Mazda 3 BL (2009-13) Baskı Balata Volan Seti Değişimi

ibrasoft

Aktif
Mesajlar
1,084
Konum
İstanbul
Araç Markası
2012 Mazda3 Dizel İmp
Araç Renk ve Tip
Füme - Sedan
Baskı balata volan seti değişim macerası...

Çok şanslıyım... Genel olarak yani...
Aracın bir yerini yaptırdığımda sonradan el atmasam olmuyor.

Konuya gireyim, 149 bin km olduk. Debriyaj bilyasından kaynaklı bir ses başladı. Pedala dokunduğun an tıkır tıkır dönerek geldiği belli olan boşluklu bilya sesi. Tam bastığında veya pedalı bıraktığında olmayan bir ses. Garantiden baskı balata değişeli 85-90 bin km olmuştu. Baskı balata bir problemim yok, ama merkezin dağılma ve motorun dönme hızıyla bilyaların saçılması; hidrolik kaçırmaya başlaması gibi yolda bırakabilecek arıza ihtimallerine karşı komple değiştirme kararı aldım. Değişmişken baskı balata bilya, şanzıman yağı, aks keçeleri komple değişeyim dedim. Sonra Murat abi nin volan değişmeden değiştiği baskı balata sonrası dağılan volanı düşününce onu da değişeyim dedim. Volan normal olarak 150-160 bin km sorun çıkarmaz dediler ama rahat edemedim. Volan dahil komple set aldım. Şanzıman söküldüğünde çift kütleli volanın durumuna bakıp değişmesen de olurmuş dediler. Çıkma olarak kullananlar da oluyor bunu dedi, ilana koydum işine yarayan alırsa diye :)

Değişen parçalar:
Baskı-balata, bilya seti:
orijinal FOMOCO (içerisinden sachs çıktı) bilya FTE marka çıktı
Volan: Sachs
Aks keçeleri: Orijinal Getrag (şanzımanın markası)
Şanzıman yağı: Motul
Ön viraj demiri lastikleri: Orijinal Mazda

Araç özel ford servisinde söküldü, başında durdum. Bir tek aks keçelerini değiştiren arkadaşa dikkat etmedim takarken. Sökerken aparatla sökmüştü iyi dedim sağına soluna tornavida sokmuyor, yenileri çakarken de kontrol ediyormuş gibi olmayım, ustaya ayıp olur diye dokunup bakmadım. (Keşke baksaydım)

Asıl işi yapan usta tertemiz çalıştı topladı aracı, sac kısımlara giren vidaların paslanmaması için gresledi vs hiç acele etmeden çalıştı. Baştan pek sevmedi beni, sonradan biraz ısındık :)

Araç toplandı bitti.. Deneme sürüşü yaptım fln pedalın eskisine göre biraz daha sert olması dışında bir sorun yok. Zaten bilya sesi dışında da bi sesim yoktu. Hidrolik olarak ben Dot 5.1 kullanıyorum, debriyaj merkezini kendi elindeki hidrolikle doldurdu biraz ondandır dedim. Zaten hidrolik değişim zamanım geldiği için dert etmedim. 4-5gün sonra hidroliği değişince biraz daha yumuşadı pedal, yine de eskisine göre bi tık sert. Yeni değişmiş yumuşak pedal hissi yok. Bir de dik yokuşlarda kalkışlarda balatadan bariz ötme sesi geliyor. Kavrama anında araç zorlandığında gelen bu sürtme sesine uyuz oldum.
Telefon açıp sordum, fordlarda hep var o ses dediler. İnternette de bir sürü denk geldim bu sesle ilgili duruma. @Ozanihat ile de görüştük, o da fomoco set takmış. 2 farklı özel servis var dedi tanıdığım; yetkili servisten ayrılmalar dedi, onlarda balata rodajında normal olduğunu söylemişler. Pedal sertliği konusunda da aynı durum bende de oldu eskiye göre biraz daha sert ama daha kararlı dedi. Doğru dedim daha net kavrama, bu netlikten kaynaklı bir sertleştirme güncellemesi var sanırım balatada. Bunun da arada sesle ilgili bir durumu oluyor. Bi yanım da diyor keşke fomoco yerine direk aftermarket sachs alsaydım, belki o bi tık sertlik olmaz, ses olayı da olmazdı. 300 km civarı kullandım, ses ilk zamanlar yaptığı yokuşlarda yapmıyor. Azalarak kaybolacaksa sorun yok, bin km avans verdim, takip ediyorum şuan için. Ses devam ederse diye sachs veya luk set bile düşündüm.

Hidrolik değiştikten sonra iş yerinin önünde aracı park ettiğin yerde yağ var dediler.. Baktım hakikaten yağ var, debriyajın havasını alırken muhafazaya döküldü de o mı sızdı diye ararken iki gün temizle kontrol et derken aks keçesinden şanzıman yağı aktığını fark ettim... Ateşim çıktı resmen. Ben sök tak sonrası terleme yapmasın diye yeni keçe almışken bildiğin pıt pıt damlıyordu...

20230224_182822.jpg



Yeniden keçe aldım ve kendim sökmeye karar verdim. Kısa aks tarafı olduğu için işim nispeten kolaydı, salıncak rotilini söküp tekeri geri çekip aksı yerinden çıkarıp bakacaktım. Yeniden şanzıman yağı, aks keçesi aldım. Yağı bulamadığım için marka, viskozite farkı olmasın diye 2 litre Liqui Moly aldım bu sefer.

Aracı bi taraftan askıya almayı düşündük ama sonra muhafazayı sökme, şanzıman yağını boşaltma vs derken bizim ustabaşı ile forkliftle kaldıralım zaten taşıma kapasitesi yeter de artar bile dedi :) Kaldırdıktan güvenli bir mesafede sallayıp kontrol ettikten sonra çok da yükseğe kaldırmadan işlemleri tamamladık.

20230225_125700.jpg


Şanzıman yağını boşalttıktan sonra, aksı çekip çıkardığımda keçenin yatay eksende yamuk çakıldığını gördüm. Yatay düzlemde arkası dışa yakınken ön tarafı 5-6 mm içerdeydi. İlk günler yağın akmaması aşınma toleransından kaynaklı sanırım. 200 km kadar yol yapınca kaçırmaya başladı diye düşünüyorum. İçerdeki keçenin sac kısmına denk gelecek şekilde vida attıktan sonra, pense ile vidadan çekip eski keçeyi çıkardım.

20230225_125709.jpg


Fotoğrafta da biraz belli oluyor keçenin yamukluğu...
Yamuk keçe.jpg


Keçesiz hali.. Karşı tarafta dayanacak bir nokta var gibi aslında her yerini oturtacak şekilde çaksalar otomatikman gönyeye alınmış olur sanırım ama yine de güvenemedim ben de tam dibe kadar çakmadım. Dış çizgiden 2mm içerde kalacak şekilde çaktım yeni keçeyi.
Keçesiz.jpg



Yeni keçe ve aksı yerine taktıktan sonrası...
Yeni keçe.jpg


Montaj bitti.jpg




İşlem bittikten sonra eski yağ sızıntıları ve muhafazayı balata spreyi ile temizledikten sonra topladık. Yaklaşık 300 km yol yaptım şuan için bir akma vs yok görünüyor. Diğer aks tarafı kontrol edebildiğim kadarıyla düzgün çakılmıştı. Bi akma terleme yoktu. Balata rodajı için verdiğim 1000kmlik avans dolduktan sonra sesin kesildiği konusunda tatmin olursam, rot ayarı için aracı kanala aldırdığımda iki tarafı da terleme vs var mı diye tekrar kontrol ettireceğim. Şuan için muhafazaya damlayan, alttan görünen bir kaçak yok


Debriyaj bilyasının da bozulma sebebi olan durum, yani debriyaj pedalıyla alakalı bir ilave yaptım, bir kaç gün test ettikten sonra onu ayrıca paylaşacağım.
 

Üst Alt