Otomobil Sosyal Statü Simgesi

Forlan

Gri Atmaca
Mesajlar
5,168
Konum
Ankara
Araç Markası
2017 M3 Dizel Power
Araç Renk ve Tip
Kül Grisi - Sedan
Türkiye'de tüketiciler otomobili sosyal statü simgelerinin başında görüyor.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) adına GfK’nın 2014’te ülkemiz genelinde sıfır otomobil alan toplam 2 bin 546 kişi ile gerçekleştirdiği “Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması’ bize otomobil alıcıları konusunda önemli bilgiler veriyor. Müşterilerin araç seçimindeki kriterlerini ortaya koymak amacıyla yapılan araştırmada, otomobil yüzde 51 ile en önde gelen sosyal statü simgesi olarak görülüyor. “Sayılan nesnelerden hangisi size göre bir sosyal statü semgesidir?” sorusuna cevap verenlerin yüzde 51’i otomobil, 22’si ev, yüzde 9’u cep telefonu yüzde 6’sı takı /kol saati cevabını vermişler.

İş olmadan almam

Araştırmaya göre otomobil satın alan her iki kişiden biri kredi kullanırken, yeni araç alımında karar vermedeki ana motivasyon “mevcut işine olan güven” olarak belirlenmiş. Otomobil alımında en fazla motivasyon yapan unsur sırasıyla yüzde 16.2 ile mevcut işe güven, yüzde 15.6 ile uygun faiz oranları,yüzde 15.5 ile model yenileme olarak dikkat çekiyor. Otomobilin dizaynı ve teknolojik özellikleri otomobil seçiminde ilk sıraya yerleşirken yakıt tasarrufu, güvenlik özellikleri ve emisyon değerleri son sıralarda yer almakta. Araç alırken en yoğun kullanılan bilgi kaynağı yüzde 59.1 ile yetkili satıcılar olurken yüzde 10.3 ile arkadaşlar yüzde 9.4 ile marka internet siteleri kullanılıyor. En fazla tercih edilen renk beyaz olurken renge karan veren yüzde 81 ile aracı alan kişi. Yüzde 10 oranla aracı alan kişinin eşi rengi terci ediyor.

Ortalama 4 yılda değişiyor

Rapora göre Türkiye’de araç değiştirme süresinin ortalama 4 yıl olduğu ortaya çıkarken, otomobil satın almaya karar verme ile otomobili satın alma arasında geçen süre 4 ayı buluyor. GfK’nın OYDER için yaptığı araştırmada erkek sürücüler araç kullanma konusunda kadınları “iyi araç kullanamıyorlar” şeklinde nitelerken, kadın sürücülerin 4’te 3’ü erkek sürücüleri otomobil kullanımında başarılı buluyorlar. Araştırmada, 0 kilometre olarak satın alınan otomobillerin ilk sahipleri tarafından kullanılma süresi 4 yıl olarak belirlenmiş. 4’ncü yıldan sonra otomobillerini değiştirerek 2’nci otomobillerini alanların oranı yüzde 37 olarak araştırmaya yansımış. Araştırmada; 3’ncü otomobilini alanlar yüzde 9, 4’ncü otomobilini alanlar yüzde 9 ve 5’nci kez otomobil alanlar da yüzde 8 olarak sıralanırken yüzde 24’lük oranlık bir kesim de ilk kez otomobil satın almış. Araştırmada ayrıca; otomobil satın almaya karar verenlerin bu kararlarını ortalama olarak 4 ayda hayata geçirdikleri de ortaya çıktı.

Erkek ve kadın sürücüler

Türkiye çapında 58 yetkili bayiden “0” km. otomobil satın alan 2 bin 546 kişinin katıldığı araştırmada ortaya çıkan bir başka ilginç sonuç da trafikte hiç bitmeyen bir tartırma konusu olan “erkekler mi kadınlar mı daha iyi otomobil kullanır” sorusuna verilen cevaplar oldu. OYDER-GfK araştırmasına katılan her 10 erkek sürücüden 6’sı kadın sürücüleri trafikte başarısız bulup “hiç iyi araç kullanamıyorlar” derken, kadın sürücüler tam tersi erkek sürücüleri yüzde 75 oranında başarılı buluyorlar. Ankette sorulan “sürücü olarak kendinizi nasıl buluyorsunuz” sorusuna erkekler yüzde 84 oranında “kendimi başarılı buluyorum” derken, kadın sürücülerin kendilerini başarılı bulmalarının oranı ise yüzde 52’de beliriyor.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,836
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Güzel araştırma olmuş, haber için teşekkürler...

Otomobiller de kendi aralarında marka bazında statü simgesi olarak ayrışıyor...
 

mesut taşdemir

Katılımcı
Mesajlar
335
Konum
Denizli
1.6 dizel diye satılan ve dünya kadar yakan arabaların fiyatlarının 2.0 benzinli ve resmen az yakan taş gibi araçlar arasındaki saçma fiyat benzerliğide bu statü gösterge ibarelerinin saçmalığı.
 

Üst Alt