Hız Körlüğü Nedir?

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
Seyir halinde hızımızın artmasına bağlı olarak, sürücünün yol ve etrafına yönelik görselleri, nesne ve hareketleri net olarak algılayamama durumuna hız körlüğü denir.Sebebi gayet basittir. Hız ve görme açısı ters orantılıdır. Hız arttıkça görüş açısı daralır.
Hız ne kadar artış gösterirse çevreyi görmek, algılamak ve tepki vermek o kadar azalır. Bu azalma yaş, tecrübe ve cinsiyet ile kesinlikle ilgili değildir.



Hız arttıkça görüş açısı daralır ve bakışlar da o derece uzağa odaklanır. Bu fiziksel bir durumdur. Örnek vermemiz gerekirse 35 kilometre hızla giderken sağlıklı bir sürücünün görüş açısı 104 derece, 130 kilometre hızla giderken 30 derecedir. Bu da demek oluyor ki görme açısı üçte bir azalmaktadır.

Hız arttıkça görüş alanı daralır…

Sürücü hız körlüğünün etkisindeyken mevcut hızından daha düşük bir hızla gittiğini
zanneder. Genellikle uzun yolculuklarda ortaya çıkan bu durum fark edildiği
zaman mevcut hız yavaş yavaş azaltılmalıdır. Azaltılmadığı takdirde hız körlüğü
devam eder ve sürücü yol kenarında bulunan canlıları, nesneleri ya da
çevreden gelebilecek tehlikeleri algılayamaz.Aniden önüne çıkabilecek tehlikelere karşı
doğru tedbiri alması için yeterli zamanı olmaz.

Sağlıklı bir insan gözü 200 derecelik bir açı içinde olup biteni rahatlıkla algılar.
Etraftaki objeler, hareketler, uzaklıklar açık ve nettir. Beden hareket etmeye
başladığında, gözler hedef alınan noktaya doğru odaklanır.

Otomobilde de böyle olur. Hız arttıkça yolun sağındaki solundaki objeler, hareketler ya da
renkler yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Sürücünün gözü uzağa odaklanır.
Yolun çevresindekiler görünmez olur. Adeta bir tünele girilir ve sürücü sadece çok uzağı görür.

 
Mesajlar
1,988
Konum
Denizli
Araç Markası
X
Araç Renk ve Tip
Lacivert
Tablodaki görüntü çok dikkat edilmesi gereken birşey bu kadar açı daraldığını tahmin etmezdim

tapatalk by zenfone2
 

kadir

Kıdemli Üye
Mesajlar
12,654
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda 3 A/T İmp. 2012
Araç Renk ve Tip
Karamio-Sedan
Motorsiklet kullanirken geceleri tem yoluna cikardik gazlamaya 200km ile giselerden gecmeye calisirdik heyy gidi gunler :-D

Ciplak gozle yanlis hatirlamiyor isem 200den sonra 3 seritli yolda sadece ondeki araci park ampulu belli oluyor.

GT-I8552 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Özellikle gece yolculuklarında risk daha da büyüyor lütfen dikkatli olalım...

Teşekkürler Bülent.
 

Murat Yılmaz

Kıdemli Üye
Mesajlar
19,636
Konum
İstanbul
Araç Markası
Xedos 9
Bende farklı bir durum söz konusu. Uzun yolda, belli bir süre sonra yola konsantre olamıyorum :D Başka şeylerle meşgul olmaya başlıyorum...
 

ezmocesteri

__bülent__
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
34,897
Konum
Mudanya
  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan
  • #11
Motorsiklet kullanirken geceleri tem yoluna cikardik gazlamaya 200km ile giselerden gecmeye calisirdik heyy gidi gunler :-D

Ciplak gozle yanlis hatirlamiyor isem 200den sonra 3 seritli yolda sadece ondeki araci park ampulu belli oluyor.

GT-I8552 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
200 le gişeden, yedek can var dimi seni çakal
 

böcek

Katılımcı
Mesajlar
457
Konum
İstanbul
Kazaların yüzde 90 nı aşırı hızdan oluyormuş.. Herzaman emniyet kemerimizi takalım. 4 yıl önce clio aracımla yağmurun ilk yağdığı dakikalarda viraja 50 km hznile girmeme rağmen araç tutunamayıp kontrolümden çıkıp kayarak bariyerlere vurdum vurma esnasında tam emin olamasamda mantıken hızım 40 km civarıydı emniyet kemerim takılı deildi o hızla koltuktan ayrıldığımı ve kafamı ön cama vurduğumu biliyorum sonrasında müthiş bir baş ağrısı çektim düşünün daha hızlı seyreden bir aracla kaza yapanları allah korusun yavaş ve sakin kullanalım ve herzaman emniyet kemeri takalım hem.biz hem de araçta bulunan herkes..

LG G3 GOLD
 

Yba

Sessiz
Mesajlar
69
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda CX-5 (2015)
Bu konularda uzun süre çalışmış, katkı sağlamaya çalışmış biri olarak ufak 1-2 bilgilendirme yapıyım:

Gerçekten sürücülerimiz trafik kuralları ve sebepleri konusunda çok bilgisiz,
daha acı olan durum ise bu konu ile ilgili olan idari yetkililer, görevliler hatta emniyet teşkilatı görevlileri bile son derece bilgisiz.

Hız ile alakalı basit bir örnek
Hız limiti 50km/sa olan şehir içi yolun kenarlarına "w" otoyol barıyeri koymak, şerit çizgilerinin boylarını 4m, şerit genişliğini 4.5m yapmak. Bu sefer bu yolda 50km/sa ile giden kişi aşırı yavaş gidiyormuş hissiyatına kapılıyor. Halbuki şerit çizgileri boyu 2m altında olsa, şerit genişliği 3.5m olsa kişi 50km ile giderken bile kendini hızlı gidiyor algılıyacaktır hızlanma ihtiyacı hissetmeyecektik. Yol kenarı çelik bariyer ise tam komedi. Bu tip tüm önlemler insanların daha hızlı gitmesine yol açmaktadır. Çünkü hız bir algıdır, eskiden insana 30km/sa çok hızlı gelirken, sonra 70km/sa çok hızlı gelmeye başlamış, şimdi bu rakam 100km/sa'lerin üstüne çıkmıştır ama bu bir algıdır, ve algıyı yönetmek aslında çok zor değildir.

Yani insanların fazla hızlı gittiği yerde önlemleri arttırarak sadece hızı arttırırsınız. Şeritleri daraltarak, şerit çizgileri boylarını kısaltarak hızları doğrudan indirirsiniz. En güzel örnek Metrobüs güzergahı, metrobüs'den önce gece yarısı ortalama hızlar 120km/sa iken, metrobüs sonrası 90km/sa'e düşmüştür. İnşaat esnasında bariyerler yok iken -hiç trafik olmadığı gece yarısı vakitlerinde asfaltta hiç bir sorun olmamasına rağmen ortalama hızlar 70km/sa olmuştur.

Ancak cahillik o boyutta ki yöneticiler hızları arttırmanın iyi, azaltmanın kötü birşey olduğunu düşünmektedir. Şehiriçinde artan her hız trafiği arttırmaktadır. İngiltere'de Londra'nın en yoğun havaalanı güzergahında hız limitlerini düşürerek seyahat sürelerini ortalama 15dk kısalttılar. şaka değil, pik saate doğru kademeli olarak 50km/sa, 30km/sa, 20km/sa'e hızlar indirildi, ve aşırı yoğun dur&kalk trafik ciddi oranda azaldı.

Bunun en güzel örneği karıncalardır, karınca teoremi diye geçer, milyonlarca karıncanın yaşadığı kolonilerde tüm ulaşım sadece belli yollar üzerinden yapılır, engel çıktığında vb durumda bile trafik olmaz. Çünkü tün arterlerin boyutuna göre hızı vardır, karıncalar yüklerine rağmen asla o hızı geçmez, böylece toplam belkide 30-40 güzergahın birleşmesi ile yuvaya giren 3 ana arter ve onları besleyen yollarda asla trafik olmaz. Kural basit asla sollamazlar, öne geçmez, yoldan çıkmazlar.
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,828
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Olayın bilimsel boyutu daha bir başkaymış... Bilgilendirme için teşekkürler. :)
 

Yba

Sessiz
Mesajlar
69
Konum
İstanbul
Araç Markası
Mazda CX-5 (2015)
diğer durum,
Çocuğunuzun sağlığı, eğitimi, bakımı, iyiliği için herşeyi yapıyorsunuz, peki en önemli ölüm, yaralanma sebebi olan trafik kazalarından korunmak için ne yapıyorsunuz?

ABD'de yapılan araştırmalar göstermiştir ki, hız kazası sebebi ile ölen gençlerin çok yüksek miktardakinin babası hızdan ötürü ceza yemiş.

Çocuğunuz arabadayken, hızlı gider, kavşaklara gelirken yavaşlamaz iseniz -yarın çocuğunuz bunları sizden daha yüksek miktarda yapar..

hakbuki siz araç kullanırken işte kavşağa yaklaşıyoruz yavaşlıyoruz şeklinde doğru hareketleri tekrarlarsanız bunlar çocuğunuza dürtü olarak geçer ve okullarda verilen eğitim ile karşılaştırılmayacak kadar etkilidir.

Evden çıkıyorsunuz, evinizin önünde ki sokak çok ufak bir sokak olsada, her seferde sağa bakıyoruz, sola bakıyoruz derseniz, emin olun bu çocuğunuza bir süre sonra dürtü olarak geçer ve hiç bir zaman farkında olmadan yola fırlamaz (4 yaş yukarı - 4 yaşa kadar beyinsel gelişim tam sağlanmadığı için uçurumdan aşağı şeker atarsanız çocukta peşinden atlar)

Bu tip basit uygulamalar ile yarın çocuğunuzun bir trafik kazasına karışması ihtimalini çok çok yüksek oranda azaltabilirsiniz...

Unutmayın çocuğun "idol" gördüğü kişilerin anne-baba-dayı gibi davranışları, çocuğa verilen eğitimden çok çok daha etkilidir. Bu sebep ile bu kişiler her hareketlerinde örnek olmak zorunda.
 

naziii

Katılımcı
Mesajlar
265
Konum
Denizli
Araç Markası
2011 - Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Beyaz - Sedan
Makyajlı mazda 6 'da gördüğüm en güzel donanımlardan birisi.Hız arttıkça öndeki led farların hüzmesini arttırıyordu.Hız körlüğünü olabildiğince düşürmek için düşünülmüş güzel donanımlardan birisi.
 

Üst Alt