Opel, Sürücünün Baktığı Yönü Aydınlatan Far Geliştiriyor

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Uzun süredir göz takibiyle yönlendirilebilen farlar üzerinde çalışan Opel, proje kapsamında son noktaya geldi. Daha önce var olan bir sistemden yola çıkılarak geliştirilen farlar Opel’in dokunuşuyla birlikte sürücülerin baktığı yerleri aydınlatabilecek.

Almanya merkezli şirketin 2 yıldır üzerinde çalıştığı far sistemi, sürücülerin göz hareketlerini takip ediyor ve buna göre farların yönünü belirliyor. Daha önceki göz takip sistemlerinde birden çok kamera bulunurken Opel’in geliştirdiği sistemde yalnızca bir kamera bulunuyor. Sürücülerin yüzüne odaklanan kamera, bakış yönünü algılıyor ve elde ettiği verileri sistemde işleyerek farlara iletiyor. Daha önceki prototiplerin oldukça yavaş olduğu bilgisinden yola çıkarak Opelin gerçek zamanlı bir sistem geliştirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.



Kızılötesi sensörlerin yardımıyla güçlendirilen sistem, saniyede 50’den fazla tarama yaparak gerçeğe en yakın olan veriyi toplamaya çalışıyor. Her şey iyi güzel de aracın sürücüsü sağa sola baktığında ne olacak? Bu olasılığı unutmayan geliştiriciler, aydınlatmaları aracın yönü doğrultusunda sabit kalacak şekilde ayarlayarak bu gibi durumlara karşı önlemini almış.

Belirlenen bir sürücü değilde tüm sürücülerin kullanması için geliştirilen sistemin şuan test aşamasında ancak yakın zaman içerisinde kullanıma hazır hale gelecek.
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Vaybe güzelmiş Opel yaparmıydı böyle şeyler yav :D
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Teknoloji iyidir hoştur da, gözümüzün içine de girmesin canım... :D
 

Forlan

Gri Atmaca
Mesajlar
5,168
Konum
Ankara
Araç Markası
2017 M3 Dizel Power
Araç Renk ve Tip
Kül Grisi - Sedan
Opel yapıyorsa uzak durun..baktığın yeri aydınlattığını zannedip ters köşe olma ihtimali çok yüksek
 

Bora Arpınar

Sessiz
Mesajlar
73
Konum
Kocaeli
Araç Markası
Mazda CX-5
Araç Renk ve Tip
SUV
Bu far sisteminin benzeri 2015 mazda cx-5 de kullanılmış led farların her birinde gördüğüm kadarı ile 4 er kademe mevcut karşıdan gelen şöförün gözüne ışık girmesin diye o aracın üstüne düşen ışığı kapatıyor ilginç ve güzel bir teknoloji. Ayrıca karanlık yolda ve 40/50 süratte farlar yaya ve canlıları görebilmek için daha yoğunlaşıyor.
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Bu benim taka'da da var! Yapabiliyorlarsa düşündüğüm yeri aydınlatsınlar da görelim...
 

Üst Alt