Yakıt Tüketim Verileri Ne Kadar Gerçekçi?

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
Firmaların hazırladığı araç kataloglarında yazan yakıt tüketimi rakamlarının hiçbir zaman gerçeği yansıtmadığını hepimiz biliyoruz. Ancak son bulgular bu farkı bilmemize rağmen hala saf olarak değerlendirilebileceğimizi gösteriyor. Bahsedilen bulguların sahibi Transport & Enviroment (Ulaşım ve Çevre) isimli Avrupa’da çevreci ulaşım çözümleri üzerine uğraşan bağımsız bir hareket. Biz, bazen çevrenin korunumu adına düşünürken ulaşımdan daha büyük sorunlar olduğunu düşünüyoruz ama ne yazık ki T&E’nin rakamlarla ilgili ortaya çıkarttığı bu gerçekler otomobil üreticilerinin sonuçları adeta manipüle ettiğine bir kanıt oluyor. Ancak belki de bu bir manipülasyondan ziyade sadece yasalardaki açıkları kullanmaktan ibaret.
T&E, yaptığı araştırma ile üreticilerin yıllardır testler konusunda zaten hiçbir zaman gerçek tüketim verilerini vermediğini ancak bugünlerde geçmiş yıllara göre gerçekten çok daha farklı verileri müşterilere sunduğunu gösteriyor. 2001 yılında üreticilerin vaad ettiği ile gerçekte olan tüketim arasındaki fark %8 iken bugün aynı fark %31’lerde geziyor. Yani bunu tüketim değerleriyle açıklarsak, 2001 yılında üretici 5 lt/100 km derken aslında 5.4 lt/tüketim oluyordu. Bugünse üreticinin sunduğu aynı 5 lt/100 km’lik tüketim aslında 6.5 lt/100 km.

T&E’nin araştırmasına göre ise bu konunun lideri Mercedes. Mercedes’in katalog yakıt tüketimi ile gerçek yakıt tüketimi arasındaki fark %40. Yani 5lt/100 km katalog verisi aslında 7lt/100km. Bunu katalogdan karşılaştırıp daha çok para vererek tutumlu olması için aldığınız dizel bir motor için düşünürsek, motor seçimindeki amacınızdan bir hayli saptığınızı görmek çok da zor olmuyor.
Mercedes’in hemen ardından ise BMW geliyor. 3. sırada ise Ford var. Listenin en alt sıralarına baktığımızda ise Renault, Fiat, PSA Grubu (Peugeot-Citroen) ve Toyota’yı görüyoruz. Fakat listenin en altında kendine yer bulan bu üreticilerin gerçek hayatla olan farkı da %25 civarında.
Firmaların manipülasyonu tüketiciyi aldatmak, yalan söylemekten ziyade aynı araçların farklı şekilde kullanılmasından ortaya çıkıyor. Ancak sorun da tam olarak burada ortaya çıkıyor çünkü üreticilerin tüketim verilerini elde etmek için hazırladığı testte kullandığı aracın gerçek hayatta kullanılması mümkün değil.
Aşağıda T&E tarafından hazırlanılmış infografik sizin bu konuyu daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.
Kaynak: kimgecer.com
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
52,049
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Katalog ile kullanıcı değerlerini tutturmayı başaran nadir markalardandır Mazda... Rutin kullanımda rahatlıkla fabrika verilerini yakalamak mümkün...
 

Üst Alt