Şasi Bağlantısı Bakımı

Forlan

Gri Atmaca
Mesajlar
5,168
Konum
Ankara
Araç Markası
2017 M3 Dizel Power
Araç Renk ve Tip
Kül Grisi - Sedan
Her araçta belli aralıklarla kontrol edilen çeşitli parçalar vardır ve travers ile şasi bağlantıları da bunların içerisinde yer alır. Ancak bu bağlantıların kontrolleri ihmal edildiğinde aracın mekanik parçalarının geometrileri de etkilenir.

Üreticiler, otomobilleri geliştirme aşamasında her türlü yol koşullarında zorlu testlerden geçirerek, tasarım ve sağlamlıklarını tescillerler. Aracın kullanım sürecinde travers ve şasi bağlantıları yol titreşimlerinden ve yükten dolayı uzun vadede gevşeyerek bağlantı noktalarının merkezlerinin kaymasına neden olur. Özellikle motor, şanzıman, süspansiyon ve diğer parçalar üzerinde taşıyarak aracın karoserine bağlayan traversin bağlantı cıvatalarının gevşemesiyle, motor ve şanzıman takozları yıpranmaya başlayabilir.

Motor takozlarının yıpranmaya başlamasıyla aracın motor veya şanzımanı ile aksları arasında oluşan boşluklar sonucu bu parçalar deforme olmaya başlarken özellikle ilk kalkışlarda da 'tak' şeklinde gürültülere neden olurlar. Bu hareketlilikler milimetrikliktir ve zamanında uygulanan periyodik bakımlar ve kontrollerinde yetkili servis tarafından üreticinin belirttiği tork değerlerinde sıkılarak aracın ilk günkü canlılığına yaklaşması sağlanıyor. Her otomobil için 5 dakika bile sürmeyecek olan bu işlemin maliyeti neredeyse yok. Buna rağmen yetkili servis haricinde travers ve şasi bağlantıları da kontrol edilmemeye başlar.

Bu sürede aracın traversi herhangi bir sebepten sökülmezse bağlantı noktalarındaki gevşemeler aracın diğer parçalarının gevşemesine, kırılmasına veya kopmasına da neden olur. Ayrıca geçmiş dönemlerde bağlama elemanlarının sıkılması sırasında (mesela 21'lik bir civata için) belli standart değerler vardı ve o sayılara göre belirlenirdi. Ancak civata veya somunların malzemesi ve bağlantı özellikleri dikkate alındığında bu kontroller torkmetreyle ve üreticinin önerdiği tork değerinde sıkılmasında yarar var.

Şasi bağlantılarını sıkmanın maliyeti neredeyse yoktur.
TDYKXy.jpg


Periyodik bakımda bu bölgelerin mutlaka sıkılması gerekir.
wIom8T.jpg
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,833
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Göze görünmeyen ama önemli bir konu... O0
 

Üst Alt