Mazda 3 BL (2009-13) 100 Bin Km Bakım Hikayesi

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
Merhabalar,
Araçlarımızın en ağır bakımı olan bu bakımı detaylı ve resimli anlatacağım için ve de ağır bakımın detaylarının daha rahat görülebilmesi için ayrı bir konu olarak açmak istedim.

Hatırlarsanız aracımda bir terleme ve son zamanlarda damlamaya dönüşmek üzere olan bir sıkıntı vardı. Otomatik şanzıman uzun yolda yağ atıyordu ve keçelerden de sızıntı olduğunu sanıyorduk. Öncelikli olarak bu yağ sızıntısının ve de otomatik şanzıman yağının değişimi için yetkili servise gitmek istiyordum. Dün de müsait olduğum bir gün olunca forumumuza indirim yapan Herter'den randevu almıştım. Sabahın 6'sında Karabük'ten yola çıktım 9'da Herter'e vardım.

Herter'in ortamını sevdim, Alman firmaları gibi müşteriyi aracının yanına sokmama ya da bekleme alanına hapsetme gibi durumlarla karşılaşmadım ve bu konuda takdir ettim. Çoğu yetkili serviste hala yağların seviyesini tutturamayan elemanların olduğu bilinince, bu durum bu serviste bence artı bir özellik. Tüm her şey gözünüzün önünde yapılıyor. Orhan Bey, Murat Bey sağolsunlar güzel karşıladılar. Asalet Bey ile öğleden sonra görüşebildim, odasını farklı bir yerde sanıyordum ve sabah sersemliği, yorgunluk da olunca geç uğrayabildim yanına. Hepsi çok ilgiliydi, güler yüzlüydü.

Gelelim aracımın bakım boyutuna. İlk paragrafta dediğim gibi yağ sızıntısını keçelerden de sandığım için gelmiştim. Ustaların söylediği şanzımanın havalandırmadan yağ atmasındanmış. Güzel dedik, ne yaptılar ettiler ikna ettiler beni bakımı yaptırmaya. :D Normalde şanzıman yağını ve filtresini değiştirtip ufak tefek şeyleri yaptırtıp kalanını da Karabük'te özel servisime yaptırmayı düşünüyordum. Sonuç fena oldu. :D Maddi açıdan, ama her şey bir arada çıktı, ve Hüseyin usta araçla çok güzel ilgilendi. Kendisine teşekkürler bir daha.

Yapılan bakımlar;
-Motor yağı ve yağ filtresi değişimi,
-Antifriz değişimi,
-Bujiler,
-Otomatik şanzıman yağı ve süzgeç değişimi,
-2 tane v kayış gergi bilyası çakılması,
-V kayış değişimi,
-Yakıt filtresi değişimi,
-Fren ve direksiyon hidroliği tamamen değişimi.

Bakımdan yapılan işlemleri anlatmaya gelirsek... Öncelikle Herter Castrol marka yağları kullanıyor. Motor yağını değiştirmek istemiyordum aslında ama benden 2 önceki sahibi 83bin km.de 90bin bakımını yaptırmış. Sonra benden önceki sahibi almış ve eşek niyetine binmiş, ne bakım yaptırmış, ne de bakmış.
Arabayı silip dışını yıkatıp temiz tutmakla arabaya özenerek baktığını zanneden bir sürü insan var bu dünyada.
Allah onları bildiği gibi yapsın. Ağır bakım zamanı da yaklaşınca ve de ev almak için planlar yapınca sattılar bana. Neyse bu nedenle de fazla çıkan servis fiyatına hayırlısı dedim, 14bin km. geçmiş önceki bakımdan çünkü.

Castrol motor yağını da nedense sevemedim hiç kullanmamama rağmen. :D Mobilci oldum çıktım nedense. Mobil 1 5w-30 sordum yoktu haliyle. Castrol 5w-30 önerdiler. Ben de olmuşken Mazda'nın yağı Dexelia olsun dedim, varmış da Dexelia'nın 5w-30'unu koydular. Aslında 100bin km.yi devireceğinden dolayı yağı kalınlaştırmak istiyordum tam sentetik 5w-40 ya da 0w-40 gibi bir yağ ile, ama bir dahaki bakıma artık. Motor iç temizleyici sıvı almıştım. Motorun içi leş gibi kir doludur, temizleyici sıvı motorun içindeki balçıkları da alır diye koyduracaktım ama sabah sersemliği dedim ya unutmuşum. Neyseki yağ değişiminden sonra bile yağın rengi hafif de olsa kararmadı. Bunda galiba Mazda'nın yağ filtresinin kalitesinin etkisi var. Parçacık tutuculuğu iyi sanırım.

100bin km. olduğu için motor soğutma suyu değişimi istedim, renginde bir değişme yoktu ama içim rahat etti.
Bujiler değişti, değiştiği de iyi oldu. Kararmıştı artık bujiler, ucuz olanlarından aldım. İridyum alıp 50bin götüreceğine, ucuzundan alırım 20binde 1 değiştirirm dedim, her türlü ucuz bujiler daha kârlı oluyor.
Yakıt filtresinin 100bin km.de değişmesi gerekiyor, bunu da serviste yaptırmam iyi oldu. Başka yerler malum "yakıt filtresi değişmez abi" der yollarlar.

Fren ve direksiyon hidrolikleri kapkaraydı. Haliyle belli ki değişmemişti. Bunun tamamen yenilenmesini istedim. En uzak tekerden en yakın tekere doğru sırayla kirli yağı boşalttılar, içeriden freni pompalayıp basılı tutup fren yağ boşaltma valfini açarak... Taa ki oradan temiz yağı alasıya kadar. Baya vakit aldı bu.

Direksiyon hidroliğinde ise, sağ tekerin orada bir hortumu çıkararak boşalttı, direksiyonun sağ sol yapması sağlandı. Ardından ise hortumu takıp Castrol ATF MultiVehicle yağdan ekleyerek, araç çalıştırıp direksiyon sağ sol yaparak hidrolik seviyesinden emin olunduktan sonra işlem sonlandırıldı.

Herter'in sevdiğim bir yönü ise v kayış gergi avarelerine bilyaların çakılmasını yapması oldu. Avarelere boşu boşuna para veriliyor, bir bilya için tüm parça değişimi hem müsriflik, hem de bilye çakılması zor bir işlem de değil. Tabi zorluğu illaki var da. V kayışı değiştirmek aklımda yoktu aslında, ama hem bilye çakıyoruz deyince hem de va kayışı yıpranmış denince ertelemeyim dedim. Önce avaredeki bilye çıkartılıyor. Nasıl çıkarıldığı önemli değil eskimiş bilye olduğundan ve kullanılmayacağından bir sıkıntı yok çıkarılışında. Takılırken de çıkarılan bilye aracılığıyla avareye çakılıyor. Böylece bilyenin dönen iç kısmı hasar görmüyor. Bu konuda dikkatle izledim ama Hüseyin usta 30 senelik tecrübesini her alanda konuşturuyordu. :) V kayışı değişimi ise otomatik gergi ayarlayıcı parça sayesinde gayet basit. Anlatmaya bile gerek yok.

Gelelim en önemli konuya: Şanzıman yağı ve süzgeci değişimine.
Önce şanzıman alt kapağı sökülüyor. Söküm ilk defa olduğundan zorluyor. Katılaşmış conta kapağı tutuyor. İncecik bir aparat ile aralama suretiyle kapak açılıyor. Süzgeç hemen orada bulunuyor. Süzgeç içindeki sensöre bağlanan soketi çıkararak ve süzgeçi aşağı çekerek süzgeç sökülebiliyor. Normalde bu yöntemle 3.5-4 lt yağ alması lazım şanzımanın. Fakat Herter'de mümkün olan pis yağı da almak için radyatörden dönen boru da çıkarılarak buradan pis yağın akması sağlanıyor. Alt kapak takıldıktan ve tıpa kapatıldıktan sonra şanzıman yağı konuyor, daha sonra radyatörden şanzımana dönen boru çıkarılıyor ve araç çalıştırılarak pis yağın akması sağlanıyor, ta ki yeni yağ gelesiye kadar. Yeni yağ gelir gelmez araba stop ettiriliyor. Bu yöntemle toplam 6-6.5 lt arası yağ aldı. Şanzıman yağını bugün kontrol ettim kararma yok, hala pespembe.

Sırf şanzıman yağı ve süzgeci değişimi için bile yetkili servise gidilebilir. Bu açıdan tüm masrafa rağmen iyi oldu diyebiliyorum. :D Motor kısmı temizlendi, balata temizleme spreyi ve basınçlı hava yardımıyla terlemeler temizlendi. Fakat bugün baktığımda sıvı şeklinde bir yağ göremedim, aracımı otobanda sıkıştırmama rağmen.

Motorun arka kısmında terleme gibi bir şeyler vardı, fakat bu eskiden kalma olabilir. Islak mendil ile sildiğimde ise sıvı olarak değil de siyah küçük parçacıklar şeklinde geldi. Tabi motorun arkasına erişemedim motor sıcak olduğundan.

Bunun dışında motor yağının seviyesi birazcık fazla gibi, az sonra fazlalığını alacağım. Koltuğum gıcırdıyor, yol testine çıkan usta duyamadı sesi, ki ses de öne arkaya yaylanmalarda çıkıyor gıcırtı şeklinde. Bu gıcırtı sesini nasıl durdurabilirim?

Son olarak Herter'den genel anlamda memnun kaldım, fakat işçilik fena oldu. :) Alttaki ekleyeceğim resimlerden görebilirsiniz siz de forum üyelerine %10 indirimli hali. Yetkili servislere göre normal diyorum ama yine de bu kadar çok fiyat beklemiyordum. İlgi, alaka, güler yüz için teşekkürler Herter'e.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #2
56984


56985


56986
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #3
Bülent abi ile de görüşecektik fakat işinden izin alamadı sanırım. Benim de Herter'de işim 3'te bitti ve Şaşmaz'a Quattro Garage'a gaz ayarı için geçtim. İş çıkışına kadar da bekleyemediğim için görüşemedik Bülent Abiyle, artık bir dahaki sefere inşallah. :)
 

kadir

Kıdemli Üye
Mesajlar
12,654
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
Hayirli olsun mis gibi olmus
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #5
Sağol Kadir, benim de tek teselli noktam o.

Yalnız dün Ankara dışına çıkmadan önce 3bin devirde şanzımandan bir ses geldi, tarif edemeyeceğim, tiz bir ses. Uğultu gibi. Sonra otobanda denedim sıkıştırdım çıkartamadım o sesi.
Ardından şehiriçinde ev yolundayken 3bin devirde aynı sesi yaptı. Ayrıca bugün bir yokuşta 1 den 2 ye geçerken 1 saniye takılır gibi bir ses çıkardı şanzıman.
Her zaman yapmıyor ama hayırlısı diyorum. :) Korkutmuyor değil arada.
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Harika bakım olmuş, işten dolayı gelemedim yoksa ben de gelmek istiyordum. Güle güle kullan
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #7
Sağol Bülent abi, sağlık olsun.

Ekleme: Araç bakım sonrasında değişti. Gidişi, çekişi, herşeyi... Vites geçişleri hissedilmez oldu. Zaten hissedilmez idi ama daha bi hissedilmez oldu. Eskiden araç dururken D'ye alınca öne fazla gitmek isterdi, şimdi o istek azaldı. İvmelenme iyileşti, bujiler gerçekten farkettiriyor. Direksiyon yağ değişimi sonrası yumuşadı..
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Sağol Bülent abi, sağlık olsun.

Ekleme: Araç bakım sonrasında değişti. Gidişi, çekişi, herşeyi... Vites geçişleri hissedilmez oldu. Zaten hissedilmez idi ama daha bi hissedilmez oldu. Eskiden araç dururken D'ye alınca öne fazla gitmek isterdi, şimdi o istek azaldı. İvmelenme iyileşti, bujiler gerçekten farkettiriyor. Direksiyon yağ değişimi sonrası yumuşadı..
Maşallah, bakım yapmanın önemi bir kez daha kanıtlandı, keyifli sürüşler
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,831
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Hocam harika anlatım ve bilgilendirme olmuş... Teşekkürler.

Allah kazasız günlerde kullanmak nasip olsun...


Bu ileti Tepetaklak gönderildi...
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #11
teşekkürler.
2 saat evvel havalandırma etrafındaki balçıklaşmış yerleri temizlemeye çalıştım. 17 km yol gittim ve demin baktım. Şanzımanın ve motorun arkasındaki bir kısımda ıslaklık var sanki. Pis bölgenin olduğu bir yer olduğundan net anlaşılmıyor fakat o karanlık bölgede ıslaklık var gibi bir parlama oluyor. Takip edeceğim durumu, müsait oldukça da temizlemeye çalışarak daha rahat takip yapacağım. Fakat hala neden sızdırır şanzıman. :(

Bu otomatik şanzımanın havalandırma deliği tam olarak neresi birisi açıklayabilir mi?
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #12
Bir de motor yıkatmaya karşı çıkardım ama bu gibi durumlarda durumun takibi için gerekebiliyor. Benzinlikteki yıkama ile sadece motor ile şanzımanın bulunduğu kısma tutsam sıkıntı yaratır mı o basınç veya su parçacıkları?
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,831
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
İşin ilginç tarafı ben hiç alta bakmadım... Dolayısıyla bu konuda fikrim yok maalesef.

Alttan su tutmak sorun olmaz sanırım... Tabi oralarda elektronik aksam yoksa. ::)


Bu ileti Tepetaklak gönderildi...
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #14
Sorma Veli abi, sıkıntı altta değil. O şanzıman yağı kontrol çubuğunun oralarda bir havalandırma deliği mi ne var. Basınç çok yükselirse oradan yağ atarmış. Ama aracı sıkıştırınca atarmış. Ben 130 un üstüne çıkmadım. Şehiriçinde 3500 ün üstüne çıkmam. Yine de atıyor mu sızdırıyor mu bilmiyorum valla.
Yok ben takıntılı biri olduğumdan rahat da olamıyorum. Umrumda olmasa önceki sahibi gibi bakmadan etmeden binerdim de...

Aracın yanlarına baktım hiç bir sıkıntı yok sızma gibi vs. Şanzıman yağı kontrol çubuğunun hizasında da hiç bir şey yok. Önceden orası sıvı olurdu.
Şu pisliklerden balçıklardan kurtulsam nereden sızdığını daha net görebileceğim de...
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,831
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Yağ atması normal diye biliyorum ama sızıntı şeklinde değil... Bende yağ çubuğunun hizasında akü kutusunun üzerinde bazen damla şeklinde oluyor ama her zaman değil...


Bu ileti Tepetaklak gönderildi...
 

MutluTEKİR

Aktif
Mesajlar
4,586
Konum
Karabük
Araç Markası
2010 Mazda3 125000km
Araç Renk ve Tip
Granit Gri - Sedan
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #16
Yağ atması normal diye biliyorum ama sızıntı şeklinde değil... Bende yağ çubuğunun hizasında akü kutusunun üzerinde bazen damla şeklinde oluyor ama her zaman değil...

Akü kutusu üstünde olmuyor işte. Ya da şanzıman yağı kontrol çubuğu hizasından atmıyor. O borunun ucunun aşağısında arka kısımda görmenin zor olduğu kısımda oluyor.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,831
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
En kısa zamanda altına bakıp kontrol edip bilgi vereyim...


Bu ileti Tepetaklak gönderildi...
 

msone26

Katılımcı
Mesajlar
442
Konum
Samsun
Araç Markası
Scenic 4+1 E. Banyolu
Araç Renk ve Tip
Siyah MPV
Gercekten cok guzel bir anlatım. Elinize ve klavyenize saglik
 

isler.ramazan

Katılımcı
Mesajlar
425
Konum
Amasya
Koltuk gicirtisi bendede vardi cozumu sokturup sivi gres ile yaglanmasi gereken bir iki yer var oralari yaglamak soken zaten nereyi yaglayacagini bilir
 

Üst Alt