Mazda 626 GF (1997-02) Manuel Şanzımana ATF Yağ Koyma Paradoksu

Mesajlar
2,400
Konum
Yalova-Armutlu
Araç Markası
2009 Mazda 3 Touring
Araç Renk ve Tip
Sedan - Gri Şimşek
Merhaba arkadaşlar, başlıktan da anlaşılacağı üzere konumuz manuel şanzımana ATF yağ kullanımı.

Takip edebildiğim kadarıyla daha önce özellikle @Bayraktar Hamdi abinin konularında geçen bu konu, genel olarak pek kabul görmese de, bunu uygulayan ustaların varlığı ve bu kullanım sürecinde sırf ATF yağ sebebiyle işleyişi bozulan bir manuel şanzıman örneğinin de ortada olmaması gibi sebeplerle gizemini korumaya devam ediyor (Hamdi abinin eski araçtaki şanzıman uğultusunun bu sebepten olduğu kesinleşmemişti diye biliyorum).

Konu üzerinde yeterden fazla teknik bilgiye sahip değilim ancak genel olarak manuel şanzımanlar için kullanılan 75w 90 yağların ATF'lere göre daha kalın bir film tabakası oluştururak sürtünmeye engel teşkil ettiğini söyleyebiliriz. ATF'ler ise kullanım amacına uygun olarak otomatik şanzımanlarda dişliler arasındaki geçişleri rahatlatacak şekilde ince bir yoğunluğa sahip. Ancak manuel şanzımanlarda ATF kullanımı iş bilen ustalar tarafından uygulansa da çoğu arkadaş bunu araçları üreten mühendislerin uygun gördüğü değerler dışına çıkmak olarak değerlendiriyor. Benim bu konuyu açmaktaki maksadım da tam olarak bundan sonra baş gösteriyor...

Aracımın dış aks körüğü değişimi sırasında eksilen şanzıman yağına ekleme yapılmıştı. Ancak mevcutta 75W 90 var iken eklenen viskozite 80w 90 idi. İki farklı yağın katıştırılması ile birbirlerinin bileşiklerine zarar verebileceği hep aklımdaydı ve fırsatı bulunca şanzıman yağını komple değiştirmeyi düşünüyordum. Özellikle son bir aydır havaların soğumasıyla vites geçişlerinde bir zorluk hissetmeye başlayınca da bu süreci öne almaya karar verdim. Yukarıda bahsettiğim konuları takip etmiş olduğumdan inceliği ile kolay vites geçişi sağlamasına rağmen ATF'yi elemiş ve mevcut yağ seçeneklerinden Mobil 75w 90 yağı sepete atmıştım bile. Ancak "şu kılavuza da bir göz gezdireyim" dediğim an işler değişmeye başladı. Çünkü benim aracın kullanım kılavuzunda manuel şanzıman yağı "ATF M, III veya Dexron II" olarak geçmekteydi.

Biraz şaşırdıktan sonra forumda daha önce paylaşılan diğer kılavuzları incelemeye başladım. @oğuzhan ve @By_Nisay 'ın paylaştığı kılavuzlarda "Any temperature API Service GL-4 or GL-5 (SAE 75W-90" olarak geçen (sf. 242/205) uygun yağ değerleri @hagakure Naim abinin paylaştığı kılavuzda "düz şanzıman yağı ATF M, III veya Dexron II" olarak geçmekte (sf. 263). Aynen benim kılavuzda olduğu gibi. Zaten büyük ihtimalle de aynı basım kılavuzlar bunlar.

Kuzey Amerika Mazda
40068

Hollanda Mazda
40066

Mazda Türkiye

40067

Kendi aracımın kılavuzu ve Naim abinin paylaştığı kılavuz Mazda'nın Türkiye'de sattığı araçlar için hazırlattığı kılavuz iken Oğuzhan ve By_Nisay'ın paylaştığı kılavuzlar yurtdışı araçlar için üretilen kılavuzlar (Oğuzhan'ın paylaştığı kılavuz Kuzey Amerika Mazda; By_Nisay'ın paylaştığı ise Hollanda basımı). Herkesin malumu olduğu üzere otomobil markaları farklı pazarlar için farklı özelliklerle donattıkları modeller sunabiliyorlar. Şu an karşı karşıya olduğumuz mesele motor ve şanzıman gibi pazar farkına rağmen pek oynanmayacağı düşünülen daha genel mecralar olsa da yine de farklı özelliklerde üretilmiş olmayacak parçalar değiller. Türkiye şartlarına göre Mazda Türkiye veya Mazda'nın genel merkezi bu coğrafyanın insanının elinden geçecek bu şanzımanlar için özellikle ATF yağ kullanılmasını önermiş olabilirler.

Velhasılı bu konuda farklı uygulamalar yapan ve bilgi-tecrübelerine güvendiğimiz ustaları geçtik en yetkili bilgi kaynağı sayılan kılavuzlar da bile çelişki varken Türkiye'de bu model kullananların yapması gereken "doğru" hareket ne olmalı, hangi yağ olmalıdır..? sorusu akılların en çetrefilli yerini meşgul etmiş durumda!

Bu konu bu noktadan sonra sanıyorumki isteyen istediği bilgiye göre hareket edeceğinden herkesin kendi inisiyatifine kalacaktır. Ben ise aracımda havaların soğumasıyla birlikte başlayan vites geçişlerindeki zorlanmalara karşın Liqiu Molly ATF III denemeye karar verdim. Kendi açıklamasında manuel şanzımanları da kapsadığı yazılan bu yağa bakalım şanzımanımız nasıl bir cevap verecek. Ayrıca yine son dönemde hareket halinde değilken vitesi boştan 2. ve 4. viteslere attığımda gelen "lok lok" sesinin de akıbeti bu yağ değişimi kendini belli edecektir.

Yağ değişiminden sonra tecrübelerimi aktarmaya devam ederim bu konuda.
 

Bayraktar

Doğayı Sev Xedos'u Öp!
Yönetici
Moderatör
Mesajlar
4,955
Konum
İzmir
Araç Markası
Xedos 9
Böyle bir ikilem için yeni bir konu açmak, fikirlerin kıyılarda köşelerde kalmaması adına güzel bir seçim olmuş. ;)

Ben kendi adıma düşündüklerimi hemen aktarayım: Daha önce sahip olduğum iki manuel vites guzuma da ustalar ATF koymuşlardı. Önerilen yağlar da kitapçıkta 75w-90 ve 80w-90'dı tabi. Yine bir ara forumda bu konu tartışılırken, bu ikilemle ilgili farklı düşünceler hemen hemen aynı oranda olunca internet ortamında epey bir araştırmıştım. Bazı markaların servisleri de dahil manuel şanzımana ATF koyduklarını öğrendim. BYağ değişimi yapan kişilerin bir çoğu da ATF tercih etmiş. Bunun yanında 3 farklı ustaya da sorduğumda "biz de ATF" koyuyoruz dediler. Kendi ustam da yıllarca bunu böyle uygulamış ve şimdiye kadar bir problem yaşamamışlar, kaldı ki problem yaşasalardı; şanzıman problemleri büyük çapta olacağından dolayı böyle bir riske girmezlerdi.
Bu arada 626'lardaki uğultu sesinin de yağ ile ilgili olmayıp araçların belirli bir kullanımından sonra 1. ve 2. viteste kendini gösteren kronik bir olay olduğunu öğrendim yine iki farklı ustadan.
ATF'nin avantajları ve kullanım tercihi daha akışkan olduğundan dolayı soğukta da rahat vites geçişleri sağlamasıymış. Sıcak durumda ise yine dişlileri koruyamayacak kadar formunu kaybettiğini düşünmüyorum ki otomatik vitesli araçlarda da aynı sıcaklıklarda şanzıman içini koruyabiliyor haliyle. Burada her araçta var mıdır bilmiyorum ama otomatik şanzımanlı araçlarda yağ soğutucunun olması da yağı koruyan bir unsur tabi. Bu bir etkense manual viteslerde tercih etmemek de gerekebilir, her araçta soğutucu yoksa şayet "otomatiği koruyabilen bir yağ neden manual şanzımanı koruyamasın?" sorusu da rahatlıkla sorulabilir?
Ben iki aracımda da ATF kullandım ve 2-3 sene gibi bir zamanda herhangi bir sıkıntı yaşamadım özetle. 8-10 yıl gibi daha uzun vadede bir sorun yaratır mı diye düşünürsek de burada ustaların bununla ilgili kötü bir tecrübesinin olmadığı cevabı bizi rahatlatır. 15-20 yıl gibi daha uzun zaman sonra ne olacağı belli olmaz tabi? Orasını da Allah bilir. ;)
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,898
Konum
Mudanya
Güzel bir araştırma ve konu olmuş Selçuk hocam. Hamdi'nin tecrübeleri de şuan bu konuya en sıcak örnek sanırım.

Ben hala dişli yağı kullanılması gerektiğini düşünüyorum bu konuda. Yalnız araştırdığın kaynakların farklı olmasını göze aldığımda Skyactiv Mazda'ların manuel şanzımanında ne öneriliyor merak ettim, BM/BN sahibi bir üyemizden ricam bu konuda bir bilgi paylaşımı yapması.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,833
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Bu konuda benim güvendiğim üç nokta var, yıllar yılı manuel şanzımana, atf koyan ustaların varlığı ve kayda değer bir sorunun çıkmamış olması ile Hamdi ve Can gibi atf'yi tecrübe edinmiş arkadaşların varlığıdır...

Konu için teşekkürler Selçuk hocam. Tecrübelerini bekliyoruz. :)
 

ALPEREN58

•°•°• Mehmet •°•°•
Mesajlar
2,862
Konum
Sivas
Araç Markası
1998 Renault Scenic
Araç Renk ve Tip
Mavi
Anlaşılan Selçuk Hocam, ustaların "Manuyelde yaa daaağışimi olmaz" cümlesiyle ikna olmamış:) Ben geçmiş yıllarda 626'da Mobilin ATF'sini kullanmıştım diye hatırlıyorum. Herhangi bir şekilde olumlu ya da olumsuz bir etkisini görmemiştim.
 

emrullahberat46

emrullahcam@gmail.com
Mesajlar
874
Konum
Kahramanmaraş-Göksun
Araç Markası
2006 Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Gri-Sedan
Bu mevzuya @emrullahberat46 hocada kafa yormuştu. Değişim neyle yaptı bilmiyorum, etiketi görünce tecrübesini yazar sanırım. Aracı makyajlı kasa GF 626...
Evet doğrudur ben geçen yıl bu zamanlar İzmir'deki Mazda ustası Cihangir ustanın tavsiyesi üzerine aracıma atf2 yağ koydum.Yağ Antep serviste koyuldu.Koyan usta benim bu işleri araştırıp yaptığımı bildiği için hiç sorgulamadı.Ama genellikle ustalar düz mantık olduğundan bunu bu araca koyarsan şanzımanı eline alırsın derler.
Ben koyalı yaklaşık bir yıl oldu.Hiçbir sıkıntı yok.İlk koyduğumuz zaman vites geçişleri çok rahat olmuştu ama zamanla bir miktar geri sertleşti.Ayrıca benim tavsiyem ile kardeşim de 2000 Nissan Primera aracına aynı yağı koydu onda da bir sıkıntı yok.
Saygılarımla...
 

major35

__/ Hasan \__
Mesajlar
1,378
Konum
İzmir
Araç Markası
Mazda 323 1.8
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Konu yerinde olmuş hocam daha bende bu konuda kafa karışıklığı yaşamıştım. Aslında klavuzda değerler farklı iken ustaların Atf tercihleri farklı bir seçenekti. Daha önceki aracımada ve bu aracımdada ATF olarak kullandın önceki aracımla beraber 5 yıldır kullanıyorum. Gayet memnunum geçişler tatmin edici, inş sizde memnun kalırsınız
 
Mesajlar
2,400
Konum
Yalova-Armutlu
Araç Markası
2009 Mazda 3 Touring
Araç Renk ve Tip
Sedan - Gri Şimşek
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #10
Yağı değiştireli iki aya yakın zaman geçti. Değişim sonrası sonuç itibari ile herkesin malumu olan durumu yaşıyorum "vites geçişlerindeki rahatlama". Özellikle eski yağın, havaların soğumasıyla vites geçişlerinde la havle çektiren güçlüğünden sonra bu rahatlık bariz belli etti kendisini. Eskiden 20-30 ile giderken bile 2 vitese düşüremediğim araç şimdi senkromecin dişlileri durdurması için birkaç saniye bekleyince 60-65'te bile rahatlıkla 2. vitese geçebiliyor. Ancak @emrullahberat46 hocanın belirttiği üzere bu rahatlık bir süre sonra geçecek mi onu da kullanarak test edeceğiz.

Değişimi yaptırmak istediğim ustaya meseleyi ilk anlattığımda bıyık altından bir gülüşle "pişman olursun" demişti. Ben de ustam raat ol, benim aradığım cevap da bu zaten, ATF ile şanzıman dağıtılır mı dağıtılmaz mı'yı görmek deyince artık iş icraata gelmişti. :)

42252

Araç şoför tarafından krikoyla kaldırılarak yağı boşaltıldı. İçinden çıkanın rengi çok kötü değildi ancak usta garip bir kokusu var ve miktar olarak da çok az yağ varmış dedi. Göz hesabıma göre de 2 lt ya vardı ya yoktu atık kovasında.

4224942250

3 litre Liqui Moly ATF III yağı iştahla içti susamış şanzıman. (Araç kılavuza göre maks. 2,7 lt şanzıman yağı alması gerekiyorken bizim ustalar aracı tek taraftan kaldırdıkları için olsa gerek 3 lt'nin tamamını aldı.)

42251 42253


Bundan sonrası konunun açılma sebebi olan paradoks hakkındadır...

Ben olayın daha çok "olması gereken nedir" kısmında olduğum için yağı alıp bagaja attıktan sonra da epey döküman aradım, yorum okudum nette. Yani mesele 'yağ sattırabilmek için çeşitli yağlar mı, yoksa birbirinin yerini katiyyen dolduramayacak olan ayrı ayrı yağlar mı?' sorunsalıydı... Farklı zamanlarda farklı kişilerin araçlarına ATF koymalarına rağmen sırf bu sebeple dağılan bir şanzımanın olmayışı da bu sorunun "en basit" cevabıdır bana göre. Ancak bu cevap basitliği itibari ile meseleyi noktalayamıyor, şöyle bir soruyu ortaya çıkarıyor: "Eğer ATF manuel şanzımana yeterli yağlama yapamıyorsa uzunca bir sürede aşınma ne durumda olacaktır?" Bu sorunun ise net bir cevabı yok.

Bu soruya da cevap mahiyetinde şöyle bir yöntem denenebilir, araç 3-4 yıl ATF ile kullanıldıktan sonra mıknatıslı şanzıman yağ tapasında birikmiş aşınan metal parçacıklarına bakılarak aşınmanın durumu hakkında az çok fikir üretilip, şanzımanın tepkileri, vites geçişleri ile de bu fikir sentezlenip paradoksun çözümüne en yakın bilgiye ulaşılabilir. :harika:


Opel ve Renault başta olmak üzere bazı markalar yetkili servislerinde bile manuel şanzımanlara ATF koymuşlar uzunca süre. Opel forumunda baya tartışılan bir konu olmuş. Bilinçli kullanıcılar yabancı forumlardan araştırıp Ep 80 diye bir yağdan bahsetmelerine rağmen servisler bunların yağı bu deyip koymuşlar ATF'yi. Bu durumu da şöyle anlatıyorlarki fabrikasyon yağ boşaltılırken renginin kırmızılığından servis bunu ATF'ye benzetmiş ve şikayetler General Motors'a gidesiye kadar servisler bu yağı kullanmaktan vazgeçmemişler. GM'tan kesin cevap gelince de servislere bildirim yapılmış ve daha sonra ATF yerine EP 80 dedikleri yağı koymaya başlamışlar. (Belki de "he bu EP 80" dediler ama yine dayadılar ATF'yi, rengi aynı olduğu için kimse bir şey anlamadı.)

Ayrıca yine Opel kullanıcılarının belirttiklerine göre araç kılavuzunda şanzıman yağının -otomatik manuel farketmeksizin- ömürlük olduğu da yazılıymış (Ben bir kaç tane kılavuzu inceledim ama yağ değişim periyodunu göremedim). Eksiltme oldukça tamamlama yoluna gidiliyormuş. Uzun yıllar değişmeyen şanzıman yağı 150bin kmlerden sonra değişince de şanzımanlarda ötme-vuruntu gibi sorunlar baş gösteriyormuş.

Buradan şu sonuca ulaşıyorumki şanzıman yağının ömürlük olduğunu iddia edip uygulayan ve otomatik-manuel farketmeksizin her şanzımana ATF koyan bir yetkili servis zihniyetine rağmen araçlar 150-200bin km'leri görünceye kadar hiçbir sorun yaşamamışlar (normal kullanımları varsayarak), ötme, vuruntu veya otomatik vitesteki geçiş anormalliklerinin de sebebi de ATF'den çok, uzunca süre değiştirilmeyen şanzıman yağları olmuş. Bir usta otomatik şanzımanlarda uzunca bir süre değiştirilmeyen yağın değişiminden sonraki sorunları şöyle cevaplamış: "yağ uzun zaman kullanıldığı için şanzıman içinde kalınlaşır ve bir takım boşlukları doldurur, yeni koyduğumuz yağ içindeki yağdan daha ince olacağı için problemle karşılaşma riskimiz çok yüksek olur." Yani ATF meselesinden daha önemli olan yağı periyodundan çok daha fazla kullanmamak...

Bu araştırmaların yanında beni en çok etkileyen cevap ise bir Mazda yetkili servisine meseleyi sorduğumda aldığım "ilk" cevaptı. Teknik servis personeline durumu anlatıp "kılavuzumuzda bile ATF yazıyor ancak diğer kılavuzlarla karşılaştırınca tutarsızlık çıkıyor, farklı usta ve kullanıcılar manuel şanzımanlara ATF koyuyorlarmış, siz ne diyorsunuz bu konuda" diye sorunca verilen ilk cevap "biz de servise gelen araçlara otomatik ve manuel farketmeksizin ATF koyuyoruz, hatta şimdide CX3'ün yağını değiştiriyoruz" dedi. Ben tabii o an şok. Ayrıca aradığını bulmanın sevinciyle 32 dişimi göstermesem de sırıtıyordum içten içe :) Beyefendi emin misiniz peki, bakın bu cevabı bekleyen başta ben olmak üzere çok insan var, forumlarda konuşuyoruz bu meseleyi değince de "ben en iyisi uygun bir vakitte netleştireyim bu yağ konusunu" deyip kılavuza bakmak için telefonu kapattık. Daha sonra ise Whatsapp üzerinden "75w80 kullanılmalı" diye bir cevap verildi konuya.

Konunun bağlayıcı olması sanırım teknik personelin verdiği cevabı kılavuza göre güncellemesine sebep olmuştu. Ancak ben buradan şöyle bir sonuca eriştim ki kendi kullandığımız markanın yetkili servisinde bile kafaların bir yerlerinde "manuellere de ATF koyuyoruz" bilgisi varsa ve bu sebeple şanzımanlar şöyle 50-100bin km kullanımlarda bile arıza çıkarmıyorsa manuel şanzımana ATF koymak sorunsalı 'vahamet' seviyesinde değildir. Tabiki kılavuza uymak genelgeçer görüşe göre en doğrusudur, buna karşı çıktığım falan yok ancak ATF deyince "şanzımanı eline alırsın" cevaplarına karşı yine "alışılmışa meydan okuyabilmek" için sonu hazin bir maceraya atılmıyoruz demektir.

Liqui Moly ATF III'ün açıklamasındaki şu ibareyle de araştırma metnimi sonlandırayım:
“Her türlü araçlarda otomatik ve düz şanzımanlarda, direksiyon hidroliklerinde ve aktarma organlarında kullanılır.“
 

Ekli dosyalar

  • CX3 kitapçık.JPG
    CX3 kitapçık.JPG
    61.3 KB · Görüntüleme: 84

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,833
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Yağı değiştireli iki aya yakın zaman geçti. Değişim sonrası sonuç itibari ile herkesin malumu olan durumu yaşıyorum "vites geçişlerindeki rahatlama". Özellikle eski yağın, havaların soğumasıyla vites geçişlerinde la havle çektiren güçlüğünden sonra bu rahatlık bariz belli etti kendisini. Eskiden 20-30 ile giderken bile 2 vitese düşüremediğim araç şimdi senkromecin dişlileri durdurması için birkaç saniye bekleyince 60-65'te bile rahatlıkla 2. vitese geçebiliyor. Ancak @emrullahberat46 hocanın belirttiği üzere bu rahatlık bir süre sonra geçecek mi onu da kullanarak test edeceğiz.

Değişimi yaptırmak istediğim ustaya meseleyi ilk anlattığımda bıyık altından bir gülüşle "pişman olursun" demişti. Ben de ustam raat ol, benim aradığım cevap da bu zaten, ATF ile şanzıman dağıtılır mı dağıtılmaz mı'yı görmek deyince artık iş icraata gelmişti. :)

Ekli dosyayı görüntüle 42252

Araç şoför tarafından krikoyla kaldırılarak yağı boşaltıldı. İçinden çıkanın rengi çok kötü değildi ancak usta garip bir kokusu var ve miktar olarak da çok az yağ varmış dedi. Göz hesabıma göre de 2 lt ya vardı ya yoktu atık kovasında.

Ekli dosyayı görüntüle 42249Ekli dosyayı görüntüle 42250

3 litre Liqui Moly ATF III yağı iştahla içti susamış şanzıman. (Araç kılavuza göre maks. 2,7 lt şanzıman yağı alması gerekiyorken bizim ustalar aracı tek taraftan kaldırdıkları için olsa gerek 3 lt'nin tamamını aldı.)

Ekli dosyayı görüntüle 42251Ekli dosyayı görüntüle 42253


Bundan sonrası konunun açılma sebebi olan paradoks hakkındadır...

Ben olayın daha çok "olması gereken nedir" kısmında olduğum için yağı alıp bagaja attıktan sonra da epey döküman aradım, yorum okudum nette. Yani mesele 'yağ sattırabilmek için çeşitli yağlar mı, yoksa birbirinin yerini katiyyen dolduramayacak olan ayrı ayrı yağlar mı?' sorunsalıydı... Farklı zamanlarda farklı kişilerin araçlarına ATF koymalarına rağmen sırf bu sebeple dağılan bir şanzımanın olmayışı da bu sorunun "en basit" cevabıdır bana göre. Ancak bu cevap basitliği itibari ile meseleyi noktalayamıyor, şöyle bir soruyu ortaya çıkarıyor: "Eğer ATF manuel şanzımana yeterli yağlama yapamıyorsa uzunca bir sürede aşınma ne durumda olacaktır?" Bu sorunun ise net bir cevabı yok.

Bu soruya da cevap mahiyetinde şöyle bir yöntem denenebilir, araç 3-4 yıl ATF ile kullanıldıktan sonra mıknatıslı şanzıman yağ tapasında birikmiş aşınan metal parçacıklarına bakılarak aşınmanın durumu hakkında az çok fikir üretilip, şanzımanın tepkileri, vites geçişleri ile de bu fikir sentezlenip paradoksun çözümüne en yakın bilgiye ulaşılabilir. :harika:


Opel ve Renault başta olmak üzere bazı markalar yetkili servislerinde bile manuel şanzımanlara ATF koymuşlar uzunca süre. Opel forumunda baya tartışılan bir konu olmuş. Bilinçli kullanıcılar yabancı forumlardan araştırıp Ep 80 diye bir yağdan bahsetmelerine rağmen servisler bunların yağı bu deyip koymuşlar ATF'yi. Bu durumu da şöyle anlatıyorlarki fabrikasyon yağ boşaltılırken renginin kırmızılığından servis bunu ATF'ye benzetmiş ve şikayetler General Motors'a gidesiye kadar servisler bu yağı kullanmaktan vazgeçmemişler. GM'tan kesin cevap gelince de servislere bildirim yapılmış ve daha sonra ATF yerine EP 80 dedikleri yağı koymaya başlamışlar. (Belki de "he bu EP 80" dediler ama yine dayadılar ATF'yi, rengi aynı olduğu için kimse bir şey anlamadı.)

Ayrıca yine Opel kullanıcılarının belirttiklerine göre araç kılavuzunda şanzıman yağının -otomatik manuel farketmeksizin- ömürlük olduğu da yazılıymış (Ben bir kaç tane kılavuzu inceledim ama yağ değişim periyodunu göremedim). Eksiltme oldukça tamamlama yoluna gidiliyormuş. Uzun yıllar değişmeyen şanzıman yağı 150bin kmlerden sonra değişince de şanzımanlarda ötme-vuruntu gibi sorunlar baş gösteriyormuş.

Buradan şu sonuca ulaşıyorumki şanzıman yağının ömürlük olduğunu iddia edip uygulayan ve otomatik-manuel farketmeksizin her şanzımana ATF koyan bir yetkili servis zihniyetine rağmen araçlar 150-200bin km'leri görünceye kadar hiçbir sorun yaşamamışlar (normal kullanımları varsayarak), ötme, vuruntu veya otomatik vitesteki geçiş anormalliklerinin de sebebi de ATF'den çok, uzunca süre değiştirilmeyen şanzıman yağları olmuş. Bir usta otomatik şanzımanlarda uzunca bir süre değiştirilmeyen yağın değişiminden sonraki sorunları şöyle cevaplamış: "yağ uzun zaman kullanıldığı için şanzıman içinde kalınlaşır ve bir takım boşlukları doldurur, yeni koyduğumuz yağ içindeki yağdan daha ince olacağı için problemle karşılaşma riskimiz çok yüksek olur." Yani ATF meselesinden daha önemli olan yağı periyodundan çok daha fazla kullanmamak...

Bu araştırmaların yanında beni en çok etkileyen cevap ise bir Mazda yetkili servisine meseleyi sorduğumda aldığım "ilk" cevaptı. Teknik servis personeline durumu anlatıp "kılavuzumuzda bile ATF yazıyor ancak diğer kılavuzlarla karşılaştırınca tutarsızlık çıkıyor, farklı usta ve kullanıcılar manuel şanzımanlara ATF koyuyorlarmış, siz ne diyorsunuz bu konuda" diye sorunca verilen ilk cevap "biz de servise gelen araçlara otomatik ve manuel farketmeksizin ATF koyuyoruz, hatta şimdide CX3'ün yağını değiştiriyoruz" dedi. Ben tabii o an şok. Ayrıca aradığını bulmanın sevinciyle 32 dişimi göstermesem de sırıtıyordum içten içe :) Beyefendi emin misiniz peki, bakın bu cevabı bekleyen başta ben olmak üzere çok insan var, forumlarda konuşuyoruz bu meseleyi değince de "ben en iyisi uygun bir vakitte netleştireyim bu yağ konusunu" deyip kılavuza bakmak için telefonu kapattık. Daha sonra ise Whatsapp üzerinden "75w80 kullanılmalı" diye bir cevap verildi konuya.

Konunun bağlayıcı olması sanırım teknik personelin verdiği cevabı kılavuza göre güncellemesine sebep olmuştu. Ancak ben buradan şöyle bir sonuca eriştim ki kendi kullandığımız markanın yetkili servisinde bile kafaların bir yerlerinde "manuellere de ATF koyuyoruz" bilgisi varsa ve bu sebeple şanzımanlar şöyle 50-100bin km kullanımlarda bile arıza çıkarmıyorsa manuel şanzımana ATF koymak sorunsalı 'vahamet' seviyesinde değildir. Tabiki kılavuza uymak genelgeçer görüşe göre en doğrusudur, buna karşı çıktığım falan yok ancak ATF deyince "şanzımanı eline alırsın" cevaplarına karşı yine "alışılmışa meydan okuyabilmek" için sonu hazin bir maceraya atılmıyoruz demektir.

Liqui Moly ATF III'ün açıklamasındaki şu ibareyle de araştırma metnimi sonlandırayım:
“Her türlü araçlarda otomatik ve düz şanzımanlarda, direksiyon hidroliklerinde ve aktarma organlarında kullanılır.“
Benim için fazlasıyla aydınlatıcı oldu hocam, ellerine sağlık...


Yerinde olsam bu katkıyı da eklerdim hocam. ;)
 

emrullahberat46

emrullahcam@gmail.com
Mesajlar
874
Konum
Kahramanmaraş-Göksun
Araç Markası
2006 Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Gri-Sedan
Yağı değiştireli iki aya yakın zaman geçti. Değişim sonrası sonuç itibari ile herkesin malumu olan durumu yaşıyorum "vites geçişlerindeki rahatlama". Özellikle eski yağın, havaların soğumasıyla vites geçişlerinde la havle çektiren güçlüğünden sonra bu rahatlık bariz belli etti kendisini. Eskiden 20-30 ile giderken bile 2 vitese düşüremediğim araç şimdi senkromecin dişlileri durdurması için birkaç saniye bekleyince 60-65'te bile rahatlıkla 2. vitese geçebiliyor. Ancak @emrullahberat46 hocanın belirttiği üzere bu rahatlık bir süre sonra geçecek mi onu da kullanarak test edeceğiz.

Değişimi yaptırmak istediğim ustaya meseleyi ilk anlattığımda bıyık altından bir gülüşle "pişman olursun" demişti. Ben de ustam raat ol, benim aradığım cevap da bu zaten, ATF ile şanzıman dağıtılır mı dağıtılmaz mı'yı görmek deyince artık iş icraata gelmişti. :)

Ekli dosyayı görüntüle 42252

Araç şoför tarafından krikoyla kaldırılarak yağı boşaltıldı. İçinden çıkanın rengi çok kötü değildi ancak usta garip bir kokusu var ve miktar olarak da çok az yağ varmış dedi. Göz hesabıma göre de 2 lt ya vardı ya yoktu atık kovasında.

Ekli dosyayı görüntüle 42249Ekli dosyayı görüntüle 42250

3 litre Liqui Moly ATF III yağı iştahla içti susamış şanzıman. (Araç kılavuza göre maks. 2,7 lt şanzıman yağı alması gerekiyorken bizim ustalar aracı tek taraftan kaldırdıkları için olsa gerek 3 lt'nin tamamını aldı.)

Ekli dosyayı görüntüle 42251Ekli dosyayı görüntüle 42253


Bundan sonrası konunun açılma sebebi olan paradoks hakkındadır...

Ben olayın daha çok "olması gereken nedir" kısmında olduğum için yağı alıp bagaja attıktan sonra da epey döküman aradım, yorum okudum nette. Yani mesele 'yağ sattırabilmek için çeşitli yağlar mı, yoksa birbirinin yerini katiyyen dolduramayacak olan ayrı ayrı yağlar mı?' sorunsalıydı... Farklı zamanlarda farklı kişilerin araçlarına ATF koymalarına rağmen sırf bu sebeple dağılan bir şanzımanın olmayışı da bu sorunun "en basit" cevabıdır bana göre. Ancak bu cevap basitliği itibari ile meseleyi noktalayamıyor, şöyle bir soruyu ortaya çıkarıyor: "Eğer ATF manuel şanzımana yeterli yağlama yapamıyorsa uzunca bir sürede aşınma ne durumda olacaktır?" Bu sorunun ise net bir cevabı yok.

Bu soruya da cevap mahiyetinde şöyle bir yöntem denenebilir, araç 3-4 yıl ATF ile kullanıldıktan sonra mıknatıslı şanzıman yağ tapasında birikmiş aşınan metal parçacıklarına bakılarak aşınmanın durumu hakkında az çok fikir üretilip, şanzımanın tepkileri, vites geçişleri ile de bu fikir sentezlenip paradoksun çözümüne en yakın bilgiye ulaşılabilir. :harika:


Opel ve Renault başta olmak üzere bazı markalar yetkili servislerinde bile manuel şanzımanlara ATF koymuşlar uzunca süre. Opel forumunda baya tartışılan bir konu olmuş. Bilinçli kullanıcılar yabancı forumlardan araştırıp Ep 80 diye bir yağdan bahsetmelerine rağmen servisler bunların yağı bu deyip koymuşlar ATF'yi. Bu durumu da şöyle anlatıyorlarki fabrikasyon yağ boşaltılırken renginin kırmızılığından servis bunu ATF'ye benzetmiş ve şikayetler General Motors'a gidesiye kadar servisler bu yağı kullanmaktan vazgeçmemişler. GM'tan kesin cevap gelince de servislere bildirim yapılmış ve daha sonra ATF yerine EP 80 dedikleri yağı koymaya başlamışlar. (Belki de "he bu EP 80" dediler ama yine dayadılar ATF'yi, rengi aynı olduğu için kimse bir şey anlamadı.)

Ayrıca yine Opel kullanıcılarının belirttiklerine göre araç kılavuzunda şanzıman yağının -otomatik manuel farketmeksizin- ömürlük olduğu da yazılıymış (Ben bir kaç tane kılavuzu inceledim ama yağ değişim periyodunu göremedim). Eksiltme oldukça tamamlama yoluna gidiliyormuş. Uzun yıllar değişmeyen şanzıman yağı 150bin kmlerden sonra değişince de şanzımanlarda ötme-vuruntu gibi sorunlar baş gösteriyormuş.

Buradan şu sonuca ulaşıyorumki şanzıman yağının ömürlük olduğunu iddia edip uygulayan ve otomatik-manuel farketmeksizin her şanzımana ATF koyan bir yetkili servis zihniyetine rağmen araçlar 150-200bin km'leri görünceye kadar hiçbir sorun yaşamamışlar (normal kullanımları varsayarak), ötme, vuruntu veya otomatik vitesteki geçiş anormalliklerinin de sebebi de ATF'den çok, uzunca süre değiştirilmeyen şanzıman yağları olmuş. Bir usta otomatik şanzımanlarda uzunca bir süre değiştirilmeyen yağın değişiminden sonraki sorunları şöyle cevaplamış: "yağ uzun zaman kullanıldığı için şanzıman içinde kalınlaşır ve bir takım boşlukları doldurur, yeni koyduğumuz yağ içindeki yağdan daha ince olacağı için problemle karşılaşma riskimiz çok yüksek olur." Yani ATF meselesinden daha önemli olan yağı periyodundan çok daha fazla kullanmamak...

Bu araştırmaların yanında beni en çok etkileyen cevap ise bir Mazda yetkili servisine meseleyi sorduğumda aldığım "ilk" cevaptı. Teknik servis personeline durumu anlatıp "kılavuzumuzda bile ATF yazıyor ancak diğer kılavuzlarla karşılaştırınca tutarsızlık çıkıyor, farklı usta ve kullanıcılar manuel şanzımanlara ATF koyuyorlarmış, siz ne diyorsunuz bu konuda" diye sorunca verilen ilk cevap "biz de servise gelen araçlara otomatik ve manuel farketmeksizin ATF koyuyoruz, hatta şimdide CX3'ün yağını değiştiriyoruz" dedi. Ben tabii o an şok. Ayrıca aradığını bulmanın sevinciyle 32 dişimi göstermesem de sırıtıyordum içten içe :) Beyefendi emin misiniz peki, bakın bu cevabı bekleyen başta ben olmak üzere çok insan var, forumlarda konuşuyoruz bu meseleyi değince de "ben en iyisi uygun bir vakitte netleştireyim bu yağ konusunu" deyip kılavuza bakmak için telefonu kapattık. Daha sonra ise Whatsapp üzerinden "75w80 kullanılmalı" diye bir cevap verildi konuya.

Konunun bağlayıcı olması sanırım teknik personelin verdiği cevabı kılavuza göre güncellemesine sebep olmuştu. Ancak ben buradan şöyle bir sonuca eriştim ki kendi kullandığımız markanın yetkili servisinde bile kafaların bir yerlerinde "manuellere de ATF koyuyoruz" bilgisi varsa ve bu sebeple şanzımanlar şöyle 50-100bin km kullanımlarda bile arıza çıkarmıyorsa manuel şanzımana ATF koymak sorunsalı 'vahamet' seviyesinde değildir. Tabiki kılavuza uymak genelgeçer görüşe göre en doğrusudur, buna karşı çıktığım falan yok ancak ATF deyince "şanzımanı eline alırsın" cevaplarına karşı yine "alışılmışa meydan okuyabilmek" için sonu hazin bir maceraya atılmıyoruz demektir.

Liqui Moly ATF III'ün açıklamasındaki şu ibareyle de araştırma metnimi sonlandırayım:
“Her türlü araçlarda otomatik ve düz şanzımanlarda, direksiyon hidroliklerinde ve aktarma organlarında kullanılır.“
Ben atf yağı koyalı 1 yılı geçti.Çok şükür bir sıkıntım, şikayetim yok.Yalnız ben bir ara kontrol ettiğimde şanzıman bağlantı noktası sanki normalden fazla yağ terlemesi yapmıştı (kaçak değil)o da atf nin daha ince ve tabiki de aracın eski olmasından olabilir.Seviyeyi de kontrol etmeye imkanım olmadı halen.Yani sonuç olarak atf ile devam...
 

MZYUN

Katılımcı
Mesajlar
158
Konum
İstanbul
Araç Markası
2001 - Mazda 323
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Aracım her ne kadar Mazda 323 BJ 2001 model olsa da, yakın zamanda debriyaj seti değiştirecek olmamdan dolayı bende sizin gibi (@universitely76 ) kafamda 500 milyon soru ile yağ arayışına giriştim. En sonunda Mobil Mobilube 1 SHC 75W-90 'da karar kıldım. Toyota ve Hoda kullananların şiddetle önermesi, 30 Ocak'da Hepsiburada' da adet fiyatını 57 lira olmasıyla hemen 3 adet sipariş geçtim. Şuan baktığımda 80 lira gözükmekte çoğu yerde.

Genelde Castrol alın denilse de şu aşağıdaki video Mobil tercih etmemde de etkili oldu. Ne kadar doğru, ne kadar yanlış bilemem ama aldık artık :)

Mesaj otomatik birleştirildi:
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Yağı belli periyotlarda değiştirdiğiniz zaman zaten vites geçişleri rahatlıyor. Manuel dişli yağı varken atf koymak bana göre gerekli değil, üstelik kullanımı konusunda da net bir şey yokken ortada neden macera arayalım ki. Fabrikanın yaptığı arabayı kullanıyoruz ama fabrikanın kılavuza yazdığının aksini yapıyoruz. Ben hala ikisinin işlevinin farklı olduğunu düşünüyorum. Manuel şanzıman yağını otomatik şanzımanda deneyebilir miyiz? Bunu yapabilecek baba yiğit var mı? :D
 
Mesajlar
2,400
Konum
Yalova-Armutlu
Araç Markası
2009 Mazda 3 Touring
Araç Renk ve Tip
Sedan - Gri Şimşek
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #15
Benim için fazlasıyla aydınlatıcı oldu hocam, ellerine sağlık...


Yerinde olsam bu katkıyı da eklerdim hocam. ;)
Koyduğumuz yağ ATF olduğu için katkı olarak da yine ATF katkısı koymak daha mantıklı olmaz mı...

Liqui Moly Additive Atf Katkısı

Ayrıca her bir paket mos2'li katkı 1 litre için yetiyormuş, 3 litre için ayrı ayrı kullanırsak astarı yüzünden pahalıya gelecek :)

Ben atf yağı koyalı 1 yılı geçti.Çok şükür bir sıkıntım, şikayetim yok.Yalnız ben bir ara kontrol ettiğimde şanzıman bağlantı noktası sanki normalden fazla yağ terlemesi yapmıştı (kaçak değil)o da atf nin daha ince ve tabiki de aracın eski olmasından olabilir.Seviyeyi de kontrol etmeye imkanım olmadı halen.Yani sonuç olarak atf ile devam...
Peki ATF öncesinde de kontrol etmiş miydiniz şanzımanı, bu terleme kesinlikle ATF sonrası oldu diyebilir misiniz?

Amacımız artısı eksisi neyse ortaya koymak olduğundan önemli bir bilgi bence bu..

Aracım her ne kadar Mazda 323 BJ 2001 model olsa da, yakın zamanda debriyaj seti değiştirecek olmamdan dolayı bende sizin gibi (@universitely76 ) kafamda 500 milyon soru ile yağ arayışına giriştim. En sonunda Mobil Mobilube 1 SHC 75W-90 'da karar kıldım. Toyota ve Hoda kullananların şiddetle önermesi, 30 Ocak'da Hepsiburada' da adet fiyatını 57 lira olmasıyla hemen 3 adet sipariş geçtim. Şuan baktığımda 80 lira gözükmekte çoğu yerde.

Genelde Castrol alın denilse de şu aşağıdaki video Mobil tercih etmemde de etkili oldu. Ne kadar doğru, ne kadar yanlış bilemem ama aldık artık :)

Mesaj otomatik birleştirildi:
Kafayı ATF'ye takmadan önce aslında ben de sepete Mobilube'yi atmıştım. Tam sentetik olması, benim kılavuzda farklı olsa da genel olarak kabul edilen viskozite ve kalitesi kabul gören marka olması yeterince tercih sebebi zaten.

Ama işte ATF ile öyleymiş söyleymişlere çok takıldığım için farklı bir süreç izlemek istedim.

Güle güle kullanın aracınızı :)

Yağı belli periyotlarda değiştirdiğiniz zaman zaten vites geçişleri rahatlıyor. Manuel dişli yağı varken atf koymak bana göre gerekli değil, üstelik kullanımı konusunda da net bir şey yokken ortada neden macera arayalım ki. Fabrikanın yaptığı arabayı kullanıyoruz ama fabrikanın kılavuza yazdığının aksini yapıyoruz. Ben hala ikisinin işlevinin farklı olduğunu düşünüyorum. Manuel şanzıman yağını otomatik şanzımanda deneyebilir miyiz? Bunu yapabilecek baba yiğit var mı? :D
Her şanzıman yağı değişimi sonrası viteste rahatlama yaşamayıp değiştirdiğine pişman olanlar da var. Bu durum yukarıda belirttiğim üzere, uzunca süre yağı değiştirilmemiş şanzımanlarda görülüyor. Kullanılan yeni yağ eski yağın özelliğini kaybedip kalınlaşmasıyla doldurduğu boşlukları dolduramadığı için sorunların yaşandığı ifade edilmiş. Ancak değişim periyotlarına uyulmuş sağlıklı bir motorda böyle sorunlar yaşandığına dair bir bilgi göremedim.

Benim asıl meselem de tüm manuel şanzımanlarda ATF kullanılsın falan da değil zaten. Nasılki motorun durumuna göre farklı viskozitede yağ kullanılıyorsa şanzımanın durumuna göre de yağ seçimi yapılmalıdır. (75w80 veya 75w90 veya 80w90 gibi) Ancak manuel şanzımana ATF kondu diye o şanzıman bitti, dağıldı gitti diye de bir argümanın biraz fazla vahametli olduğunu yaşanmışlıklar üzerinden "öğrenmeye" çalışıyorum. Piyasada bunu uygulayan ustaların tecrübelerinden yararlanarak bu tarz dayatmaların aslında markaların satış politikalarına hizmet ettiğini düşünüyorum.


Yukarıdaki metne şunu da eklemeliydim aslında unutmuşum.

ATF yağların - otomatik araç kılavuzlarında belirtiltiği üzere- ortalama 50bin km'de bir değiştirilmesi gerekmektedir. Manuel şanzımana koyduğumuz ATF sonrası bu kritere dikkat etmez, manuel şanzıman yağı gibi bir değişim periyodu izlersek işte o zaman şanzımanı elimize alabilme ihtimalini zirveye çıkarmış oluruz. Aman diyeyim, öyle yapıpta piyasanın diline laf vermeyelim. :) Ben büyük ihtimalle 30bini görmeden değiştireceğim içindeki yağı. O gün gelene kadar şanzımanın tepkilerinden ve değişim sırasında tapada birikmiş olan aşınmış malzemeden ATF yağ kullanımının en net sonucuna da ulaşmış oluruz.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,833
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Koyduğumuz yağ ATF olduğu için katkı olarak da yine ATF katkısı koymak daha mantıklı olmaz mı...

Liqui Moly Additive Atf Katkısı

Ayrıca her bir paket mos2'li katkı 1 litre için yetiyormuş, 3 litre için ayrı ayrı kullanırsak astarı yüzünden pahalıya gelecek :)


Peki ATF öncesinde de kontrol etmiş miydiniz şanzımanı, bu terleme kesinlikle ATF sonrası oldu diyebilir misiniz?

Amacımız artısı eksisi neyse ortaya koymak olduğundan önemli bir bilgi bence bu..


Kafayı ATF'ye takmadan önce aslında ben de sepete Mobilube'yi atmıştım. Tam sentetik olması, benim kılavuzda farklı olsa da genel olarak kabul edilen viskozite ve kalitesi kabul gören marka olması yeterince tercih sebebi zaten.

Ama işte ATF ile öyleymiş söyleymişlere çok takıldığım için farklı bir süreç izlemek istedim.

Güle güle kullanın aracınızı :)


Her şanzıman yağı değişimi sonrası viteste rahatlama yaşamayıp değiştirdiğine pişman olanlar da var. Bu durum yukarıda belirttiğim üzere, uzunca süre yağı değiştirilmemiş şanzımanlarda görülüyor. Kullanılan yeni yağ eski yağın özelliğini kaybedip kalınlaşmasıyla doldurduğu boşlukları dolduramadığı için sorunların yaşandığı ifade edilmiş. Ancak değişim periyotlarına uyulmuş sağlıklı bir motorda böyle sorunlar yaşandığına dair bir bilgi göremedim.

Benim asıl meselem de tüm manuel şanzımanlarda ATF kullanılsın falan da değil zaten. Nasılki motorun durumuna göre farklı viskozitede yağ kullanılıyorsa şanzımanın durumuna göre de yağ seçimi yapılmalıdır. (75w80 veya 75w90 veya 80w90 gibi) Ancak manuel şanzımana ATF kondu diye o şanzıman bitti, dağıldı gitti diye de bir argümanın biraz fazla vahametli olduğunu yaşanmışlıklar üzerinden "öğrenmeye" çalışıyorum. Piyasada bunu uygulayan ustaların tecrübelerinden yararlanarak bu tarz dayatmaların aslında markaların satış politikalarına hizmet ettiğini düşünüyorum.


Yukarıdaki metne şunu da eklemeliydim aslında unutmuşum.

ATF yağların - otomatik araç kılavuzlarında belirtiltiği üzere- ortalama 50bin km'de bir değiştirilmesi gerekmektedir. Manuel şanzımana koyduğumuz ATF sonrası bu kritere dikkat etmez, manuel şanzıman yağı gibi bir değişim periyodu izlersek işte o zaman şanzımanı elimize alabilme ihtimalini zirveye çıkarmış oluruz. Aman diyeyim, öyle yapıpta piyasanın diline laf vermeyelim. :) Ben büyük ihtimalle 30bini görmeden değiştireceğim içindeki yağı. O gün gelene kadar şanzımanın tepkilerinden ve değişim sırasında tapada birikmiş olan aşınmış malzemeden ATF yağ kullanımının en net sonucuna da ulaşmış oluruz.
Haklısın hocam ben orayı ıskalamışım...
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,898
Konum
Mudanya
ATF yağların - otomatik araç kılavuzlarında belirtiltiği üzere- ortalama 50bin km'de bir değiştirilmesi gerekmektedir. Manuel şanzımana koyduğumuz ATF sonrası bu kritere dikkat etmez, manuel şanzıman yağı gibi bir değişim periyodu izlersek işte o zaman şanzımanı elimize alabilme ihtimalini zirveye çıkarmış oluruz. Aman diyeyim, öyle yapıpta piyasanın diline laf vermeyelim. :) Ben büyük ihtimalle 30bini görmeden değiştireceğim içindeki yağı. O gün gelene kadar şanzımanın tepkilerinden ve değişim sırasında tapada birikmiş olan aşınmış malzemeden ATF yağ kullanımının en net sonucuna da ulaşmış oluruz.
Manuel şanzımana yağı koyduk yaklaşık 30-40 bin km yaptık sorun da yok şükür, sonra aracı sattık, alan kişi de Mazda markasına ve mühendisliğine güvenerek sorunsuz araç aldım diye sevindi, şanzıman yağ gibi maşallah ta diyor içinden. Misal 30 bin km de O yaptı, sonra şanzıman dağıldı, içinde Att olduğunu ve değişmesi gerektiğini bilmiyor haliyle. Sonra tühh sana Mazda, şu km de manuel aracın şanzımanı bu hale gelir mi, bir daha da Mazda alırsam!

Sesli beyin fırtınası yaptım da :D
 
Mesajlar
2,400
Konum
Yalova-Armutlu
Araç Markası
2009 Mazda 3 Touring
Araç Renk ve Tip
Sedan - Gri Şimşek
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #18
Manuel şanzımana yağı koyduk yaklaşık 30-40 bin km yaptık sorun da yok şükür, sonra aracı sattık, alan kişi de Mazda markasına ve mühendisliğine güvenerek sorunsuz araç aldım diye sevindi, şanzıman yağ gibi maşallah ta diyor içinden. Misal 30 bin km de O yaptı, sonra şanzıman dağıldı, içinde Att olduğunu ve değişmesi gerektiğini bilmiyor haliyle. Sonra tühh sana Mazda, şu km de manuel aracın şanzımanı bu hale gelir mi, bir daha da Mazda alırsam!

Sesli beyin fırtınası yaptım da :D
Şu sıra @HakanEMRE gibi araç defteri oluşturmaya çalışıyorum abi, tüm çalışmalar teferruattıyla işlenecek. Piyasa bu durumdaykene yakın vadede satma gibi bir amacım yok ama bir gün gelir de yollar ayrılırsa yeni sahibi aracın kara defterine bakıp neyin ne olduğunu görecektir :)

Yeterki o zamana kadar şanzıman bendeyken dağılmasın :p
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,898
Konum
Mudanya
Şu sıra @HakanEMRE gibi araç defteri oluşturmaya çalışıyorum abi, tüm çalışmalar teferruattıyla işlenecek. Piyasa bu durumdaykene yakın vadede satma gibi bir amacım yok ama bir gün gelir de yollar ayrılırsa yeni sahibi aracın kara defterine bakıp neyin ne olduğunu görecektir :)

Yeterki o zamana kadar şanzıman bendeyken dağılmasın :p
Aslında şahsın için dememiştim Selçuk Hoca'm, genel anlamda konuştum. Garaj'da olan herkes zaten aracına karşı son derece ilgili olduğu için gerekli bütün bilgiler yeni sahibine verilir, o konuda şüphe yok
 

Üst Alt