Torque Programının Kullanımı

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Bugünkü konumuzda Torque programının nasıl kullanılabileceğini, nasıl veri kaydedileceğini ve nasıl grafikte görebileceğimizi anlatmaya çalışacağım.

Torque programı, aracımızdaki bir çok veriyi görmemize imkan sağlar. İngilizcenizin olması avantaj sağlamaktadır. Öncelikle kısaca ayarların nasıl olması gerektiğinden bahsedelim. Benim kullandığım ayarların ekran görüntülerini görebilirsiniz.

Öncelikle ana ekranımız:

1.jpg

Realtime Information menüsünden gerçek zamanlı verileri görebilirsiniz. Fault Codes menüsünden aracınızdaki hata kodlarının bir kısmını varsa okuyabilirsiniz. Diğer menüler eklentilerle birlikte gelebilmektedir. Map view harita görünümünü, Fuel Economy eklentisi yakıt ekonomisini, Knock Detector eklentisi de vuruntu olup olmadığını gösteren ek uygulamalardır.

2.jpg

Realtime Information menüsünü girdiğimizde 5 farklı ekran bulacağız. Bunu Android telefonunun 5 ana ekran sayfasına benzetebiliriz, bu ana ekran sayfalarında istediğimiz "widget"ı yani görüntüyü yerleştirebiliriz. Ekranda boş bir noktada basılı tutup Add display diyerek görüntü (widget) menüsünü açarak seçebilirsiniz. Resimde gördüğünüz menü Raw Data Display görüntüsüdür. Ek olarak gps koordinatlarınızı, sürüş karakteristiğinizi, yakıt hava durumunu, ivmeyi, deviri gösteren görüntüler de mevcuttur. Deneme yanılma yoluyla da keşfedebilirsiniz.

3.jpg

Gelelim ayarlar kısmına. Ayarlara girmek için ana menüde (Torque ana ekranı) en sağdaki 3 noktaya basıp çıkan sekmeden Settings menüsüne basmanız gerekmektedir. (Sırasıyla Genel Ayarlar, Temalar, Eklentiler, Birimler, OBD2 Adaptör Ayarları, Veri Kaydetme ve Yükleme, Konsola Yerleştirme Ayarları, Konuşma/Alarm Ayarları, Alarmları Yönet, Extra PIDleri/Sensörleri Yönet, Harici GPS Ayarları)


Genel Ayarlar kısmında kullandığım ayarlar.

4.jpg

Sırasıyla Gizlilik Politikası ve Şartları, İpuçlarını Göster (Yeni başlayanlar için faydalı olabilir), Bluetooth Hata Uyarısı, HTC/Samsung Cihazlar için Hataları Çöz, GPS Kapalıysa Uyar, Durum Çubuğunu Gizle.

5.jpg

Konsol Görünümünde Başla (5 ana sayfanın olduğu görüntü modu), Uyarılar Çubuğunu Göster, Uyarı Simgesi, Otomatik Döndür, Örgüye Tuttur, Konsol Görüntü Sayısı, Çıkışı Onayla, Hata Ayıklayıcını Aktifleştir.

Tema ile Eklenti ayarlarıyla oynamaya gerek yok.

6.jpg

Burada da birimler menüsünde kullandığımız birimleri seçebilirsiniz.

7.jpg

OBD2 Adaptör Ayarlarında bağlantımızı yapacağız. En üstteki Bağlantı Türü sekmesinden Bluetooth seçiyoruz. Diğer bağlantı türleriyle bağlananlar uygun seçeneği seçsinler. Bluetooth Aygıtını Seç sekmesinde de daha önceden Bluetooth bağlantısı kurduğumuz OBD2 cihazımızı seçiyoruz. 3. sıradaki sekme Otomatik Bluetooth Açma-Kapama seçeneğini seçiyoruz ki, Torque programını açıp kapattığımızda ek olarak telefonumuzun Bluetooth'unu da açıp kapatmak zorunda kalmayalım, Torque programı bizim yerimize açıp kapasın. Diğer menüleri seçme gereği duymadım. Sırasıyla (Bağlantı Tipi, Bluetooth Aygıtını Seç, Otomatik Bluetooth Aç-Kapa, Sadece BT zaten kapalıysa müdahele et (BT açıksa program açıp kapamıyor başka bir yerde de kullanıyorsun diyerek), Daha Hızlı İletişim, MPG/Yakıt hesaplama (Veri iletişimini hızlandırır) (Gerekli değil, zaten normal haldeyken iş görüyor, hızlı), Artırılmış Hesaplama Metodu (Yakıt tüketimini daha doğru hesaplamaya çalışır, fakat veri iletişim hızını düşürür), ... , ScanTool.net den aldığınız cihazı kullanıyorsanız işaretleyin.
 
Son düzenleme:

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #2
8.jpg

Veri Kaydı ve Yükleme menüsünde de hangi verileri kaydedebileceğimiz, nasıl kaydedebileceğimizi ayarlayabiliyoruz. Deneme yanılma yöntemiyle bulduğum en garanti kayıt yöntemi resimlerdeki gibidir. Bunun dışında siz de programı çalıştırınca kayıt yapmaya başlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz, ama ben yarıya bölünmüş kayıtlar vs ile karşılaştım. Bu menüdeki ayarlar sırasıyla (Ne kaydedeceğini seç, Senkronize kayıt (sensörlerden gelen veriler tamamlanınca kayda başla). 4. sırada Torque başladığı gibi kayda başla, Sadece OBD bağlıyken kaydet (aralıklarda kaydı durdurur), GPS'i otomatik olarak kaydet.

10.jpg

Kayıt dosyalarını döndür (OBD'ye her bağlanışta farklı bir kayıt dosyası oluşturur), Kayıt değerlerini formatla (virgülden sonra 2 basamak olacak şekilde), ve servera yükleme işlemleri vs. devam ediyor.

9.jpg

Otomatik seyahat kaydı, 0.5 milden az olan seyahatleri yok say, Kayıtlar arasındaki kısa aralıkları yoksay (10 dakikadan az duraklamalarda kaydı ayırma), Tüketilen yakıtı kaydet, Seçilen sensör verilerii kaydet, ... Twitter, facebook diye gidiyor.

11.jpg

Burada dikkat etmeniz gereken şey, kaydedilecek verileri seçmenizdir. Bunun için Data Logging and Upload menüsündeki ilk menü Select What to Log a tıklıyoruz. Programı ilk açtığınızda burası bomboş olacaktır.

12.jpg

Sizin yapacağınız sağdaki 3 noktaya tıklayıp Add PID to Log diyerek karşınıza çıkan ekrandaki tüm verileri girmenizdir.




Eğer ayarları benim yaptığım gibi girerseniz, verileri kaydetmek için yapmanız gereken tek şey araca binip aracı çalıştırıp telefonunuzdan programı açtıktan sonra Realtime Information'a tıklayıp sağdaki 3 noktaya tıklayıp Start Logging demenizdir. Telefonunuzun ana ekranını kilitleyebilirsiniz şimdi, o kendi kendine kayıt etmeye devam etsin.

Sürüşünüzü yaptınız, aracınızını durdurdunuz, programdan aynı şekilde girip Realtime Informatıon kısmından sağdaki 3 noktaya tıklayıp Stop Logging diyoruz ve kayıt dosyamızı oluşturdu. Bunu şimdi bilgisayarda inceleyeceğiz.

Önce telefonu bilgisayara takıyoruz ve kayıt ettiğimiz klasörü buluyoruz. Bu klasör telefonunuzun dahili hafızasında torqueLogs klasörü içindedir. Kayıt yapılan günü ve saatinden hangi dosya olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Kayıtlarınızı bilgisayar masaüstünüze alarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Kaydettiğiniz bu kayıt dosyalarını Torque Log View and Analyzer programıyla inceleyeceğiz.

Programı indirip TLWA.exe yi tıklayarak açtıktan sonra File=>Open diyerek masaüstüne kaydettiğimiz dosyamızı bulup tıklıyoruz ve bu noktadan sonra Y axis, X axis kısmına istediğiniz değerleri seçerek grafik halinde görebilirsiniz.

Benim kullandığım grafikler aşağıdakiler.

X__________________ Y
#record___________Fuel Trim Short Term Bank 1
#record___________Fuel Trim Long Term Bank 1
Engine____________Rpm Fuel Trim Short Term Bank 1
Engine____________Rpm Fuel Trim Long Term Bank 1




İlgili Programların İndirme Linkleri

Torque Log View and Analyzer

Link: http://sourceforge.net/projects/torquelogviewandanalyze/files/latest/download

Torque Pro:

Link1: https://www.dropbox.com/s/d3zw6lgm6jk4uem/Torque_Pro_OBD2_Car_V1.5.10_mumayi_0cbba.apk?dl=0
Link2: https://www.dropbox.com/s/a0f98lvt9nhuvui/Torque_v1.5.58.apk?dl=0
2 linkten biri çalışıyor, biri çince. o çince olanı söylerseniz linkini kaldırırım. Aşağıda da Türkçe versiyonu bulunmakta ama ful değil.

Link3 (Türkçe): http://www12.zippyshare.com/v/Tdb9RmIB/file.html (@Mustafa Erdoğan'a teşekkürler)

Fuel Economy Plugin:

Link: https://www.dropbox.com/s/bh4vsp0oupknr3b/fueleconomytorquepro.apk?dl=0

Knock Detector Plugin:

Google Play Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nosoftskills.kd
 
Son düzenleme:

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Teşekkür paylaşım için, hiç kullanacağımı düşünmüyorum ama elimizin altında olması güzel oldu.
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #4
Veli abiye faydalı olabilir. Lpg ayarının düzgün olup olmadığını öğrenmek isteyenlerin eninde sonunda kullanması gerekecek bir program. Ha ülkede kaç kişi lpg ayarı nedir biliyor, orası ayrı konu.

çekiş iyi az yakıyor, geçişte titreme yok semptomlarının sonucunda lpg ayarının iyi olduğu sonucu çıkartılan bu memlekette....
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,829
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Evet benim için biçilmiş kaftan bu bilgiler teşekkürler hocam...



Geniş bi zamanda bu konuya yoğunlaşırım artık... Tabi benim cihaza bağlanabilirsem...



Tepetaklak üzerinden, Facit ile gönderildi !! :p
 

Murat Yılmaz

Kıdemli Üye
Mesajlar
19,636
Konum
İstanbul
Araç Markası
Xedos 9
Elm327 bugün geldi kargoyla, hemen denedim. Aracın tabletiyle hemen bağlandım, sıkıntı çıkmadı. Ben anlık veriler göstergeler için aldım. Ama biraz karmaşık ayarları filan.
 

ahmetdag

Katılımcı
Mesajlar
408
Konum
İskenderun
Elm327 bugün geldi kargoyla, hemen denedim. Aracın tabletiyle hemen bağlandım, sıkıntı çıkmadı. Ben anlık veriler göstergeler için aldım. Ama biraz karmaşık ayarları filan.
Ben tablette caliştiramadim bi türlü telefondan aciyordum

E6603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Üst Alt