Gece Yağmurlu Havada Araç Kullanmak ve Cruise Control'ün Muhtemel Zararı

refik varol

Katılımcı
Mesajlar
118
Konum
İstanbul
Araç Markası
2015 Mazda CX5
Araç Renk ve Tip
Kül Gri - SUV
MUTLAKA OKUYUN !
Yağmurda otomobil sürmek! Bu yazı hayatınızı kurtarabilir..

SAĞANAK YAĞIŞTA ETKİN GÖRÜŞ
Yoğun bir sağanak altında otomobil kullanırken nasıl iyi bir görüş elde edilir?
Neden bu kadar etkin olduğundan emin değiliz; bu metodu yoğun yağmur altında sadece bir deneyin.

Bana bu metodu, deneyen ve gerçekten işe yaradığını tespit eden bir polis arkadaşım verdi.
Çok yararlı, hatta gece sürüşünde dahi..
Bu metod yıllarca Kanada Askeri Sürücüleri tarafından kullanılmış.
Birçok sürücü yoğun sağanak sırasında silecekleri yüksek ya da en hızlı konumda çalıştırır ve buna rağmen ön camdaki görüntü netliği yeterli olmaz.

Böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen güneş gözlüklerinizi takın (modeli fark etmez), ve mucize!!! Aniden görüşünüz, yağmur yağmıyormuşçasına mükemmel bir netlik kazanacak.
Aracınızda her zaman bir güneş gözlüğü bulundurduğunuzdan emin olun.

Sadece net bir görüşle emniyetli bir sürüş gerçekleştirmekle kalmayın, bu fikri arkadaşınızla paylaşarak onun da hayatını kurtarın.
Deneyin ve arkadaşlarınızla deneyiminizi paylaşın.

İnanılmaz, cam üzerindeki damlaları hâlâ görüyorsunuz ama yağmur suyunun oluşturduğu tabakayı görmüyorsunuz.

Yağmurun yoldaki sıçramasını görebiliyorsunuz. Aynı zamanda, sollanan ya da takip edilen aracın sıçrattığı sudan kaynaklanan körlüğü de bertaraf edebiliyorsunuz (ya da güneş gözlüğü kullanmayıp şikâyet edeceksiniz).

Sürücü eğitimlerinde bu küçük ipucunu mutlaka öğretmeliler. Gerçekten de işe yarıyor.
Yoğun BEYAZ ışık veren sis farlarının, işe yaramamasının nedeni de benzerdir.
SARI ışık veren sis farları ise gece, tipi ve kar yağışlı havalarda çok işe yarar, kar taneleri hemen hemen görünmez olur.

Ama SARI sis farları daYAĞMUR ve SİS' te hiç işe yaramaz.

Sıradaki uyarı da çok önemli! Kaç kişi bunu biliyor merak ediyorum.
36 yaşındaki bir kadın sürücü, birkaç hafta önce bir kaza geçirdi ve araç pert oldu.

Kinburn, Ontario'da yaşayan sürücü, Kinburn ile Ottawa arasında seyahat etmekteydi.

Her ne kadar aşırı değilse de, hava yağmurluydu. Araçaniden kızaklama yaptı ve kelimenin tam anlamıyla havada uçtu...

Kadın ciddi bir şekilde yaralanmadı ama aniden meydana gelen bu durum karşısında çok şaşkındı.
Durumu otoyol polisine anlattı ve memur, herkesin bilmesi gereken şeyler söyledi:

YAĞMURLU HAVADA ARACINIZI ASLA CRUISE KONTROL KONUMUNDA SÜRMEYİN.

Aslında kadın cruise kontrol konumunda sürerek ihtiyatlı davrandığını ve tutarlı bir hızla sürerek emniyetli bir davranış sergilediğini düşünüyordu.

Ama memur ona yağmurlu havada aracının cruise kontol konumunda olmasının, kızaklama yapmasına ve lastiklerin asfaltla temasının kesilmesi ile aracın yüksek oranda hızlanmasına ve tıpkı bir uçak gibi kalkışa geçmesine neden olabileceğini anlattı.

Kadın başına gelenin aynı memurun anlattığı gibi olduğunu söyledi.
Memur tüm araçların güneşliklerinde hava yastığı uyarısı ile birlikte şu uyarının da yazılı olması gerektiğini söyledi:

YOL ZEMİNİ ISLAK YA DA BUZLU İSE KESİNLİKLE CRUISE KONTROL KONUMUNDA SÜRMEYİNİZ.

Bizler genç çocuklarımıza cruise kontrol konumunda güvenli bir hızda sürmelerini söylüyoruz, ama cruise kontrolünü sadece yol zemini KURU iken kullanın demiyoruz.

NOT: Eğer bu bilgiyi diğerleri ile paylaşırsanız ve paylaştığınız kişilerden sadece bir kişi bile bilmiyor olsa, her şeye değecektir!...
Bir hayat kurtarmış olabilirsiniz!...
 

Domestos

JaDeD
Yönetici
Global Moderatör
Mesajlar
51,834
Konum
Aydın-Merkez
Araç Markası
Fiat Fiorino
Araç Renk ve Tip
Beyaz Gamyonet
Abi gerçekten harika bilgiler, ilk fırsatta güneş gözlüğünü deneyeceğim, cruise control olmadığı için zaten sorun yok... :)
 

hagakure

Aktif
Mesajlar
5,637
Konum
İstanbul / Kadıköy
Araç Markası
2004 Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Şampanya-Sedan
Yoğun yağmurda şehir içi ve şehir dışı güneş gözlüğünü 1 yıldır kullanıyorum.
Başlangıçta günışığının az olması nedeni ile size fazla karanlık gibi gelse de görüşünüz daha çok netleşiyor ,yansımalar azalıyor tavsiye ederim.
 

emytoget

emytoget
Mesajlar
1,638
Konum
İstanbul/Ümraniye
Araç Markası
Mazda Premacy - 1999
Araç Renk ve Tip
Gri - sw
Kaygan ve kuru fark etmez herkes aracının sınırlarını çok iyi bilmeli. Direksiyon sertliği zeminin kayganlığından etkilenir. Araçlarınızı sürerken popo ve boyun kısımlarınızı hissedin direksiyon sertliğiyle mukayese edin. Hangi direksiyon sertliğinde ne kadar g kuvveti ve ne kadar yatma hissettiğiniz de araç kontrolden çıkar hepsini ayrı ayrı zeminlerde denemelisiniz ve vücut olarak kaydetmelisiniz. Araç 4 teker gibi görünse de hiçbir zaman 4 teker değildir. 2 teker mantığı ile yanaşmalısınız. Anlatmaya çalıştığım şeyi uygulayabilen kişi aracını sanki zemine elini değiyormuş gibi sürekli yolu hissederek güvenle sürer. Bu yazdığımın konuyla alakası yok ama aklıma gelmişken yazmak istedim. İleri sürüşle ilgili bir konu açıp orada herkes bildiğini paylaşırsa güzel olur.
 

Cherkess

Sessiz
Mesajlar
72
Konum
Sivas
Gözlük olayı çok doğru.
Ancak farketmez gibi bir ibare vardı yukarıda farkeder. Polarize gözlükler çok daha Güvenli Sürüş sağlar. Bunu çok kez test ettim. Gözlerimde Blefarit olduğu için güneşten çok muzdaribim kışın çok rahatım ama yazın tam bir eziyet. Gözlüksüz bakkala bile gitmem. Anında kızarır Gözlerim.
Bu yüzden gözlük alırken abi bu UV filtreli dedikleri gözlüklerden uzak dururum hiçbir fayda sağlamaz çünkü.
Güneş gözlüğünü de Yağmurda ve siste (gündüz sis olursa ve yağmur da gündüz olursa) kullanırım. Gece kullanmak çok zor öyle Ayna grubunun solisti gibi her yerde takmak pek mümkün değil.
Bir de şu çakma xenon ve sislere ağır yaptırım gelse çok mutlu olacağım gerçekten çok sıkıntılı oluyor onlar yüzünden gece yolculukları.

Bu arada yağmurlu havada hızlı gitmek değil ama su birikintilerinden hızlı Geçmek çok sıkıntılı bir durum.
Lastik tercih ederken fren mesafesine ve sessizliğine baktığımız kadar su tahliye hızına da bakmamız yararımıza olacaktır.
Aracım Subaru çok güven verici ama fwd ya da awd diye güvenmemek temkinli olmak çok daha gerekli bence.
Bu arada bulabilirseniz sürekli indirim sitelerinde satılan sarı gözlüklerin kaliteli olanını kullanın. Ben bir ara kullandım abim el koydu ama gece daha iyi görüş sağlıyordu karşıdaki farların ışıklarını da kırıyordu. Onlarda çok iş görür.
Ama açık renk polarize gözlük daha bir tavsiyemdir.



Kasko yok muska var
 

Maytalman

Aktif
Mesajlar
2,416
Konum
Samsun
Araç Markası
Mazda
Araç Renk ve Tip
Titanyum m3
Benim merak ettiğim bu gözlükten kasıt siyah camlı güneş gözlüğü mü? Yoksa ultraviole ışınlara karşı duyarlı gözlükler mi? Av için ve gece sürüş için karlı yollardaki göz ağrısını yok etmek için sarı renk bir gözlük vardır bilenler hatırlamıştır...Yağmurlu havada bu gözlükte aynı etkiyi verir mi?Yoksa illa siyah cam mı?
Cruise kontrol ün yağmurlu karlı buzlu yollarda kullanımının yanısıra otomatik vites araçların gene aynı zeminlerde triptoniğe alınmasıda hayat kurtarır...Otomatikte seyir ediyorsunuz yolun kaygan buzlu olduğunu farkettiniz arac en yüksek viteste düşürmek için frene bastınız abs devreye girdi arac şahlandıkça şahlandı durdurmak imkansız...Kış şartlarında triptonikte kullanmak aracı kompresöre bindirmek daha akıllıca aynı durum yeni mıcır dökülmüş yollarda da geçerli otomatik vites araç kullanan arkadaşlar buna dikkat etmeli...
 

hagakure

Aktif
Mesajlar
5,637
Konum
İstanbul / Kadıköy
Araç Markası
2004 Mazda 6
Araç Renk ve Tip
Şampanya-Sedan

mtutun

Üstad
Mesajlar
1,863
Konum
Bakırköy
Araç Markası
2018 Subaru Levorg
Güneş gözlüğü konusunu bilmiyordum, bilgi için teşekkür ederim.

Ancak cruise control konusunda memurun yaptığı uyarı biraz bilim kurgu içeriyor. Cruise ile ilgili zaten çok net uyarılar var kullanım klavuzlarında. Zorlu görüş koşulları, aşırı virajlı veya inişli-çıkışlı yollar, görüşün net veya uzak olamadığı sürüş şartları bu fonksiyon için çok uygun değil. Aslında bilinçli ve talimata uygun kullanılmayan her fonksiyon zarar verebilir.

Ancak aracın ön lastiklerinin patinaja düşmesi sonucu aracın aşırı hızlanması nasıl olur? Burayı çözemedim. Eğer bu araçta TCS varsa, zaten patinajı önlemek için frenleri devreye sokar ve/veya motor gücünü azaltır. Yoksa, cruise hız tahminini tekerlek devrinden aldığı için aracı olduğundan hızlı sanıp gaz kesmeli. Uçak gibi havalanma kısmı ise, tam bir muamma...

Düşük güvenlik donanımlı araç ve/veya düşük dikkat ve tecrübede sürücü = bu olay!

Tecrübeli bir sürücü cruise (otomatik gaz) veya ayak gazı farketmez, ön tekerleklerin (önden çekiş olduğunu varsayıyorum) durumunu direksiyondan hisseder. Yani hafifleme, tutunma kaybı vb var mı? Bu durumda ayak gazı veya cruise, zaten gaz kesmesi gerekirdi...
 

Üst Alt