Rover Katili Bmw!

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
Bölüm 1 - BMW Rover'ı neden satın aldı?

BMW gibi prestij sahibi bir şirketin Rover’ı satın alıp bu kadar kısa bir sure sonra elinden çıkarması çok manidar. Acaba BMW Rover’ı neden satın aldı? Daha en başında elinde tutmayı planlıyor muydu?

BMW’nin çok iyi bir marka tanınırlığı ve prestiji var ancak pazar payı diğer otomotiv markalarına göre kısıtlı. Ürettiği arabalar çok çeşitli değil ve sadece belirli bir sınıfa hitab ediyor. Otomotiv sektöründeki global daralma ile birlikte eğer daha çok araba satmanın bir yolunu bulamasa idi şirket ciddi sıkıntı içine girebilirdi.

BMW için daha çok araba satmanın yolu ise basitti. Ürün gamı daha ucuz bir veya birkaç araba eklemek. Karmaşık olan ise bunun nasıl yapılacağı idi. BMW markası ile üretilecek ucuz bir araba, marka imajını olumsuz etkileyebilirdi. İzlenecek en iyi yol diğer birçok firmanın yaptığı gibi farklı tüketicilere yönelik farklı markalar kullanmaktı. Burada firmanın iki seçeneği vardı. Ya sıfırdan bir marka yaratacak, ya da kendisine uygun bir markayı satın alacaktı.

Rover diesel motorlarını BMW’den alıyordu. Dolayısı ile BMW Avrupa otomobil pazarı küçülmekte olduğu halde Land Rover satışlarının artmakta olduğunun farkındaydı. Rover BMW’nin kalite kaygılarını da gidermekteydi. Ürettiği arabalar BMW’nin kalitesi ile örtüşüyordu. BMW ürün gamıyla çakışan 800 serisi hariç, Rover’lar mükemmel bir uyum sağlayacaktı. Rover bünyesindeki Land Rover ve Mini (Mini’nin tasarımcısı Sir Alec Issigonis’in BMW yönetim kurulu başkanı Bern Pischetsrieder ile kuzen olmaları ilginç bir tesadüftür.) hem BMW ile rekabet etmiyordu, hem de firmanın lüks araç imajını daha da pekiştirecekti. Bunun yanında o tarihte aktif olmayan MG, Riley, Austin-Healey, Triumph vb. markalar da Rover’ın yanında bir hediye olacaktı.

O dönemdeki sahibi British Aerospace için Rover bir yüktü. Sipariş üzerine yüksek kar bırakan uçak parçaları ve jet motorları üretmek, düşük bütçeli alıcılara için seri olarak otomobil üretmekten çok daha karlı idi. Sadece 10 gün içersinde Rover BMW’ye geçmişti. BMW’nin önündeki tek engel Honda’ydı. Rover’ın %20 hissesi Honda’ya ait olduğu gibi, Honda’nın İngilteredeki fabrikasının %20 hissesi de Rover’a aitti. Ancak Honda BMW ile çalışmak istemedi ve iki firma karışılıklı anlaşarak ortaklığı feshettiler.
 

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #2
Bölüm 2 - Peki BMW gerçekten Rover’ı bünyesine katmak istiyor muydu?

İlk bakışta evet. Ancak dikkatli bakınca kazın ayağının aslında başka türlü olduğu görülüyor. Rover, Honda ile ortaklık kurduktan sonra üretim kalitesini ve Avrupa’daki Pazar payını oldukça arttırmıştı ve İngiltere’nin BMW’si olma yolunda ilerliyordu. Rover’ı satın alarak hem onu kontrol altına alacak (yada öldürecek) hem de Rover ortaklığı ile Avrupa’da lüks otomabiller üretmek isteyen Honda’nın önünü de kesmiş olacaktı.

İlk günden itibaren BMW nerelere yatırım yapacağına çok dikkat etti. Sadece Rover’ı sattıktan sonra elinde tutacağı tesislere (Cowley, Swindon, Hamms Hall, vb..) ve satışından büyük kar elde edeceğii Land Rover’a yatırım yaptı. Rover’ın zaten geliştirmekte olduğu projelere devam ettirdi. Bayi ağını ise daralttı.

400, 200 ve MGF modelleri zaten neredeyse hazır gibiydi. BMW’nin geliştirdiği modeller işe şunlardır:
• Rover 75,
• Rover 45 (400’ün makyajlı hali),
• Rover 25 (200’ün makyajlı hali),
• Land Rover Freelander,
• Yeni Mini,
• Yeni Range Rover

Rover için geliştirilen tek “yeni” araç 75 oldu. Dolayısı ile BMW kontrolündeki Rover’ın satış rakamlarının sürekli düşmesi sürpriz değildi. 75 serisinde 3 ve 5 serilerinde kullanılan diesel motorun aynısı kullanıldı ancak aracın özellikleri BMW‘ye rakip olmayacak şekilde düşük tutuldu. Rover 75 Motor Show fuarında ilk kez görücüye çıktığında BMW yetkilileri aracın başında Rover Fabrikasını kapatmaktan bahsediyorlardı. Pazarlama tekniğine göre tam bir aptallık. Ancak aslında amaç 75’in mümkün olduğunca az satması ve Rover’ı elden çıkartmak için bahane yaratmaktı.

Yenilenen Mini’de çok uygun olan K-Serisi Rover motorlarını kullanmak yerine Chrysler’dan motor alındı. Böylelikle Mini’ler için Rover’a ihtiyacı olmayacaktı. Zaten sonunda sonunda Rover’ı elden çıkardı ama Mini’yi tuttu.

BMW’nin hızla büyüyen 4x4 pazarında Mercedes ile rekabet etmek için çok hızlı bir şekilde başlangıç yapması gerekiyordu. X5’i geliştirmek için Land Rover teknolojisinden ve bilgi birikimini sonuna kadar kullandı. X5 çıktıktan sonra da Land Rover’ı sattı.
 

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
Bölüm 3 - Mali Tablo

BMW bu işten gerçekten zarar etti mi? Mali tabloya bir bakalım ve siz karar verin.

BMW elinde tutuğu süre boyunca Rover’a yatırım yaptı, ancak bu yatırımlar ya hala BMW’nin elinde ya da iyi bir fiyata satıldılar.

Rover Group’un BMW’ye satış fiyatı £800,000,000 idi. Daha sonar BMW Land Rover’ı Ford’a £1,800,000,000 karşılığında sattı. Burada net £1,000,000,000 gelir var.

Yatırımların büyük kısmı Cowley Fabrikasına yapılmıştı. Bu fabrika BMW’de kaldı. (İsmi Oxford Fabrikası olarak değiştirildi.)

BMW Hamms Hall adında yeni bir motor fabrikası kurmuştu. Bu fabrika BMW’da kaldı.

Rover £10 karşılığında Phoenix konsorsiyumuna satılmıştı. Ancak bu fiyata Longbridge motor ve şanzuman fabrikası ve Swindon panel fabrikası dahil değildi. Bu fabrikaları BMW kendi çalıştırıp parçaları Phoenix’a sattı. Rover zarar ederken BMW para kazanıyordu. Daha sonra Rover’ın batmasına yakın, fabrikaları iyi bir fiyata satıldı.

BMW, Rover’ın hep zarar ettiğini iddia etti. Zararın boyutu bilinmiyor çünkü BMW Rover’ın hesaplarını gizli tuttu. BMW Rover’dan yönetim giderleri için ne kadar para alıyordu? Rover teknikerlerinin Almanyadaki eğitimi için alınan para ne kadardı? Eğitim için gelen teknikerler BMW üretim bantlarında çalıştırıldı. Buradan BMW’nin elde ettiği kazanç nekadardı? X5 tasarımının ne kadarını Rover yaptı? Bunun için Rover’a bir bedel ödenmedi. Buradan BMW’nin kazancı ne kadardır? Bunlar bilinmiyor.

BMW Rover’la beraber Phoenix konsorsiyumuna şunları verdi:

- Longbridge fabrikasının büyük bir kısmı (motor ve şanzuman kısmı hariç)
- Austin markası
- MG Markası
- Rover isminin (yalnızca) kullanım hakkı
- Stoklarda kalan arabalar
- Bayiler
- 75,45,25 MG-F ve kısa bir süre için eski Mini’nin üretim hakkı.

Böylelikle hem Rover tesislerinin masrafından kurtulmuş, hem de Rover’I kendisi kapatmamış oldu.

Satıştan sonar BMW’de kalanlar:

- Rover, Triumph, Riley, Mini markaları,
- Rover’ın kasasında paranın, alacak ve borçlarının tamamı,
- Cowley, Swindon, Hamms Hall Fabrikaları,
- Swindon Fabrikası.

Rover markasınının satılmamasını özellikle Ford istemişti. Böylece Rover kendi Land Rover’a rakip bir arazi aracı çıkartması engellenmiş oldu.

Ford’a satılanlar:

- Land Rover markası ve bayi ağı,
- Gaydon’daki Ar-Ge Tesisi ve Rover müzesi.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,963
Konum
Mudanya
Yani.BMW ne yapmaya çalıştı, sonucunu olumlu yönde aldığı olmuş üstteki verilere göre, peki olumsuz olduğu noktalar neler?
 

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #5
Yani.BMW ne yapmaya çalıştı, sonucunu olumlu yönde aldığı olmuş üstteki verilere göre, peki olumsuz olduğu noktalar neler?
Olumsuz olduğu hiçbir nokta yok kendini bu zamanlara taşıyabilmek için pazardaki rakibini resmen yok ediyor ve bunuda öyle bir gerçekleştiriyorki usta bir seri katilin arkasında hiç iz bırakmadan yoluna devam etmesi gibi...Bugün hiçbir marka bu yöntemi bmw kadar başarıyla gerçekleştiremedi sonuç ortada kocca bir bmw gerçeği...İngilizlerin ahmaklığı Bmw nin kurnaz zekası...Ders çıkarabilene...Güzel bir tarihçe...Acımasız dünya gerçeklerine bir örnek...Ticarette gaddar olan daima kazanıyor...Yorum sizin...
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,984
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Altını olan kuralı koyar... (altın kural)
 

Üst Alt