Mazda CX-3 Skyactiv Genleşme Tankı Sorunu

Yasin Uzuner

Sessiz
Araç Markası
2015 Mazda CX-3
Araç Renk ve Tip
Kırık Beyaz Crossove
Merhabalar 2015 model 1.5 Sky-D 148 bin km CX-3 aracı yeni aldım aldığımdan bu yana bi defa hararet yandı söndü 3-4 kez ama yanık kalmadı kaputu açıp baktığımda radyatör kapağının yanındaki su haznesinden su püskürttüğünü gördüm daha sonra 2 kez daha tekrarladı olay ama bunlarda hararet ışığı hiç yanmadı yine kaputu açtığımda radyatör kapağı yanındaki su deposundan su fışkırttığını gördüm aracın çalışmasında bir problem yok çekişinde bir problem yok şehir içi asla böyle bir problem yapmıyor daha önce bu durumu yaşayan oldu mu sizce problem ne kaynaklıdır ?

olmezozan

#ozanworkz
Araç Markası
Mazda 2 Sport
Araç Renk ve Tip
Beyaz
Su seviyeniz normal mi? Radyatör kapağı sağlam mı? Conta yanık olmasın demeye dilim varmıyor..

Yasin Uzuner

Sessiz
Araç Markası
2015 Mazda CX-3
Araç Renk ve Tip
Kırık Beyaz Crossove
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
Su seviyesi normal yağ karışımı gözle gördüğüm kadarıyla yok Radyatör kapak siparişi verdim değiştireceğim

Fan biraz geç devreye giriyor gibi geldi bana klima açıkken zaten bir sorun yok fan devrede ama klima kapalıyken geç giriyor gibi geldi kitapçıkta 97-99 derece de devreye girer diyor bu yüksek bir eşik uzun yol da yapsam fan çok açık kalmıyor
Mesaj otomatik birleştirildi:

Conta aklımın her zamana kenarında duruyor lakin vuruntu yok gaz yememe yok çalışmada ve çekişte bir sorun yaşamadım hiç şehir içi rölanti kullanımda hiçbir sorun ile karşılaşmıyorum serviste partikül temizliği yapıldıktan sonra DPF uyarısı yanıp sönüyordu ama şuanda onu da kapattılar bir daha yanmadı farklı bir durum gerçi o ama

Ozanihat

Katılımcı
Araç Markası
2016 - Egea 1.6 E-Torq
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
Termostat değişmiş mi araçta?

Yasin Uzuner

Sessiz
Araç Markası
2015 Mazda CX-3
Araç Renk ve Tip
Kırık Beyaz Crossove
Termostat değişimi yok ama gösterdiğim usta termostatın çalışıyor bir problem yok dedi yoğunluk olarak kapak contası ve radyatör kapağı diyorlar fan da klima açıkken gayet normal devrede ama klima kapalı olunca kolay kolay çalışmıyor yani 100 km yol yaptım mesela arabayı durdurunca çalışması gerekmiyor mu bir süre ? Yoksa Mazdalara özgü bir durum mu bilmiyorum doğrusu

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Araç Markası
Tabanway
Araç Renk ve Tip
Ten Rengi 41 Numara
Termostat değişimi yok ama gösterdiğim usta termostatın çalışıyor bir problem yok dedi yoğunluk olarak kapak contası ve radyatör kapağı diyorlar fan da klima açıkken gayet normal devrede ama klima kapalı olunca kolay kolay çalışmıyor yani 100 km yol yaptım mesela arabayı durdurunca çalışması gerekmiyor mu bir süre ? Yoksa Mazdalara özgü bir durum mu bilmiyorum doğrusu
Bence de; eldeki verilere göre radyatör kapağı sorunlu.

Muygun

Şu Tiğin
Araç Markası
2011 - Mazda 3 1.6 imp
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Geçmiş olsun öcelikle. Konuya benzer başka bir soru soracağım
Eskiden 95-96 derecelerde fan devreye giderdi fakat 3 ay önce subap yaptırdım şimdi sanli 100 dereceleri buluyor aşağıya görseli bırakıyorum ve bu yolculukta klima açıktı bir anormallik hissettim gibi sanki ama?
1000110043.jpg

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Araç Markası
Tabanway
Araç Renk ve Tip
Ten Rengi 41 Numara
Klima açıksa zaten fan devrede oluyor. Ne zaman devreye girdiği belli oluyor mu? Onu anlamadım. :rolleyes:

Muygun

Şu Tiğin
Araç Markası
2011 - Mazda 3 1.6 imp
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Uzun yolda klima açıkken normalde 100 dereceye ulaşması sanki sorunmuş gibi geldi Veli abi. Ama ciddi düşüşler de var. Gerçi 100 dereceye dayandığı da şehir içindeydim sanırım klimayı da artık kapatmıştım galiba

romulus

Aktif
Araç Markası
Sephia
Araç Renk ve Tip
Sedan
Aracın soğutma sıvısı antifrizli mi? Ne zaman değişmiş belli mi?
Radyatör kapağından mi kaçırma yapıyor yoksa ek şu deposundan mı? Ek depoda basınç olmamalı diye biliyorum, fazla suyu dışarı atiyordur. Ya sistemde fazla su var yada kapak sorunlu olması gerekenden daha düşük basınçta koyuruveriyor suyu.
Soğutma sıvısı yenilenmesi ve kapak değişikliği ile gözlem yapılabilir. Kapağın orijinal olması önemli.
Klima açıkken fan neden devrede onu anlamadım, klima fani ile motor fani aynı mı ki?

Yasin Uzuner

Sessiz
Araç Markası
2015 Mazda CX-3
Araç Renk ve Tip
Kırık Beyaz Crossove
Tüm olayı özetleyeyim biraz uzun olabilir affedin
Motoru Gebze den aldım 147 bin km de Karaman’a yola çıktım Bolu dağına tırmanırken rampa da dip gaz 100-110 km hız da kaldı sonrasında motor arıza lambası taktı Bolu’da servise girdim MAF sensörü olduğunu söylediler kapattılar yaklaşık 150 km sonra tekrar ışık yandı bu Arada hararet ışığı kırmızı olarak 3-4 kez yanıp söndü yanık kalmadı kenara çekip baktım motorun üzerine su fışkırtmış karamanda ışığı söndürdüler ve hava akış sensörü dediler Konya’ya servise götürdüm hava filtresi yan sanayi dediler değiştirdim hava akışında bir problem olmadığını temizlediklerini söylediler ayrıca motor yağını değiştirdiler ve yaklaşık yarım litre kadar fazla koyulduğunu söylediler motor suyununda fazla doldurulduğunu seviyesinin daha aşağıda olduğunu söylediler öte yandan partikül filtre temizliği de yapıldı karamana tekrar döndüğümde DPF ışığı yanıp sönmeye başladı ama su fışkırtması olmadı bir sorun olmadığını tekrar geldiğimde ışığı söndüreceklerini söylediler tekrar Konya’ya yola çıktığımda aracı yaklaşık 30-40 dk kadar yüksek devirde (3-4) kullandım DPF temizliğini düşünüp Konya’ya vardığımda aşağıya su damlıyordu açıp baktım yine genleşme deposundan su fışkırtmış motorun üzerine ama açtığımda fan çalışmıyordu sonra tekrar döndüm 100km lik yolu motor kaputunu açıp baktım su kabı içerisinde köpük değilde kabarcık gibi bi hareket vardı ama su taşmamıştı klima açık olduğu için fan çalışıyordu sonra şehir içi kullandım kısa mesafe hiçbir sorun ile karşılaşmadım gözümle gördüğüm kadarıyla motor yağında su veya su içerisinde yağ yoktu motor çalışması geç değildi çekişinde bir sorun olmadı durum özetle bundan ibaret

romulus

Aktif
Araç Markası
Sephia
Araç Renk ve Tip
Sedan
Uzun yolda klima açıkken normalde 100 dereceye ulaşması sanki sorunmuş gibi geldi Veli abi. Ama ciddi düşüşler de var. Gerçi 100 dereceye dayandığı da şehir içindeydim sanırım klimayı da artık kapatmıştım galiba
Bence sizin araçta bir sorun yok. 100 de bile açsa normal.
Klima fani ile motor suyu sıcaklığı bağımsız olmalı. Her klima açılınca motor suyu sıcaklığı düşmemeli.

Yasin Uzuner

Sessiz
Araç Markası
2015 Mazda CX-3
Araç Renk ve Tip
Kırık Beyaz Crossove
Aracın soğutma sıvısı antifrizli mi? Ne zaman değişmiş belli mi?
Radyatör kapağından mi kaçırma yapıyor yoksa ek şu deposundan mı? Ek depoda basınç olmamalı diye biliyorum, fazla suyu dışarı atiyordur. Ya sistemde fazla su var yada kapak sorunlu olması gerekenden daha düşük basınçta koyuruveriyor suyu.
Soğutma sıvısı yenilenmesi ve kapak değişikliği ile gözlem yapılabilir. Kapağın orijinal olması önemli.
Klima açıkken fan neden devrede onu anlamadım, klima fani ile motor fani aynı mı ki?
Sıvı antifirizli en son değişme zamanını net bilmiyorum radyatör kapağından değil yanındaki hazneden su püskürtüyor Orjinal kapak siparişi verdim gelmesini bekliyorum öte yandan klima ve motor fanı aynı

Klima fani ile motor suyu sıcaklığı bağımsız olmalı. Her klima açılınca motor suyu sıcaklığı düşmemeli.
Yani sürüşte hiçbir sıkıntı yaşamıyorum ama su püskürtme olayı can sıkıyor ve uzun yoldayken birkaç kez hararetini kırmızı yanıp sönmesi beni tedirgin etti radyatör kapağı maliyetli bir parça olmadığı için değiştirmeye karar verdim daha büyük bir sorun varmıdır diye de korkmuyor değilim açıkçası ustalar Mazda dan pek anlamıyor maalesef herbiri ayrı şeyler söylüyor servis zaten motor indirmeye hazır bekliyor ilk önerileri bu şekilde oluyor

Muygun

Şu Tiğin
Araç Markası
2011 - Mazda 3 1.6 imp
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Teşekkürler. 100 dereceyi geçmemiş zaten her 100 e geldiğinde fan açmış gibi tam emin değilim ama görselde o şekilde. Yakın zamanda uzun yola çıkacağım ortalama 2000 km bir de gideceğim yol Mersin/Antalya arası sahil yolu. Arabanın çok fazla sıkışacağı yerler var bir sorun yaşamak istemiyorum. Son o yolu gidip geldiğimde genleşme tankı i çatlamıştı :)

romulus

Aktif
Araç Markası
Sephia
Araç Renk ve Tip
Sedan
Teşekkürler. 100 dereceyi geçmemiş zaten her 100 e geldiğinde fan açmış gibi tam emin değilim ama görselde o şekilde. Yakın zamanda uzun yola çıkacağım ortalama 2000 km bir de gideceğim yol Mersin/Antalya arası sahil yolu. Arabanın çok fazla sıkışacağı yerler var bir sorun yaşamak istemiyorum. Son o yolu gidip geldiğimde genleşme tankı i çatlamıştı :)
Sizin aracınızda radyatörde kapak yok galiba, siz genleşme tankı kapağına dikkat edeceksiniz.

Sıvı antifirizli en son değişme zamanını net bilmiyorum radyatör kapağından değil yanındaki hazneden su püskürtüyor Orjinal kapak siparişi verdim gelmesini bekliyorum öte yandan klima ve motor fanı aynı

Yani sürüşte hiçbir sıkıntı yaşamıyorum ama su püskürtme olayı can sıkıyor ve uzun yoldayken birkaç kez hararetini kırmızı yanıp sönmesi beni tedirgin etti radyatör kapağı maliyetli bir parça olmadığı için değiştirmeye karar verdim daha büyük bir sorun varmıdır diye de korkmuyor değilim açıkçası ustalar Mazda dan pek anlamıyor maalesef herbiri ayrı şeyler söylüyor servis zaten motor indirmeye hazır bekliyor ilk önerileri bu şekilde oluyor
Yapılabilecek en mantıklı iş,ben olsam öyle yapardım, soğutma sıvısı ve kapak değişikliği. Japoncu bir motor ustası sistemde hava kalmayacak şekilde komple suyu değiştirsin, öyle bakın. Sizin genleşme kabinizda basınç olmamalı,sistem ısınınca oraya genlesen suyu çıkarır soğuyunca geri çeker. Kapaktaki valf bozuk ise bu işi yapamaz Sistemde hava kalmış olabilir,soğutma suyunuz fazla olabilir,kapak bozuk olabilir,fan açmıyor, termostat bozuk olabilir, devir daim pompası sıkıntılı olabilir. En son contayi düşünün. Ucuzdan pahalıya sıraladım nedenleri. Umarım kapak ile hallolur.

Son düzenleme:

Muygun

Şu Tiğin
Araç Markası
2011 - Mazda 3 1.6 imp
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Evet Radyatör kapağı yok. Suda eksiltme yok en son 3 ay önce subap yaptığımda antifirizini vs ekledik aynı yerde duruyor sadece tankın üst tarafları sanırım terlemeden damla damla oluyor oda olması gerekendendir bence.
Teşekkürler

Yasin Uzuner

Sessiz
Araç Markası
2015 Mazda CX-3
Araç Renk ve Tip
Kırık Beyaz Crossove
Sizin aracınızda radyatörde kapak yok galiba, siz genleşme tankı kapağına dikkat edeceksiniz.

Yapılabilecek en mantıklı iş,ben olsam öyle yapardım, soğutma sıvısı ve kapak değişikliği. Japoncu bir motor ustası sistemde hava kalmayacak şekilde komple suyu değiştirsin, öyle bakın. Sizin genleşme kabinizda basınç olmamalı,sistem ısınınca oraya genlesen suyu çıkarır soğuyunca geri çeker. Kapaktaki valf bozuk ise bu işi yapamaz Sistemde hava kalmış olabilir,soğutma suyunuz fazla olabilir,kapak bozuk olabilir,fan açmıyor, termostat bozuk olabilir, devir daim pompası sıkıntılı olabilir. En son contayi düşünün. Ucuzdan pahalıya sıraladım nedenleri. Umarım kapak ile hallolur.
Teşekkür ediyorum üstad bende öyle yapacağım ChatGPT ye sorunu detaylıca aktardım aynı şekilde adımları izlememi söyledi bende öyle yapıyorum gösterdiğim ustalardan daha güvenilir geldi nedense radyatör kapağını değiştirip takip edeceğim artık sırasıyla arızalı parçalara dikkat edeceğim bu süreçte uzun yol yapmayıp aracı sıkıştırmayacağım şehir içi rölanti kullanacağım ihtiyaç halinde

romulus

Aktif
Araç Markası
Sephia
Araç Renk ve Tip
Sedan
Teşekkür ediyorum üstad bende öyle yapacağım ChatGPT ye sorunu detaylıca aktardım aynı şekilde adımları izlememi söyledi bende öyle yapıyorum gösterdiğim ustalardan daha güvenilir geldi nedense radyatör kapağını değiştirip takip edeceğim artık sırasıyla arızalı parçalara dikkat edeceğim bu süreçte uzun yol yapmayıp aracı sıkıştırmayacağım şehir içi rölanti kullanacağım ihtiyaç halinde
CHATGPT eski bir ladacı kadar bilemez soğutma sistemini :) Üç kağıtçı benim yazdıklarımdan kopya çekmiş :)
2008 lerde bir ladam vardı üstat, bu yüzden bu bilgilere hakimim. O zaman ladacı forumuna üyeydim,bu araçların kronik hararet sorunu var dediğim için aforoz etmişlerdi beni.

Yasin Uzuner

Sessiz
Araç Markası
2015 Mazda CX-3
Araç Renk ve Tip
Kırık Beyaz Crossove
CHATGPT eski bir ladacı kadar bilemez soğutma sistemini :) Üç kağıtçı benim yazdıklarımdan kopya çekmiş :)
2008 lerde bir ladam vardı üstat, bu yüzden bu bilgilere hakimim. O zaman ladacı forumuna üyeydim,bu araçların kronik hararet sorunu var dediğim için aforoz etmişlerdi beni.
tırnak içine alayım yine “benim gösterdiğim ustalardan iyi” Karaman da oturuyorum ve sanayi girmek istediğim en son yer maalesef hele ki araç Japon ve Mazda ise sorun umarım radyatör kapağı kaynaklıdır da büyük bir sorun teşkil etmez değilse her ay 1 işlem yapmak zorunda kalacağım araca termostatı-fan müşürü fan rolesi devirdayim pompası conta kapak testi…. Uzayıp gidiyor ‍♂️ üstadım son bir soru sorsam size bu kaçırma genleşme kabı kapağından da olabilir mi ? Birde en çok korkutan genleşme kabı içerisinde kabarcıklar var gibiydi acaba gaz mı diye çok korktum ama başka hiçbir sorun yaşamadım yazdıklarım harici

:D:D

Üst Alt