Şiddetli Rüzgarda Araç Kullanma

Forlan

Gri Atmaca
Mesajlar
5,168
Konum
Ankara
Araç Markası
2017 M3 Dizel Power
Araç Renk ve Tip
Kül Grisi - Sedan
Şu günlerde tüm Türkiyede etkili olan şiddetli lodos ve bir çoğumuzun yollarda olması sebebiyle bilgilendirme amaçlı küçük bir konu açmak istedim.

Belki rastlamışsınızdır; otoyolların bazı yerlerinde rüzgar balonları mevcuttur. Bunlar rüzgar yönü ve şiddetini gösterir. Amaç sürücüleri uyarmaktır. Diğer yerlerde ise, deneyimli bir sürücü özellikle vadi aralarında ağaçları ve otları izler. Bu rüzgar konusunda fikir verir. Kimi yollarda ise rüzgar panelleri vardır.

Araç hızı arttıkça, aracın yere uyguladığı kuvvet azalır. Zaten böyle de olması gerekir. Ancak burada denge önemlidir. Bu noktada aracın süspansiyon özellikleri, lastikleri (kalite, uygunluk, hava basıncı) ve yerden yüksekliği önemlidir. Kimi araçların direksiyon özellikleride farklıdır. Ayrıca aracın altına az hava alması istenir. Düzen ayarları viraj ya da düz gidiş arasında, üretici firmanında tercihine göre bir dengede tutulur. Bu ve benzeri etmenler paralelinde, bahsettiğiniz durum açığa çıkabilir. Sadece bu etkinin derecesi farklı olur.

F1 araçlarında, nadir de olsa bazı durumlarda havalanma ve takla atma olaylarına rast gelmişsinizdir. Halbuki aynı araçlar, belli hızdan sonra, bir tünelin tavanında bile gidebilir.

Peki Rüzgarlı hava koşullarında sürüş güvenliği için neler yapmalıyız;

- Kamyonların, SUV'lerin, karavanların ve çekilen araçların sürücülerinin özellikle dikkatli olmaları gerekir.

-Hız azaltılmalı ve ani fren yapmaya hazırlıklı olunmalıdır.

-Rüzgarın etkisiyle yola savrulabilecek insanlara ve yabancı maddelere karşı dikkatli olunmalıdır.

-Aşırı rüzgarın etkisi ile yayaların korna sesini duyamayacağı unutulmamalıdır.

-Aracınızda yük taşıyorsanız, güvenli ve düzgün şekilde bağlanmış olmalıdır.

- Hızınızı yavaşlatın ve korunaklı bir bölgeden açık bir alana giderken yönlendirme düzeltmelerini yapın.

- Kamyon ve otobüs gibi ağır vasıtalarla karşılaştığınızda hızınızı azaltın.

-Aracın tüm pencereleri kapalı olmalıdır. Böylece araç içerisine görüşü etkileyebilecek toz gibi hava ile taşınan zerreciklerinin girişi engellenmiş olur. Açık camlar hem aracınızın dengesini bozacak, hem de yakıt tüketimini artıracaktır.
 

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
Şu günlerde tamda isabetli güncel bir konu olmuş...On numara...Konuyu o zaman derinleştirelim...
Rüzgar araç ve kullanıcısı için bir tehlike etmeni ise bu etmen için mücadele eden marka ve modeller var mı?Yurt dışında satışta olan Mercedes Sprinter larda rüzgar asistanı var mesela...Bu tip teknoloji kullanan marka ve modelleri ele alalım :)
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,995
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Güzel konuya işaret etmişsiniz teşekkürler... Dünkü rüzgârda 125 km yolu 70 dakikada gidebildiysem ortalamanın üzerindeyim demektir...
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,951
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Güzel bir konu abi bende şunu eklemek isterim rüzgarlı havalarda ani tepkiler için direksiyon her zaman iki elle sıkıca tutulmalıdır. O0
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,969
Konum
Mudanya
Konu güzel Kerim sağol. Ben de Denizli yollarındayken bir ara baktım araç sağa çekiyor, Allahalla dedim noluyor kuzuya balanslık ne yaptım ki diye düşnüyordum, tabi müzik sesinden rüzgarın uğultusunu duymamışım, biraz ilerlediğimde bir ağaç görünce durumu anladım :D
 

Üst Alt