Mazda Skyactiv Dizelin Diğerlerinden Farkı

chaos

Katılımcı
Mesajlar
349
Konum
Ankara
Araç Markası
Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Kırmızı - Sedan
Dizel araçlarda benzinlilerdeki buji görevini bizzati sıkışan havanın kendisi görür. Kabaca anlatmak gerekirse sıkışan hava ısınır, üzerine de dizeli püskürtünce patlama gerçekleşir. Dizeller bu sebepten dolayı benzinlilerden çok daha yüksek sıkıştırma oranlarına ihtiyaç duyarlar. Dizellerin sorunu benzinlilerdeki gibi hava-yakıt karışımının silindir üst ölü noktasına kadar sıkıştırılıp homojen bir biçimde karışamaması. Genelde dizel motor mantığı sıkıştırılan havanın üzerine yakıt püskürtülmesi şeklinde olduğundan havanın patlamadan önce yakıtla homojenize bir şekilde karışması çok daha zor . Bu sebepten dolayı patlama sonrası dizel üreticilerinin başlarına bela olan zararlı partiküller oluşuyor ve bu sebepten dolayı yakıtı 1500 bar gibi korkunç basınçlarla püskürtüp daha homojen bir karışım istiyorlar. Üreticilerin bundan kaçınma yöntemleri ise patlamayı ertelemek! Evet silindir üst ölü noktasında değilde aşağı inerken patlama gerçekleşiyor ki sıcaklık azalsın ve hava-yakıt biraz daha iyi karışsın. Bu da verimlilikten taviz vermek demek tabiki.

Mazda'nın temel fikri ise şu şekilde. Sıkıştırma oranını düşür. Hava daha az sıkıştığından daha az ısınsın. Daha az ısınan hava daha zor yanacağından üst ölü noktadan itibaren güvenle yakıt püskürtülebilsin. Böylece daha homojen bir karışım ve daha az zararlı partikül!

Aşağıda Mazda'nın bir sunumunda kullandığı çizim var. Solda yüksek sıkıştırma oranı ve iyi karışmayan hava-yakıt yüzünden yanmayan moleküller (NOx) ve siyah ile gösterilen zararlı partiküller (kurum vs.) gözüküyor. Düşük sıkıştırma oranı ve silindir üst ölü noktası civarındaki ideal yanma ile elde edilen homojen bir karışım ve daha az zararlı atık ise sağda.

2.jpg


Eh tabi bunu lafla düşünmemişlerdir eminim:)Sıkıştırma oranını düşürmek demek dizel döngüsünün verimliliğini düşürmek demek. Aşağıdaki resimde temsili bir dizel çevrimi gözüküyor. Silindir V1 hacminden V2 hacmine sıkıştırılırken basınç p1'den p2'ye yükseliyor. Bu sırada yanma başlıyor ve silindir V3 hacmine inene kadar yanma sürüyor. Bildiğimiz sıkıştırma değeri V1/V2 iken genişleme oranı ise (expansion ratio) V1/V3 ile ifade ediliyor. V1 değerini düşürürken V3 değerini de düşürebilirseniz teoride verimlilikten çok birşey kaybetmiyorsunuz. İşte Skyactiv dizelin yaptığı da bu. Üst ölü noktada başlayan patlama ile piston çok aşağı inmeden yanma bitiyor ve böylece V3 değeri azalıyor. Böylece sıkıştırma oranı düşüyor ama genişleme oranı artıyor. Teoride dizel döngüsünün verimliliği düşmüyor!

300px-DieselCycle_PV.svg.png


Bunların sonucunda ise sililndir içerisinde daha az basınç oluştuğundan malzemeleri de ona göre seçebiliyorsunuz. Dökme demir yerine aliminyum kullanılıyor bu da daha hafif bir motor demek (önceki dizele göre -25kg). Daha ince silindir duvarları, daha hafif krank, daha az sürtünme vs.

Tabiki işler o kadar basit değil. Düşen sıkıştırma oranı ve sıkıştırılan havanın sıcaklığı ile soğuk motorun çalışması dert. Bunu başarmak için de, yanma odasının şeklinden seramik kızdırma bujilerine, 12 noktalı enjektörlerden egzost valflerinin motor ısınana kadar açık kalmasına kadar 100'lerce patentli inovasyon var. Asıl mühendislikte zaten orada yatıyor.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Özkan bazı şeyleri çok güzel izah etmiş. Olayları verimlilik ve eksoz emisyonları bölümünden ele almış. Ben de diğer Mazda'ya özel bazı eklemeler yapayım.

Bildiğiniz gibi Mazda için sürüş keyfi çok önemli ve bunun en önemli parçalarından biri de motorun verdiği keyif. Bir motorun rafineliği, çalışma karakteri, sportif hissettirmesi, devir çevirebilme yeteneği ve tabi ki ses seviyesi ve bu sesin sportifliği Mazda için çok önemli. Ancak ilginçtir ki, bu unsurların hepsi de dizel motorların zayıf noktası olduğu için Mazda'nın yine kendine özel bazı teknikler geliştirmesi gerekiyordu.

Sizin de farkında olduğunuz gibi, Mazda'nın geliştirdiği Skyactiv dizel motorlar sınıflarının en sessiz, titreşimi düşük, benzinliye yakın devir çevirebilen, sportif ve gücü sunabildikleri devir bandı en geniş makinaları arasında değerlendiriliyor.

Mazda bu konuda benzinlide düşündüğünün tam tersi bir hareketle dizel makinanın sıkıştırma oranını 14:1'e düşürerek, çalışma yumuşaklığı sağladığı gibi, ses seviyesini indirdi, devir bandını genişletti ve tork sunumunu doğrusal bir hale getirerek, her viteste daha esnek bir sürüş sağladı.

Peki bu sıkıştırma oranının düşürülmesi bir performans kaybına sebep olmuyor mu? Tabi ki oluyor! Eğer bakarsanız Mazda dizel ünitelerinin birer güç ve tork canavarı olmadığı görülüyor. 2.2 lt dizelin en güçlü versiyonu 175 bg ve 420 nm. (yanlış hatırlamadıysam) BMW'nin 2.0 lt dizelinin en güçlüsü 218 bg ve 400 nm (yine yanlış değilsem)

Mazda yukarıda Özkan'ın da açıkladığı gibi bu kaybı yerine aracı hafifleterek koymaya çalışıyor. Düşen silindir içi basınç ile daha hafif motor yapılabiliyor. Bu aracın genel ağırlığını azalttığı gibi, dizel araçların en büyük problemi olan burun ağırlığını da azaltarak aracın ön/arka ağırlık dengesinin düzelmesine yardımcı oluyor. Böylece azalan burun ağırlığı ile daha direk ve hızlı yön değiştirebilen şasi ve direksiyon sistemleri üretilebiliyor.

Yani Mazda'nın Skyactiv dizeldeki ana hedefinin, sürüş keyfi için daha hafif burun, daha fazla devir çevirebilen makine, daha düşük vibrasyon, daha sportif ses gibi unsurlar olduğunu söylemek lazım. Buna bir de Dünya'nın en çevreci dizellerinden birisine ulaşılmış olduğunu da eklersek, başarı diyebiliriz bence...
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Brky94

Sessiz
Mesajlar
2
Konum
İstanbul
Üstad elinize sağlık.
Peki ülkemiz için konuşursak
Skyactive dizel motorda düşen sıkıştırma oranı bizim kalitesiz mazotla birleşince ne olur?
 

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Tam tersi bir durum dostum. Sıkıştırma oranı, yani basınç arttıkça yakıta hassasiyet de artar. Ancak dizel makinalarda genel anlamda yakıt püskürtme sistemleri başta olmak üzere yakıt kalitesine hassasiyet benzinlilerden çok yüksektir. Yani özetle Skyactiv veya diğerleri, tüm dizel makinalarda kalitesiz yakıt alımı çok ciddi sonuçlar doğurur.

Brky94' Alıntı:
Üstad elinize sağlık.
Peki ülkemiz için konuşursak
Skyactive dizel motorda düşen sıkıştırma oranı bizim kalitesiz mazotla birleşince ne olur?
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Diğer konudaki bilgiler sabit olmak üzere buraya da kopyalayıp başlık açmak daha güzel oldu. Diğer konuda havada kalmadı. Bu başlık altında Skyactiv Dizeli devam ettirebiliriz ;)
Harika bilgiler için ayrıca teşekkürler.
 

Üst Alt