Krank Mili Nedir?

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Krank mili pistonun dairesel hareketini dönme hareketine çeviren bir motor elemanıdır ve aracın en önemli parçalarından biridir.

krank-mili-nedir-nasil-calisir-ne-ise-yarar-696x464.jpg


Öncelikle şunu söylemeliyiz ki; krank mili olmazsa pistonlar, pistonlar olmazsa motor olmaz. Krank mili en basit haliyle motor pistonların üzerinde bulunduğu demir çubuğa verilen isimdir. Bu çubuğun en önemli özelliği pistonların birbirlerine tamamen zıttı olan “U” şeklindeki yuvalara bağlanmasıdır. Araçlarla alakalı kişiler krank milinin özellikle de eski ve performanslı araçlarda sürekli dağıldığını, buna bağlı olarak pistonların hatta ve hatta motor bloğunun bile dağıldığını sıklıkla duymuşlardır.

İşte bunun en önemli sebebi, pistonların krank miline tam olarak 90 derecelik acıyla bağlanmasıdır. Acıda sapma meydana geldiğinde, motorun gücüyle pistonlar boşa çıkmaktadır. Şimdi gelin hep birlikte motorun en önemli parçalarından olmasına rağmen pek az bilinen bu demir çubuğu biraz daha detaylı inceleyelim.

krank-mili-nedir.jpg



Krank Mili’nin ne olduğunu anlamamız ve görevini nasıl yerine getirdiğini öğrenmemiz için, öncelikle onun şeklini bilmemiz gerekir. Krank Mili, metalik bir parçadan oluşan uzun bir çubuktur ancak her 5-10 cm’de bir, U harfi şeklinde çıkıntıları vardır. Art arda gelen her çıkıntı birbirinin tersi istikametindedir. Bu “U” çıkıntılarını ayrı bir parça zannetmeyin, çünkü Krank Mili yekpare, yani tek parça olmak zorundadır.

krank-mili-nasil-calisir.jpg



Krank Mili’nin üzerinde bulunan “U” şeklindeki çıkıntılara bağlanan pistonlar vardır. Krank Mili yere yatay şekilde uzanır. Pistonlar ise bu Krank Mili’ne üstten ve dikey pozisyonda bağlanmıştır. Açıları 90 derecedir. Sadece 90 derece olmak zorundadır bu açı. 89.5 derece ya da 90.5 derece olamazlar. Çok hassas bir dengeyle bağlanmışlardır. Ve bu pistonlar, Mil üzerinde bulunan birbirine ters istikametteki “U” çıkıntılarını aşağı – yukarı doğru hareket ettirdikçe, Krank Mili de kendi etrafında dairesel bir döngü ile hareket edecek kuvveti almış olur. Bu çalışma sistemini gözünüzde daha iyi canlandırmak için, bisiklet pedalı ve tekerinin çalışma sistemini düşünün. Aslında % 100 benzememekle birlikte, bu örneği verebiliriz. Bisiklet sürerken ayaklarınız yukarı – aşağı doğru hareket eder. Ve pedallar da, ayaklarınızın aşağı – yukarı hareket ederek oluşturduğu kuvveti, tekerlere dairesel dönme kuvveti olarak iletir. Krank Mili – Pistonlar ve Motor üçlemindeki çalışma sistemi, en basit anlatımıyla budur.


krank-mili-dongusu-ne-ise-yarar.jpg



Krank Mili, pistonlardan aldığı doğrusal hareketi, basit bir formülle dairesel harekete çevirdikten sonra, tekerlere iletilen bütün dönme gücünün ana merkezi halindedir. Zincir ya da trigel kayışı aracılığıyla bir yandan Kam Mili‘ne hareket verirken; volan mekanizması aracılığıyla da, boşta bulunan motorun, hareketliliğinin hala devam etmesini sağlar. Volan dediğimiz parça bir disk görünümündedir. Volan’ın görevi, pistonlar durduğu zamanlarda, yani halk tabiriyle motorun boş viteste çalışır vaziyette beklediği zamanlarda, pistonlardan hareket gelmemesine rağmen motorun hala çalışır vaziyette kalmasını sağlamaktır. Piston, motora hareket gücünü yanma yaparak verir. Pistonun çalışmaması demek, yanma görevinin yapılmaması demektir. Yanma olayının meydana gelmesi demek, motora sadece çalışma gücü değil; aynı zamanda arabayı ileri doğru hareket ettiren gücü de vermesi demektir. Oysa Volan‘dan gelen çalışma gücü, motora, arabayı yeterli şekilde hareket ettirecek gücü pek vermez. Ama, motorun stop etmemesini sağlar.


Eğer bu sistem olmasaydı, kırmızı ışıkta durduğunuzda, aracınızın ya kontağını kapatmak zorunda kalacaktınız ya da tüm ışık boyunca bir ayağınız frende diğer ayağınız debriyajda, öylece bekleyecektiniz.

krank-mili-kac-parcadan-olusur.jpg



Krank Milleri esas olarak 4 farklı parçadan meydana gelir:
  1. Ana Yatak ve Biyel (Kol) Muyluları,
  2. Kaldıraç Kolları,
  3. Denge Ağırlıkları,
  4. Flanş
Krank Mili’nin zarar görmesi, motorun hurdaya çıkmasına bile sebep olabilir. Çünkü motordaki en değerli ve önemli kısım, Krank Milleri’dir. Tamir edilirken yapacağınız en ufak bir hata, geri dönüşü pek de mümkün olmayan hasarlara yol açabilir. Krank Mili’nin çalışabilmesindeki en büyük gereksinimlerden biri de, dengelenme özelliğidir.

krank-milinin-dengelenmesi-nasil-olur.jpg



Krank Milleri’nin dengelenmesindeki en büyük pay, karşı ağırlıkların kullanılmasıdır. Bu karşı ağırlıklar; Atalet Kuvveti ve Merkezkaç Kuvveti olmak üzere 2 tanedir. Biz, Atalet Kuvveti’ne, Eylemsizlik Kuvveti de diyebiliriz.

 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,831
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Motorun içine; benim gibi yabancı olanlara güzel bilgiler... :) Tişikkirlir sipirmin... :p :D
 

grafff

Aktif
Mesajlar
1,346
Konum
Ankara - Kırıkkale
Araç Markası
Mazda 3 Bk
Araç Renk ve Tip
Kırmızı Sedan
Bülent teşekkürler, ellerine sağlık. Konuyu inceleyince aklıma şu soru geldi. Motorun kontağı geçirmesinden itibaren egsozdan atilimina kadar gerçekleşen tüm işlemleri sırasıyla ve çok basit düzeyde anlatan bir video var mı? Animasyon şeklinde de olabilir. Motorun içini gösterir şekilde de olabilir. Yeter ki benim gibi motordan gram anlamayan insanların anlayabileceği bir video var mı?
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #5
Bülent teşekkürler, ellerine sağlık. Konuyu inceleyince aklıma şu soru geldi. Motorun kontağı geçirmesinden itibaren egsozdan atilimina kadar gerçekleşen tüm işlemleri sırasıyla ve çok basit düzeyde anlatan bir video var mı? Animasyon şeklinde de olabilir. Motorun içini gösterir şekilde de olabilir. Yeter ki benim gibi motordan gram anlamayan insanların anlayabileceği bir video var mı?
Parça parça videolar oluyor ama bütün olarak anlatılan bir video ya denk gelmedim olursa paylaşırım tabi.
 

Üst Alt