Trafik Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Düzenlenir?

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3


Her ne kadar istenmeyen bir durum olsa da trafikte küçük kazalar yaşanabilir. Bu noktada kazanın verdiği moral bozukluğu ve kafa karışıklığı içerisinde maddi hasarlı kaza tespit tutanağının tutulması güç bir işlem olabilir. Böylesi istenmeyen bir durumla karşı karşıya kalındığında tutanak tutumunda mutlaka dikkat edilmesi ve yapılması gereken işlemler vardır. Kaza sonrasında işinize yarayacak bu bilgilerle tutanak tutma konusunda kolaylık kazanacaksınız. Maddi hasarlı kaza tespit tutanağını aşağıdaki noktalara dikkat ederek kolayca tutabilirsiniz:

  • Araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce mümkün mertebe farklı açılardan araçların fotoğrafı çekilmelidir. Bu sayede hasar tespiti kolaylaşacaktır.
  • Tutanakların birer sureti de çekilen fotoğraflarla birlikte kaza yapan karşı tarafın trafik sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine ya da kasko poliçesinden tazminat talebi olacaksa aracın kasko sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketine gönderilmelidir.
  • Eğer kazaya ikiden fazla araç karışmışsa bu sefer birden fazla form kullanılabilir. Böylesi bir kazada her form ayrı ayrı tüm sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalar için formun alt tarafındaki boşluk kullanılmalıdır.
  • Tutanak üzerinde 1 ve 2 numaralı alanlara kazanın tarihi ve yerine ilişkin bilgiler yazılır. 3 numaralı alanda eğer varsa görgü tanıklarının da irtibat bilgileri girilir.4, 5 ve 6 numaralı alanlarda sürücüye, araca ve trafik poliçesine ait bilgiler yazılır.7 numaralı alanda ise araçların üzerinde ilk darbenin alındığı yer işaretlenmelidir. 8 numaralı bölümde ise kutucuklar doldurulur. 8 numaralı bölümü doldurmak zorunlu değildir ancak şirketlerin kısa sürede değerlendirme yapmasını sağlayacağı için önemlidir.9 numaralı bölümde ise çarpışma yeri ve anının taslağı çizilmelidir. Taslak çiziminde araçların gittiği yön işaretlenmeli ve kazanın meydana geldiği alanın adresi mümkünse girilmelidir.10 numaralı alanda ise sürücüler kazaya dair görüşlerini yazarlar. Eğer görüş kısmı yetersiz gelirse beyaz bir sayfa ile görüş kısmına ekleme yapılabilir.
  • Tüm form doldurulduktan sonra 11 numaralı bölümün imzalanması zorunludur.
Tutanakları Sigortacılık Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Şoförler ve Otomobilciler Odalarından alabileceğiniz gibi sigorta acentenizden ve Trafik Tescil Şube veya Bürolarından temin edebilirsiniz.

Nisan​​​ 2008 t​arihinden bu yana ​​kağıt f​orm ile ​düzenlenen Kaza Tespit Tutanakları artık akıllı telefonlardan da doldur​​ulabiliyor​.​​​
​Sigorta Bilgi ve Göze​tim Merkezi tarafından geliştirilen “Mobil Kaza Tutana​ğı” uygulaması ile artık sürücüler, tutanak doldurma işlemini çok daha hızlı ve kolayca yapabilecek.
 

kadir

Kıdemli Üye
Mesajlar
12,654
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
Kaza ani basiret baglanmasi olabilir fotograflari cektikden sonra genis acili mutlaka video cekmeli atlanmis ince detaylar olabilir.

GT-I8552 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,832
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Allah'ım kimselere kaza bela vermesin diyerek konuyu güncelleyelim... :)
 
Mesajlar
2,400
Konum
Yalova-Armutlu
Araç Markası
2009 Mazda 3 Touring
Araç Renk ve Tip
Sedan - Gri Şimşek
Aminn.
Cana gelen mala gelsin diyoruz böyle durumlarda ancak mal da canın yongası.. Allah kimseyi hele ki hatasız bir şekilde trafik kazasıyla canından ve malından etmesin..
 

Üst Alt