Toyotada Turbo Motor Modasına Uydu

Forlan

Gri Atmaca
Mesajlar
5,168
Konum
Ankara
Araç Markası
2017 M3 Dizel Power
Araç Renk ve Tip
Kül Grisi - Sedan
pF3B4E.jpg


Yıllar boyunca atmosferik motor kullanımında direnen Toyota sonunda turbo motor modasına ayak uydurdu. Birçok rakibinin yıllar öncesinden başladığı turbo motor üretimine hala atmosferik motorlarıyla karşılık veren markanın aslında üstlendiği sorunsuzluk unvanını korumak istemesi bu konunun altında yatan bir neden olabilir zira piyasada karşılaştığımız ilk turbo beslemeli motorlarda bazı sorunlar olmadı değil. Ama artık stabil üretimi yakalayan markalar turbo motorlarla elde ettiği düşük hacimden daha fazla güç çıkışı ve yakıt ekonomisiyle atmosferik motor tercih eden üreticilere kıyasla daha avantajlı oluyor.

2015 yılında yenilen makyajlı Auris ile tanıtılan 1.2 litrelik turbo motor Toyota’nın piyasaya sürdüğü ikinci turbo motor oldu. İlk turbo motorunu Lexus NX 200T ile tanıtan Japon, 2.0 litrelik bu motor ile ilgileri üstüne çekmişti.

Aslen 1.196 litre hacmindeki bu 1.2 litrelik motor 10.0 sıkıştırma oranına sahip. 4 silindirlik bu motordan 116 beygir güç çıkışı alabilen Toyota bu gücü 5200 ile 5600 devirde verebiliyor. 185 Nm torkunu da 1500 ile 4000 devir aralığında verebiliyor.

“Özellikle yakıt ekonomisi ve sıcaklığı gelişmiş” ünvanıyla tanıtılan 8NR-FTS 1.2 litrelik turbo motor tek türbin salyangozuna sahip. Tasarımı sayesinde motor soğutmasından da etkilenmeyen sistem böylece daha verimli çalışıyor.

Yakıt ekonomisinde de yüzleri güldüren yeni motorun katalog verisi 100 kilometre’de 4.7 litre. Silindirlerin dikey yerleşimi D-4T turbo direkt enjeksiyon teknolojisinin harmanıyla torku ve gücünü geniş bir devir aralığında verebiliyor. Bu arada 8NR-FTS %36 ısısal olarak daha verimli.
 

Üst Alt