Mazda Garaj Cenevre Fuarı Mazda Standı Ziyareti

Forlan

Gri Atmaca
Mesajlar
5,168
Konum
Ankara
Araç Markası
2017 M3 Dizel Power
Araç Renk ve Tip
Kül Grisi - Sedan
ZLqEQz.jpg


Maceralı bir yolculuktan sonra Cenevre fuarına ulaşmayı başardık. Her ne kadar ilk denememizde bir kaza yaşasak da çok şükür bizlere birşey olmadan bu kazayı atlattık. Sonrasında gidiş-geliş yaklaşık 1800 km yolu göze alarak fuara azmedip gittik ve geldik :)

85. Cenevre Otomobil Fuarında bu yıl Mazda standında tüm dikkatler markanın yeni küçük SUV modeli CX-3 ve MX-5 roadster üzerinde oldu. Fuarda bulunduğumuz zaman içerisinde bunu gözle görmekde zor olmadı. Altı tane SKYACTIV modele Mazda standında yer verilmişti.

Mazda standında Cenevre’nin yıldızı, Avrupa prömiyerini yapan yeni Mazda CX-3 oldu. Her ne kadar ben sevemesemde gerçekten yoğun ilgi gördüğünü fazlasıyla belli etti. Fuarda tanıtılan Yeni CX-3 modeli, önden çekişli ya da dört çeker, benzinli ya da dizel modelleri, internete bağlanma teknolojisi ve geniş aktif güvenlik sistemi özellikleriyle sürücülere çok geniş seçenek sunuyor. CX-3’e, efsanevi hafif roadster modelini dördüncü nesle taşıyan yeni Mazda MX-5 eşlik ediyor. Mazda’nın son ikonik modelinde 118 kW/160 PS güç açığa çıkaran SKYACTIV-G benzinli motorlardan birisi yer alıyor.

Yeni MX-5, birinci nesilden beri en hafif ve skyactiv teknolojisini bünyesinde barındıran ilk model. Modelin Avrupa versiyonunda 131 ve 160 beygir güç üreten iki adet ultra verimli hafif benzinli motor seçeneği bulunacak. MZD Connect akıllı telefon bağlantı özelliği ve i-ACTIVSENSE aktif ve çarpışma öncesi güvenlik teknolojisi ürünleri de yeni MX-5’te mevcut olacak.

Mazda'nın diğer modelleri olan Mazda3, Mazda6 ve CX-5 ile oldukça benzer bir tasarıma sahip Yeni Mazda 2, özellikle Avrupa'da rakipleriyle sıkı bir rekabete gireceğe benziyor. Özellikle ülkemiz için önemli olan 1.5 litrelik dizel motorunda sunulacağı Mazda 2, 2.2 litrelik dizel motorun verimliliğini daha düşük hacimli bu motorda sunacak. 220 Nm tork ise aracın performans bakımından da beklentileri karşılamasını sağlayacak. 105 HP güç üretecek olan bu yeni nesil dizel motorun ortalama yakıt tüketimi ise 100 km'de 3.4 litre olarak verilmiş. 1.5 litrelik benzinli motorun da yer alacağı Mazda 2'nin, bu yeni motorlarla satış grafiğini arttıracağını tahmin etmek hiç de zor olmasa gerek. Mazda2'nin en büyük rakibi ise Türkiye'de üretilecek olan Yeni Hyundai i20 olacağa benziyor.

Yeni Mazda CX-5’de aks mesafesi 2700mm ve aracın uzunluğu 4555 mm olarak belirtilmiş. 1840 mm toplam genişliğe ve 1670 mm of total yüksekliğe sahip. Kaputunun altında ise iki ayrı benzinli motor seçeneği ile 155 beygirlik 2.0-litre ve 184 beygirlik 2.5-litrelik motorlar var. Mazda ayrıca 140 beygirlik 2.2 litre dizel motoruda seçenekler arasında sunmuş. 6 ileri manuel ve otomatik modeller hem dizel hemde benzinli modellerde sunulmakla birlikte 2 ve 4 çeker opsiyonlarıda sunulmuş.

Mazda6 sedan 2830mm'lik aks mesafesine ve 4895 mm'lik toplam uzunluğa sahip. 1840 mm toplam genişlik ve 1,450 mm toplam yüksekliğe sahip. Mazda 6 hem sedan hemde statio wagon versiyonlarında 184 beygirlik SKYACTIV-G 2.5-liter benzinli motor ve 148 beygirlik 2.2-liter SKYACTIV-D diesel ünite seçenekleri sunmuş. Ayrıca yeni Mazda6 station wagon'da opsiyonel olarak 4 tekerden çekişli versiyonda yerini almış.

Ayrıca tüm yeni modellerin ülkemize gelişleriyle ilgi sorduğum sorulara net bir cevap alamadım ama dizel ünitenin mazda 3 için mayıs yada haziran ayında geleceğiyle ilgili üstü açık bir cevap geldi. CX3'ün satışa çıkması ise sanırım Nisan sonu, Mayıs başı gibi olacak. Yine üzülerek söylemek istediğim 2.2 dizel motorları ve çok sevdiğim Mazda 6 sw versiyonunu yine ülkemizde göremicez.

Ayaküstü sorduğum sorularıma aldığım cevaplardan en önemlisi Mazda'nın Türkiyeye verdiği önem. Açıkcası kısa ve net olarak çokda önem vermiyoruz dediler. 2.2 ve 2.5 lt lik motorlarımızın yakıt tüketimleri ve verimlilikleri ortadayken hem üstüne ÖTV hemde KDV gelmesiyle zaten fiyatlarımız pazarda istediğimiz talepleri görmüyor. Vw gibi bir marka'nın yüksek rakam adetlerine ulaştığı bir pazarda maalesef bizim hedefimiz çok satmak değil, az satıp müşterilerimizi memnun etmek ve sorunsuz bir hizmet sunmak. Skyactiv teknolojisine çok güveniyoruz, teknolojilerimizle satış adetlerimizi artırarak markamızı güçlendirmek istiyoruz dediler. Yeni araçlarımızla özellikle premium markalardan çok fazla müşteri alıyoruz. Çünkü çok daha makul fiyatlara aynı hatta daha fazla kalitede daha fazla konfor ve donanımla güzel bir araca sahip oluyor tüketiciler. Mazda sürüş keyfinden ödün vermedi. Ne yaparsa yapsın sürüş keyfi her zaman önceliğimiz olan bir özellik. Yani sürüş keyfinden ödün vermektense başka şeylerden ödün verebiliriz dediler.

1990’lı yılların başında Türkiye’nin en çok satan markası olan Japon Mazda son yıllarda küçük dizel motorunun olmaması ve fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle gerek Avrupa’da gerekse Türkiye’de önemli satış kayıpları yaşadı. Ancak ciddi yatırımlarla geliştirdiği skyactiv teknolojisiyle 2015 yılında tekrar çıkışa geçmeyi hedefliyor.

Bir zamanlar ne kadar popülerlerdi değil mi? Herkes sorunsuzluğu ile ünlü bir Japon otomobili sahibi olmak isterdi. Uygun fiyatlarına karşılık zengin donanımları, performanslı-verimli motorları ve sağlamlıklarıyla ün yapmışlardı. Ne oldu da Türk insanının ilgisi tamamen Avrupalı modellere kaydı? Global satışlarda, özellikle Amerika’daki performanslarıyla öne çıkan Japonlar var, örneğin Toyota lider. Ama iş eski kıtaya kaydığında oranlar ciddi şekilde düşüyor. Ralli başarılarıyla tüm otomobil tutkunları arasında efsane haline gelen Mitsubishi ve Subaru’nun eski ünleri çoktan yok oldu. Mitsubishi’nin şu andaki tek binek otomobili Lancer, Colt artık satılmıyor. ASX, Japon marka için birçok görevi birden yerine getiriyor. Aslında crossover olmasına rağmen kompakt sınıf pazarından da müşteri çalabiliyor. ASX’de dizel motor var ama 1.8 lt olduğu için fiyatı da bir anda 100 bin TL’lere kadar çıkıyor.

Türkiye pazarında Mazda, Suzuki ve Subaru da artık eski heybetli günlerinden uzak görünüyor. Burada, tek istisna Mazda çünkü yeni model ataklarıyla bir anda gözde bir marka haline gelebilir. Yeni 6 ve CX-5 ile ön plana çıkan Mazda, çok iddialı olduğu gözlenen yeni 3 ile ciddi bir rakip olacaktır. 90’ların başında yollarımızda ne kadar çok 323 vardı. Mazda, o günlere yeni 3’le dönmeyi planlıyor. Aslına bakılırsa aynı atağa Suzuki de kalktı. İlk örnek olarak SX4 S-Crosser’ı gördük. 1.6 lt dizel motoru da bulunan bu otomobil, Türkiye pazarında önemli satışlara ulaşabilecek potansiyele sahip.

Sonuç olarak, Japonların en büyük hatası dizele inanmamaları. Hybrid modellerle ekonomik ve çevreci olmayı düşünen birçok Japon markası, aslında başarılı oluyor ama bu modeller doğal olarak yüksek satışlara ulaşamıyor. Honda CRZ’nin çirkin bir otomobil olduğunu söyleyebilir misiniz? Hayır ama sportiflik ve çevrecilik arasında kalmış bir model olduğu için beklenen ilgiyi göremedi. Bir diğer hata da ürün gamlarındaki eksiklikler. Japonlar, Avrupalılar gibi minik sınıftan üst sınıfa kadar geniş bir yelpaze sunmuyor. Daha doğrusu sunuyorlar ama bu modellerin birçoğu ne Türkiye’ye geliyor ne de Avrupa’ya…

Bu kadar bilgi, özeleştiri ve yorumlardan sonra gelelim Mazda standında çektiğimiz resimlerimize. Çok fazla resim olduğu için maalesef hepsini buradan paylaşamadım ama en azından her modelden seçtiğim detayları gösteren fotoğrafları paylaşıyorum;

9V7d8Z.jpg

q4DW1Z.jpg

M6Zv5M.jpg

QRn7Ej.jpg

XBgX75.jpg

bl0GAm.jpg

dnJGzp.jpg

58vQr5.jpg

AAbkQB.jpg

07ZBjY.jpg

mGDkqZ.jpg

EV0RQB.jpg

j4DWzD.jpg

22l9vd.jpg

BZdAoQ.jpg

ZLqE2o.jpg

lkDWBg.jpg

Vl7M2j.jpg

nADWYB.jpg

kjDW1y.jpg

aoAGy7.jpg

Yv9NjA.jpg

8lrd9A.jpg

DlAd8Z.jpg

mGDkrY.jpg

EV0Rzv.jpg

j4DWv9.jpg

22l9YL.jpg

gkGWkb.jpg

9V7dVr.jpg

q4DW4Q.jpg

M6Zv62.jpg

QRn7RG.jpg

XBgXBj.jpg

bl0Gl0.jpg

AAbkAr.jpg

07ZB7o.jpg

4LnMLJ.jpg
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Gözlerim yorulduğu için sadece bir kaç kez ağzımın suyu akarak fotoğraflara baktım... İnsanın içi gidiyor içi... :)

Yarın da tadını çıkartarak yazıları, izlenimlerini okurum... Sonsuz kere teşekkürler Kerim.

CX-3 hakikaten insanı cezbediyor, [member=528]emd20[/member] ye bir kez daha hak verdim. Kalbinin götürdüğü yere gitmesini, ancak Mazda'nın "alışılmışa meydan okuyan felsefesi" açıklayabilir...

Allah herkesin gönlüne göre hayırlısını versin.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Kerim Allah razı olsun, ne kadar fedakârlık yaparak gidip bu görüntüleri ve izlenimleri bize aktardığını biliyoruz. Hepsi için uzun uzun konuşulacak bir konu bu aslında, şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki gerçekten Mazda nın Kodo tasarımı müthiş bir tasarım olmuş, markanın her yüzüne müthiş yakışmış, sadece MX-5 bu tasarımdan farklı duruyor ama zamanla onu bile sevmeye başladım. Yanılmıyorsam MX-5 te olan el freni görüntüsü göz tırmalıyor, keşke daha farklı konumlandırılsa, hepsinin yeri farklı ama her baktığımda en çok iç çektiğim her defasında Mazda 6 oluyor, müthiş bir şey ya Allah hepimize nasip eder inşallah.
 

selmazda

Katılımcı
Mesajlar
512
Konum
İstanbul
Kerim bey'e çok teşekkür ederiz. Ayağına, emeğine sağlık.

Bütün modeller o kadar harika görünüyor ki. insanın hepsinden birer adet alası geliyor içinden, seçemiyorsun! :-\
 

Özgür

Geleceğe Cüret Et.
Mesajlar
846
Konum
Mersin
Araç Markası
2011 Mazda 3
Araç Renk ve Tip
Sedefli Beyaz-AT
Kerim eline, emeğine, yüreğine sağlık. Güzel paylaşım.
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Abi tamamen kendi imkanlarınla yapmış olduğun bu inceleme ve bilgilendirme için sonsuz teşekkürler.
Mazda gerçekten Kodo ile yıllarca eskimeyecek çok güzel bir tasarım ortaya koydu Dünya'da da karşılığını alıyor almaya da devam edecek.
Ülkemizde 90 yıllardaki satışlarına dönmesi bence imkansız çünkü şartlar çok farklı. Zaten sohbetinizde de açıkça belirtmişler. Adamlar teknoloji harikası araç üretiyor senin saçma sapan vergi sistemini çekmek zorunda değil.
Cx-3 dizel otomatik, Mazda 3 dizel, Mazda 2 derken son 10-15 yıla göre farklı bir grafik yakalayabilir Türkiye'de ama fazla bir şey beklememek lazım.
Resimdeki araçların hepsini tek tek kırbaçlamak isterdim :D özellikle station wagon dört çeker Mazda 6 nın sürüşünü çok merak ettim merakımla da kalırım sanırım :)
Mx-5 in jantlarını 4 bijon görünce bir an benim araca olurmu diye düşündüm çok hoşuma gitti. Mx-5 in tasarımını sevmemiştim ama bence farklı olması daha iyi daha özgün olmuş bu model.
Cx-3 de tek sıkıntı bagaj ve arka diz mesafeleri gibi duruyor sanırım.
 

yakup

Aktif
Mesajlar
2,245
Konum
Erzincan
Araç Markası
2009 - Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Exclusive
Ellerine, emeğine sağlık kerim. Çok güzel inceleme ve fotoğraflar paylaşmışsın O0
 

Mt53

Katılımcı
Mesajlar
511
Konum
Rize-Samsun
Kerim ellerine emeklerine sağlık..büyük keyifle okudum ve fotolara baktım..Araçların hepsi güzel ama ahh o yeni 6 yok mu
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Bakılmayacak gibi değil ki sabahtır bende inceliyorum :)
 

immmir

Aktif
Mesajlar
1,221
Konum
Ankara
Araç Markası
2012 Mazda 3 Touring D
Araç Renk ve Tip
Kristal Beyaz-Sedan
Kerim; emeğine, eline, gözüne, ayaklarına sağlık teşekkürler, O0 O0 O0 O0
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Bi kez daha okudum, bir kaç kez daha fotoğraflara baktım... Tadından yenmeyecek bir konu...

:)
 

Üst Alt