Otomatik Vitesli Araç Satışı Yüzde 48 Arttı

Forlan

Gri Atmaca
Mesajlar
5,168
Konum
Ankara
Araç Markası
2017 M3 Dizel Power
Araç Renk ve Tip
Kül Grisi - Sedan
Türkiye sıfır otomobil pazarında yılın 9 aylık döneminde satılan 500 bin 905 otomobilden 244 bin 475'ini, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artışla otomatik vitesli otomobiller oluşturdu.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, bu yılın ocak-eylül döneminde iç pazarda satılan 500 bin 905 sıfır otomobilin 244 bin 475'ini otomatik şanzımanlı modeller oluşturdu. Geçen yılın 9 aylık döneminde 165 bin 551 olan otomatik vitesli otomobil satış adedi, bu yılın aynı periyodunda yüzde 48 arttı.

Otomatik vites en çok lüks otomobil sınıfında tercih edildi. Bu segmentte satılan 3 bin 404 aracın yüzde 99,8'inde müşterilerin tercihi otomatik vitesten yana oldu. En küçük şehir otomobili olarak bilinen A segmentinde 2 bin 398, bu segmentten biraz daha büyük olan ve küçük otomobil sınıfında yer alan B segmentinde 50 bin 498, küçük aile otomobili olarak nitelendirilen C segmentinde 122 bin 552, büyük aile otomobili olarak bilinen D segmentinde 54 bin 38, üst sınıf kategorisindeki E segmentinde ise 11 bin 585 otomatik vitesli otomobil satıldı.

Otomatik şanzımanın payı, D segmentinde yüzde 85,7, E segmentinde yüzde 73,4, A segmentinde yüzde 76, C segmentinde yüzde 47, B segmentinde yüzde 33 oldu.

"Yoğun trafikten dolayı rağbet görüyor"

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Alp Gülan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de otomatik vitesli araçların oranının Avrupa'nın gerisinde olduğunu fakat son yıllarda değişen koşullarla bu oranın giderek arttığını söyledi.

Sattıkları her iki araçtan birinin otomatik vitesli olduğunu dile getiren Gülan, "Özellikle büyük şehirlerde yaşanan yoğun trafikten dolayı sürekli dur-kalk yapmak zorunda olan sürücüler, bu araçlara büyük rağbet gösteriyor. Bunun yanında konforu, rahatlığı ve sürüş keyfi de tercih kriterlerinde ön sırayı alıyor" dedi.

Gülan, Türk sürücülerde "otomatik vitesli araçların diğerlerine göre daha çok yakıt sarfiyatı yaptığı ve daha pahalı olduğu" düşüncesinin yaygın olduğuna dikkati çekerek, "Gelişen teknoloji ile bu araçların yakıt tüketiminde önemli iyileştirmeler gerçekleştirildi. Bu nedenle otomatik şanzımanlı araçlar pazarda ilgi ile karşılanıyor. Düz vitesli araçlarla olan fiyat farkının kapanmasıyla bu oranın gelecek yıllarda daha da yükseleceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Güven

Katılımcı
Mesajlar
609
Konum
İstanbul
Araç Markası
2020 - Toyota Corolla
Araç Renk ve Tip
Gri - Sedan
Otomatik candır :)
Özellikle istanbul gibi yoğun trafik olan bölglerde büyük rahatlık.

Birde bir gazetede okumuştum, bilimselliğini bilmiyorum ama manuel vites dikkatı azaltıp tek eli meşgul ettiği için kaza riskini arttırıyormuş.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,832
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Eşim araba kullanmaya başlayıp, manuel vites ile tabiri caizse; guzunun canına okuyunca dedim ki; artık otomatik almanın vaktidir... :)

Otomatik guzuyu alınca önce performans olarak hayıflandım ama rahatlık olarak neden daha önce otomatik araba almamışım diye kendime kızdım... Yoğun trafikte veya akıcı trafikte bence her daim rahatlık...
 

hagakure

Aktif
Mesajlar
5,637
Konum
İstanbul / Kadıköy
Araç Markası
2004 Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Şampanya-Sedan
Manuel vitesin elbette ki artıları vardır ama İstanbul gibi trafik kaosunda sabah iş yoğunluğunda 1. ya da 2. köprü için durum aynı karşıya geçiş yaklaşık 1.5- 2 saat sürünce debriyaj-boş-1. vites derken içinizden bilimum işaretler geçiyor ve aracın tepesine çıkıp otomatik vites istiyorum diye bağırasınız geliyor :)
 

hus3yn

Katılımcı
Mesajlar
370
Konum
Trabzon
yeni nesil (buna bende dahil) düz vites sürüp boşuna hamallık yapmamayı öğrenmiş olmalı ki satışlar artmıştır :)
 

Üst Alt