Otomotivde ‘Yerli Parça’ Müjdesi

Forlan

Gri Atmaca
Mesajlar
5,168
Konum
Ankara
Araç Markası
2017 M3 Dizel Power
Araç Renk ve Tip
Kül Grisi - Sedan
Otomotiv sanayide 'illa orijinal parça' uygulaması Haziran'da kalkıyor. Bakan Işık'ın müjdesini verdiği düzenlemeye göre, sektörde 'eşdeğer parça' uygulamasıyla hem yerli yan sanayi gelişecek hem de tüketicilerin bakım onarımda sigortayla yaşadığı sıkıntı bitecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, otomotiv yan sanayine ve tüketicilere 'orijinal yerine eşdeğer parça' müjdesi verirken, sanayicinin de bankadan kredi kullanırken makinelerini teminat kullanabileceği çalışma yaptıklarını söyledi. Işık, otomotiv sektöründe haziran ayından itibaren illa orijinal değil, yerli sanayinin ürettiği eşdeğer parçaların da kullanılacağını söyledi. Otomotiv üreticisi ya da ithalatçılarının kutusu dışında eşdeğer yerli parçalar da kullanılmasıyla hem yerli otomotiv yan sanayi gelişecek hem de tüketicilerin özellikle bakım ve onarımda sigorta şirketleriyle yaşadığı sıkıntılar ortadan kalkacak.

TÜKETİCİYİ DE RAHATLATACAK

Işık katıldığı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 'Hedefimiz üretim ve teknoloji üssü bir Türkiye inşa etmek' sloganıyla gerçekleştirilen Yerli Malı Belgesi lansmanında, bir müjde paylaşmak istediğini belirterek, şunları söyledi: "Otomotiv sektörü Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biridir. İhracatta, hazır giyim ve tekstili birleştirirsek ikinci, birleştirmezsek en fazla ihracat yaptığımız sektör. Bu sektörde yerli otomotiv yan sanayini desteklemek için eşdeğer parça çalışmasını bitirdik. Hazine Müsteşarlığımız da 13 Ocak'ta tebliğ yayımladı, 1 Haziran 2015 tarihinde eşdeğer parça uygulaması devreye girecek. Artık illa orijinal parça değil, yerli sanayinin ürettiği eşdeğer parça da araçlarda kullanılacak. İlk 2 yıl TSE olmak üzere daha sonra akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek. Böylece otomotiv yan sanayinde yerli üretimi artırmış olacağız." Bunun tüketici açısından da son derece önemli olduğunu ifade eden Işık, tüketici üzerindeki maliyet baskısının azalacağını, ayrıca sigortanın çok maliyetli parçaları sigortalamadığı için oluşan mağduriyetin ortadan kalkacağını söyledi.

EŞDEĞER YEDEK PARÇANIN FAYDALARI

- Üretilen yedek parça kalitestandardı yükselir.

- Ar-Ge yatırımları ve istihdam artar.

- Türk menşeili ürünlerin kalite imajını yükselir.

- İthalattan doğan ekonomik kayıp azalır.

- Yedek parça üreticilerinin eşdeğer parça ile rekabete katılımları güçlenecek.

- Tüketicinin alternatif seçmeimkanı sağlanırken, bakım onarım masrafları tüketici lehine düşecek.

- Sigortada oluşacak tüketici mağduriyetinin önüne geçilecek.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Murat a katılmakla birlikte , bu ürünün ikame mal olarak kullanılacağı orjinal parça gibi sağlam ve sorunsuz olacağı anlamına geliyordur bence, fiyat ucuz diye gidip almayabilecegimiz cok parça olur bence özellikle Mazda da.
 

kadir

Kıdemli Üye
Mesajlar
12,654
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
Bazi standartlarda kalite kontrolu yapilsinda bunu yapsinlar guzel bisey ulkemiz icin
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,832
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Çin yapıyor ve dünyaya satıyorsa, bizde hayli hayli yapabiliriz... Geç bile kaldık.
 

farukdumlu

Katılımcı
Mesajlar
315
Yanlis anlamayin lutfen ama bizim elimiz degerse ...... cikar.onuda original diye satariz bu dogru :)
 

ismail-1903

Katılımcı
Mesajlar
503
Konum
K.Maraş - Kayseri
Araç Markası
2002- Mazda 626
Araç Renk ve Tip
Kırmızı - Hb
Kalite kontrolünü yine o firmalar yaparsa birşey olmaz Faruk. Zira hiç aklımıza gelmeyecek şehirlerde avrupa ve uzak doğu otomotiv firmalarına tedarikçi olarak çalışan onlarca Türk firma var.
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Şuan sigorta şirketleri "yan sanayi" parçaları eş değer parça diye kakalamaya çalışıyorlar insanlara. Eş değer parça demek orijinali ile aynı standartları karşılayan parça anlamına geliyor ama malesef sigorta şirketleri insanları kekliyor.
Türkiye'de üretilecek olan parçalar Çin,Tavyan,Kore gibi ülkelerden gelen parçalardan farklı olmaz. Tüketicinin mağduriyeti falan giderilmez hikaye bunlar.
Tüketicinin mağduriyetini gidermek istiyorlarsa aracın üstündeki parça ne ise kazadan sonrada o parça takılmalı. Orijinali yoksa temin edilemiyorsa, öncelikle eş değer parça o da yoksa yan sanayi takılmalı ve fiyat farkı müşteriye ödemelidir.
 

st4lk3r

Katılımcı
Mesajlar
156
Konum
Erzurum (Göçebe)
Harika bir haber,
Kesinlikle çok doğru bir karar, ülkemizin en büyük sorunu ARA ÜRÜN. Örneğin bilgisayar üretiyorsunuz ancak, işlemcisi dışarda, ram dışardan, ankart dışardan, Üretim %100 artsa bile ükleye ne ekonomik nede tecrübe ve gelişim adına tahmin edildiği gibi para bırakmıyor. Sizin yaptığınız işin kaymağını "Arar ürün" ihraç edenler yer. Bunun en büyük örneği KOÇ'tur. Yıllardır araba üretiyor ama hala işe yeni başlamış gibi parçaları birinin eline vermesini bekliyor.

Son derece mantıklı bir karar...
 

farukdumlu

Katılımcı
Mesajlar
315
Hocam tabiki iyi olur ama insaat ci oldugum icin bir ornek veriyom. Kolonda en dusuk demir 10 mm minimum 6 cubuktur biz turkler:) 8 mm 4 cubuk koyarik ve allah korur deriz.beton minimum c25 tir hala c18 kullanan insanciklar var c30 diye binanin dosyasina rapor koyar.yani elhamdülillah turkuz ve sahtekariz.cin den gelen taiwa5dan gelen malin uzerinde kullanilabilecek sure veya urun icerigi yaziyor.bizi allahimiz korur:) tabkki korur ama durust olursak ?
 

Üst Alt