Kelvin Değeri Nedir?

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,898
Konum
Mudanya
LED’ler, 10000K ile 2500K arası değişim gösteren ilişkili renk sıcaklıklarında (CCT) sunulmaktadır. Bu CCT aralığı LED’lerin çok değişik uygulamalarda kullanılmasına olanak vermektedir. Daha sıcak renk sıcaklıklarında LED’lerin ışıksal verimi düşer.
Rengin sıcaklığı Kelvin ile ölçülür.
Işığı oluşturan bütün renklerin renk sıcaklıkları üç ana grupta toplanır.
Sıcak beyaz 3300 K ve altı
Doğal beyaz 3300-5000 K
Gün ışığı beyazı 5000K ve üzeri.

Rakam azaldıkça, renk kırmızıya,arttıkça maviye yaklaşır.Sıcak beyaz ışığa sahip bir akkor lamba 2700 K değere sahipken ,aynı güçteki bir gün ışığı lambasında 5600 K renk sıcaklığı olmaktadır.

Örneğin öğleyin güneş yaklaşık 5000 Kelvin ;sabah ve akşam saatlerindeyse 4000 Kelvin’dir.



Bir ışık kaynağının renk sıcaklığı ,Planck ın geometrik çizelgesi ile gösterilir.

Işık rengi(Beyaz ışık)yani ışığı oluşturan bütün renklerin renk sıcaklığı üç ana grupta toplanır.

Sıcak beyaz 3300 K ve altı
Doğal beyaz 3300-5000 K
Gün ışığı beyazı 5000 K ve üzeri.

Spektral olarak geliştirilmiş aydınlatma konseptini daha derinlemesine incelemeyi hedefleyen araştırmalar tamamlanmıştır. Bu araştırmalar, renk sıcaklığı yüksek olan ortamlarda insanların daha iyi bir görsel keskinliğe sahip olduğunu ortaya koymuştur.

LED aydınlatma sistemleri 3000 K -10000 K arası değişen renk sıcaklıklarında mevcuttur. Etkinin en belirgin olduğu bölge 4000 K üzeri renk sıcaklıklarıdır.

Belki ilerde yapılalacak araştırmalarda üzerinde çalışılabilecek konu , sistemin daha düşük ışık düzeylerinde mükemmel görsel keskinlik sağlaması olabilir.

RENKSEL GERİVERİM
Yapay ışığın ,renk algılamanın olabildiğince hassas gerçekleşmesini sağlaması gerekir.(Gün ışığında olduğu gibi)

İlişkili Renk Sıcaklığı, CCT
IESNA Tanımı: Kromatikliği ışık kaynağının kromatikliğine çok benzer olan bir kara cismin mutlak sıcaklığıdır.

İlişkili renk sıcaklığı (CCT), bir lambanın yaydığı ışığın, belli bir sıcaklığa kadar ısıtıldığında referans bir kaynaktan gelen ışık rengine bağlı olarak aldığı rengin görünüşünü tanımlayan teknik bir özelliktir ve Kelvin (K) cinsinden ölçülür. Bir lambanın CCT değeri, yaydığı ışığın genel olarak “sıcak” veya “soğuk” olmasıdır. Ancak sıcaklık ölçeğinin aksine CCT değeri 3200 K’nın altında olan lambalar genellikle renk olarak “sıcak” ışık kaynağı olarak kabul edilirken CCT değeri 4000 K üzeri olan lambalar genellikle renk olarak “soğuk “ kabul edilir.

Bir ışık kaynağının ilişkili renk sıcaklık tanımı, lambanın verdiği ışığın genel görünüşüne dair ideal bir gösterge niteliğindedir ancak lambanın spesifik spektral güç dağılımı ile ilgili herhangi bir bilgi sunmaz. Bu yüzden iki lambanın verdiği ışık aynı renkte görülebilir ancak bu ışıkların obje renkleri üzerindeki etkileri oldukça farklı olabilir. Bazı yaygın ışık kaynaklarının CCT değerleri şu şekildedir:



Kelvin değerlerine dair bir kaç örnek resim;



 
Mesajlar
1,047
Konum
Afyon
Kelvin değeri arttıkça lümen (ışığın gücü) değeri azalır..
En ideal olana orjinallerde kullanılan 4300k olarak değerlendiriliyor..
 

Üst Alt