Modern araçların tamamında hem maliyetten tasarruf etmek, hem ağırlıktan tasarruf etmek, hem de bazı gelişmiş kontrol sistemlerini akuple edebilmek için merkezi kontrol ünitesi kullanılıyor tüm elektrik ve elektronik donanımı için.
Yani bir çok fonksiyon, özellikle hata kontrol ve uyarı sistemleri belli bir elektrik akım şeması dahilinde merkezi beyin tarafından yönetiliyor. Elektronikçi arkadaşlar anlayacaktır, eski araçlarda her elektrik donanımı ayrı bir donanımdı ve ayrı kumanda ve kablolamaya sahipti. Yeni araçlarda ise tüm elektrik donanımı birlikte bir elektronik kontrol kartı gibi çalışıyor ve sistem elektriksel gerilimlerle kumanda ve kontrol ediliyor. CAN BUS ise bu elektronik kumanda kartının program entegresi görevi yapıyor.
Sizin bu elektrik şemasında, iletilen elektriksel direnci ve akımı etkileyecek her değişikliğiniz, yanlış kumanda ve uyarıya sebep olacak akım dalgalanmalarına sebep olabilir.
Konudan vesile örnek vereyim ki; bildiğiniz klasik bir ampul, bir rezistans lambasıdır. Yani bir elektronik devre şemasındaki dirence denk gelir. Aradan bu direnci çıkarır ve elektirksel direnci çok daha az bir elektronik lamba olan led koyarsanız, tüm diyagramdaki akım iletimini değiştirirsiniz. Bu değişi hesap edilen toleranslar içindeyse bir şey olmaz. Ama değilse, özellikle bazı fonksiyonların devreye girmemesi, yanlış girmesi, ve çok çok sıklıkla da hatalı arıza uyarıları alabilirsiniz.
Kemal Bey, yukarıda verdiğiniz İngilizce örnekte de zaten merkezi beyin arıza yapmamış, sadece uzun farları başta olmak üzere devreye girmekte sıkıntı çıkarmasından şikayetçi. Servis de ona, sistemin belli bir voltaja entegre edildiğini ve sonradan takılan lambaları tanımayabildiği gibi genel bir yorum yapmış. Tabi bu tanıma problemi değil, sistemin elektriksel akımlar ile yaptığı iletişim ve fonksiyonları değiştirecek düzeyde bir modifikasyon sonucu meydana gelen bir durum.
Bizim ülkemizde akü bile 'daha büyük olsun' mantığı içinde kontrolsüz değişir, adettir. Halbuki araçta yapılacak her türlü elektriksel değişimin mutlaka uzmanlar tarafından ve ölçüp, hesap edilerek yapılması gerekir.
Bir aküyü, alternatörün şarj kapasitesinden daha büyük takarsanız, aksine daha çok problem yaşayabilirsiniz örneğin...
Size yazmış gibi oldum ama biraz genel bilgi oldu, lütfen kusura bakmayın.
Bu arada ben park lambalarımı ledler ile değiştirdim ve sorunsuz kullanıyorum. Ama teknisyen gündüz farlarımı da led ile değiştirmeyi teklif ettiğinde kabul etmedim. Büyük ihtimal onlarla da bir şey olmayabilir ve tolerans için de kalabilirdi. Ama aracı artık eşim kullandığı için risk almadım...
yani bu durumda arabanın orjinal ampulleriyle oynamamak lazım japon yaptıysa vardır bi bildiği.

ben bagaja taktığım led aydınlatmayıda iptal ettim. bahar kampanyasında 100 gayme verip mazdanın orjinal garantili led aydınlatmasını taktırıcam. dandik lambayla bozup 500-600 gayme kontrol modülüne vericeğime 100 lira veririm başımıda hiç ağrıtmam

bırak plaka lambası sarı yansın neyi değiştirir ki beyaz led olsa