Lastik Nedir? İşlevi, Bileşenleri ve Katmanları Nelerdir?

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,898
Konum
Mudanya
Araba lastikleri, bir arabanın olmazsa olmaz parçalarından biridir. Bir futbolcu için ayak ne ise, bir bilgisayar için klavye ne ise, arabalar için de lastik odur diyebiliriz. Lastiklere ve nasıl çalıştıklarına daha ayrıntılı bakalım.

Araba lastiği, araçlarda yükü taşıyan ve güvenliği sağlayan en önemli parçalardan biridir. Lastik, kauçuk kort bezi, çelik teller ve çeşitli kimyasal maddelerin yüksek ısı ve basınç altında birleştirilmesinden oluşur. Elbette bu karışım özel formüllerden meydana gelmektedir.

Tüm motorlu araçlar fizik kuralları dahilinde hareket edip durmaktadırlar. Lastikler ise aracın, yer ile temasını sağlayan tek ve en önemli parçasıdır.Bu yüzden bir aracın kontrol edilmesinde lastiklerin önemi göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Aracın yönlendirilmesini ve sürücünün can güvenliğini sağlayan lastikler basit bir görünüme sahip olsa da, aslında oldukça ileri bir teknolojiyle üretilmiş parçalardır.

Üretimi büyük bir titizlik isteyen araç lastikleri, çok çeşitli özelliklere sahip birçok malzemenin birleşiminden oluşmuştur. Yanlış bir basınç uygulaması görmüş lastikler yol tutuşuna ve frene etki edebilir. Buna ek olarak lastiğin iç ısısının aşırı yükselerek aniden patlamasına ve aracın seyir halindeyken hakimiyetinin kaybolmasına sebep olmaktadır.

Bir Lastiğin İçindeki Bileşenlerin Sayısı Kaçtır?


bir-lastigin-icindeki-bilesenlerinin-sayisi.jpg


Bir lastik, yaklaşık 120’den fazla materyalin birleşiminden oluşur. Formülü ise, çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu bileşenler lastiğe, esneklik, dayanıklılık ve kavrayış gücü sağlar. Ama lastiğin döner bir pompa gibi çalışarak, olağan üstü miktardaki bir suyu bile dışarı fırlatmasını sağlayan özelliği, oluklarının dizaynıdır. Eğer, bu oluklar olmasaydı; ıslak bir yoldan geçerken, suların araba lastiğinin altından kovulması daha da zorlaşacak ve sonuçta en küçük su birikintisinde bile arabalar kayma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktı.

Lastiği Çepeçevre Saran Oluklar Kaç Parçadan Oluşur?

lastigi-cepecevre-saran-oluklar-kac-parcadan-olusur.jpg


4 ana oluk, lastiği çepeçevre sarar. Bu 4 ana oluğun aralarında ise, daha küçük boyutta ve çok daha fazla sayıda oluklar vardır. Bu olukların iç kısımlarındaki boşluklar, yer ile temas ederek suyun alttan boşalmasını sağlar. Tabi ki, her mevsim için ayrı bir lastik takılması unutulmamalıdır.

Araba Lastikleri Kaç Katmadan Oluşur?


araba-lastikleri-kac-katmandan-olusur.jpg


Bir araba lastiği temel olarak 6 katmandan oluşur. Bazı modellerde opsiyonel olarak Kenar Muhafazası da bulunur, bu da katman sayısını 7’ye çıkarır…

Lastiklerdeki Katmanlar Nedir ve Ne İşe Yarar?

lastiklerdeki-katmanlar-nedir-ne-ise-yarar.png


Çelik Kordon:

Çelik Kordon, adından da anlaşılacağı üzere, çelikten yapılan kablolarla imal edilmiştir. Lastiklerin iç kısmını çepeçevre sarar. Büyük bir dayanıklılığa sahiptir. Görevi; lastiklerin jantlara tam, güvenilir ve sağlam bir şekilde oturmasını sağlamaktır. Dış etkilerden dolayı, lastiklerin zarar görmesini engeller, dayanıklılığı artırır.

Şambrel:

Şambrel, lastiklerin çok sayıda katmandan oluşan bir bölümüdür. Polyesterden üretilen bu katmanlara “Plies” adı verilir. Bu katmanlar sayesinde, lastiklerin dayanıklılığını anlarız. Arabaların tekerleri çoğunlukla 2 tane Şambrel Plies içerir ancak uçak lastiklerinde bu sayı 30’a kadar çıkabilir.

Kemerler:

Lastikler, çelik kemerlerle kuşatılmak zorundadır. Böylece çok dengeli ve sağlam bir şekilde yolla temasları sağlanır. Lastiğin, yere düzgün bir şekilde tutunmasını sağlar. Ayrıca, delinerek patlamasını engeller ve onu her türlü dış etkilerden korur. Her tekerde, mutlak surette bulunması gereklidir.

Muhafaza Plies:

Bütün lastiklerde kullanılmaz. Ancak, yüksek hız için üretilmiş arabaların lastiklerinde kullanılması gerekir. Lastik içerisindeki yaklaşık 120 bileşenin, birbiriyle sağlam bir şekilde tutunmasını sağlar. Özellikle yüksek hız, bu bileşenlerin düşmanıdır, birbirlerinden ayrılmalarına sebep olabilir. Bu da lastiklerin parçalanması demektir.

Yanak:

Lastiklerin, yerle temas eden kısımlarıyla birlikte; yere değmeyen kenar kısımları da çok yüksek bir basınca maruz kalır. “Yanak” dediğimiz parça; lastiğin kenar kısımlarına denge ve dayanıklılık sağlar ve maruz kaldıkları yüksek basıncın, onları parçalamasını engeller. Ayrıca Yanak; Şambrel’i ve Plies’leri, lastik içerisinde tutarak, onların yüksek basınçtan dolayı dışarı taşmalarını engeller.

Dış Lastik:

Araba lastiği denilince, insanların aklına gelen görüntü, “Dış Lastik” dediğimiz bölümdür. Adından da anlaşılacağı gibi, en dış kısımda bulunur ve lastiklerin görülebilen kısımlarını oluşturur. Hassas bir dengede üretilmelidir. Çok sert üretilirse, çukurlu – tümsekli yoldan veya çakılların üzerinden geçtiğinde kırılabilir. Çok yumuşak üretilirse, parçalanabilir. En çok özen gerektiren parçalardan biridir. Üzerindeki şekiller ve oluklar bile hayati önem taşır. Aracın yol tutuşunu ve sürüş güvenliğini direkt etkiler.

Kenar Muhafazası:

Dış lastikler ile, lastiğin içinde bulunan katmanlar arasına yerleştirilen, opsiyonel bir özelliktir. Her lastikte kullanılmaz. Dış lastiğin hemen altında bulunur ve ona artı bir kuvvet verir. Lastiğin ömrünü uzatır.
 

Oğuzhan

Aktif
Yönetici
Administrator
Mesajlar
9,949
Konum
Eskişehir-Aydın
Araç Markası
2015 Mitsubishi Lancer
Araç Renk ve Tip
İnci Beyaz Sedan
Teşekkürler Bülent abi çok güzel bilgiler her otomobil kullanıcısının bilmesi lazım. Lastik çok önemli bir unsur.
 

Üst Alt