Subaru Outback , Forester ve Mazda Cx-5 Bilgi Paylaşımı

Bora Arpınar

Sessiz
Mesajlar
73
Konum
Kocaeli
Araç Markası
Mazda CX-5
Araç Renk ve Tip
SUV
Bugün bayraktar çekmeköye subaruları görmek için gittim sağ olsunlar çok iyi karşıladılar. Şu an kullandığım Aracımda c5 exclusive 2.0 olduğundan (subaru ile distürbitör aynı firma) belki aracıma 2. elde iyi bir fiat verirler diye vede çok merak ettiğim 2 aracı forester ve outback i test etme fırsatı buldum outback hemen hemen kullandığım cx-5 ile aynı dolulukta artı olarak elektrikli bagaj ve x-mode denilen buzlu veya kaygan yolu çok ağır indirme özelliği var buna karşılık cx-5 deki kör nokta uyarı sistemi yok aracı kullanırken hoşuma gitti ama ondan inip forester a geçince aynı motor ve şanzuman olmasına rağmen daha keyif ve zevk aldım. Ancak foresterda cx-5 den bayağı noksanlık var mercekli far filan yok şerit değiştirme kör nokta uyarısı yok ama güzel bir araç sonrasında ise forester ın benzinli 240 beygirlik modelini gördüm muhteşem bir araç tam bir yol canavarı ama okuduğum kadarı ile kullananlar 13/15 lt lerden bahsetmekte değerli dostlar cx-5 e kapora verdim ve aracın gelmesini bekliyorum siz olsanız forester benzinli 240 ps ve cx-5 arasında hangisini tercih ederdiniz malum araç her zaman alınmıyor yorumlarınızı bekliyorum.
 

Bora Arpınar

Sessiz
Mesajlar
73
Konum
Kocaeli
Araç Markası
Mazda CX-5
Araç Renk ve Tip
SUV
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
Orda okuduğum kadarı ile Mustafa beyde beğendiğim forester 240 beygirlik araç var acaba rica etsem cx-5 ile forester 240 beygir arasında kalmış bir garibana biraz yardımcı olurmu. :)
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Ben eskiden Outback 3.0R ve Forester 2.5 XT turbo sahibi, şimdi de CX-5 sahibi olarak bu konuda herhalde en fazla tecrübeye sahip kişilerden oluyorum. Ancak otomobil tercihleri çok fazla kişisel beğeni, öncelik ve imkan meselesine göre değişeceği için ben siz dahil hiç kimseye şunu tercih edin diyemem. Bunun yerine kendi önceliklerim ve tecrübelerime göre bazı bilgiler vereyim, yorumlar yapayım, siz kendinize göre değerlendirin lütfen...
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Öncelikle Forester ve CX-5 modellerinin birebir muadil rakipler olduğunu, C segmentine ait türevler olduğunu, orta sınıftan Opel Antara, Chevrolet Captiva, Ford Kuga, Honda CR-V, Toyota RAV4, Nissan X-Trail, Suzuki Grand Vitara gibi, Premium sınıftan Audi Q5, BMW X3, Mercedes GLK, Land Rover Freelander gibi rakiplere ve yine (bazıları aynı sınıf olarak görse bile doğru değil) yarım sınıf aşağıdan da VW Tiguan, Hyundai ix35, Kia Sportage gibi rakiplere sahip olduğunu belirtelim.

Subaru Outback ise bir D segmenti türevidir, yani bir sınıf yukarıdadır. Aynı zamanda CX-5 ve Forester SUV olarak sınıflanırken, Outback Crossover sınıfında yer alır. Outback Subaru'nun D segmenti oyuncusu Legacy modelinin SW versiyonunun yerden yükseltilmiş, süspansiyonları takviye edilmiş türevidir. Bu yönüyle rakipleri çok sınırlı olmakla birlikte Volvo XC70, Audi A4 Allroad ana rakipler olarak sayılabilir.
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Bu yönüyle baktığınızda aradaki segment farkından dolayı, Outback modelinde yaşayacağınız sürüş deneyimi daha yüksek olacaktır. Hem sürüş konforu, hem sürüş akustik konforu, hem de süspansiyon olgunluğu olarak bir üst segment olmasının avantajlarını sunar. İç dizaynına harcanan emek, kullanılan malzeme kalitesi, işçiliği ile Forester modeli ile karşılaştırılamayacak kadar iyidir. Zaten dikkat ederseniz bu durum aynı motor/şanzıman kullanılan modellerde fiyata da aynen yansıyor. Aradaki donanım fazlası ile izah edilemeyecek bir fiyat farkı var aralarında. Bu yönü ile Outback'i diğerlerinden ayırıyorum. Eğer bütçeniz el veriyorsa, boy uzunluğu sizi sürdiğiniz rotalarda rahatsız etmeyecekse, tek motor dizel olduğundan söylüyorum, dizel müşterisi iseniz bu 3 model arasından düşünmeden Outback alırdım.
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Ancak ben dizel müşterisi olmadığımdan ve hiç de hoşlanmadığımdan dolayı benim için Outback devre dışı kalıyor. Üstelik en donanımlı versiyonu için talep edilen 170 civarı fiyat da bu aracı rakip Premium D sınıfı araçların fiyat seviyesinin üstüne çıkarıyor. Bu fiyata en dolu bir D segmenti BMW 3 serisi ve Mercedes C sınıfı alınabilir. Üstelik onlarda da benzinli/dizel opsiyonları var. Bırakın D sınıfını, bu fiyata E segmenti Mercedes E180 ve BMW 5.20i alınabilir. Burada Outback'in sunabildiği tek avantaj awd sistemi gibi görünse de, aslında o da değil. Çünkü sıfır olmasa bile bu sefer de 1-2 yaşında 3.20d x-drive alınabilir.

Bu durum Outback'i benim için artık radardan çıkartıyor.
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Bence daha doğru kıyaslama Forester ve CX-5 arasında olabilir. Bu konuda hiç detaya girmeyerek çok net bir yorum yapacağım; eğer kıyaslama CX-5 ile 2.0 atmosferik Forester arasındaysa, 100 kere seçim yapsam her seferinde CX-5 seçerim...

Ama 2.0 turbo benzinli 240 bg motor işin içine girince dengeler, şartlar bir hayli değişiyor. Buradan sonra ben yorumlarımı yazayım ikisi arasında;

- Bu çağda, 40 bin TL araçlarda olan donanımların olmaması çok acayip bir durum. Bıraktım ön park sensörünü arka park sensörü + TFT LCD ekran ve multimedya fonksiyonları gibi donanımların olmaması, arkadaşlar tarafından dalga geçilmesine bile yol açabiliyor.

- Turbo versiyonda Harman Kardon ses sistemi başarılı bir sistem ama 80'lerden kalma müzik sistemi ünitesi nedir?

- Forester'da 240 bg motor kullanıp, ancak bir tabure kadar yan desteği olan sürücü koltuğunun anlamı nedir? Hızlı kullanımlarda çok konforsuz...

- Her ne kadar C segmenti Impreza türevi olsa da, C segmenti versiyonların en üstü ve pahalısı olarak biraz daha özel bir iç mekan olamaz mı? Birebir Impreza kokpiti kullanmak fazla aşırı tasarruf odaklı bir uygulama. Bakınız CX-5 iç mekanı dizayn ve kalitesine, D segmenti Mazda 6 ile ortak kullanım, C segmenti Mazda 3 ile değil...

- Konfor, güvenlik donanımları, teknolojik donanımlar, iç mekan dizayn ve kalitesi konusunda turbo motorun Forester'a bir yardımı olmuyor kaputun içinden.

- CVT şanzımana hiç ısınamadım. Atmosferik motorlarla birlikte benim için sürüşü bir eziyet haline getiriyor bu şanzıman. Yalnız söylemem gerekir ki, turbo benzinli ve dizel motorların alt devirdeki çok yüksek torkları, bu tip şanzımanların sürüş keyfi yoksunluğu konusundaki açıklarının büyük bölümünü kapatıyor.
 

Bora Arpınar

Sessiz
Mesajlar
73
Konum
Kocaeli
Araç Markası
Mazda CX-5
Araç Renk ve Tip
SUV
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #9
Değerli Mustafa hocam outback çok güzel araç doğru ama bana yolda kullanırken ki verdiği his ayağımın altındaki gücü hissedememek yada baygın balık gibi demek daha doğru olur ayrıca forester daki ferahlık ve ataklık yok bunuda çözemedim. outback cx-5 ile donanımsal olarak yakın ama motor ve 4 çekerin durumu sizin uzmanlık alanınız ve bu konuda deryasınız. Alacağım araç ile balık piknikle pek işim olmasada bize yakın kartal kaya ve kartepeye ve çok merak ettiğim uludağa çıkmak isterim mazda için zaten kapora verdim ve bekliyorum ama 2015 lerin fiatı daha belli değil şu anki 2014 lerde fiat 120 121 bayii sizin için sıkıntı olursa kaporayı iade edebilirim dedi benzinli turbo forester da çok atak ve seri bir araç ama turbo arızası gibi sorunlar oluşabilirmi onuda bilmiyorum. cx-5 ve forester 4 çeker olarak birebirse hem maddi hemde görsel açıdan cx-5 imi tercih etmek lazım çünki autback 170.000 tl leri buluyor. Saygılar.
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
- Buna karşılık Mazda Dünya'nın bana göre en iyi şanzımanlarından birini kullanıyor. Klasik tork konvertörlülerin klasik konfor ve dinginliği, sorunsuzluğu + modern çift kavramalıların sürati ve verimliliği! Bence bunu şu an en iyi yapanlar ZF, Aisin Seiki, MB ve Mazda...

- Yol tutuş konusunda Forester turbo ile CX-5 aynı ayardalar.

- Performans konusunda Forester turbo başka bir sınıfta. Zaten benim için bu aracın en önemli özelliği budur, böyle bir motoru sunma cesaretidir. Cx-5 atmosferik Forester'a göre performansta çok öndedir ama Turbo Forester dediğim gibi performans konusunda başka bir Dünya!

- Şehir içi karşılaşılacak yağmur, çamur, kar ve buz şartlarında doğru kış lastiği kullanımı ile iki aracın awd sistemlerinde fark hissedilmez. Her ikisi de gayet gelişmiş awd sistemlerine sahipler bu şartlar için. Ama hafif arazi şartlarında kullanım hobisi varsa, çayır, çimen, balık, arazide çamur keyfi vb. burada Forester turbo öne çıkar aşağıdaki özellikleri ile;

1- Yokuş aşağı otomatik kontrollü iniş sistemi
2- Aynısının yokuş yukarı çıkış fonksiyonu
3- X-Mode çok gelişmiş awd koordinasyon sistemi
4- Daha iyi yaklaşma ve karın açısı
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Özetle; Bu sınıfta bugün araç alacak olsam, peşlerine düşeceğim 2 araç var, başka yok. Subaru Forester 2.0 XT turbo adventure ve Mazda CX-5 2.0 AT Power. Her iki üretici de kendi düzturları olan, mühendislik tutkulu, kopyalamak yerine kendi özelliklerini geliştiren ve ısrarcı olan karakterli, özellikli firmalar. Her iki üreticiye de saygı duyuyorum.

Ancak bazıları üreticiden, bazıları ithalatçıdan kaynaklı tercihlerle, CX-5 daha şehirli, daha kalite/lüks hisli, sürüşü genel anlamda daha tatminkar, hem teknolojik konfor hem güvenlik donanımlarında açık ara üstün. Örneğin CX-5'de mercekli bi-xenon farlar ve uzun far yönetimi, adaptif far varken ve sizin kaporo verdiğiniz makyajlı CX-5'de bunlar bir de bi-led olmuşken, Forester'da halen merceksiz xenon var, uzunlar halojen, adaptif far/uzun far yönetimi yok. CX-5, Forester turbo modeline göre daha çevreci %30 gibi daha az yakan bir model.

Forester Turbo ise daha performanslı, daha arazi aracı donanımlı ve imajlı, asfalt dışı hobilere daha uygun bir model.

Fiyat olarak birbirlerinden çok farklı değiller. Yıllık vergileri de aynı.

Tercihinizi sizin öncelikleriniz belirleyecek ama özetin özetini aşağıda vereceğim...
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Forester Turbo'nun üstünlükleri;

1- Daha performanslı makine
2- Arazi şartlarına daha uygun gövde alt açıları ve awd sistemi
3- Daha geniş arka diz ve baş mesafesi, daha konforlu ve alçak arka koltuk sırası.

Bunun dışında Forester bence hiçbir konuda CX-5 ile rekabet edemez.
 

Bora Arpınar

Sessiz
Mesajlar
73
Konum
Kocaeli
Araç Markası
Mazda CX-5
Araç Renk ve Tip
SUV
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #13
Mustafa hocam son iki iletin ile neyi beklediğimi direkt cevaplamışsınız :) yazılarınızın bir çoğunu okuduğumdan subarunun 4 çekeri ile mazda 4 çekerin belirsizliğinden bahsettiğiniz yazınız biraz cx-5 den soğutmuştu ama son yazınız herhalde cx-5 in 4 çekerindende memnun olduğunuz yönünde yollarda kış lastiği ile ( kartepe kartalkaya vs) problem çıkmayacaksa özellikle bayıldığım kör nokta uyarı sistemi ve tonla özellikten dolayı cx5 daha makul duruyor keşke içine istepne de koysalardı.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,831
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Yazılanlar hiç bitmesin istiyorum okurken... Ellerine sağlık üstadım... :)
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Daha önce uzun yıllar sahibi olduğum 3 Subaru aracım vesilesi ile, Subaru awd sistemini çok detaylı testlerden geçirme imkanım olmuştu.

Mazda awd sistemini ise hem kendim hem de Subaru sahibi bir arkadaşımla kuru asfalt üzerinde yol tutuşa katkıları bakımından detaylı test etmeme rağmen, kar/buz koşullarında ancak bu kış test etme imkanım oldu. Bu sebeple kış koşullarındaki performansı konusunda son yazılarımda daha net yorumlar yapabildim.

Üstelik makyajlı CX-5'de sistem revize edilerek geliyor. Dünya'da ilk kez önden kayma kontrolü eklenmiş.

Mustafa hocam son iki iletin ile neyi beklediğimi direkt cevaplamışsınız :) yazılarınızın bir çoğunu okuduğumdan subarunun 4 çekeri ile mazda 4 çekerin belirsizliğinden bahsettiğiniz yazınız biraz cx-5 den soğutmuştu ama son yazınız herhalde cx-5 in 4 çekerindende memnun olduğunuz yönünde yollarda kış lastiği ile ( kartepe kartalkaya vs) problem çıkmayacaksa özellikle bayıldığım kör nokta uyarı sistemi ve tonla özellikten dolayı cx5 daha makul duruyor keşke içine istepne de koysalardı.
 

Bora Arpınar

Sessiz
Mesajlar
73
Konum
Kocaeli
Araç Markası
Mazda CX-5
Araç Renk ve Tip
SUV
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #17
Hocam eline ağzına sağlık gebze ye yolunuz düşer ise gebze center AVM 2. Kat dayım sizi ağırlamaktan zevk duyarım.:)
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,831
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Hocam eline ağzına sağlık gebze ye yolunuz düşer ise gebze center AVM 2. Kat dayım sizi ağırlamaktan zevk duyarım.:)

Forum olarak yeme içmeye bayılıyoruz zaten abi, teşekkürler... :)

Ben rejimdeyim fazla yemem ama Bülent ve Kerim'in istilasından kork derim... :D
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Zevkle okudum, teşekkürler Mustafa abi, şu an en mantıklı seçim CX-5 olarak görünüyor, off-road hayranı değilseniz.
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Teşekkür ederim, inşallah bir gün...

Türkiye'de uygulanan garip ve adaletsiz vergi sistemi bakın olayları ne hale getirdi. Aşağıdaki linkte göreceğiniz 3 serisi Sport Line aracı 130 civarına alabiliyorsunuz. Evet arkadan itişli ama hafif arazi hobileri yoksa veya eski model bir Subaru'ya bu amaçla 2. araç olarak sahip olma imkanı varsa, bu aracın performansı 2.0 Forester XT turbo seviyesindedir...

Şimdi Mazda 6 nasıl satsın yüksek adetlerde???

https://www.youtube.com/watch?v=leQQkek4-Oc

Hocam eline ağzına sağlık gebze ye yolunuz düşer ise gebze center AVM 2. Kat dayım sizi ağırlamaktan zevk duyarım.:)
 

Üst Alt