Mazda 323 BG (1989-94) Marş Basıyor Ama Motor Çalışmıyor

Araç Markası
1991 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
Selamünaleyküm arkadaşlar, herkese hayırlı bayramlar.
Bende 91 model 323 var, BG kasa. Zamanında çok üzerine düşerdim, burada da çok paylaşımım olmuştu sağını solunu toparlamak üzerine. Ama zamanla işe güce ve bazı şahsi süreçlere ağırlık vermek durumunda kaldım...

2 gün önce Ankara-Bursa ve peşinden dün Bursa-İstanbul yolculuğunun ardından, bugün bir türlü motor çalışmıyor. Marş motoru dönüyor, sıkıntı yok ama sanırım yakıt veya ateşleme sistemiyle ilgili bir sıkıntısı var. Depo dolu, orta halli bir rampada önü yukarı doğru park halindeyim. Bayram günü ortada kaldım, ne yapsam bilemedim. Birkaç ay önce karbüratör komple elden geçmişti, öncesinde yine böyle yokuş başlarında durakladığımda/yavaşladığımda istop ediyordu falan. Ama sonrasında bir problem olmamıştı. Şehir içi ve dışı onbinlerce KM yaptım araçla, hiç yolda bırakmamıştı. Pazar günü de Ankara'ya dönmem lazım, 2 hafta sonra düğünüm var inşallah. Yardımcı olabilecek, belki kendi kendime bir çözüm için yönlendirebilecek arkadaşların desteğine ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.

Ekim 2025 sonundaki 10 bin bakımında bujiler değişmişti. Sıkıntının ateşlemede değil de benzinde olabileceğini düşünerek hortumları falan inceledim ama hangisi nereden geliyor nereye gidiyor pek bir şey anlamadım.

BG kasanın kronik ateşleme modülü arızası oluyormuş sanırım. Orayı teyit veya ekarte etmek için yapabileceğim bir şey var mı?

Ekli dosyalar

• IMG20260320150429.jpg
    IMG20260320150429.jpg
    311.8 KB · Görüntüleme: 12
  • IMG20260320150425.jpg
    IMG20260320150425.jpg
    273.4 KB · Görüntüleme: 12
  • IMG20260320150427.jpg
    IMG20260320150427.jpg
    305.5 KB · Görüntüleme: 12
  • IMG20260320150435.jpg
    IMG20260320150435.jpg
    216 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG20260320150438.jpg
    IMG20260320150438.jpg
    276.3 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG20260320150442.jpg
    IMG20260320150442.jpg
    356.5 KB · Görüntüleme: 12

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Araç Markası
2001 Opel Astra G
Araç Renk ve Tip
Gri Sedan
Geçmiş olsun, lpg varsa onunla çalıştırmayı denedin mi?

Kronik sorun olarak ateşleme modül sorunu oluyor evet

Bayramda usta parça sorunu da var Allah kolaylık versin.

Araç Markası
1991 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
Geçmiş olsun, lpg varsa onunla çalıştırmayı denedin mi?

Kronik sorun olarak ateşleme modül sorunu oluyor evet

Bayramda usta parça sorunu da var Allah kolaylık versin.
LPG vakti zamanında varmış ama sökülmüş. Beni karbüratörcülere düşüren de o oldu. Ama en son Ankara'da Ali Usta komple elden geçirmişti, 1 yıl da garanti verdi, vidalara boya sürdü, elletme kimseye dedi falan :)

Araç Markası
1991 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
Buji kablolarını söküp tornavidayla şaseye yaklaştırınca çok sönük turuncu kıvılcım görülüyor. Yapay zekaya göre bu ateşleme bobini veya modülündeki hasara işaret ediyormuş. Doğru mu?

Araç Markası
1999 Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Gri Sedan
Abi benim benzin pompası bozulmuştu. Bozulmaya çok yakın marşı aldıktan sonra hemen stop etmeler yaşanıyodu. Önü yokuş yukarı park ettiğimde nerdeyse çalışmıyodu. Neyse sende de buna benzer durumlar olduysa pompa olma ihtimali olabilir. Benim araç LPG li diye çok üstüne düşmemiştim. Galiba elektrikçide Broadway rni pompası taktılar bozulunca. Çalıştırıp gaza geçiriyor, o da bana yetiyor.

Araç Markası
1991 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
Abi benim benzin pompası bozulmuştu. Bozulmaya çok yakın marşı aldıktan sonra hemen stop etmeler yaşanıyodu. Önü yokuş yukarı park ettiğimde nerdeyse çalışmıyodu. Neyse sende de buna benzer durumlar olduysa pompa olma ihtimali olabilir. Benim araç LPG li diye çok üstüne düşmemiştim. Galiba elektrikçide Broadway rni pompası taktılar bozulunca. Çalıştırıp gaza geçiriyor, o da bana yetiyor.
Eyvallah. Bunların pompaları depoda mı, motor-göğüs arasındaki bölümde mi? İnternetteki kılavuzlar hep enjeksiyonlu modeller için, bir türlü net bilgi bulamıyorum. Haynes kılavuzuna bakıp teşhis yapayım dedim, arabanın diagnostic konektöründe yakıt pompası pini yok. Kapağın altındaki pin diyagramında yerini gösteren işaret var ama. Adamlar zamanında Türkiye'ye en boş paketi mi göndermişler nedir anlamadım.

Araç Markası
1999 Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Gri Sedan
Abi benimki enjeksiyonlu ve depoda. Karbüratörlülerde nasıl oluyor bilmiyorum. Ama 626'da arka koltuğu sökmesi kolay kaldırınca geliyo hatta. Sizinki de çok zor değildir diye düşünüyorum. İstersen arka koltuğu sök ve bakıver.

Araç Markası
1991 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
Abi benimki enjeksiyonlu ve depoda. Karbüratörlülerde nasıl oluyor bilmiyorum. Ama 626'da arka koltuğu sökmesi kolay kaldırınca geliyo hatta. Sizinki de çok zor değildir diye düşünüyorum. İstersen arka koltuğu sök ve bakıver.
Teşekkür ederim. Deponun oradaki kapağı söktüm baktım, 2 hortum bir de konnektör var. Konnektörü sökemedim. Sanırım depo sensörü o sadece. Pazartesi bir usta bakacak inşallah.

Araç Markası
1999 Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Gri Sedan
Teşekkür ederim. Deponun oradaki kapağı söktüm baktım, 2 hortum bir de konnektör var. Konnektörü sökemedim. Sanırım depo sensörü o sadece. Pazartesi bir usta bakacak inşallah.
Abi yok o iki hortum birisi gidiş birisi dönüş hortumu benzinin fazlası birinden dönüyor. Konnektör pompaya elektrik veriyor. Kontağı açtığında orda bi vızıltı duyman lazım bu arada. Benzin pompasının sesi o.

1998model 626

Katılımcı
Araç Markası
1998 Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Beyaz Hb
Benim 6.26 da da marş tık diyo kalıyordu. Marş dinamosunun Kömürü bitmiş verdik çekiciye gönderdik sanayiye ptesi usta bakcak.

Araç Markası
1991 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
Yeni bir detay geldi aklıma. Son birkaç gündür teybi auxla kullanırken, motor devriye birlikte şiddeti artan inanılmaz bir cızırtı yapıyordu. Toprak hattı arızalı gibi. Radyo dinlerken sıkıntı yok. Bu bana olayın elektriksel bir şey olduğunu düşündürüyor. Yarın öbür gün anlarız artık. Eğer buradan çıkarsa, o cızırtıyı da bir semptom veya uyarı sinyali olarak yazarız :)

Araç Markası
1999 Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Gri Sedan
Abi elektrik işinden çok anlamam maalesef ya. Yavaş yavaş kendimi geliştirmeye çalışıyorum da hala çok muallakta. Toprak arızasına dair bi fikrim yok. Ama sonucu merak ettim . Bize de bildirmeyi unutma.

Araç Markası
1991 Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
Distribütör kapağı, tevzi makarası, bujiler ve buji kabloları değişecekmiş. Ateşleme sistemindeki bir parça kaçak yapıyormuş söylediğine göre, marşa basınca elektrik çarpmış falan. Avrupa yakasında güvenilir usta/servis önerebilecek var mı?

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Araç Markası
2001 Opel Astra G
Araç Renk ve Tip
Gri Sedan
Distribütör kapağı, tevzi makarası, bujiler ve buji kabloları değişecekmiş. Ateşleme sistemindeki bir parça kaçak yapıyormuş söylediğine göre, marşa basınca elektrik çarpmış falan. Avrupa yakasında güvenilir usta/servis önerebilecek var mı?
www.mazdaekinci.com

Adem Usta'mı tavsiye ederim.

Üst Alt