Sonuç olarak çok büyük farklar görünmüyordu, farların üstteki bağlantı ayakları için ön panelde yeni yuva açılacaktı. Çamurluk ve tamponu üstüne takınca eksiğini görecektim başkada çare yoktu.

2.Aşama Farlar Farlar protege5 versiyonunda uzun ve kısa ampuller ayrı şekilde, bizim aracımız H4 ampul kullanıyor yani tek ampulden hem uzun hem kısa dolayısıyla kablo tesisatında farın giriş noktasında ufak farklılık var. Protege5 farı bulursam tesisatta ufak bir değişiklik ile bağlantı yapabilirdim fakat protege5 farı bulmak oldukça zor Türkiye'de protege5 olmadığı için servis getirmiyor. Makyajlı kasa farını incelemeye koyuldum H4 ampul kullanıyor kalıbı ve bağlantı ayakları protege5 farı ile birebir aynı, mevcut tesisatımızda da değişiklik gerekmiyor. Türkiye'de yan sanayisi mevcut serviste getiriyor ama fiyat epey yüksek.
Allegro sitesinden sağ sol çift buldum satıcıyla zorda olsa anlaşıp ödemesini yaptım. Artık gelir mi gelmez mi orası meçhuldu. :)
Yaklaşık 15-20 gün sonra farlarımız ptt kargo ile kapımızdaydı, şaşkınlık ve mutluluk ile teslim aldım :) bu işe olan inancım biraz daha arttı.
Aradan biraz zaman geçince farları bu şekilde kullanmamaya karar verdim iç çerçevelerine karartma yapacaktım. İşlemin konu bağlantısını aşağıya bırakıyorum oradan inceleyebilirsiniz. Bu arada protege5 farının fabrikasyon içi karartılmış olanı var, bu işlemi birazda onun için yaptım.)

Gonzales far revizyon (1).jpg Gonzales far revizyon (20).jpg

Bu arada farlar gelince dayanamadım ön tamponu tekrar söktüm ve farların bağlantısının nasıl olacağına baktım,

Gonzales makyaj icin inceleme (13).jpg Gonzales makyaj icin inceleme (7).jpg Gonzales makyaj icin inceleme (8).jpg

Çok büyük problem görünmüyordu, 1-2 tane delik açıp somun perçin çakılacak böylece ayakların hepsi oturacaktı.

3.Aşama Kaput ve Çamurluklar Kaput ve çamurlukların ülkemize 2000 yılından 2003 yılına kadar gelen makyajlı 323f BJ kasa ile aynı olduğunu fark ettim. Belki protege5 olarak parça numarası farklı idi ama görsellerden hiç bir farklı olmadığı açıkça görünüyordu. Çıkmacıları araştırdım, son olarak projemden haberdar olan @Adem Usta ile görüşürken parçaları orijinal olarak uygun fiyatlı temin etme şansımızın olduğunu söyledi bir kaç telefon trafiğinden sonra parçaları istersem alabileceğimizi söyledi sağolsun. En büyük sıkıntı bu parçalardı, kaput ve çamurlukları getirtirsem diğer parçaları yavaş yavaş yurtdışından alırım diye düşündüm. Adem ustamın bu projenin ateşlenmesindeki katkısı büyük oldu, buradan selam olsun güzel insana :)
Kaput ve çamurluklarımız geldi,

Gonzales kaput ve çamurluklar (4).jpg Gonzales kaput ve çamurluklar (5).jpg

4.Aşama Ön Panjur Ön panjur olarak makyajlı kasanın panjuru oluyor, tampondaki aşağı doğru olan girinti protege5 ile aynı tabi bunu ben fotolar üzerinden tahmin ettim sadece. Panjurun nikelajlı ve siyah olarak iki seçeneği var ben daha çok yakışacağını düşündüğüm için allegro sitesinden protege5 üzerinden çıkma siyah olan versiyonunu aldım yaklaşık 2 haftada elime ulaştı,

Gonzales ön panjur.jpg


5.Aşama Ön Tampon-Tampon Izgarası-Tampon içi Bariyer-Sis farları ve Tesisatı-Plakalık Başlarda tamponu ve üzerine takılacak olan parçaları ayrı ayrı araştırıyordum hepsi için parça kodları görseller vs. epey uğraştım fakat en mantıklısı çıkma dolu bir tampon almak olacaktı hem maliyet hem zaman açısından mükemmel olacaktı. Allegro tekrar imdadımıza yetişti dolu ve iyi durumda olan bir tampon buldum. Doludan kasıt tampon ızgarası, tampon içindeki bariyer, sis farları ve tesisatı, plakalık. Sıkıntı şu ki tampon kargoyla getirtmek için oldukça büyük satıcı kargonun 1mt. genişliğe kadar kabul ettiğini söylüyor kargo sitesinde de satıcıyı doğrular şekilde bilgiler var. İlk etapta tampon üzerindeki diğer parçaları alayım tamponun kendisini bir şekilde çözerim diye düşündüm. Sonra yan marşpiyel eklerini alırken kullandığım taktiği kullanmaya karar verdim. İkiye kestirecektim! Satıcıya bunu anlatmak ve ikna etmek 1 hafta falan sürdü :)
Özellikle satıcıdan tam ortadan kesmemesini istedim çünkü alt ızgaranın bağlantı plastiğine denk geliyordu ve panjurun alt kısmına gelen yerdeki çizgi kaybolacaktı tekrar eskisi gibi yapmak için uğraşmak gerekecekti. Mantık mümkün olduğunca düz yerden kesmekti.
Zaten tamponun arkasında güçlendirici bariyer olduğu için (eski tamponda yoktu) kesip birleştirmede herhangi bir sorun olmadığını düşündüm, bariyer sayesinde önden ufak dokunmalarda tampon aşırı esneme yapması mümkün değildi yapsa bile plastik kaynağını yapacak olan Yasin abi olduğu için içim rahattı yaptığı kaynaklar sağlamlık ve estetik açıdan tertemizdir.
Tamponun ilk hali ve üzerindeki parçalar ve bana iki parça olarak ulaştığı hali,

Gonzales on tampon (4).jpg Gonzales on tampon (7).jpg Gonzales on tampon (10).jpg

Tamponda ulaşınca içimden bu iş bu kadar dedim, hemen tampon üzerinden sis farlarını vs. söktüm tamponu bagaja atıp birleştirmek üzere sanayinin yolunu tuttum, sağolsun Yasin abi on numara bir kaynak ile tamponumuzu orijinal haline getirdi,

Gonzales tampon kaynağı (4).jpg Gonzales tampon kaynağı (3).jpg Gonzales tampon kaynağı (5).jpg


6.Aşama Garajda Parçaları Bir Araya Getirme Beklenen an gelmişti parçaların hepsi tamamdı yerlerine takıp neler olacağını görmem gerekiyordu, bunun için Gonzalesin ön tarafının komple sökülmesi gerekiyordu kaput, çamurluklar, davlumbazlar, tampon, marşpiyel ekleri. İlk başta biraz ürktüm ya parçalar oturmazsa? tekrar eski parçaları takıp hayal kırıklığı yaşayacaktım ama harekete geçmem gerekiyordu başladım sökmeye :) söküm işlemi bitince bahçenin her köşesinde bir parça yerde duruyordu :D

Gonzales makyaj parçaları bir araya getirme (18).jpg Gonzales makyaj parçaları bir araya getirme (2).jpg Gonzales makyaj parçaları bir araya getirme (3).jpg

Başladım parçaları takmaya,
-Çamurlukların arka kısmı ve üst kısmı gayet güzel oturdu bütün delikler karşılıyor. Sadece ön uç kısmı ile ön paneldeki bağlantı yeri arasında yaklaşık 3cm boşluk kaldı. Fotoğraflardan da görebilirsiniz (Çekiçleme yöntemi ile parçaya şekil verilip çamurluk ucuna yanaştırılacak Yasin abinin uzmanlık alanı)
-Farlar gayet güzel oturdu iki adet montaj deliği ön panelde yeri yoktu. Fotoğraflardan da görebilirsiniz. (Delik açılıp perçin somun sıkılacak Yasin abinin uzmanlık alanı)
-Tampon gayet güzel oturdu çamurluğa denk gelen yerlerinde plastik dubel gerekiyordu servisten sipariş geçtim. Alt kısmındaki ve üst kısmındaki bağlantı yerleri ön paneli karşıladı sorun yok.
-Kaput cuk oldu sorun yok
Protege5 görüntüsü ilk kez burada ortaya çıkmıştı, ne kadar doğru bir iş yaptığımı o an anladım :)

Gonzales makyaj parçaları bir araya getirme (5).jpg Gonzales makyaj parçaları bir araya getirme (6).jpg Gonzales makyaj parçaları bir araya getirme (8).jpg Gonzales makyaj parçaları bir araya getirme (7).jpg Gonzales makyaj parçaları bir araya getirme (10).jpg Gonzales makyaj parçaları bir araya getirme (14).jpg

7.Aşama Kaportaya Ayar Çekilmesi ve Aksaklıkların Giderilmesi Ben parçaları yerine denk geliyor mu diye taktım ama kaporta işi tabiki ayrı bir meziyet ve bu işi benim bulunduğum ile en iyi yapan tabiki Yasin abi. Bu işe kalkışmadan önce hikayenin en başına dönecek olursak Gonzalesin yüzüne değiştirmeye karar verince bu işi uzman biriyle görüşmek için Yasin abinin yanına gittim, fikrimi paylaşınca bana biraz deli gözüyle baksa da sağolsun neler olabileceğini anlattı. Zaten güvendiğim insanlar olmasa bu işe hiç kalkışmazdım Yasin abi de onlardan birisi.
Konumuza dönecek olursak kaporta ayarı ve eksik/sorunlu kalan yerlerin düzeltilmesi için Yasin abinin yanına gittim. Çamurluğun ön bağlantı noktası güzelce ayarladı. Farların yeni bağlantı yerlerini açarak perçin somun sıktı böylece farlarımızın bağlantıları da tamamlandı. Kaporta çizgilerini ayarlayıp boyaya hazır hale getirdi Gonzalesi garaja çektik :)

Gonzales kaporta ayar (5).jpg Gonzales kaporta ayar (8).jpg Gonzales kaporta ayar (7).jpg


8.Aşama Boya İşlemlerinin Yapılması Bu kadar emek vermişken boyanın düzgün bir şekilde yapılması elzemdi sonuçta yapılan işi gösterecek olan son işlem boya. Yapılan işlemlerin her aşamasında gerek teknik destek olsun gerek yedek parça konusunda olsun sorularımı yanıtlayan ve beni destekleyen Muğla Gören Mazda Okan abi @okkko sağolsun Gonzalesi al gel biz boyayalım dedi :)
Düştüm Muğla yollarına Gonzalesi teslim ettim eve döndüm.
Parçaların boyanması esnasında çekilen fotoğraflar,

Gonzales makyaj boya (1).jpg Gonzales makyaj boya (3).jpeg Gonzales makyaj boya (5).jpeg Gonzales makyaj boya (5).jpg

Boya işlemi bitti gelip aracı alabilirsiniz dediler @Domestos Veli abiyle koyulduk yollara. Gonzales yeni yüzüyle bizi karşıladı on an anlatılmaz yaşanır, 6 aylık uğraşın sonucunu görmek paha biçilemez :) Görendeki kaporta boya ustalarımız tertemiz bir iş çıkardılar sağolsunlar.

Gonazles boya sonrası (5).jpg Gonazles boya sonrası (1).jpg Gonazles boya sonrası (3).jpg


9.Aşama Sis Farlarının Revizyonu ve Montajı Sis farlarının bir tanesinin camında alt kısımda çatlak vardı, içlerindeki nikelaj kısımlarında da kararmalar mevcuttu. Camlarını ısı tabancası ile söküp içlerine güzelce zımpara yaptıktan sonra Ankara'da nikelaj yapan bir firmaya gönderdim. Çatlak kısmı yapıştırmak içinde bison marka cam yapıştırıcı kullandım. Metal ayaklarını zımpara yapıp siyaha boyadım. İşlemin konu bağlantısını aşağıya bırakıyorum oradan inceleyebilirsiniz. İşlemlerden bir kaç fotoğraf,

Gonzales sis farı revizyon (14).jpg Gonzales sis farı revizyon (9).jpg Gonzales sis farı revizyon (11).jpg


10.Aşama Spor Yay Uygulaması ve Yan Marşpiyel Eklerinin Geri Takılması- SONUÇ Çamurlukları sökerken marşpiyel eklerini mecburen sökmüştük, ilk yapılan boyası biraz amatör olduğu için hazır sökmüşken tekrar boyatıp kaportaya temas edecek yerlerine kauçuk bant çektim ve güzelce montajını yaptım. Yay uygulaması uzun zamandır aklıma olan bir şeydi 3cm TEİN marka yaylarımızın uygulamasını yaptık, detaylar için konunun bağlantısını aşağıya bırakıyorum.

Tüm işlemler bittikten sonra alınan keyif paha biçilemez, verilen emeğin ete kemiğe bürünmesi gurur verici insanların meraklı bakışları bu "Mazda'nın hangi modeli?" "Daha önce hiç görmedim nereden aldınız?" gibi muhabbetler olunca iyi ki uğraşmışım diyorsunuz. Bu dönüşüm işlemi ile ilgili internette yerli yabancı bu kadar detaylı bir kaynak olmadığı için iğneyle kuyu kazdık ama değdi.
Projede emeği geçen Mazda Ekinci Adem EKİNCİ @Adem Usta, Nergiz Oto Kaporta/AYDIN Yasin DİZDAR, Mazda Gören Otomotiv Okan Gören @okkko sizler olmadan bu proje olmazdı, güzel işler güzel insanlar ile başarılır.

Ön taraftaki makyaj işlemleri 11/2016 - 06/2017 tarihleri arasında yapılmıştır.

Gonzales makyaj sonrası.jpg


Daha fazla fotoğraf için @Domestos Veli abinin çekimini yaptığı galeriye göz atabilirsiniz,

 
Son düzenleme:

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Sürükleyici roman tadında bir anlattım, zevkle okudum. Cesaretin ve yaptıkların için tebrikler Oğuzhan, destek olup emek veren herkese de ayrıca teşekkürler. Gonzi bizim evlat gibi, resmen elimizde büyüdü :) Hala şu Protage 5 duruşu çoğu yeni modelden daha çekici, çok güzel çok özel bir araç.
 

Celal Özer

Sessiz
Mesajlar
25
Konum
Gaziantep
Araç Markası
1999 Mazda 323f 1.8 BJ
Araç Renk ve Tip
Kahverengi Hatchback
:harika:nazarlardan saklasın. Emekleriniz için teşekkürler. Elinize sağlık.
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #6
Sürükleyici roman tadında bir anlattım, zevkle okudum. Cesaretin ve yaptıkların için tebrikler Oğuzhan, destek olup emek veren herkese de ayrıca teşekkürler. Gonzi bizim evlat gibi, resmen elimizde büyüdü :) Hala şu Protage 5 duruşu çoğu yeni modelden daha çekici, çok güzel çok özel bir araç.
Gonzales ile vedalaşmak zorunda kalmasam daha güzel olacaktı abi, sıra motora gelmişti :) nasip...
Protege5 tasarımı gerçekten o yılların ötesinde çizgilere sahip.
 

Üst Alt