Pasta Cila, Boya ve Korunması Hakkında Her Şey

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Aslında bu konuda piyasada çok yanıltıcı bilgiler de var, insan bazen şaşırıyor.

- Fabrikada son kat boya üzerine vernik uygulanıyor. Bunu cila ile karıştırmamak lazım. Tamamen OEM şartlarında uygulanabilen ve kurutulabilen bir katman. Görevi aracı pırıltılı göstermek, boyanın özelliklerini vurgulamak ve boyayı dış etmenlerden korumak. Bu katman tabanca ile uygulanır ve yüksek yüzey ısılarında kurutulur.

- Cila ise genellikle vernik ile aynı görevi yapan ama dayanıklılığı, koruyuculuğu sınırlı bir malzeme. Tabi bunun da çok çeşidi var, ben genel olarak söylüyorum. Servislerde veya boya koruma istasyonlarında elle veya makine ile uygulanan ve doğal olarak, yani atölye ısısında kuruyan bir malzeme. Bu sebeple dayanıklılığı ve koruyuculuğu vernik düzeyinde değil.

- Esas tavsiye edilen boya koruma/cila uygulamasının aracın vernik tabakası incelmeden veya yok olmadan yapılması. Bu şekilde boya koruma/cila verniği, vernik de boyayı koruyacaktır. Bir aracın boyasının orijinal kalınlığını koruması ve ilk günkü görünümünü yıllarca devam ettirmesi bu şekilde mümkün.

- Cila/koruma sık sık uygulansa bile aracın yüzeyine reçine, metal tozu gibi dış nesneler sürekli yapışır. Bunlar yüzey görünümünü kötüleştirdiği gibi, cila uygulamasını zorlaştırır ve hatta asidik olanlar zamanla boya içine batmaya ve çatlamalara sebep olmaya başlar. Bu sebeple zaman zaman yüzeyden bunları temizlemek gerekir.

- Pasta denilen malzeme cila değildir. Bu malzeme çok ince bir zımparadır. Her uygulamanızda araç metal yüzeylerindeki kaplamayı bir derece inceltirsiniz. Bu inceltme esnasında da yüzeye yapışanlar da temizlenir. Ancak ben bu uygulamayı zorunlu kalmadıkça tavsiye etmiyorum, çünkü boya ve boya üstü malzemeleri de inceltiyorsunuz. Önemli olan pastaya ihtiyaç duymayacak şekilde boya ve yüzeyi bakımlı tutmaktır.

- Kil ise pasta kadar etkili bir temizlik yapmasa bile, yüzeyden yapışanları gayet yeterli şekilde arındırır. Sürekli bakımlı boya için zaman zaman uygulandığında (yılda bir gibi) yüzey temizliği yeterli olacağı gibi, usta eller tarafından uygulandığında boya kalınlığını da inceltmez.

Sonuç: İmkan varsa araç yeniyken zaman zaman boya koruma ile korunmaya alınmalı. En azından el cilası ile zaman zaman uygulama yapılarak verniğin kalınlığı, fonksiyonları korunmaya çalışılmalı. Pastadan kaçınmaya ve ihtiyaç duymamaya çalışılmalı. Kili dahi ihtiyaç olmadan uygulamamalı, gerekiyorsa yılda bir kil ile temizlik yaptırılmalı. Ancak bunu mutlaka usta ellere yaptırmalı. Sonuçta yanlış bir uygulama aksine boyanıza zarar da verebilir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt