Kalorifer Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Forlan

Gri Atmaca
Mesajlar
5,168
Konum
Ankara
Araç Markası
2017 M3 Dizel Power
Araç Renk ve Tip
Kül Grisi - Sedan
Araçlarda 4 mevsim görev yapan havalandırma ya da iklimlendirme sisteminin bir parçası olan kalorifer, uzun ömürlü bir yapıya sahip olsa da bakımsızlık durumunda çeşitli arızalar çıkartabilir.

Kış mevsiminde ısıtma sisteminde çıkabilecek bir arıza da muhtemel bir hastalığın habercisi olabilir. Soğuk bir kış gününde otomobilinizi çalıştırıp yola çıktığınızda kaloriferin soğuk hava üflemeye devam ettiğini fark ettiniz. Buz gibi bir havada otomobil kullanırken sinirlenmekte haksızsınız. Bu durum tamamen araç sahibinin ihmalinden kaynaklıdır. Kalorifer, yani araç ısısının yükselmesinin yanında camlarda oluşan su buharını eriten, hararet yapacak bir motorun ısısını kendi üzerine alarak az da olsa soğumasını sağlayan bu sistemin görevini tam yapamamasında çeşitli hortumların, vana ve ızgaraların sorunsuzca çalışmaması yatar. Bu tür olumsuzluklarla karşılaşmamak için çeşitli kontrolleri yapmak gerekir. Özellikle ayar vanaları, arızalanma riski çok yüksek olan parçaların başında olduğu için kontrol edilmelidir. Özellikle kaloriferin çalışma yönünü ve kademelerini belirleyen bu parçalar, çok sık arıza yaptığı için ihmal edilmemelidir. Ayrıca kabin içinde bulunan ızgaraların klima bakımıyla birlikte düzenli olarak kontrol edilmesi ve çeşitli tortulardan arındırılması gerekir.

Ayrıca zamanla kireçlenen kalorifer petekleri tıkanarak sıcak suyun çevrim yapamamasına neden olurken yeterli suyun akışı sağlanamaz. Bu da aracın ısınmaması için bir nedendir. Ayrıca tıkanan radyatör peteklerinin açılmasında şişleme adı verilen uygulamanın yaptırılmamasını öneriyoruz. Tıkanan radyatörü orijinaliyle yenilemek yapılması gereken en doğru iştir. Çıkma bir radyatör ise kısa vadeli bir çözüm olacağı için uzun dönemde maliyeti daha yüksek olabilir. Yine tıkanan radyatörlerin açılmasında özel temizleyici maddeler işe yarayabiliyor. Kaloriferin önemli parçaları arasında bulunan sıcak su hortumları, aracın iç bölümünde gizlendiği için yırtılma ve sızıntı riski yok denecek kadar azdır.

Özellikle zamanla esnekliğini kaybeden hortum, conta veya kelepçeler soğutma suyunun sızıntı yapmasına neden olurken sistemin çalışma verimini de direkt etkiler. Hortum bağlantılarında oluşan sızıntılar bazen otomobilin içerisinde de birikerek aracın çeşitli parçalarının deforme olmasına neden olur. Tüm bunların dışında aracın termostatını sürekli kontrol etmek gerekiyor.

Soğutma sisteminde bulunan genleşme kabının içerisindeki sıvı miktarının seviyesini de her zaman tamamlamak güvenli ve sıcak bir sürüş için şart. Tüm bu kontroller özellikle eski otomobillerde ihmal edilmemelidir. Ayrıca soğuk havalarda motor, ideal çalışma ısısına ulaşana kadar kaloriferin çalıştırılmaması da bizden size küçük bir öneridir. Bu bekleme süresi karbüratörlü otomobillerde uzun sürebilir.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Bu sorun genellikle yaşını başını almış ve bakımı gereği yapılmamış araçlarda ortaya çıkıyor... Yeni araçlarda hem fabrika çıkışlı antifiriz olması hem de adı üstünde yeni olmasından dolayı pek kalorifer sorunu yaşanmıyor...

Bilgilendirme için teşekkürler.
 
Mesajlar
1,047
Konum
Afyon
Her zaman a.firiz bulunmalı ve 2 yılda bir değişim gerekli, yine klima bakteri temizliği ve klima sisteminin yağlama gereksinimleri karşılanmalı..
 

Üst Alt