Mazda 3 BM Skyactiv Navigasyon İşlemleri

telal64

Sessiz
Mesajlar
43
Konum
Ankara
Araç Markası
Mazda 3 Sedan
Araç Renk ve Tip
Sedefli İnci Beyaz
Yönetici notu: Bu konu güncel değildir, soracağınız sorular cevapsız kalabilir, yapacağınız işlemler yarım kalabilir, meydana gelecek olumsuzluklardan Mazda Garaj forumu sorumlu değildir.


Herkese Merhabalar,

Mazda 3 SkyActive (2014 Sonrası) için navigasyon sistemi, yurt dışında kırıldı ve paylaşıldı. Ben kendim sorunsuz bir şekilde paylaşıldığı günden beri kullanıyorum. Aslında hemen forumda paylaşacaktım fakat bir müddet daha paylaşmamaya karar vermiştim. Ama başka bir gönderide de bahsedildiği için paylaşmanın zamanı geldi diye düşünüyorum :)

Öncelikle başlamadan bahsetmem gereken birinci konu, bu paylaşım yurt dışındaki bir forumda yapıldı. Yani hiç bir şekilde beni bağlamıyor. Onu baştan belirtmek isterim. Ben sadece o konuda anlatılanları Türkçe olarak paylaşacağım. Tüm sorumluluk size aittir. Ayrıca bu konunun aynısını kendi blogumda da paylaştım (Tunahan Altıntop - Mazda 3 Navigasyon). Doğması muhtemel teknik, idari ve hukuki işlemlerden mazdagaraj ve şahsım mesul değildir bunu ısrarla belirtmekte fayda var.

Bahsetmem gereken ikinci konu, navigasyon sorunsuz çalışıyor. Fakat bizim araçların menü dili her ne kadar Türkçe olsa da; konuşma ve ses tanıma dili mecburen İngilizce. Bu durum, navigasyon sistemi için de geçerlidir. Yani menü dili her şey Türkçe ama navigasyon size yol tarifi yaparken İngilizce olarak yapıyor. Ama menüden sesi kısıp sadece görsel yönlendirmeler (Ekran ve HUD üzerinde) ile de kullanabiliyorsunuz.

Bahsetmem gereken üçüncü konu yurt dışında paylaşılan orijinal gönderide test yapılan araç versiyonu, 56.00.511A dur. Kurulum yapılacak olan versiyon olarak v55 üzeri tavsiye edilmiştir. Onun için başlamadan araç versiyonunuzu kontrol ediniz. Ben, ilk olarak aracımın versiyonu 56.00.511A iken kurdum kullandım. Daha sonra versiyonu 56.00.513B’ye yükselttim tekrar kurdum. Yani farklı iki versiyonda test etmiş oldum.

Evet başlayalım; Önce hazırlıkları yapacağız. Aşağıda maddeler halinde belirttiğim hazırlıkların harfiyen yapılması gerekmektedir. İndirme bağlantılarında bilerek şifreli bağlantı linkleri kullandım. Her maddede şifreleri parantez içerisinde veriyorum. Mesleğin vermiş olduğu bilgi güvenliği takıntıları işte :)
  1. Windows işletim sistemli bir bilgisayarı elimize alıyoruz. Kullanacağımız SD kart ve USB belleği bilgisayardan çıkarırken güvenli çıkar demeyi unutmuyoruz. Başka zaman direk çekebilirsiniz tabi size kalmış :)
  2. MEGA adresinden navigasyon SD kart içeriğini indiriyoruz (!wFqatj8s7a7LZ6-KTb7mTpVwKkZm4l46x6YPGG11zo4).
  3. MEGA adresinden txt ve .lyc uzantılı lisans dosyasının bulunduğu klasörü indiriyoruz (!ceAwj-wYelbFhTysyPwq3Q).
  4. MEGA adresinden NNGUpdateUSB.rar dosyasını indiriyoruz (!IAa5jShUwQEFPjk9ojhZs0dXa_cmc1Y1ME6dCnJ5C0E).
  5. MEGA Adresinden JCI_NNG_Tool_v1.80.rar dosyasını indiriyoruz (!MTZHN989qsIuaW1CFrcv4YYqV5GjG26KP3IRKE-ENPU).
  6. Mazda-eu.Naviextras.com - Map updates for your navigation system and more... adresinden Mazda Toolbox’ u indiriyoruz ve bilgisayarımıza kuruyoruz. Bu uygulama navigasyon güncellemelerini yapacağımız uygulamadır.
  7. Bir tane en az 8GB Class 10 SD kart ediniyoruz. (SANDISK, SDHC Ultra, 16 GB, SDSDUNC-016G-GN6IN, class 10 UHS-I gibi bir ürün olabilir). Ben Teknosa’dan 25 TL’ye aldım sanırım. Tam hatırlamıyorum. Bu SD kartı, FAT32 formatında biçimlendiriyoruz. Zaten büyük ihtimalle FAT32 formatındadır ama her durumda biçimlendirmekte fayda var.
  8. Bir tane yine FAT32 formatında USB bellek ediniyoruz. Bunun boyutu önemli değil 1GB bile olsa işinizi görecektir.
Hazırlık aşaması bitti. Aracın NNG dosyası üzerinde CID yaması işlemini yapacağız.
  • Bu aşamada kesinlikle SD kartı araca takmıyoruz. Ne zaman takılacağınız ileriki aşamalarda yazacağım.
  • 4 numaralı maddede indirdiğimiz NNGUpdateUSB.rar arşivden çıkartıyoruz. Klasörün içinde StepOneDownloadNNG ve StepTwoUploadNNG klasörleri göreceksiniz. StepOneDownloadNNG klasörünün içindekileri (klasörü değil) USB belleğimizin içerisine kopyalıyoruz. Bu aşamada klasör içeriği aşağıdaki gibi olacaktır.
  • image.img
  • USB bellekle birlikte araca gidiyoruz. Start/Stop tuşuna bir kere basıyoruz. Multimedya sistemi açıldıktan sonra USB belleği takıyoruz ve içindeki scriptlerin çalışmasını bekliyoruz. Çalışıp bittikten sonra “DOWNLOAD COMPLETE” şeklinde bir uyarı gelecek ve multimedya sistemi yeniden başlayacaktır. Yeniden başlatılmazsa, 10 saniye boyunca Mute + Nav + Back tuş kombinasyonuna basılı tutarak kendinizde başlatabilirsiniz. Bu aşamada USB belleği çıkartıyoruz. Bu aşamada yaptığımız iş, aracın orijinal NNG dosyasını elde etmektir. Aracı kapatıp bilgisayara geri dönüyoruz.
  • USB belleği bilgisayara taktığımızda config klasörü içerisinde, “jci-linux_imx6_volans-release” dosyasını göreceksiniz. Bu dosyayı kesinlikle kaybetmiyoruz. Bu aracımızın orijinal NNG dosyası olduğundan ileride versiyon güncellemesi yapacağımızda lazım olacak.
  • “jci-linux_imx6_volans-release” dosyasını bilgisayara kopyalıyoruz. 5 numaralı maddede indirdiğimiz JCI_NNG_Tool_v1.80.rar dosyasını arşivden çıkartıyoruz ve çalıştırıyoruz. Aşağıdaki resimde de görüleceği üzere, “Open File” butonu ile orijinal NNG dosyası olan “jci-linux_imx6_volans-release” yi seçiyoruz. “Options” kısmındaki “CID Patch” seçeneğini işaretliyoruz. Yukarıda indirdiğiniz CID.txt dosyasındaki değeri, text kutucuğuna kopyala yapıştır yapıyoruz. Save butonuna basıyoruz. “jci-linux_imx6_volans-release_[56.00.513B_CID_patched]” isminde bir dosya oluşuyor ve bu dosyayı kaydediyoruz. Dosya ismindeki versiyon bilgisi sizin araç versiyonunuza göre değişiklik gösterecektir.
  • image.img
    image.img
  • Yamalanan NNG dosyasının ismini, “jci-linux_imx6_volans-release” olarak değiştiriyoruz. USB belleğin içindeki her şeyi siliyoruz.
  • StepTwoUploadNNG klasörünün içindekileri (klasörü değil) USB belleğimizin içerisine kopyalıyoruz. Yamalanan jci-linux_imx6_volans-release dosyasını da USB bellekteki config klasörü içerisinde kopyalıyoruz. Bu aşamada klasör içeriği aşağıdaki gibi olacaktır.
  • image.img
  • USB bellekle birlikte bir kere daha araca gidiyoruz. Start/Stop tuşuna bir kere basıyoruz. Multimedya sistemi açıldıktan sonra USB belleği takıyoruz ve içindeki scriptlerin çalışmasını bekliyoruz. Çalışıp bittikten sonra “UPLOAD COMPLETE” şeklinde bir uyarı gelecek ve multimedya sistemi yeniden başlayacaktır. Bu aşamada USB belleği çıkartıyoruz. Bu aşamada yaptığımız iş, yamaladığımız NNG dosyasını araca yüklemek ve orjinaliyle değiştirmektir. Aracı kapatıp bilgisayara geri dönüyoruz.
Aracın NNG dosyası üzerinde CID yaması işlemini yaptık. Navigasyon SD kartını hazırlama işlemini yapacağız.
  • Daha önce FAT32 formatında biçimlendirdiğimiz SD kartı bilgisayara takıyoruz. 2 numarada indirdiğimiz, sd eu 2016.rar dosyasını arşivden çıkartıyoruz.
  • sd eu 2016 klasörünün içindekileri (klasörü değil) SD kart içerisine kopyalıyoruz. Kopyalama sonucunda SD kart içeriği aşağıdaki gibi olacaktır.
  • image.img
  • SD kart içindeki license klasörü içinde yer alan, “jci_mazda_feur_14q2_hm_fpa_fsp_hnr_dem_3dlm_3dc_poi_spc_ph_tts_vr_jv_lb_nmwxgqmn45xy4vfbmc4vdw3p73.lyc” dosyasını, 2 numaralı madde de indirdiğimiz .lyc uzantılı dosya ile değiştiriyoruz. SD kartımız hazırlanmış oluyor.
  • SD kartı aracımıza takıyoruz. Navigasyonu açıyoruz. Uygulama açılacaktır. Ama haritanın görünmemesi gibi bir problem olabilir. Eğer harita görünmezse, SD kartı çıkartıp tekrar bilgisayarımıza takıyoruz ve indirip kurduğumuz Mazda Toolbox uygulamasını açıyoruz.
  • Mazda Toolbox’un kartınızı tanıyıp analiz edene kadar bekliyoruz. Mazda Toolbox içerisinde isterseniz kendinize hesap da oluşturabilirsiniz. Hatta kurulum yaptığınız tarih itibariyle güncelleme varsa onu da yapabilirsiniz J
  • SD kartı bilgisayardan çıkartıp tekrar aracımıza takıyoruz ve Navigasyonu açıyoruz. Hayırlı olsun 2200TL değerinde navigasyonunuz oldu. Güle güle kullanın.
image.img

Önemli Not:
Eğer daha sonra aracın versiyonunu güncellemek isterseniz orijinal NNG dosyasını araca geri yüklemeniz gerektiğini unutmayınız. Bu işlemi yapmadan önce de SD kartı çıkarmalısınız. Güncelleme yaptıktan sonra tekrar NNG yamalama işlemini yapmanız ve SD kartı tekrar formatlayıp tekrar hazırlamanız gerekmektedir.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Forlan

Gri Atmaca
Mesajlar
5,168
Konum
Ankara
Araç Markası
2017 M3 Dizel Power
Araç Renk ve Tip
Kül Grisi - Sedan
Eline sağlık Tunahan, en ince detayına kadar açıklamışsın.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,837
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Bilgilendirme için teşekkürler. :) Bir kez daha uyarma gereği duyuyorum... Meydana gelebilecek en küçük olumsuzluklardan işlemi yapanlar sorumludur...

Doğması muhtemel idari ve hukuki işlemlerden mazdagaraj sorumlu tutulamaz. :)
 

telal64

Sessiz
Mesajlar
43
Konum
Ankara
Araç Markası
Mazda 3 Sedan
Araç Renk ve Tip
Sedefli İnci Beyaz
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #5
Bilgilendirme için teşekkürler. :) Bir kez daha uyarma gereği duyuyorum... Meydana gelebilecek en küçük olumsuzluklardan işlemi yapanlar sorumludur...

Doğması muhtemel idari ve hukuki işlemlerden mazdagaraj sorumlu tutulamaz. :)

Aynen katılıyorum konu içeriğini de bu şekilde güncelledim.
 
Mesajlar
95
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Soul Red
emeğine sağlık mis olmuş misss :)
mazda6 larında aynı sisteme sahip olduğunu varsayarak en kısa zamanda bu işlemi yapmak için hazırlıklara başlıyorum :)
 

telal64

Sessiz
Mesajlar
43
Konum
Ankara
Araç Markası
Mazda 3 Sedan
Araç Renk ve Tip
Sedefli İnci Beyaz
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #9
emeğine sağlık mis olmuş misss :)
mazda6 larında aynı sisteme sahip olduğunu varsayarak en kısa zamanda bu işlemi yapmak için hazırlıklara başlıyorum :)

Infotainment sistemi mazda 3 6 cx3 ve cx5 de aynı benimde anladığım kadarıyla. Ama buradaki dosya ve yamalama işlemi Mazda 6 içinde birebir uyar mı bir kontrol etmek gerekir diye düşünüyorum.
 
Mesajlar
95
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Soul Red
Infotainment sistemi mazda 3 6 cx3 ve cx5 de aynı benimde anladığım kadarıyla. Ama buradaki dosya ve yamalama işlemi Mazda 6 içinde birebir uyar mı bir kontrol etmek gerekir diye düşünüyorum.
lukasz nin mazda3 için yaptığı mazda media player tüm özellikleriyle çalışıyor benim6 da birazda ona güvenerek yapıcam sanırım en kötü screen mirroring ile devam ederiz:)
hatta bu sabah arama yaparken buldugum videoda aynı senin anlattığın gibi işlem yaptılar 6da da
 

telal64

Sessiz
Mesajlar
43
Konum
Ankara
Araç Markası
Mazda 3 Sedan
Araç Renk ve Tip
Sedefli İnci Beyaz
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #14
yalnız ben dosyaları indiremiyorum üyelik açmama rağmen

Ben de şimdi logout oldum denedim parantez içlerinde verdiğim şifreyle linki çözdüğümde download sayfasına başarıyla geliyorum. Buradan sonraki kısım mega upload sitesiyle ilgili bir durumdur.
 
Mesajlar
95
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Soul Red
birkaç kez kesmesinin ardından şimdi indirmeye başlayabildim sanırım tüm dosyaları bu hızda 3 güne tamamlarım cumaya doğru sonucu bildiririm :) sözde ışık hızında fiber internetim var
 
Mesajlar
95
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Soul Red
şimdiiii bi noktada tıkandık,
şöyleki usb ile yapılan işlemler başarılı, kartıda gerektiği gibi hazırladım lakin kartı takıp navigasyonu açınca yükleniyor ibaresi geliyor öyle dönüp duruyor,mazda toolbox ta ne yapmamız gerek tam olarak bu karta acaba
 
Mesajlar
95
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Soul Red
kartı usbden baglı bir card okuyucu ile bağlıyorum pc ye,toolbox ı açıyorum bir süre bekleyip SD KARTINIZI TAKINIZ diye bir uyarı alıyorum
 

telal64

Sessiz
Mesajlar
43
Konum
Ankara
Araç Markası
Mazda 3 Sedan
Araç Renk ve Tip
Sedefli İnci Beyaz
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #20
şimdiiii bi noktada tıkandık,
şöyleki usb ile yapılan işlemler başarılı, kartıda gerektiği gibi hazırladım lakin kartı takıp navigasyonu açınca yükleniyor ibaresi geliyor öyle dönüp duruyor,mazda toolbox ta ne yapmamız gerek tam olarak bu karta acaba

Şöyleki kartı ilk taktığınızda navigasyon uygulaması açıldı harita yüklenmediyse kartı çıkartıp bilgisayara takıyorsunuz. Daha sonrada mazda toolboxu açıyorsunuz. O kartı analiz ediyor. Bu bilgisayarın internet bağlantısının olduğuna da emin olun. Analiz biraz uzun sürebiliyor. Analizle ilgili bilgileri sol altta uygulama veriyor. Analiz bittikten sonra kartı araca taktığınızda navigasyon sorunsuz açılacaktır.
 

Üst Alt