Otomobil Kullanırken Yakıt ve Para Tasarrufu İçin Yapılması Gereken Kurallar

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
Sürüş öncesinde yapılacak bazı şeyler, sürüş sırasındaki yakıt tüketimini ölçüde etkileyebilir. Aşağıda doğru yakıt seçimi, boşta çalışma süresinin azaltılması, fazladan ağırlıkların kaldırılması ve lastiklerin uygun basınçta şişirilmesi gibi bazı konular ele alınacaktır.

1-) Taşıt Üreticisinin Önerdiği En Düşük Oktan Sayılı Yakıtı Kullanın

Birçok yakıt sürücüsü, motor açısından daha iyi olduğunu düşündüğünden, oktan sayısı yüksek, daha pahalı yakıtları tercih etmektedir. Halbuki günümüzde kullanımda olan taşıtların büyük bir kısmı kurşunsuz benzin kullanacak şekilde tasarlanmıştır. Eğer kullanıcı katologunda yüksek oktan sayılı yakıt kullanılması önerilmiyorsa, normal benzin dışında benzin kullanılması gereksiz para harcamaktan başka birşey değildir. Oktan sayısı yakıtın gücü veya kalitesinin bir ölçütü olmayıp, kendiliğinden tutuşmanın sebep olabileceği motor vuruntusuna karşı yakıtın dayanımının bir ölçüsüdür. Premium, super ve power plus gibi göze hoş gözüken isimlerine karşın, yüksek oktan sayılı bir yakıt anlamına gelmez. Sadece, oktan sayısının yükselmesine yönelik olarak fazladan işleme tabi tutulduğundan, fiyatı bir miktar yüksektir. Eğer eski bir araçta vuruntu sorunu ortaya çıkıyorsa, aynı taşıtın yenisi için önerilen bir derece yüksek olan oktan sayılı yakıt kullanmak gerekebilir.


2-) Yakıt Deposunu Ağzına Kadar Doldurmayın

Yakıt deposunun ağzına kadar doldurulması, pompalama sırasında yakıtın geri tepmesine neden olabilir. Sıcak havalarda meydana gelen ısıl genleşme aşırı dolmuş yakıt deposunun taşmasınada neden olabilir. Bu durumlar yakıtın boşa harcanmasına ve çevrenin kirlenmesine neden olur. Hatta taşıtın boyasının zarar görmesine de neden olabilir. Ayrıca yakıt deposunun kapağı sıkıca kapanmıyorsa, bir miktar benzin buharlaşma yoluyla kaybolabilir. Yakıtın, sabahın erken saatlerinde olduğu gibi serin havalarda alınması, buharlaşma kayıplarını en aza indirir. Dökülen ya da buharlaşan her litre başına, havaya 3200 km yol alan bir taşıtın yayacağı kadar hidrokarbon salınmış olur.

3-) Garajda Park Edin

Gece boyunca garajda park edilerek bırakılan bir taşıtın motoru ertesi sabah ılık olur. Bu durum, soğukta ilk çalışma güçlükleri, fazla yakıt tüketümi ve çevreyi kirletme gibi, motorun ısınma sürecince oluşan problemlerin azalmasını sağlar. Sıcak havalarda garajda bırakılan bir taşıt ise, direkt güneş ışınlarına maruz kalmayacağından klima kullanım gereksinimini azaltır ve taşıtın boyasında oluşan güneş yanıklarını engeller.

4-) Taşıtı Uygun Şekilde Çalıştırın ve Motoru Boşta Çalıştırılmasından Kaçının

Günümüz taşıtları, motorun çalıştırılması öncesinde veya sırasında gaz pedalına tekrarlı basılma ( gazı pompalama ) gereksinimini duymazar. Bu sadece yakıtın boşa harcanması demektir. Ayrıca, hareket etmeden önce taşıtın durduğu yerde motorun ısıtılmasına da gerek yoktur. Soğuk bir motor en iyi ve en çabuk ısınması yol koşullarında çalışırken ( özellikle hafif trafikte ) ısınır ve çok geçmeden katalitik dönüştürücü ( catalytic converler ) işlevini yapmaya başlar. Motor çalışır çalışmaz araç hareket ettirilmemelidir. Fakat motor ve dolayısıyla yağı yeterince ısınana kadar, motorun aşınmaya karşı korunması için, ani hızlanmalardan ve yüksek devir sayılarına çıkılmasından kaçınılmalıdır.
Soğuk havalarda motorun ısınması oldukça uzun sürer. Bu sürede motorun yakıt tüketimi ve egsoz emilsyonları daha fazladır. Örneğin -20 santigrat derecede motorun yeterince ısınması için 5 km yürütülmesi gerekir. Bir benzin motorun ısınması süresince, normal ısınmış bir motorun tüketeceği yakıttan yaklaşık %50 daha fazla yakıt tüketir. Katalitik dönüştürücülerin normal çalışma sıcaklıkları 390 santigrat derece olup, bu sıcaklığa ulaşmadan önce tam olarak işlev yapmazlar. Bu nedenle ısınma süresince soğuk motorların yakıt tüketimi ve egsoz emilsyon oranları oldukça fazladır. Bu yüzden kışın aracımızı kapalı garajlarda tutmak yakıt tasarrufu için oldukça iyidir,



5-) Taşıtın İçinde veya Üzerinde Gereksiz Yük Taşınmayın

Taşıt üzerindeki kar veya buzu temizleyin ve kar zincirleri, eski lastik tekerler gibi ağır ve gereksiz yükleri taşıtın yolcu veya bagaj bölümünde taşımaktan kaçının. Fazla ağırlık taşımak, fazla gereksiz yakıt tüketimi anlamına gelir. Örneğin, fazladan 50 kg ağırlık taşımak yakıt tüketiminin %1-2 artması demektir.
Bazıları yük kapasitesini arttırmak için taşıtın üstüne ek bagaj koymayı tercih etmiştir. Eğer olanıklıysa, hava direncini arttırracağından, üst bagaj üst bagaj kullanmak yerine taşıt içinde uygun bir yere konulması yakıt tüketimini azaltacaktır. Aerodinamik açısından çok iyi tasarlanmış boş bir üst bagaj bile hava direnci ve yakıt tüketimini arttırır.


6-) Lastik Basıncını Önerilen En Yüksek Değerde Tutun

Lastik havalarının uygun basınçta tutulması, yakıt ekonomisini iyileştirmenin en kolay ve en önemli yollarından biridir. Eğer üretici tarafından bir basınç aralığı verilmişse, yakıt ekonomisini arttırmak için yüksek olan basınç değeri kullanılalıdır. Lastik basıncının kontrolü, lastik soğukken yapılmalıdır. Çünkü lastik sıcaklığındaki artışla beraber basınçta artmaktadır (ortam sıcaklığındaki artış veya yol sürtünmesi sonucu lastik sıcaklığındaki her 6 santigrat derecelik artış, lastik basıncında 7 kPa’lık artışa neden olmaktadır) Düşük lastik basıncı, lastiğin önceden ısınmasına ve sürüş güvenliğini tehlikeye sokmakla, lastiklein zamanından önce aşınmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra yol direncini arttırarak yakıt tüketimini arttırmaktadır.Lastik basıncının fazla olması ise konforu bozan titreşimlerin oluşmamasına, lastiklerin dengesiz aşınmamasına neden olur. Kaldırımlara, tümseklere ve çukurlara çarpma sonucu lasitk basıncı aylık 7 kPa düşmektedir. Sadece bir lastiğin basıncının 14 kPa düşük olması yakıt tüketiminde %1’lik artışa neden olmaktadır. Genel olarak ise tüm lastiklerin düşük basınçta kullanılması %5-6 oranında yakıt tüketimini arttırdığı söylenebilir.
Taşıt tekerlerinin paralellik ayarlarınında yaptırılmış olması önemlidir. Ön tekerlekleri ayarsız olan taşıtların yuvarlama direnci dolayısıyla yakıt tüketimininde artması demektir.
Sürüş alışkanlıkları yakıt tüketimini önemli ölçüde etkiler. Duyarlı taşıt kullanımı ve aşağıda ele alınacak önemli sürüş teknikleri , yakıt tüketiminin %10 azalmasını sağlayabilir



7-) Hızlı Kalkış ve Ani Duruştan Kaçının

Ani, sert kalkışlar yakıt tüketimini arttırır, lastiklerin aşınmasına ve sürüş güvenliğinin kaybolmasına neden olur. Ayrıca taşıtın çeşitli kısımlarının ve bağlantılarının zorlanmasına neden olur. Ani fren yapılması, fren balatalarının zamanından önce aşınmasına neden olur ve sürücünün taşıt hakimiyetinin kaybolmasına neden olabilir.

:cool: Taşıtı Orta Hızda Kullanın

Açık yollarda taşıtı yüksek hızlarda kullanmak, sürüş güvenliğini ve yakıt ekonomisini olumsuz etkiler. Yüksek hızlarda sürüş durumunda, motorun ürettiği gücün %50’den fazlası aerodinamik direnci yenmeye harcanır. 90 km/saatden yüksek hızlarda aerodinamik direnç dolayısıyla yakıt tüketimi hızlı bir şekilde artar. ( Ortlama 100 km/saat hız ile hareket eden bir aracın 90 km/saat hızla hareket eden bir araca göre yakıt tüketimi %10; 110 km/saat hızla hareket eden aracında %20 daha fazladır.)
Bu açıklamadan ne kadar yavaş sürülürse o kadar az yakıt harcanır anlamı çıkarılmamalıdır. Çünkü araca etki edecek aerodinemik direnç katsayısına göre hesaplanan değerlere göre yaklaşık 24 km/saat ile hareket edecek olan bir aracın yakıt tüketimi ile 120 km/saat hızla hareket eden aracın yakıt tüketimi aynı olur.

9-) Sabit Hızı Koruyun

Orta hızlarda ve sabit hızlarda sürüş koşullarında yakıt tüketimi en düşük düzeylerde olmaktadır. Gaz pedalına her ani basışta, motora fazla yakıt pompalandığı unutulmamalıdır. Ani hızlanma sırasında motora fazladan yakıt püskürtüldüğünden, taşıtın yavaş bir şekilde hızlanmasını sağlayacak şekilde gaza yumuşak basılmalıdır. Otoyollardaki sürüş sırasında hız sabitleyicinin (cruise control) kullanılması, hızın sabit kalmasını ve yakıt tüketiminin azalmasına yardımcı olur. Taşıtın sabit hızla kullanılması hem daha güvenli hemde kalbi ve sinirleri yormaz.


10-) Trafik Akışını Sezinleyin ve Yakın Takipden Kaçının

Bir sürücünün, önündeki trafik akışını sezinleyerek hızını ona göre ayarlaması ve çok yakın takipten kaçınıp, ani frenleme ve hızlanma gereksinimi duymadan taşıtın kullanılması durumunda yakıt tüketimi %10 oranında azaltılabilir. Örneğin, çok yakın takipten kaçınılarak ve bir kırmızı ışıga, dur işaretine veya yavaşlayan bir trafiğe yaklaşıldığında ayak gaz pedalından çekilerek, taşıtın düzgün bir şekilde yavaşlaması sağlanabilir böylece ani durma ve frenleme gereksinimleri en aza indirgenir, Bu sürüş tarzı daha güvenlidir, yakıt ve paradan tasarruf sağlar, çevre kirliliğini azaltır, fren ve lastiklerin aşınmasını en aza indirir

11-) Sürüş Sırasında Ayağınızı Debriyaj veya Fren Pedalı Üzerinde Bulundurmaktan Kaçının

Seyir sırasında sol ayağın sürekli olarak debriyaj pedalının üzerinde tutulması, debriyaj balataları arasındaki basıncı azaltacağından, kavramanın zayıflamasını ve debriyaj balatalarının zamanından önce aşınmasına neden olur ve yakıt tüketimini arttırır. Benzer şekilde ayağın fren pedalı üzerinde tutulmasıd da fren balatalarının aşınmasına ve diğer fren elemanlarının ısınmasına neden olur. Uzun süreçte frenleme etkisini zayıflatıcı ve servis süresini azaltıcı, yakıt tüketimini arttırıcı etki yapar.


12-) Klimayı Seyrek Kullanın

Klima önemli düzeyde güç tüketir ve yüksek hızlarda kulllanılması durumunda %3-4, şehir içi kullanımda ise %10 yakıt tüketilmesine neden olur. Klimanın en iyi alternatifi, yan cam ve üst camı (sunroof) kapatarak havalandırma kanallarını açıp taze sış havanın içeriye girmesini sağlamaktır.(genelde böyle durumlarda klima ekonomi durumunda çalışabilir) Aşırı sıcak olmayan koşullarda bu şekildeki havalandırmayla yeterli konfor elde edilirken, klimanın kompresörü çalışmayacağından önemli düzeyde yakıt tasarrufu sağlanır. Buna karşın, sıcak havalarda bu şekildeki havalandırma, yeterli bir serinleme etkisi oluşturmaz. Böyle durumlarda camlar açılabilir. Bu ancak şehir içi kullanımlarda uygun bir yöntemdir. Yüksek hızda çok açılmış camlardan kaynaklanan ek hava direnci klimanın harcayacağından daha çok yakıt harcar. Bu nedenle yüksek hızlarda serinleme ve havalandırma ihtiyacını klima ile karşılamak daha nemli olacaktır. Bu durum, özellikle aerodinamik tasarıma sahip yeni tip taşıtlar için daha da geçerlidir.
Bir çok klimada, sıcak dış havayı alıp soğutmak yerine, sadece iç havayı dolaştırarak daha etkin soğumaya yönelik “iç dolaşım (recirculation)” ayarı bulunur. Taze hava gereksiniminden çok serinleme ihtiyacı olan durumlarda bu ayarın kullanılması uygundur.
Sürüş sonrasında ise bakımları düzenli yapmak gerekir. Bakımlar taşıtın performansını arttırır, yakıt tüketimi ve egzoz emilsyonunu azaltır, tamir masraflarını düşürür ve motor ömrünü uzatır. Para ve zamandan yapılacak küçük bir tasarruf için bakımın aksatılması, daha sonra artacak yakıt tüketiminin yanı sıra tamir ve parça masraflarından kaynaklanabilecek çok büyük maliyetlere de neden olabilir.
Sıvı seviyeleinin (motor yağı, soğutucu (radyatör) sıvısı, dişli kutusu yağı, fren hidroliği, direksiyon hidrolik suyu, cam sileceği v.b.) ve kayış gerginliklerinin kontrolü; borularda delinme ve aşınma kontrolü; kabloların kontrolü; lastiklerin diş derinliği ve basınç kontrolü; hareketli parçaların yağlanması; kirlenmiş yakıt ve hava filtrelerin değişmesi gibi uygun bakımların zamanında yapılması, yakıt tasarrufu ve verimi yükseltecektir.
Özetle, bir sürücü, enerji verimi yüksek bir taşıt alarak, sürüşü en aza indirerek, yakıtta duyarlı sürüş teknikleri uygulayarak ve uygun şekilde bakımları yaparak yakıt ve para tasarrufu yapabilir, çevrenin korunmasına katkıda bulunabilir. Bu önerilerin uygulanması, yukarıdakilere ek olarak sürüş güvenliğinin artmasına, bakım masraflarının azalmasına ve taşıt ömrünün uzamasına da katkı sağlar.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #2
Öncelikle sürücü koltuğuna oturduğunuzda yarış pistinde değil de trafikte olduğunuzu ve çevrenizde sizden başka insanların ve araçlarında olduğunu hatırlamanız gerekir şayet trafikte sadece araçlarla değil yayalar, çocuklar, yaşlılar ve yer yer hayvanlarla da karşılaşabileceğinizi unutmayınız. Yakıt fiyatlarının dünyada en pahalı olduğu ülkelerden birinde yaşamamız münasebeti ile sadece iyi araba kullanmak değil kullandığınız arabaya mümkün olan en az yakıtı yaktırmak marifet sayılabiliyor. Yakıt tasarrufuna başlamak isteyenler işe bir serviste başlamalıdırlar ve aracın nefes alışını ve motorun sürtünmesini olumsuz yönde etkileyecek parçaları yenisi mümkünse daha iyisi ile değiştirmelidirler. Bu işlemlerin sonunda tasarruf bunun neresinde daha çok harcama yaptım diye düşünenlerdenseniz olaya daha uzun vadeli bakmalı ve uzun vadede sadece yakıt değil aynı zamanda ileride doğacak yedek parça masraflarından da kurtulacağınızı söyleyebilirim. Aracınızı daha uzun ömürlü kullanmanız ve cabası. Bahsettiğim parçaları aşağıdaki gibi sıralayabilirim:

  • YAĞ ve YAĞ FİLTRESİ
    Aracınızda kullandığınız yağların eskimiş ya da kalitesiz oluşu aracınızın motorundaki sürtünmeyi arttıracak ve aşırı yakıt tüketiminin yanında aracınıza zarar verecek aşınmalara neden olacaktır. Aracınızın yağını zamanında ve kaliteli yağlarla değiştirerek yakıt ve yedek parça masraflarınızı azaltabilirsiniz.
  • HAVA FİLTRESİ
    Eskimiş ve tıkanmış hava filtresi aracınızın hava alışını olumsuz yönde etkileyecek ve fazla yakıt tüketiminin yanında performans düşüşüne de neden olacaktır. Hava filtrenizi zamanında değiştirmenizin yanında orijinal olanı tercih etmenizde lehinizde bir karar olacaktır.
  • YAKIT FİLTRESİ
  • BUJİLER
    Bujilerden herhangi birisinin arızalı olması da yakıt tüketimini artırırken performansı düşüren etkenlerdendir.
  • KARBURATOR VE ENJEKTÖR AYARLARI
    Motorunuzun ayarsız olması hava ve yakıt karışımını doğru bir şekilde yapılamaması sonucu yakıt tüketimini artıracaktır ve soğuk hava şartlarında da çalışmasını zorlaştıracaktır.
  • KURUM TEMİZLEYİCİ ÜRÜNLER
    40.000 km de bir aracın motorunda oluşan pislikleri ve kurumları temizlemek de yakıt tüketimini azaltacak uygulamalardandır. Bunun için yakıta katılan sıvılar ekonomik ve pratiktir.
Servis bakımlarının yanında sizinde dikkat etmeniz gereken hususlar var elbette yukarıda saydıklarım az yakıt yakmanıza yardımcı olacak hususlarda elbette sizin de yardımınızla.
Ekonomik araç kullanımındaki ikinci husus aracınızdaki gereksiz ağırlıkları ve parçaları çıkarmaktır. Bagajınızda taşıdığınız gereksiz yükler, portbagaj, araca uygulanan body kitler ve aksesuarlar, büyük lastikler ve jantlar (düşük hava),performansa yönelik kitler aracınızın yakıt tüketimini artıracaktır. Bütün bu hususlara dikkat ediyor olmanız aracınıza ve düşük yakıt tüketimine dikkat ediyor olduğunuzu gösterir ki çok ileri düzeyde olmayan bazı ekonomik ve güvenli sürüş tekniklerine de dikkat etmeniz %30 a varan ekonomi sağlayacak ve üzerinizdeki yükü azaltacaktır.

  • ARACI ÇALIŞTIRMA: Eski araç sürücülerinden kalan bir alışkanlık olan motoru ısıtma fazla abartılmadığı takdirde gerekli bir davranış olmakla birlikte yeni araçlarda 15 saniyeden fazla beklemek gereksiz yakıt tüketimine girmektedir. Çünkü yeni araçlar 15 saniye gibi kısa bir sürede harekete hazır duruma gelebilmektedirler.
  • KALKIŞ ve HIZLANMA: Ani kalkışlar ve hızlanmalar yakıt tüketimini aşırı derecede artıran unsurlardandır ve ekonomik sürüş çerçevesine sığmayan bir davranış olması yanında kalabalık çevrelerde yapılması da her türlü tehlikeye davetiye çıkarmaktadır.
  • DOĞRU VİTES VE DEVİR : Motorumuzu ısıttık ve kalkışta da dikkat ederek yola çıktık ancak yeterlimidir diye soracak olursanız seyahatinizde doğru vites ve doğru devirde gitmeniz gerektiği konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ederim çünkü küçük vitesler ve yüksek devirlerde ya da yüksek vites düşük devirlerde aracınızı kullanmanız yakıt tüketimini had safhada artıracak yanlış kullanım şekillerinden biridir. Uygun devirler aracınızın gücüne ve motor özelliklerine göre değişmekle birlikte 2500-3000 devir aralığıdır. Uygun devri aracınızın tork/devir grafiğine bakarak ya da üretici firmanın önerilerine dayanarak bulursanız daha düşük devirde daha yüksek performanslı ve daha az yakıtla yol alabilirsiniz. Yüksek devirli araç kullanımıyla fazla yakıt tüketmeniz sadece sizin cebinize değil zaten hızla azalan petrolün daha çabuk bitmesine, yakıt fiyatlarının daha da artmasına ve eksoz gazlarının çevreye zarar vermesine neden olacaktır.
  • YAVAŞLAMA ve DURMA: Sadece ani kalkış ve hızlanmalar değil yavaşlama ve durmakta yakıt tüketimini artıracak faktörlerden birisidir. Trafiğe göre uygun hızda seyretmeniz ve tedbirinizi önceden almak, doğru şeridi kullanarak doğru pozisyonda ilerlemeniz hem kaza yapma riskinizi hem de yakıt sarfiyatınızı azaltacaktır. Ayrıca fren yerine gaz keserek yavaşlamak fren balatası ömrünü uzatarak paranızın daha uzun süre cebinizde kalmasını sağlayacaktır.
  • YOĞUN TRAFİK-ALTERNATİF GÜZERGÂH: Mümkün olduğunca az yavaşlamak ve duraklamak her zaman olmasa da çoğunlukla sizin elinizde olan bir şeydir. Sabahları işe giderken biraz erken çıkmak yoğun trafiğe yakalanma riskinizi azaltırken kalabalık olan yollar yerine daha az kalabalık olan tali yolları kullanmak zaman ve yakıt kaybınızı azaltacaktır.
  • VİTES BOŞTA SEYİR ETMEK: Bu da eskilerden kalma ve yanlış bilinen bir uygulamadır. Yakıt tüketimini azaltmaz aksine artırırken can ve mal güvenliğinizi de tehlikeye sokmaktadır. Yeni nesil araçlar zaten ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde ekonomik olarak seyrine devam edebilmektedirler.
  • CAM AÇMAK: Uzun yolda cam açık gitmek sürtünmeyi artıracağından yakıt tüketimini de artıracaktır. Bunun dışında aracınızdan enerji alan farlar, tavan lambaları, radyo, klima gibi her şeyin az ya da çok yakıt tüketimini artırdığını unutmayın.
  • HIZ: 80km ile 100km arasında ekonomik ve güvenli bir seyahat edebilmeniz mümkündür ancak 50 km hızın altında ya da 100 üzerinde yakıt tüketiminiz bir hayli artacaktır.
Keyifli, Güvenli ve Ekonomik Sürüşler.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Ülkemizde uygulanması zor maddeler var...

Herkesin kapalı garajı yok mesela, hızı aynı seviyede tutmamız imkansız, trafik akışını sezinlemeyi bırak ne kullandığını bilmeyen hanzolar var trafikte (söz meclisten dışarı) bu imkanlar olmayınca da; ani kalkış veya ani duruş yapmamak elde değil, yoksa ya arkadan ya da önden darbe almamak mucize bu ülkede... :)

Yakıt deposunu zaten ağzına kadar dolduracak bütçe yok bizde. :) Bir de; birisi bize, "abi lastiklerin havası az mı ne?" diye sormadan hayatta lastik basınçlarını kontrol etmeyiz... :D
 

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #4
Hız sabitleyiciyi bende uzun süreli kullanamıyorum ülke trafiğimiz çok ilginç :)
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Teşekkürler Enes. Lastik basınçları çok önemli aracın gidişi bile değişiyor.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Üst Alt